Αυτό το βίντεο δεν αποδεικνύει ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκαλούν υπερβολική πήξη του αίματος
Ένα βίντεο που έχει κοινοποιηθεί πάνω από 550 φορές τον Ιανουάριο του 2022 μεταξύ των ελληνόφωνων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν άνδρα που παρουσιάζεται ως επιστήμονας να εξετάζει δύο δείγματα αίματος και να συμπεραίνει ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκαλούν πήξη του αίματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, η μέθοδος που ακολουθείται στο βίντεο δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο, όπως εξήγησαν στο AFP αρκετοί αιματολόγοι. Επιπλέον, ο επιστήμονας ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια ιικού φορέα μπορούν να «δημιουργήσουν νέους ιούς», κάτι το οποίο διέψευσε ιολόγος.
Το βίντεο, διάρκειας σχεδόν 6 λεπτών, δείχνει μάλλον επαγγελματικό με μια πρώτη ματιά: ξεκινά με την παρουσίαση της τεχνικής που χρησιμοποιείται, ένα «μικροσκόπιο φθορισμού φωτεινού πεδίου», που περιγράφεται ως «επανάσταση στη μικροσκοπία», και στη συνέχεια παρουσιάζεται ο άνθρωπος που θα αναλύσει το αποτέλεσμα του πειράματος, ο Armin Koroknay, «επιστήμονας στην τοξικολογία». Ο δηλωμένος στόχος του πειράματος είναι να παρατηρηθεί εάν το αίμα ενός ατόμου αλλάζει μετά τον εμβολιασμό.
Συγκρίνοντας δύο δείγματα, ο Armin Koroknay καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αίμα ενός εμβολιασμένου ατόμου πήζει γρήγορα και έντονα: «Ακόμη και μέσα στο σώμα, υπάρχει πήξη και το γεμάτο από ίνες αίμα δεν μπορεί να διέρχεται από τις αρτηρίες και τις φλέβες», λέει και προσθέτει πως «αμέσως μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, αυτό επιδεινώνεται και γίνεται σοβαρό, και οι ασθενείς μπορεί να πεθάνουν, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί θρόμβοι στο αίμα».

Το βίντεο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 2021 στην ιστοσελίδα Ethic Citizen (η οποία δεν υπάρχει πλέον). Έκτοτε, έχει κοινοποιηθεί πολλές χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες γλώσσες όπως γαλλικά, τσεχικά και σλοβακικά και ρουμανικά. Το AFP προχώρησε στην διάψευση του βίντεο για πρώτη φορά στα γαλλικά τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το βίντεο εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο στις 21 Ιανουαρίου 2022, στην αμερικανική πλατφόρμα Rumble. Αναρτήθηκε από έναν λογαριασμό με το όνομα NIOLAND, από τον οποίο έχουν αναρτηθεί ξανά παραπλανητικά βίντεο, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη καταρριφθεί από το AFP, όπως αυτό. Το βίντεο έχει έκτοτε κοινοποιηθεί πάνω από 550 φορές σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο Facebook (εδώ, εδώ, εδώ) και στο Twitter. Επιπλέον, το βίντεο έχουν αναρτήσει και ιστότοποι και blogs εδώ και εδώ.
«ΚΆΠΟΤΕ ΌΤΑΝ ΤΑ ΛΈΓΑΜΕ ΜΑΣ ΛΈΓΑΝ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ. ΣΕ ΛΊΓΟ ΚΑΙΡΌ ΘΑ ΜΑΣ ΨΆΧΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΆΡΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ ΜΑΣ», σχολιάζει ένας χρήστης κάτω από μία από τις αναρτήσεις. «Τους λυπάμαι πραγματικά τους ανθρώπους!! Και μη τυχόν χρειαστούμε καμία φορά μετάγγιση αίματος και δεν έχουμε τον έλεγχο του τι θα μας βάλουν!» διαβάζουμε σε σχόλιο κάτω από άλλη ανάρτηση.
Το βίντεο περιέχει πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς, όπως επιβεβαίωσαν στο AFP αρκετοί ειδικοί. Το πείραμα δεν επιτρέπει την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων: δεν είναι γνωστό από πού προέρχονται τα δύο δείγματα αίματος που παρουσιάζονται, τα συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση του αίματος δύο μόνο ατόμων και η τεχνική που χρησιμοποιείται δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πήξη του αίματος ενός εμβολιασμένου ατόμου.
