A medical worker prepares a syringe of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine in a suburb of Manila on November 29, 2021 ( AFP / Ted Aljibe)

Άρθρα υποστηρίζουν ανακριβώς ότι έγγραφο αποκαλύπτει θανάτους από το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer

Διαδικτυακά άρθρα που κοινοποιήθηκαν πάνω από 2.700 φορές στα κοινωνικά δίκτυα, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ισχυρίζονται ότι έγγραφο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αποκάλυψε πάνω από 1.200 θανάτους, που σχετίζονται με το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer-BioNTech, σε διάστημα 90 ημερών. Ωστόσο, ο φαρμακευτικός γίγαντας λέει ότι το έγγραφο δεν δείχνει ότι οι θάνατοι συνδέονται πράγματι με τον εμβολιασμό, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή — μια διαπίστωση που υποστηρίζεται από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές καθώς και από κλινικές έρευνες.

«Εμπιστευτικό έγγραφο της Pfizer αποκαλύπτει την εγκληματική συγκάλυψη των βλαβών και των θανάτων από εμβόλια mRNA από τη διεφθαρμένη FDA», αναφέρει ο τίτλος ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο zougla.gr στις 3 Δεκεμβρίου 2021.

Στις δύο εβδομάδες έκτοτε, το άρθρο έχει κοινοποιηθεί πάνω από 2.650 φορές στο Facebook.

Image
Ο τίτλος του άρθρου στο zougla.gr, λήψη εικόνας 16 Δεκεμβρίου 2021

Το ίδιο κείμενο αναδημοσιεύτηκε σε διάφορους ιστότοπους (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ), καθώς και μέσω αναρτήσεων στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ), με δεκάδες ακόμη κοινοποιήσεις.

Οι αναρτήσεις και τα άρθρα υποστηρίζουν ότι «ο FDA γνώριζε στις αρχές του 2021 ότι το εμβόλιο σκότωνε ανθρώπους και το απέκρυπτε συστηματικά» και ότι ένα εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι μέσα σε 90 ημέρες από την κυκλοφορία του εμβολίου mRNA της Pfizer, «η εταιρεία γνώριζε ήδη εθελοντικές αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που αποκάλυπταν 1.223 θανάτους».

Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν εμφανιστεί στα αγγλικά (παραδείγματα εδώ, εδώ), οι οποίοι και καταρρίφθηκαν από το AFP ΗΠΑ, καθώς και στα ολλανδικά (παραδείγματα εδώ, εδώ). Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ισχύουν.

Αποτελούν μέρος ενός μοτίβου αναπαραγωγής ανακριβών ισχυρισμών, τους οποίους το AFP έχει επανειλημμένα καταρρίψει (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ), που επιδιώκουν να εγείρουν φόβο σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19, μέσα από την αναφορά σε υποτιθέμενες ουσίες, που περιλαμβάνονται σε αυτές, και εγείροντας αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Image
Δύο από τις παραπλανητικές αναρτήσεις, λήψη εικόνας 17 Δεκεμβρίου 2021

Καμία ένδειξη για σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό και τους θανάτους

Όλες οι δημοσιεύσεις αναφέρονται σε ένα έγγραφο με τίτλο «5.3.6 Cumulative Analysis of Post-authorization Adverse Event Reports», που συντάχθηκε από την Pfizer και αναφέρθηκε στον FDA.

Η αυτοαποκαλούμενη μη κερδοσκοπική ομάδα Public Health and Medical Professionals for Transparency δημοσίευσε στον ιστότοπό της μια καταγγελία που κατατέθηκε σε τοπικό δικαστήριο των ΗΠΑ, απαιτώντας να δοθούν στη δημοσιότητα «τα δεδομένα και οι πληροφορίες στις οποίες στηρίζεται ο FDA για την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer». Η ομάδα δημοσίευσε το έγγραφο που κυκλοφόρησε στον ιστότοπό της (με το όνομα αρχείου 5.3.6-postmarketing-experience.pdf.)

Ωστόσο, το έγγραφο που αναφέρεται στα άρθρα δεν περιέχει τίποτα που να δείχνει ότι το εμβόλιο συνδέεται με θανάτους.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται (σελίδα 6), «η συσσώρευση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η συγκεκριμένη ΑΕ προκλήθηκε από το φάρμακο. Μάλλον, το συμβάν μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη νόσο ή σε άλλους παράγοντες, όπως το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό ή η ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή».

