Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν εκδιώχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 18 Αυγούστου 2021 στις 18:24
- Επικαιροποιήθηκε 23 Αυγούστου 2021 στις 13:55
- 6 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Ελένη Κολλιοπούλου, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Η Ένωση Ευρωπαίων Δικαστών έδιωξε την Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από τους κόλπους της, με την αιτιολογία ότι οι Έλληνες δικαστές εκτελούν πολιτικές εντολές, δεν υπηρετούν το Δίκαιο και ότι στην Ελλάδα έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου», αναφέρει η ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύτηκε την 19 Ιουλίου 2021 και μοιράστηκε 1.200 φορές από τότε.
«Αυτή την είδηση την έχουν κάνει γαργάρα!..», προσθέτει η ανάρτηση.
Όμως ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς ψευδής. Ας δούμε γιατί.
Μια πρώην βουλευτής συνέβαλε στη διάδοση της ψευδούς είδησης
Η EAJ είναι μία από τις τέσσερις περιφερειακές ομάδες που περιλαμβάνονται στη Διεθνή Ένωση Δικαστών, έναν οργανισμό που προωθεί το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας παγκοσμίως.
Στον ιστότοπο της EAJ, η Ελλάδα αναφέρεται σαφώς ως μέλος, με το όνομα του ΕΔΕ σε παρένθεση να συνδέεται με τον ιστότοπο της ελληνικής Ένωσης. Η ΕΔΕ είναι η Ελληνική ένωση Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων της οποίας οι βασικές αρχές είναι να «εγγυάται την ανεξαρτησία και την ισότητα μεταξύ των μελών», σύμφωνα με το καταστατικό της.
Απαντώντας την 21 Αυγούστου 2021 σε ερώτηση του AFP που εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα (mail), η IAJ επιβεβάιωσε ότι η «ΕΔΕ είναι μέλος της IAJ από το 1954 (chronology of the admissions (iaj-uim.org) και δεν έχει ποτέ αποβληθεί, ούτε κάποιο από τα μέλη της ΕΔΕ έχει ποτέ αμφισβητηθεί από την IAJ».
Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της ΕΔΕ την 22 Ιουλίου, αυτή η ψευδής είδηση διαδόθηκε αρχικά στα μέσα ενημέρωσης από την Ραχήλ Μακρή, πρώην βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σύριζα, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που έδωσε στις 8 και 13 Ιουλίου σε τοπικά ραδιόφωνα. Σε αυτές τις συνεντεύξεις, η Ραχήλ Μακρή επέκρινε το σύστημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 που εφαρμόζονται σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες (ιατρικό προσωπικό ή προσωπικό οίκων ευγηρίας). Επικρίνοντας τη μη επέμβαση της δικαστικής εξουσίας, είπε ότι η ΕΔΕ αποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών. Οι δηλώσεις της αναπαράχθηκαν πολλές φορές από τα ΜΜΕ και ορισμένους πολιτικούς.
Η ΕΔΕ επέκρινε τον «συκοφαντικό ισχυρισμό» της Ραχήλ Μακρή και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή των ψευδών δηλώσεων «χωρίς καμία διασταύρωση». Η Ένωση επιβεβαίωσε ότι η EAJ «τιμά» την Ελληνική Ένωση και ότι η απόδειξη είναι ότι « η Γενική Συνέλευση του EAJ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2023».
Πολλά μέσα ενημέρωσης διόρθωσαν τις αναφορές τους και δημοσίευσαν το δελτίο τύπου του HAJ εδώ και εδώ.
Η Ραχήλ Μακρή ανακάλεσε επίσης τους ισχυρισμούς της σε γραπτό Δελτίο Τύπου στις 31 Ιουλίου που στάλθηκε στους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς Ιόνιον FM και Σάμος FM όπου είχε κάνει τις ψευδείς δηλώσεις (εδώ και εδώ). Τα ραδιόφωνα έχουν διαγράψει έκτοτε τις ψευδείς δηλώσεις της από τις ιστοσελίδες τους. Η σελίδα στο Facebook της Samos FM λέει ότι το περιεχόμενο «δεν είναι διαθέσιμο»(εδώ). Το ίδιο και για το Ionion FM, η συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή με τις ψευδείς δηλώσεις δεν βρέθηκε στον ιστότοπό του.
Στο Δελτίο Τύπου έγραψε: «Ανακαλώ τα όσα ανυπόστατα εν άγνοια μου δημοσιεύματα επικαλέστηκα για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε παρεμβάσεις μου, την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, σε πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Σάμου «2000 FM 99.8» και την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ» του ραδιοφωνικού σταθμού «ΙΟΝΙΟΝ FM».
Τόνισε ότι «ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αποπομπής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών ούτε διατυπώθηκαν μομφές για δήθεν εκτέλεση πολιτικών εντολών από τους Έλληνες Δικαστικούς Λειτουργούς» αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλανήθηκε από αναξιόπιστες πληροφορίες.
Πώς δημιουργήθηκε η παραπληροφόρηση
Σύμφωνα με την ΕΔΕ, η «αφορμή» για την παραπληροφόρηση προήλθε από μια παρεξήγηση ενός Δελτίου Τύπου που είχε εκδώσει η Ένωση την 1 Ιουνίου επικρίνοντας την «πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης» και καλώντας «την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της».
Αλλά αυτό το Δελτίο Τύπου δεν λέει κάτι τέτοιο. Το Δελτίο Τύπου κάνει μια αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της EAJ την 28 Μαίου, όπου υπήρξε απόφαση για υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, επικρίνοντας τον αποκλεισμό της από τις νομοθετικές επιτροπές σύνταξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΔΕ.
Η ΕΔΕ τόνισε ότι υπήρξε «πλήρης διαστρέβλωση του περιεχομένου του Ψηφίσματος από τα Μέσα Ενημέρωσης, που αρκούνται να κατασκευάζουν "ειδήσεις" χωρίς την τήρηση καμίας δεοντολογίας!»
Μια έκθεση της ομάδας εργασίας του EAJ από τον Μάιο του 2021 με θέμα «Η κατάσταση των ενώσεων μελών» επιβεβαίωσε το αίτημα της ΕΔΕ τον Μάρτιο του 2021 για «υποστήριξη και άμεση παρέμβαση της EAJ προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης για να επιτρέψει στην ΕΔΕ να συμμετάσχει στις προβλεπόμενες αλλαγές στο δικαστικό σύστημα ».
Η έκθεση λέει ότι η ομάδα εργασίας της EAJ προετοίμασε ένα γράμμα για να σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα προβλέπουν ότι οι ενώσεις δικαστών πρέπει να ακουστούν και να συμμετέχουν σε έργα που αποσκοπούν στην αλλαγή του δικαστικού συστήματος».
Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος του HAJ, δήλωσε στο AFP σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 18 Αυγούστου, ότι αυτή η επιστολή «εστάλη στο ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα φέτος». Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν τη σύντομη απάντηση του Υπουργείου στο EAJ τον Μάρτιο λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα εξαίρεσης του HAJ από τις συντάξεις των επιτροπών (εδώ).
Από την πλευρά της η IAJ στην απάντησή της στο AFP (παρακάτω λήψη εικόνας) παρέπεμψε σε σχετική απόφαση που έχει ληφθεί σχετικά με το θέμα όπου «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΔΕ χωρίς εξαίρεση στη νομοθετική διαδικασία που αφορά δικαστικά θέματα στην Ελλάδα ειδικά θέματα για την επαγγελματική κατάσταση των δικαστών και εισαγγελέων».
Η συζήτηση στην Ελλάδα για τον «διαχωρισμό των εξουσιών» και την παρέμβαση της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα είναι συχνή. Το σίριαλ της δικαστικής υπόθεσης της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis έχει γίνει πολιτικό ζήτημα και τα δύο κύρια κοινοβουλευτικά κόμματα, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα αξιωματικής αντιπολιτευσηςτου Σύριζα διασταυρώνουν συχνά τα ξίφη τους (εδώ, εδώ και εδώ).
23 Αυγούστου 2021 Επικαιροποίηση προσθέτοντας τo σχόλιο της Διεθνούς Ενωσης Δικαστών (IAJ) στην 7η και 21η παράγραφο
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας