Τα Μέσα διέδωσαν ψευδές όνομα του υπόπτου για επίθεση με τόξο και βέλη στη Νορβηγία

©AFP 2017-2022 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Μετά την επίθεση τοξοβόλου στη νορβηγική πόλη Kongsberg την περασμένη εβδομάδα, πολλά Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δημοσίευσαν ρεπορτάζ που κατονόμαζαν εσφαλμένα τον δράστη. Τα ρεπορτάζ συνέδεσαν ψευδώς τις δολοφονίες με τον Youtuber Rainer Winkler, γνωστό ως «Άρχοντα των Δράκων», ενώ ορισμένα συμπεριέλαβαν και φωτογραφίες του στα άρθρα τους. Ωστόσο, η γερμανική αστυνομία διέψευσε ότι ο Winkler είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ οι νορβηγικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει ως ύποπτο έναν 37χρονο Δανό.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 2021, ένας τοξοβόλος επιτέθηκε σε αρκετούς περαστικούς στην νορβηγική πολη Kongsberg. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν. Το περιστατικό, σε αυτό το στάδιο της έρευνας, «μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της νορβηγικής μυστικής υπηρεσίας PST. Την Παρασκευή, ένα δικαστήριο στη Νορβηγία διέταξε την εισαγωγή του Espen Andersen Brathen, ενός άνδρα που ομολόγησε ότι είχε πραγματοποιήσει την επίθεση, σε ψυχιατρική κλινική.

Μετά την επίθεση, ορισμένες αναρτήσεις στα γερμανικά στο Facebook απέδωσαν την επίθεση στον «Rainer Winklarson» (παραδείγματα εδώ, εδώ), και Μέσα σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Αυστρία (εδώ), την Ιταλία (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ), τη Γαλλία (εδώ), το Λουξεμβούργο (εδώ), και το Πακιστάν (εδώ), επίσης μετέδωσαν το όνομα που κοινοποιούνταν στο διαδίκτυο για τον φερόμενο ως δράστη.

Το ίδιο έκαναν και πολλές ιστοσελίδες στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και περισσότερο γνωστοί ενημερωτικοί ιστότοποι, όπως οι enikos.gr, newsbomb.gr, newmoney.gr, mixanitouxronou.gr, newpost.gr, reader.gr, pronews.gr, και olympia.gr, τα σχετικά ρεπορτάζ των οποίων συγκέντρωσαν συνολικά περισσότερες από 100 κοινοποιήσεις στο Facebook. Ορίστε πώς παρουσιάστηκε η είδηση στο olympia.gr:

Η είδηση σχετικά με τον δράστη στο olympia.gr, λήψη εικόνας στις 15 Οκτωβρίου 2021

Αναφερόμενοι σε πληροφορίες που προέρχονταν από «νορβηγικά Μέσα», αρκετοι ιστότοποι στην Ελλάδα δημοσίευσαν το ίδιο ακριβώς ρεπορτάζ, στο οποίο παρουσιαζόταν ο ισχυρισμός ότι «ο δράστης είναι ο Reiner Winklarson, ο οποίος μάλιστα είχε προαναγγείλει την πράξη του, ανεβάζοντας πριν από λίγες ημέρες βίντεο στο Youtube με τις ικανότητές του».

Ορισμένοι από τους ιστότοπους, όπως το pronews.gr από το απόσπασμα που ακολουθεί, κοινοποίησαν επίσης «φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη».

Η εικόνα που δημοσιεύτηκε στο pronews.gr, λήψη εικόνας στις 15 Οκτωβρίου 2021

Ωστόσο, το πραγματικό όνομα του άνδρα στη φωτογραφία είναι Rainer Winkler, και δεν σχετίζεται σε τίποτα με την επίθεση στη Νορβηγία.

Ποιος είναι ο Rainer Winkler?

Ο Rainer Winkler είναι ένας 32χρονος άνδρας στη Γερμανία. Μένει στην περιοχή Altschauerberg, της πόλης Emskirchen στην Φρανκονία, που έχει 40 κατοίκους.

Όπως σημειώνεται σε αυτό το ρεπορτάζ του AFP, για πολλά χρόνια ο αμφιλεγόμενος Youtuber, που είναι γνωστός ως «Λόρδος των Δράκων» («Drachenlord» στα γερμανικά) έχει υπάρξει στόχος διαφόρων επιθέσεων εις βάρος του.

Σύμφωνα με έρευνα του T-Online, του μεγαλύτερου πόρταλ ειδήσεων στη Γερμανία, η φάρσα που τον παρουσιάζει ως τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης «είναι το τελευταίο χτύπημα από μια κοινότητα που το θεωρεί σπορ, να προκαλεί τον Winkler». Και το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο, ανάμεσα σε εκείνον και όσους του κάνουν πόλεμο.

Στις αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με την επίθεση που έχουν διαδοθεί ευρέως, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια έρευνα ξεκίνησαν από κάποιους haters του, το πραγματικό του όνομα γίνεται «Rainer Winklarson». Το όνομα αυτό υιοθετήθηκε από Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Φέτος το καλοκαίρι, η αστυνομία της γενέτειράς του εξέδωσε γενική διαταγή για την αποτροπή ταραχών που σχετίζονταν με τον «Λόρδο των Δράκων». Τον Οκτώβριο, ο Winkler αναγκάστηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της εξύβρισης και της επίθεσης.

Η αστυνομία προειδοποιεί για το ψευδώνυμο

Ωστόσο, ο Winkler δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη επίθεση στη Νορβηγία. Το όνομα, η ηλικία, και η εθνικότητά του δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία του φερόμενου ως δράστη, που ονομάζεται Espen Andersen Brathen.

Συγκεκριμένα, ο Winkler είναι ένας 32χρονος που ζει στη Γερμανία, ενώ ο Brathen περιγράφεται ως ένας 37χρονος Δανός πολίτης που ζει στο Kongsberg, στη Νορβηγία.

Η αστυνομία της Φρανκονίας, όπου ο Winkler κατοικεί, προέβη επίσης σε προειδοποίηση μέσω Twitter για την ψευδή αναφορά. Το tweet της αστυνομίας έχει ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή στα μέσα ενημέρωσης διαδίδονται #fakenews σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στο #Kongsberg για τον #Winklarson#Winklerson. Επαληθευμένες πληροφορίες διατίθενται από τους Νορβηγούς συναδέλφους».

Ακόμη και η φωτογραφία, που κοινοποιήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν προέρχεται από την επίθεση στη Νορβηγία.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μπροστά από το σπίτι του Winkler στη Γερμανία, κάτι που έχει ήδη αναφερθεί αρκετές φορές (εδώ, εδώ). Και κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και καιρό, πολύ πριν από την πρόσφατη επίθεση στη Νορβηγία.

Μετάφραση και προσαρμογή