Εξάλλου, ο Koroknay ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια ιϊκού φορέα (αδενοϊού) προκαλούν τη δημιουργία νέων παραλλαγών, ισχυρισμός που έχει ήδη διαψευσθεί το AFP, ενώ λέει πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις και συστάσεις.
Το AFP ρώτησε επιστήμονες σχετικά με τους ισχυρισμούς που παρουσιάζονται στο βίντεο. Αυτοί επισήμαναν την έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών για τον Armin Koroknay στο διαδίκτυο: το όνομά του εμφανίζεται σε μία μόνο δημοσίευση (από το 1997) στον ιστότοπο PubMed, που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Οι λογαριασμοί του στο LinkedIn (εδώ και εδώ) και το Xing δείχνουν ότι εδρεύει στο Ernetschwil της Ελβετίας (κοντά στη Ζυρίχη) και ότι εργάζεται σε κάποιο «Ινστιτούτο Ιδιωτικών Συμβούλων και Έρευνας», το οποίο δεν μπόρεσε να εντοπίσει το AFP. O Armin Koroknay φέρεται επίσης να διαχειρίζεται τον ιστότοπο «cellmove», ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη κυττάρων και μικροοργανισμών και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις. Στη σελίδα «σχετικά με εμάς» του ιστοτόπου, ο Koroknay ισχυρίζεται ότι έχει σπουδάσει φαρμακευτική και βιολογία.
Το πείραμα δεν αποδεικνύει ότι το αίμα δημιουργεί θρόμβους στο σώμα μετά το εμβόλιο
Στο παραπλανητικό βίντεο, που έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά, ο Armin Koroknay συγκρίνει δύο δείγματα, τα οποία ισχυρίζεται ότι αντιστοιχούν στο αίμα ενός εμβολιασμένου και ενός μη εμβολιασμένου ατόμου. «Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι εδώ, οι συστάδες των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν είναι φυσιολογικές», λέει στα αγγλικά δείχνοντας την εικόνα που υποτίθεται πως αντιστοιχεί στο εμβολιασμένο άτομο. Στη δεξιά εικόνα («αίμα εμβολιασμένου»), τα ερυθρά αιμοσφαίρια φαίνονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, ενώ στην αριστερή εικόνα («αίμα ανεμβολίαστου») εμφανίζονται διάσπαρτα. «Αυτό οφείλεται κυρίως σε διαταραχή των ηλεκτρικών πεδίων και στη χαμηλή περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων στο αίμα», λέει ο Koroknay. Σύμφωνα με το βίντεο, οι εικόνες αυτές αποτελούν απόδειξη ότι το εμβόλιο προκαλεί πιθανώς θανατηφόρα πήξη του αίματος: «Αν πάρετε αίμα από κάποιον, μερικές φορές δεν βγαίνει καν από τη σύριγγα λόγω των θρόμβων».
Ωστόσο, αν και ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος (μια σταγόνα αίματος που σε αντικειμενοφόρο πλάκα μικροσκοπίου) επιτρέπει την παρατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, δεν μας επιτρέπει «σε καμία περίπτωση να συμπεράνουμε ότι υπάρχει πήξη», εξήγησε στο AFP στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 ο Manuel Cliquennois, επικεφαλής του αιματολογικού τμήματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Saint-Pierre στις Βρυξέλλες.
Η εμφάνιση θρόμβων στο αίμα μπορεί να παρατηρηθεί μέσω εξετάσεων όπως αυτή του χρόνου ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) ή αυτή του χρόνου προθρομβίνης (PT), αλλά όχι με μια απλή παρατήρηση στο μικροσκόπιο, συνέχισε ο Manuel Cliquennois: «Η πήξη μπορεί να αξιολογηθεί με λειτουργικές εξετάσεις, με τη μέτρηση των χρόνων πήξης, τη δραστηριότητα των διαφόρων παραγόντων πήξης ή τη συγκέντρωσή τους στο αίμα, ή ακόμα και με τα παράγωγα προϊόντα διάσπασης του θρόμβου. Καμία από αυτές τις δοκιμές δεν αναφέρεται στο βίντεο, γεγονός που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη γνώσης του θέματος από τον συνομιλητή που παρουσιάζεται ως επιστήμονας», εξήγησε.
