Σχετικά με εμάς

Το AFP ξεκίνησε την υπηρεσία ψηφιακής επαλήθευσης ειδήσεων (fact-checking) το 2017 στη Γαλλία και έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό επαλήθευσης ειδήσεων, με δημοσιογράφους σε περίπου 80 χώρες ανά τον κόσμο.  

Οι δημοσιογράφοι μας παρακολουθούν το ψηφιακό περιεχόμενο στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας, από τα γερμανικά και τα πολωνικά ως τα ελληνικά ή τα ισπανικά.

Λαμβάνουν υπόψη τους την τοπική κουλτούρα και πολιτική και συνεργάζονται με τα τοπικά γραφεία του AFP σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσουν και να καταρρίψουν την λανθασμένη πληροφορία, εστιάζοντας σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές, να έχει επιπτώσεις και να οδηγεί σε χειραγώγηση. Στις επαληθεύσεις γίνεται αρχισυνταξία από τα περιφερειακά κέντρα και η διεθνής ομάδα διοικείται από τα κεντρικά του AFP στο Παρίσι.

Ξεκινήσαμε την ψηφιακή επαλήθευση στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021, καλύπτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι fact checkers μας για την ελληνική γλώσσα είναι ο Θεόφιλος Μπλουδάνης και ο Πέτρος Κωνσταντινίδης.

Πριν ενταχθεί στην ομάδα ψηφιακής επαλήθευσης ειδήσεων, ο Θεόφιλος είχε ήδη εργαστεί για το AFP το 2018, ως φωτορεπόρτερ. Ενώ σπούδαζε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel στην Ελβετία, εργάστηκε για το πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS και για την ελβετική τοπική εφημερίδα Le Journal du Jura. Ήρθε δεύτερος στο Prix Sept du Photojournalisme 2021, στην Ελβετία.

Ο Πέτρος ξεκίνησε να εργάζεται για την ομάδα ψηφιακής επαλήθευσης ειδήσεων του AFP τον Ιανουάριο του 2022. Προηγουμένως, εργαζόταν για την ιστοσελίδα του Ελεύθερου Τύπου ως δημοσιογράφος. Έχει επίσης εργαστεί στη Γαλλία για το France 24 και την εταιρεία ανάπτυξης ΜΜΕ, CFI. Ο Πέτρος έχει μεταπτυχιακό από την Sciences Po Paris και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά.

Οι αρχισυντάκτες τους είναι:

Bronwen Roberts

Αφότου εντάχθηκε στο AFP το 1998, η Bronwen ήταν δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια και διευθύντρια γραφείων του ΑFP στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και του Αφγανιστάν. Μεταπήδησε στο fact-checking το Μάρτιο του 2020.

Juliette Montesse 

Στο AFP από το 2010, η Juliette έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ στο γραφείο του πρακτορείου στη γαλλική πόλη της Λιλ και έχει καλύψει τα προάστια του Παρισιού. Πριν ενταχθεί στην ομάδα fact-checking τον Ιούλιο του 2020, ήταν δικαστική συντάκτρια σε υποθέσεις ανωτάτων δικαστηρίων του Παρισιού.

Sally Mairs

H Sally εντάχθηκε στο AFP το 2016 ως ανταποκρίτρια νοτιοανατολικής Ασίας στην Μπανγκόκ. Αργότερα μετακινήθηκε στο Βελιγράδι, όπου ήταν Υποδιευθύντρια του Γραφείου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Από τις αρχές του Απριλίου του 2021 είναι στην ομάδα αρχισυνταξίας του fact-checking στην Ευρώπη.

Estelle Péard

Η Estelle Péard εργάζεται για το AFP από το 2010. Η Estelle ήταν ρεπόρτερ στη Γερμανία για αρκετά χρόνια, όπου ειδικευόταν στα οικονομικά. Πριν ενταχθεί στην ομάδα επαλήθευσης τον Σεπτέμβριο του 2021, εργάστηκε επίσης για το AFP TV, κάλυψε κοινωνικές συγκρούσεις στη Γαλλία, και επιμελήθηκε δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα του AFP. 

Laura Mannering

Η Laura είναι συντάκτρια και συνεργάζεται με την ομάδα ψηφιακής επαλήθευσης στην Ευρώπη. Έχει μεγάλη εμπειρία ως δημοσιογράφος, συντάκτης και διευθυντής, μεταξύ των οποίων τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής του γραφείου του AFP στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα ζει στην Ισπανία.

Jastinder Khera

Ο Jastinder εντάχθηκε στο AFP το 2018 ως ρεπόρτερ και αρχισυντάκτης του γραφείου της Βιέννης, καλύπτοντας την ειδησεογραφία στην Αυστρία και την ευρύτερη περιοχή. Πριν από αυτό εργάστηκε για το BBC, μεταξύ άλλων και ως παραγωγός για κάποια από τα σημαντικότερα προγράμματα στο ραδιόφωνο και στο BBC World TV. Εντάχθηκε στο fact-checking του AFP στις αρχές του Απριλίου του 2021.

Simon Morgan

Με έδρα το Παρίσι, ο Simon εντάχθηκε στο AFP το 1998 και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στα γραφεία της Φρανκφούρτης και της Βιέννης. Μετακινήθηκε στο αγγλικό γραφείο στην έδρα του Παρισιού το 2017 και έγινε αρχισυντάκτης ψηφιακής επαλήθευσης ειδήσεων για την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022.