Σχετικά με το AFP

Το AFP Fact Check είναι ένα τμήμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενός πολύγλωσσου, πολυπολιτισμικού πρακτορείου ειδήσεων, αποστολή του οποίου είναι να παρέχει ακριβή, ισορροπημένη και αμερόληπτη κάλυψη των ειδήσεων όπου και όποτε συμβαίνουν στον κόσμο, σε συνεχή βάση.

Όπως εγγυάται το ιδρυτικό του καταστατικό, το AFP μιλά με ανεξάρτητη φωνή, απαλλαγμένο από πολιτικές, εμπορικές ή ιδεολογικές επιρροές. Οι δεσμεύσεις αυτές αντικατοπτρίζονται στον Καταστατικό Χάρτη και τα συντακτικά πρότυπα του AFP, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς εδώ

Διαχείριση και διακυβέρνηση

Το AFP έχει ένα μοναδικό καθεστώς σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η οποία απαιτεί από το Πρακτορείο να μην κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών που παρέχει, και να μην υπόκειται στον έλεγχο οποιασδήποτε ιδεολογικής, πολιτικής ή οικονομικής ομάδας. Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο ιδρυτικό καταστατικό του AFP, ένα εποπτικό όργανο, γνωστό ως Ανώτατο Συμβούλιο, είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της συνέχειας του Πρακτορείου και την παρακολούθηση της συμμόρφωσής του με αυτές τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις.

Το AFP διαθέτει επίσης ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διοίκηση του Πρακτορείου και εκλέγει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Fabrice Fries, καθώς και πέντε εκπροσώπους του γαλλικού Τύπου, τρεις εκπροσώπους της κυβέρνησης από τα υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών και Οικονομίας της Γαλλίας, δύο μέλη από τον γαλλικό τομέα οπτικοακουστικών μέσων, τρία μέλη που εκλέγονται από το προσωπικό του AFP και πέντε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που επιλέγονται από το Ανώτερο Συμβούλιο του Πρακτορείου.

Η ετήσια κατάσταση των προβλέψεων εσόδων και δαπανών του AFP εξετάζεται από μια Οικονομική Επιτροπή που είναι αρμόδια να ελέγχει κατά πόσον τα προβλεπόμενα μεγέθη αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου, του Διοικητικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής παρατίθενται εδώ.

Η εκτελεστική επιτροπή του AFP, η οποία διαχειρίζεται τις καθημερινές λειτουργίες του πρακτορείου, διευθύνεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο (επί του παρόντος τον Fabrice Fries), τον διευθυντή των παγκόσμιων ειδήσεων (επί του παρόντος τον Phil Chetwynd) και τη γενική διευθύντρια (επί του παρόντος την Dalila Zein). Το πλήρες οργανόγραμμα της εκτελεστικής επιτροπής μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ηγεσία σύνταξης

Επικεφαλής σύνταξης του AFP είναι ο διευθυντής παγκόσμιων ειδήσεων Phil Chetwynd, η παγκόσμια αρχισυντάκτρια Sophie Huet-Trupheme και ο αναπληρωτής παγκόσμιος αρχισυντάκτης Richard Carter.

Ο έλεγχος γεγονότων στο AFP επιβλέπεται από τους αρχισυντάκτες των ψηφιακών ερευνών που εδρεύουν στην έδρα του πρακτορείου στο Παρίσι, με περιφερειακούς συντάκτες στη Βηρυτό, το Χονγκ Κονγκ, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Μοντεβιδέο και την Ουάσινγκτον. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

Επικεφαλής ψηφιακών ερευνών, αναπληρωτής παγκόσμιος αρχισυντάκτης: Gregoire Lemarchand

Αναπληρωτές αρχισυντάκτες: Sophie Nicholson και Julie Charpentrat

Περιφερειακοί επικεφαλής: Leila Macor (Λατινική Αμερική και Ισπανία), Nina Lamparski (Αφρική), Bronwen Roberts (Ευρώπη), Khaled Soubeih (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και Arthur MacMillan (ΗΠΑ και Καναδάς).

Μάθετε περισσότερα για τους συντάκτες και όλη την ομάδα του AFP Fact Check εδώ.

Συμπράξεις και χρηματοδότηση

Το AFP αποκτά έσοδα από ένα μείγμα πηγών, όπως πελάτες-μέσα ενημέρωσης, διαδικτυακές πλατφόρμες και το γαλλικό κράτος.

Το 2021, το AFP ανέφερε κύκλο εργασιών ύψους 309,5 εκατομμυρίων ευρώ. Βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Ακολουθεί ανάλυση των κυριότερων πηγών χρηματοδότησης του AFP. Το AFP ασκεί αυστηρή δημοσιογραφική ανεξαρτησία κατά την εκπλήρωση των όρων όλων των συμβάσεων.

Χρηματοδότηση από το γαλλικό κράτος

Το AFP έχει οικονομικό συμβόλαιο με το γαλλικό κράτος, το οποίο χωρίζεται σε μια εμπορική σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών του AFP σε γαλλικές κυβερνητικές υπηρεσίες και αποστολές στο εξωτερικό, και μια αποζημίωση για το κόστος της αποστολής δημόσιου συμφέροντος του Πρακτορείου. Αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στο καταστατικό του 1957 που εγγυάται την ανεξαρτησία της AFP από κρατικές ή άλλες επιρροές.

Πελάτες – Μέσα Ενημέρωσης

Το AFP λαμβάνει έσοδα από χιλιάδες πελάτες-μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι συνδρομητές στα διάφορα ειδησεογραφικά δίκτυα ροής κειμένου, πολυμέσων, φωτογραφιών, βίντεο και γραφικών του AFP.

