Όχι, αυτή η φωτογραφία δεν είναι από την Ελλάδα αλλά από την Τυνησία το 2019

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 2021 στις 13:47
  • Επικαιροποιήθηκε 10 Αυγούστου 2021 στις 16:09
  • 3 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Ελένη Κολλιοπούλου, AFP Ελλάδα
Η εντυπωσιακή φωτογραφία ενός αλόγου που κάνει ένα άλμα κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στο Facebook στην Ελλάδα σε λιγότερο από μια εβδομάδα με τον ισχυρισμό ότι τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών στο Βαρυμπόμπη. Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε την περίοδο που στην Ελλάδα είχαν ξεσπάσει πολλές καταστροφικές πυρκαγιές. Αλλά η ανάρτηση είναι ψευδής. Δεν δείχνει ένα άλογο που δραπετεύει από τις φλόγες στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να την βρεί κάποιος στον λογαριασμό ενός φωτογράφου στο Instagram με την εξήγηση ότι τραβήχτηκε το 2019 κατά τη διάρκεια ενός ηλιοβασιλέματος στην Τυνησία.

«Μια συγκλονιστική εικόνα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη», αναφέρει η ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 2021 και κοινοποιήθηκε τουλάχιστον 3.700 φορές. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε επίσης εδώ.

Οι παραπλανητικές δημοσιεύσεις δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά μία ημέρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και εν μέσω αναφορών ότι πολλά ζώα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.

Ωστόσο, η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα ή τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Image
Λήψη εικόνας στις 10 Αυγούστου 2021 που δείχνει την παραπλανητική ανάρτηση

 

Πολλά από τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα ζώα που είχαν παγιδευτεί στις φωτιές. Αλλά μερικοί από αυτούς αμφισβήτησαν ότι η φωτογραφία προέρχεται από τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη.

Ένα σχόλιο περιελάμβανε ακόμη και έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο ενός φωτογράφου, υποδηλώνοντας ότι η φωτογραφία ήταν  από αυτόν τον ιστότοπο. «Αραγε η φωτογράφος τι έχει να πει επ'αυτού; Που χρησιμοποιείτε την καλλιτεχνική φωτογραφία της; Απατεώνες», ανέφερε το σχόλιο. Ένα άλλο σχόλιο δημοσίευσε και  έναν σύνδεσμο στο Instagram, όπου υπήρχε η ίδια φωτογραφία.

Image
Λήψη εικόνας στις 9 Αυγούστου 2021, δείχνει τα σχόλια κάτω από την ψευδή ανάρτηση

Για να επαληθεύσουμε τον ισχυρισμό, ερευνήσαμε τους συνδέσμους στα σχόλια. Ο σύνδεσμος του Instagram στα σχόλια οδηγεί σε αυτήν την ανάρτηση που έχει την ίδια φωτογραφία του αλόγου με την ψεύτικη ανάρτηση στο Facebook. Η λεζάντα είναι στα γερμανικά, χρονολογείται τον Ιούνιο του 2019 και αναφέρει: «Ο όμορφος Μπρους τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου φωτογραφικού εργαστήριου στο όμορφο νησί της Τζέρμπα. Τέτοια ηλιοβασιλέματα είναι όνειρο και το ξέρω μόνο όντας εκεί».

Image
Λήψη εικόνας στις 10 Αυγούστου 2021 δείχνει την πρωτότυπη φωτογραφία στο Instagram στις 2019

Αυτός είναι ο λογαριασμός στο Instagram της Claudia Rahlmeier, Γερμανίδας φωτογράφου, της οποίας ο κύριος ιστότοπος παρατίθεται επίσης στα σχόλια των ψευδών αναρτήσεων στο Facebook. Στο site, η φωτογράφος λέει ότι ειδικεύεται στη φωτογράφιση αλόγων και σκύλων. Επίσης, διοργανώνει ομαδικά εργαστήρια για τη φωτογράφιση αλόγων.

Μια προσεκτική ματιά στη φωτογραφία δείχνει ότι το άλογο δεν βρίσκεται μέσα στις φλόγες και στον καπνό, όπως υπονοεί ο ψευδής ισχυρισμός για την Ελλάδα. Η λεζάντα του Instagram λέει ότι τραβήχτηκε ένα ηλιοβασίλεμα στην Τυνησία. Το άλογο φαίνεται να πηδάει σηκώνοντας ένα σύννεφο σκόνης. Και επιπλέον η φωτογραφία έχει την υπογραφή της Claudia Rahlmeier, που είναι η ίδια με αυτή που υπάρχει σε όλες οι φωτογραφίες στον ιστότοπό της.

Λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση της περιοχής. Ο κοντινός ιππικός όμιλος καταστράφηκε αλλά τα άλογα σώθηκαν, σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ.

Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης συνέβη την περίοδο που πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα για μέρες, προκαλώντας τουλάχιστον δύο θανάτους και τεράστιες ζημιές, καίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πολλά σπίτια.

Image
Φωτογραφία του AFP στις 4 Αυγούστου 2021 δείχνει ένα καμμένο σπίτι στη Βαρυμπόμπη ( AFP / Λουίζα Γκουλιαμάκη)
10 Αυγούστου 2021 Επικαιροποίηση αναφέροντας την υπογραφή της φωτογράφου πάνω στην φωτογραφία της.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας