Επαλήθευση στο AFP

Η επαλήθευση ειδήσεων είναι δομικό στοιχείο στη λειτουργία του AFP ως παγκόσμιου Πρακτορείου Ειδήσεων για περισσότερα από 180 χρόνια.

Η ίδια η εταιρεία έχει μια ξεχωριστή νομική υπόσταση σύμφωνα με την τη γαλλική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι το AFP δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάζεται από οτιδήποτε θα μπορούσε να περιορίσει την ακρίβεια ή αντικειμενικότητα της πληροφορίας.

Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να βρεθεί υπό τον έλεγχο μιας ιδεολογικής, πολιτικής ή οικονομικής ομάδας. Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι το AFP πρέπει να επιζητά να παρέχει στους Γάλλους και ξένους χρήστες ακριβείς, αμερόληπτες και αξιόπιστες πληροφορίες με τακτικό και αδιάκοπο τρόπο.

Η διαχείριση του AFP ασκείται από ένα διευθύνοντα σύμβουλο (αυτή τη στιγμή είναι ο Fabrice Fries), ένα διευθυντή διεθνών ειδήσεων (αυτή τη στιγμή ο Phil Chetwynd), και ένα γενικό διευθυντή (αυτή τη στιγμή η Dalila Zein). Το πλήρες οργανόγραμμα μπορεί να βρεθεί εδώ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΑFP αποτελείται από εκπροσώπους ΜΜΕ, δημόσιων υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της κυβέρνησης), εργαζομένους, και πέντε ανεξάρτητα μέλη επιλογής του συμβουλίου του AFP με βάση την εμπειρία και γνώση τους. Η πλήρης λίστα με τα μέλη του ΔΣ και του συμβουλίου μπορεί να βρεθεί εδώ.

Φτιάξαμε ένα μπλογκ για να εστιάσουμε στο fact-checking ανταποκρινόμενοι στον πολλαπλασιασμό της παραπληροφόρησης και της λανθασμένης ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, εμπνεόμενοι από την εμπειρία μας με το βραβευμένο συνεργατικό πρότζεκτ CrossCheck στις Γαλλικές εκλογές του 2017.

Επιζητούμε να βοηθήσουμε το κοινό και τις αίθουσες σύνταξης να καταλήγουν σε ενημερωμένα συμπεράσματα σχετικά με την πληροφορία που βρίσκουν στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, είτε για ρεπορτάζ, βίντεο ή δηλώσεις.

Η επαλήθευση ειδήσεων πραγματοποιείται από αρχισυντάκτες διασταύρωσης ειδήσεων και ένα παγκόσμιο δίκτυο δημοσιογράφων, ακολουθώντας τα δημοσιογραφικά πρότυπα και τις βασικές αρχές της παγκόσμιας υπηρεσίας ειδήσεων του AFP.

Οι αρχές αυτές ορίζουν ότι από τους «δημοσιογράφους του AFP αναμένεται να παρέχουν ακριβή, ισορροπημένη και αντικειμενική κάλυψη, και να διορθώνουν τα λάθη με ταχύτητα και διαφάνεια». Ορίζουν επίσης πως «οι δημοσιογράφοι του AFP πρέπει να έχουν ανεξάρτητη φωνή, να είναι ελεύθεροι από προκατάληψη, προτιμήσεις ή εξωτερική επιρροή». Η μη τήρηση αυτών των αρχών μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. 

Οι δραστηριότητες διασταύρωσης ειδήσεων του AFP επιβλέπονται από τους αρχισυντάκτες fact-checking, που βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία στο Παρίσι, με περιφερειακούς αρχισυντάκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Ουάσινγκτον, τη Βηρυτό, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Μοντεβιδέο.

Διευθυντής σύνταξης ψηφιακής επαλήθευσης: Gregoire Lemarchand

Υποδιευθυντές στην διεύθυνση σύνταξης: Sophie Nicholson and Pauline Talagrand

Περιφερειακοί διευθυντές: Cat Barton (Ασία-Ειρηνικός), Elodie Martinez (Λατινική Αμερική), Nina Lamparski (Αφρική), Bronwen Roberts (Ευρώπη), Khaled Soubeih (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και Arthur MacMillan (Βόρεια Αμερική).

Επιζητούμε να μοιραζόμαστε συμβουλές και εργαλεία για να βοηθούμε κι άλλους να κάνουν τα δικά τους fact-check και τις δικές τους επαληθεύσεις.

Επιλέγουμε τι περιεχόμενο θα διερευνήσουμε με βάση κριτήρια  δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, το πόσο πολύ κάτι έχει κοινοποιηθεί και  εάν αποτελεί στο δημόσιο διάλογο.

Επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή σε παραπληροφόρηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ή τη ζωή ανθρώπων, ή να βλάψει τις δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς και δυνάμει επιβλαβούς ρητορικής μίσους και ρατσισμού.

Το AFP αποτελεί μέρος του third-party fact-checking προγράμματος του Facebook. Θεωρούμε τις ιστορίες που εντοπίζονται στο Facebook μέρος του υλικού που διερευνούμε. Περιεχόμενο που έχει αξιολογηθεί ως ψευδές από τους fact-checkers υποβαθμίζεται στη ροή ειδήσεων ώστε να το βλέπουν λιγότεροι. Το περιεχόμενο ωστόσο δεν διαγράφεται λόγω της αξιολόγησης. Οι fact-checking διαδικασίες του AFP δέχονται απευθείας υποστήριξη από το πρόγραμμα του Facebook.

Το AFP έχει υπογράψει τον κώδικα αρχών του IFCN στις οποίες περιλαμβάνεται η δέσμευση για: αμεροληψία και νομιμότητα, διαφάνεια πηγών, διαφάνεια χρηματοδότησης και οργάνωσης, διαφάνεια μεθοδολογίας και μια ανοιχτή και ειλικρινή πολιτική διορθώσεων.

Εάν πιστεύετε ότι το AFP δεν έχει σεβαστεί τον κώδικα αρχών, μπορείτε να ενημερώσετε απευθείας το IFCN εδώ