Παραδείγματα πελατών στην Ευρώπη περιλαμβάνουν οργανισμούς μέσων ενημέρωσης όπως το BBC, το Brut, η Deutsche Welle, το France Télévisions, η Funke Mediengruppe, η Le Monde, η Rai, η Tamedia, οι Times και η Unidad Editorial. Στην αμερικανική ήπειρο, οι πελάτες του AFP περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις Caracol TV, Infobae, El Comercio, The New York Times και Radio-Canada. Τα Al Jazeera, Al Arabiya, Al-Nahar και Sky News Arabia είναι παραδείγματα πελατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ τα Radiodiffusion Télévision Ivoirienne, Nation Media Group και Arise News είναι μερικοί από τους πελάτες του AFP στην Αφρική. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι πελάτες του AFP στον τομέα των μέσων ενημέρωσης περιλαμβάνουν τις South China Morning Post, SPH Media, Mediacorp, The Times of India, NHK και News Corp, για να αναφέρουμε μερικούς.

Η Google

Το AFP υπέγραψε πενταετή συμφωνία για συγγενικά δικαιώματα με την Google στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την οποία ο κολοσσός του διαδικτύου πληρώνει για τη χρήση του περιεχομένου του πρακτορείου ειδήσεων.

Το AFP υπέγραψε επίσης δύο ακόμα συμφωνίες με την πλατφόρμα για πέντε χρόνια. Η πρώτη χρηματοδοτεί την ανάπτυξη «mobile stories» - οπτικοακουστικό υλικό κατακόρυφης προβολής για smartphones - ενώ η δεύτερη συμφωνία αφορά μια σύμβαση για την εκπαίδευση δημοσιογράφων και φοιτητών δημοσιογραφίας σε όλο τον κόσμο σε τεχνικές ψηφιακής έρευνας.

Για το τελευταίο, το AFP δημιούργησε ένα διαδικτυακό μάθημα ψηφιακών ερευνών για δημοσιογράφους και ανεβάζει σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο για να μοιράζεται τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη διαδικτυακή έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό, με την πρωτοβουλία Google News, το AFP παρήγαγε επίσης άρθρα επαλήθευσης γεγονότων και συνεργατικό έργο μέσων ενημέρωσης που επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γύρω από τις γαλλικές εκλογές του 2022.

Meta

Το AFP έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Meta μέσω του προγράμματος Third Party Fact-Checking, στο πλαίσιο του οποίου η Meta πληρώνει για τη χρήση άρθρων επαλήθευσης γεγονότων του AFP στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας. Ως συνεργάτης, η ομάδα επαλήθευσης γεγονότων του AFP διερευνά δυνητικά ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο που επισημαίνεται στο Facebook και το Instagram.

Το AFP συνεργάζεται επίσης με το WhatsApp, που ανήκει στη Meta, για τη χρήση τηλεφωνικών γραμμών πληροφοριών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο στη Βραζιλία, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες (στα ισπανικά), τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ινδία.

TikTok

Το AFP, μαζί με περισσότερους από δώδεκα οργανισμούς επαλήθευσης γεγονότων, πληρώνεται από το TikTok σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της ισπανόφωνης Λατινικής Αμερικής για να ελέγχει βίντεο που ενδεχομένως περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου. Τα βίντεο αφαιρούνται από το TikTok αν οι πληροφορίες αποδειχθούν ψευδείς από τις ομάδες του AFP.

Twitter

Το AFP πληρώνεται από το Twitter στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στην αξιολόγηση της ακρίβειας των υποβολών στα Community Notes (πρώην Birdwatch), το συμμετοχικό εργαλείο της πλατφόρμας για την προσθήκη πλαισίου σε δυνητικά παραπλανητικά tweets. Οι αξιολογήσεις του AFP χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ακρίβειας από τους αξιολογητές με την πάροδο του χρόνου και δεν επηρεάζουν την άμεση βαθμολογία ή την κατάσταση μιας σημείωσης.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το 2021, το AFP συμμετέχει όλο και περισσότερο σε συνεργατικά έργα μεταξύ ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, ερευνητών και άλλων εμπειρογνωμόνων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Συγκεκριμένα, το AFP λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη συμμετοχή του σε διάφορα κέντρα για τον έλεγχο γεγονότων και την έρευνα που ανήκουν στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO): DE FACTO για τη Γαλλία, CEDMO για την Τσεχία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, EDMO BELUX για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, HDMO-Lakmusz για την Ουγγαρία, GADMO για τη Γερμανία και την Αυστρία, BROD για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ADMO για την Κροατία και τη Σλοβενία και MedMO για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Το AFP συμβάλλει επίσης στα ακόλουθα έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Επιπλέον, το AFP συμμετείχε μαζί με το Austria Press Agency (APA) σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης (EMIF) για την παροχή εκπαίδευσης στην παραγωγή ελέγχου γεγονότων στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform. Το EMIF ιδρύθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Calouste Gulbenkian.

Factstory

Το Factstory είναι μια θυγατρική του AFP που παρέχει εξειδικευμένο περιεχόμενο για εταιρείες και ιδρύματα. Λειτουργεί ως μια ξεχωριστή οντότητα από τη μητρική εταιρεία AFP και η παραγωγή του φέρει την επωνυμία Factstory.

Νομικές πληροφορίες

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) είναι μία αυτόνομη αστική νομική οντότητα που λειτουργεί σύμφωνα με τους εμπορικούς κανόνες. Είναι εγγεγραμμένο στο εμπορικό και εταιρικό μητρώο του Παρισιού με αριθμό 775 658 354.