Η πήξη μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μέσω της ανάλυσης του επιπέδου των Δ-Διμερών (D-Dimer), η οποία είναι «πολύ πιο λεπτομερής» από την παρατήρηση ενός δείγματος αίματος στο μικροσκόπιο, δήλωσε στο AFP στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 η Chloé James, ιατρός αιματολογίας και αιμόστασης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπορντό στη Γαλλία.
Η εξέταση D-Dimer, που πραγματοποιείται με τη λήψη δείγματος αίματος, μπορεί να παραγγελθεί από ειδικευμένο αιματολόγο όταν υπάρχει υποψία θρόμβωσης. Ένας ασθενής με θρόμβωση είναι πιθανό να έχει αυξημένα επίπεδα Δ-Διμερών. Ωστόσο, ένας ασθενής με αυξημένα επίπεδα Δ-Διμερών δεν έχει απαραίτητα θρόμβωση.

Η Chloe James επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν μπορεί να βγει κανένα συμπέρασμα σχετικά με την πήξη του αίματος κοιτάζοντας τις εικόνες στο βίντεο. Το σχήμα των κυττάρων του αίματος δεν αποδεικνύει τίποτα, διότι «τα ερυθρά αιμοσφαίρια απλώς θέλουν να παραμορφωθούν» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι σωλήνες αίματος περιέχουν αντιπηκτικά για την αποφυγή τέτοιων παραμορφώσεων. Είπε επίσης ότι «το μικροσκόπιο που χρησιμοποιείται είναι απολύτως συμβατικό».
Στο βίντεο, ο Armin Koroknay ισχυρίζεται επίσης ότι το αίμα ενός εμβολιασμένου ατόμου περιέχει μεγάλη ποσότητα ινικής, μιας πρωτεΐνης που οδηγεί στην πήξη του αίματος: «Αν μια βελόνα τρυπήσει ένα δάχτυλο [σημείωση του συντάκτη: ενός εμβολιασμένου ατόμου], αμέσως το αίμα αρχίζει να δημιουργεί ίνες ινικής, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ», λέει, δείχνοντας μια νέα εικόνα, και φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως «το γεμάτο με ινική αίμα δεν μπορεί να διέλθει από τις αρτηρίες και τις φλέβες».
Ωστόσο, η παραγωγή ινικής είναι απόλύτως φυσιολογική όταν εξέρχεται αίμα από το σώμα - όπως μετά από ένα τσίμπημα - αντίθετα με τα όσα αφήνει να εννοηθούν ο Armin Koroknay. Το αίμα πήζει φυσικά όταν είναι εκτός του σώματος, όπως εξήγησε ο Manuel Cliquennois. «Ο σκοπός είναι να επιβιώσουμε αν κοπούμε. Όταν τραυματιζόμαστε, το αίμα που τρέχει θα ενεργοποιήσει την διαδικασία πήξης στο σημείο που κοπήκαμε: το πρώτο στάδιο είναι τα αιμοπετάλια, και ύστερα ενεργοποιείται η οδός της πήξης». Ένας από τους παράγοντες αυτής της διαδικασίας πήξης είναι η ινική.
Εξάλλου, η εικόνα που παρουσιάζεται στο βίντεο δεν αποδεικνύει την μικρότερη ή μεγαλύτερη παρουσία ινικής στο αίμα, όπως εξήγησε η Chloé James. «Αν θέλαμε να παρατηρήσουμε την ινική, θα έπρεπε να γίνει μια σήμανση φθορισμού αντισωμάτων ενάντια στην ινική. Εδώ, δεν υπάρχει καμία σήμανση». Η τεχνική της ανοσοσήμανσης επιτρέπει την ανίχνευση συγκεκριμένων κυττάρων ή μικροβίων, χάρη σε ειδικές ραδιενεργές ουσίες που κολλούν πάνω τους.
Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο Armin Koroknay, δεν μπορούμε να αναλύσουμε ούτε τα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων από αυτές τις εικόνες. «Δεν γνωρίζουμε για ποια μεταλλικά στοιχεία μιλάει, είναι ένας γενικός όρος και καθόλου επιστημονικός», υπογράμμισε ο Manuel Cliquennois. Αυτές οι εικόνες δεν δίνουν καμία ένδειξη σχετικά με τη συγκέντρωση «μεταλλικών στοιχείων» στα αιμοσφαίρια: «η συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων υπολογίζεται με εξετάσεις αίματος» και όχι στο μικροσκόπιο, εξήγησε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο AFP ο Jean-Christophe Goffard, ανοσολόγος και επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής ιατρικής στο νοσοκομείο Erasme στις Βρυξέλλες.
Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τις εικόνες;
Οι συστάδες αιμοσφαιρίων που βλέπουμε στις εικόνες του βίντεο παρατηρούνται «ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρής φλεγμονής ή σε περίπτωση υπερβολικής παρουσίας κάποιου αντισώματος στο αίμα. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες ασθένειες του αίματος, του μυελού των οστών ή των λεμφαδένων όπως το πολλαπλό μυέλωμα», πρόσθεσε ο Manuel Cliquennois. «Αυτό δεν συνδέεται με κάποιο ηλεκτροστατικό πρόβλημα ή με τα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων στο αίμα».
Οι συστάδες αιμοσφαιρίνης μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε ασθένειες όπως η νόσος των ψυχροσυγκολλητινών, πρόσθεσε η Chloé James.
«Εξαιρετικά σπάνια» η ανάμειξη αδενοϊών με άλλους ιούς
Ο Armin Koroknay ισχυρίζεται σε αυτό το παραπλανητικό βίντεο ότι τα εμβόλια ιικού φορέα (αδενοϊού) που παράγονται από τα εργαστήρια των AstraZeneca και Johnson & Johnson είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από τα άλλα (εννοεί τα εμβόλια mRNA), επειδή λειτουργούν με βάση έναν αδενοϊό: «υπάρχει μια επιλεκτική πίεση από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του αδενοϊού που θα μπορούσε να διασταυρωθεί με άλλους αδενοϊούς (...). Αυτό ασκεί πίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει νέους ιούς, νέους αδενοϊούς, αλλά και παραλλαγές τύπου κορονοϊού, επειδή εκφράζουν την πρωτεΐνη S που είναι ένα πολύ ισχυρό αντιγόνο για το ανοσοποιητικό σύστημα».
Όμως, αυτός ο ισχυτισμός βασίζεται σε εσφαλμένα επιστημονικά δεδομένα, καθώς οι αδενοϊοί των εμβολίων κατά της Covid-19 δεν μπορούν να «αναμειχθούν» με άλλους ιούς: «Οι αδενοϊοί που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να δημιουργήσουν ιικά αντίγραφα. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπαραχθούν, να πολλαπλασιαστούν» εξήγησε στο AFP στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 ο Vincent Thibault, ιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρεν.
«Όλη μας τη ζωή, μολυνόμαστε με αδενοϊούς. Θεωρητικά, μπορούμε να έχουμε έναν συνδυασμό δύο αδενοϊών με φυσικό τρόπο, όμως το έχουμε δει να συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις στην πράξη» πρόσθεσε ο Vincent Thibault. Η ανάμειξη του αδενοϊού ενός εμβολίου με άλλο αδενοϊό ή ιό είναι «εξαιρετικά σπάνια», εξήγησε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αιτιολογικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα εμβόλια ιικού φορέα (αδενοϊού) των εταιριών Janssen (Johnson & Johnson) και AstraZeneca, «ο αδενοϊός που περιέχεται στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί τη νόσο».
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του EMA για το Vaxzevria της Astrazeneca, το εμβόλιο «παρασκευάζεται από έναν άλλο ιό (αδενοϊό), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας [σημείωση του συντάκτη: πρωτεΐνη S] του SARS-CoV-2. Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού». Το ίδιο αναφέρεται και για το εμβόλιο της Janssen.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται διάφορες θεωρίες σε σχέση με τα εμβόλια και το κατά πόσο αυτά ευνοούν τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων του ιού της Covid-19. Ωστόσο, όπως έχει εξηγήσει το AFP στο Βέλγιο σε προηγούμενο άρθρο επαλήθευσης πληροφοριών, αν και το ρίσκο να προκύψουν μεταλλάξεις στον εμβολιασμένο πληθυσμό είναι υπαρκτό, δεν δικαιολογείται η διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού. Αντιθέτως, το να αφεθεί ο ιός να κυκλοφορήσει ελεύθερα ευνοεί τις μεταλλάξεις του ιού, άρα και το ρίσκο εμφάνισης πιο μολυσματικών ή πιο επικίνδυνων παραλλαγών.
«Οι ιοί, όταν πολλαπλασιάζονται, μεταλλάσσονται. Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μεταλαχθεί και να γίνει πιο μεταδοτικός, ακόμη και πιο επικίνδυνος. Ωστόσο, τα εμβόλια περιορίζουν την κυκλοφορία του ιού», είπε ο Jean-Christophe Goffard.
Σε ό,τι αφορά την πρωτεΐνη ακίδα (πρωτεΐνη S) που παράγεται από τα εμβόλια κατά της Covid-19, πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη λεγόμενη τοξικότητά της κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και μερικές εξ αυτών έχουν ήδη διαψευσθεί από το AFP, όπως εδώ.
«Πολύ σπάνιες» οι περιπτώσεις θρόμβωσης από τα εμβόλια
Τον Απρίλιο του 2021, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενημέρωσε πως οι θρόμβοι αίματος πρέπει να αναφέρονται ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Ο ΕΜΑ έχει αναγνώρισει πως υπάρχει «μια πιθανή σύνδεση» μεταξύ των εμβολίων των δύο εταιρειών κατά της Covid-19 και «πολύ σπάνιων περιπτώσεων ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά αιμοπετάλια», ωστόσο εκτιμά πως και στις δύο περιπτώσεις τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.
Όμως αυτά τα «ασυνήθιστα θρομβοεμβολικά ατυχήματα» δεν προκαλούνται από συστάδες ερυθρών αιμοσφαιρίων ή από μια απότομη αύξηση ινικής, όπως υποστηρίζει ο Armin Koroknay. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την αντίδραση των αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4), «τα οποία ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια (που είναι υπεύθυνα για την πήξη) με ανεπαρκή τρόπο, προκαλώντας έτσι θρόμβωση», εξήγησε στο AFP ο Jean-Christophe Goffard.

Μια βρετανική μελέτη ( εδώ) που δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης είναι σχεδόν 200 φορές υψηλότερος σε περίπτωση μόλυνσης από Covid-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Οι έρευνες είναι υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων
«Όπως μπορούμε να δούμε, οι παρενέργειες [σημείωση του συντάκτη: των εμβολίων] είναι το χαμηλό οξυγόνο, το οποίο θα βλάψει τον εγκέφαλο οποιουδήποτε εμβρύου που αναπτύσσεται (...). Εάν το έμβρυο πεθάνει λόγω χαμηλού επιπέδου οξυγόνου, γίνεται αυθόρμητη άμβλωση», ισχυρίζεται επίσης ο Armin Koroknay στο βίντεο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε πρόσφατη σχετική ενημέρωση ο ΕΜΑ, μετά τη μελέτη περίπου 65.000 περιπτώσεων, όπως αυτές καταγράφονται σε επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν πως τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 δεν προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ούτε για τις εν αναμονή μητέρες, ούτε για τα έμβρυά τους».
«Δεδομένου του ότι μέχρι στιγμής η εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με υψηλότερο ρίσκο σοβαρής νόσησης από Covid-19, ειδικότερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, άτομα που είναι έγκυοι ή πιθανώς να εγκυμονήσουν στο προσεχές μέλλον ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν, ακολουθώντας τις σχετικές εθνικές οδηγίες», λέει η ανακοίνωση του ΕΜΑ.
Τι ισχύει στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό των εγκύων
Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τις εγκύους από τον Ιούνιο του 2021. Συγκεκριμένα, στο ενημερωτικό δελτίο, ο ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου, που περιλαμβάνει την ανάγκη εντατικής νοσηλείας, μηχανικού αερισμού και θανάτου».
«Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε επίπεδο πληθυσμού (και περίπου 90.000 σε έγκυες), δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα παραπάνω mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος», διαβάζουμε στο ενημερωτικό δελτίο.
Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της κύησης, ο ΕΟΔΥ παραπέμπει στην Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ).
Τον Δεκέμβριο του 2021, η ΕΜΓΕ δημοσίευσε την «Κατευθυντήρια Οδηγία Νο 57β», στην οποία συστήνει τις εγκύους να εμβολιαστούν και με την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.
Το AFP έχει ήδη καταρρίψει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid-19 στο αίμα εδώ.