Η φωτογραφία είναι παλιά: Αυτό το αγόρι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο πριν τέσσερα χρόνια

©AFP 2017-2022 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Μια ανάρτηση στο Facebook που παρουσιάζει έναν νεαρό Έλληνα παλαιστή στο βάθρο των νικητών, και υποστηρίζει ότι τα ΜΜΕ παρέλειψαν να αναφέρουν τη νίκη του σε τουρνουά στην Τουρκία, έχει κοινοποιηθεί σχεδόν 11.000 φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διοργάνωση διεξήχθη το 2017, δήλωσε στο AFP ο προπονητής του αγοριού, και είχε καλυφθεί ευρέως εκείνη την εποχή.

«Κανένα από τα τουρκοκάναλα δεν σου είπε ότι ο 11χρονος Δημήτρης Αλεξίου νίκησε τους Τούρκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών μέσα στην Τουρκία», αναφέρει το κείμενο μιας φωτογραφίας που αναρτήθηκε στο Facebook στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για μια αναφορά σε ορισμένα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία κατηγορούνται ότι εξυπηρετούν «τουρκικά συμφέροντα». Η ανάρτηση κατονομάζει επίσης έναν συγκεκριμένο τηλεοπτικό δημοσιογράφο, σχολιάζοντας ότι «προωθεί» τον εμβολιασμό, αλλά «αποκρύπτει» ειδήσεις για θέματα όπως αυτή η νίκη στην πάλη.

Η ανάρτηση έχει προβληθεί περίπου 620.000 φορές, και έχει κοινοποιηθεί σχεδόν 11.000 φορές, σύμφωνα με στοιχεία από το Facebook.

Ωστόσο, η κοινοποίηση αυτής της είδησης τη συγκεκριμένη στιγμή είναι παραπλανητική: η νίκη του Αλεξίου δεν σημειώθηκε το 2021, αλλά τον χειμώνα του 2017.

Η παραπλανητική ανάρτηση, λήψη εικόνας στις 23 Σεπτεμβρίου 2021

Μια αναζήτηση δείχνει ότι πρόκειται για παλιά φωτογραφία

Από τα σχόλια στην ανάρτηση, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι άλλοι χρήστες του Facebook εκλαμβάνουν το γεγονός ως πρόσφατο, και συνεπώς συγχαίρουν τον νεαρό αθλητή για την επιτυχία του.

Κάποια από τα σχόλια στην ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ωστόσο, μια αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας δείχνει ότι η ίδια φωτογραφία του νεαρού αγοριού ανάμεσα σε δύο άλλους αθλητές, με τον ισχυρισμό για τη νίκη του στο παγκόσμιο τουρνουά πολεμικών τεχνών, έχει αναρτηθεί τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα το 2017 (παραδείγματα εδώ, εδώ), καθώς και το 2018 (παραδείγματα εδώ, εδώ).

Ο προπονητής του Αλεξίου επιβεβαιώνει ότι ήταν το 2017

Η νίκη του Αλεξίου ανακοινώθηκε ευρέως. Καλύφθηκε με αυτή την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου 2017. Το άρθρο σημειώνει ότι η επιτυχία του Αλεξίου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Muay Thai 2017, που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων MuayThai (IFMA) στην τουρκική πόλη Αττάλεια, μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2017.

Στο στιγμιότυπο που ακολουθεί, από την ιστοσελίδα της Βουλής, αναφέρεται ότι ο νεαρός Δημήτρης Αλεξίου, μαθητής του δημόσιου σχολείου της Άνοιξης, στην Αθήνα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η είδηση για την επιτυχία του Αλεξίου αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου, λήψη εικόνας στις 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Muaythai γνωστοποίησε τη νίκη του Αλεξίου με αυτή την ανακοίνωση στις 12 Δεκεμβρίου 2017, η οποία περιλαμβάνει τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook.  Αναφέρει ότι ο Δημήτριος πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Νέων 11-12 ετών (-40kg).

Αυτή η νίκη καλύφθηκε επίσης εδώ. Ο προπονητής του Αλεξίου ονομάζεται Νάσος Αργυρόπουλος, και διευθύνει το Nas Camp και τις Nasos Argyropoulos Academies.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, το AFP επικοινώνησε μέσω Facebook με τον προπονητή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η προαναφερθείσα φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του τουρνουά Muay Thai, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Ο Δημήτρης Αλεξίου συνεχίζει να συμμετέχει σε αγώνες πολεμικών τεχνών μέχρι και σήμερα. Στις 30 Μαΐου 2021, σύμφωνα με το ufight.gr, μια ιστοσελίδα που ειδικεύεται στην κάλυψη ειδήσεων που σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες, συμμετείχε σε έναν αγώνα εναντίον ενός άλλου Έλληνα νεαρού αθλητή για την εκδήλωση Road to Muay Thai GP.