Ο αριθμός των 1.223 θανάτων μεταξύ 158.893 ανεπιθύμητων ενεργειών αντανακλά «αυθόρμητες» αναφορές από πηγές που περιλαμβάνουν αξιωματούχους υγείας σε διάφορες χώρες, χωρίς καμία επαλήθευση της αιτίας, μεταξύ των εκατομμυρίων εμβολιασμένων ανθρώπων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος της Pfizer, Dervila Keane.

Δεν αναφέρει συγκεκριμένες αιτίες θανάτου και οι θάνατοι μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα με «διάφορες ασθένειες», όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είπε.

Το έγγραφο υποβλήθηκε από την Pfizer στον FDA στο πλαίσιο της διαδικασίας Biologics License Application (BLA), όπως εξηγείται στη σελίδα 5. Ο FDA περιγράφει μια BLA ως «αίτημα για συγκατάθεση απελευθέρωσης, ή προμήθεια για απελευθέρωση». Αυτή η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη μετά τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για το εμβόλιο από τον οργανισμό τον Δεκέμβριο.

Ο FDA ορίζει την EUA ως «μηχανισμό για τη διευκόλυνση της διαθεσιμότητας και της χρήσης ιατρικών αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης». Αυτό συμβαίνει μόνο «όταν τα γνωστά και πιθανά οφέλη υπερτερούν των γνωστών και πιθανών κινδύνων». Η BLA για το εμβόλιο COVID-19 εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021 από την Pfizer Biontech, μια απόφαση που από τον οργανισμό περιγράφηκε ως «ο FDA εγκρίνει καλά το πρώτο εμβόλιο COVID-19».

Ενώ το έγγραφο αναφέρεται ως απόδειξη ότι το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer-BioNTech είναι επικίνδυνο, στα συμπεράσματά του αναφέρεται ότι «τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια ή κινδύνους που να απαιτούν αλλαγές στην ετικέτα» και «επιβεβαιώνεται μια ευνοϊκή ισορροπία οφέλους/κινδύνου» για το εμβόλιο, από το οποίο, σύμφωνα με την Keane, έχουν διατεθεί περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις.

Image
Απόσπασμα από το σημείο των συμπερασμάτων, λήψη εικόνας 17 Δεκεμβρίου 2021

FDA: «Σπάνιοι» οι θάνατοι μετά τον εμβολιασμό είναι

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ παρακολουθούν επίσης τις αναφορές θανάτων και άλλων προβλημάτων μετά τον εμβολιασμό μέσω του συστήματος VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), το οποίο διαχειρίζονται ο FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η εκπρόσωπος του FDA, Alison Hunt, δήλωσε στο AFP ότι απαιτεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν στο σύστημα κάθε θάνατο μετά από εμβολιασμό, «ακόμη και αν δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο ήταν η αιτία».

«Οι αναθεωρήσεις του FDA και του CDC έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων που αναφέρθηκαν δεν αποδίδονται άμεσα στα εμβόλια», είπε, προσθέτοντας ότι οι αναφορές θανάτων μετά τον εμβολιασμό με το Covid-19 είναι «σπάνιες».

Η κλινική έρευνα δεν δείχνει καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου της Pfizer-BioNTech και των θανατηφόρων συμβάντων

Μια πολυεθνική, με τη χορήγηση placebo, και δίχως επόπτες, δοκιμή που αναφέρθηκε στο New England Journal of Medicine στις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν έδειξε θανάτους μεταξύ των ληπτών εμβολίου ή εικονικού φαρμάκου και δήλωσε: «Το προφίλ ασφάλειας (του εμβολίου) χαρακτηρίστηκε από βραχυπρόθεσμο, ήπιο έως μέτριο πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και πονοκέφαλο. Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή και ήταν παρόμοια στις ομάδες του εμβολίου και του εικονικού φαρμάκου».

Image
Η περίληψη της ερευνητικής μελέτης του New England Journal of Medicine

Μια μελέτη παρακολούθησης των πρώτων έξι μηνών χρήσης του εμβολίου, που δημοσιεύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2021 στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν 15 θανάτους μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και 14 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Σε μεταγενέστερη ενημέρωση διαπιστώθηκε ότι αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι μεταξύ των ληπτών του εμβολίου και δύο στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν θεωρήθηκε από τους ερευνητές ότι σχετίζεται με το BNT162b2», αναφέρει το περιοδικό, αναφερόμενο στο εμβόλιο. «Οι αιτίες θανάτου ήταν ισορροπημένες μεταξύ των ομάδων BNT162b2 και του placebo φαρμάκου».

Το AFP Fact Check έχει καταρρίψει πολλούς άλλους ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια και το Covid-19 (παραδείγματα εδώ, εδώ, κι εδώ).

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας