Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από τις πρόσφατες φωτιές στην Ελλάδα, αλλά από τις ΗΠΑ το 1999

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 2021 στις 15:03
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Μια ανάρτηση στο Facebook, με μια φωτογραφία που δείχνει μια φιλική στιγμή μεταξύ ενός πυροσβέστη και ενός σκύλου, που αφήνει να εννοηθεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα, έχει κοινοποιηθεί σχεδόν 20.000 φορές και έχει προβληθεί πάνω από 1,1 εκατομμύριο φορές σε λιγότερο από τρεις ημέρες. Ωστόσο, ο φωτογράφος που έβγαλε τη φωτογραφία δήλωσε στο AFP ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα, το 1999.

«Εάν δεν είναι αυτή η φωτογραφία της χρονιάς... Τότε ποια είναι...», αναφέρει μια ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 6 Αυγούστου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Facebook, σε λιγότερο από τρεις ημέρες, η φωτογραφία κοινοποιήθηκε τουλάχιστον 19.300 φορές και συγκέντρωσε συνολικά περισσότερες από 1,1 εκατ. προβολές.

Η φωτογραφία δείχνει έναν φαινομενικά εξαντλημένο πυροσβέστη, τη στιγμή που δέχεται ένα γλείψιμο στο πρόσωπό του από έναν σκύλο ντόμπερμαν. Η ανάρτηση αφήνει να εννοηθεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που την περασμένη εβδομάδα απείλησαν πολλές διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα, όπως η Αττική, η Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Ωστόσο, η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε ούτε στην Ελλάδα, ούτε πρόσφατα, δήλωσε στο AFP ο φωτογράφος που την τράβηξε. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 1999.

Image
Η παραπλανητική ανάρτηση που έγινε στο Facebook, λήψη εικόνας στις 9 Αυγούστου 2021

Ορισμένα από τα σχόλια στην ανάρτηση, καθώς και κάποια σχόλια σε αναρτήσεις άλλων χρηστών που κοινοποίησαν την εικόνα, δείχνουν ότι και άλλοι χρήστες του Facebook εξέλαβαν τη φωτογραφία ως πρόσφατη. Ένας άλλος χρήστης, πάντως, απάντησε ότι δεν τραβήχτηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Image
Ένα από τα σχόλια στην ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 9 Αυγούστου 2021
Image
Ένα από τα σχόλια στην ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 9 Αυγούστου 2021
Image
Ένα από τα σχόλια στην ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 10 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχει τέτοια στολή στο Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας

Η πρώτη ένδειξη ότι η φωτογραφία ενδέχεται να μην έχει τραβηχτεί στην Ελλάδα προκύπτει όταν κάποιος παρατηρεί τη στολή του άνδρα που απεικονίζεται σε αυτήν.

Ο άνδρας φοράει καφέ στολή, με ανοιχτές κίτρινες γραμμές στα χέρια και τα μπράτσα του. Όμως, όπως μπορούμε να δούμε στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, στην ενότητα όπου παρουσιάζονται όλες οι στολές που φοράει το προσωπικό της Υπηρεσίας, δεν παρουσιάζεται καμία στολή με τέτοια χαρακτηριστικά που να χρησιμοποιείται από τους πυροσβέστες στην Ελλάδα.

Image
Οι στολές της πυροσβεστικής, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, λήψη εικόνας στις 9 Αυγούστου 2021

Μια διαδικτυακή αναζήτηση για την εικόνα φέρνει ως αποτέλεσμα ένα ρεπορτάζ από το Snopes, έναν οργανισμό επαλήθευσης γεγονότων στις ΗΠΑ, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 21 Απριλίου 2005.

Το άρθρο αναφέρει ότι η λήψη της φωτογραφίας έγινε «από τον φωτογράφο του Charlotte Observer, Patrick Schneider, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς σε σπίτι τον Ιούλιο του 1999 και δείχνει τον πυροσβέστη Jeff Clark να δέχεται χαιρετισμό από ένα κόκκινο ντόμπερμαν, που είναι έγκυος, με το όνομα Cinnamon».

Το προαναφερθέν περιστατικό επιβεβαιώνεται σε ένα ρεπορτάζ του CBS, που δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου 2009. Η φωτογραφία εμφανίζεται επίσης στο φύλλο της 18ης Απριλίου 2005 του Charlotte Observer, έξι χρόνια μετά το περιστατικό, στο οποίο φιλοξενείται μια σύντομη συνέντευξη του πυροσβέστη σχετικά με τις αναμνήσεις του από το γεγονός.

«Ο σκύλος με πλησίασε, μόλις έπεσα στα γόνατα. Ο Πάτρικ ερχόταν από τη γωνία και τράβηξε τη φωτογραφία», αφηγήθηκε το περιστατικό ο Τζεφ Κλαρκ, προσθέτοντας ότι τόσο η Πυροσβεστική όσο και ο φωτογράφος Πάτρικ Σνάιντερ στη συνέχεια έπαιρναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ευχαριστήριες επιστολές, αν και δεν είχαν σώσει οι ίδιοι τον σκύλο.

Η εκδοχή της φωτογραφίας που κυκλοφορεί σήμερα στο ελληνικό Facebook φαίνεται να έχει υποστεί επεξεργασία, καθώς τα χρώματά της είναι ελαφρώς διαφορετικά.

Image
Η φωτογραφία στο φύλο του Charlotte Observer στις 18 Απριλίου 2005, λήψη εικόνας από το newspapers.com στις 9 Αυγούστου 2021

Ο φωτογράφος επιβεβαιώνει ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1999

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το όνομα του φωτογράφου που αναφέρεται να έχει τραβήξει τη φωτογραφία είναι πράγματι Patrick Schneider. Στις 9 Αυγούστου 2021, το AFP επικοινώνησε με τον φωτογράφο μέσω της φόρμας επικοινωνίας που βρίσκεται στην επαγγελματική του ιστοσελίδα, και του ζήτησε να επιβεβαιώσει εάν είχε τραβήξει τη φωτογραφία και πότε έγινε αυτό.

Ο Patrick Schneider επιβεβαίωσε ότι όντως «τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στη Βόρεια Καρολίνα, τον Ιούλιο του 1999, όταν εργαζόμουν για το Charlotte Observer».

Η φωτογραφία έχει κοινοποιηθεί πολλές φορές σε ιστοσελίδες διαφόρων χωρών. «Αυτή η φωτογραφία έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια των πολλών ετών, από τότε που την τράβηξα», κατέληξε ο Schneider στο AFP.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας