Οι φωτογραφίες στην τουρκική τηλεόραση έχουν υποστεί επεξεργασία ή είναι εκτός πλαισίου και χρονολογούνται πριν την πανδημία

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021 στις 18:28
  • 8 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Ορισμένες δημοσιεύσεις με ισχυρισμούς ότι μωρά στην Τουρκία γεννήθηκαν παραμορφωμένα, εξαιτίας των εμβολίων Covid-19 που περιέχουν τεχνολογία mRNA, έχουν κοινοποιηθεί συνολικά πάνω από 11.000 χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς: όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να μεταβάλουν το DNA κάποιου. Επιπλέον, μία από τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν ως απόδειξη ήταν ψηφιακά παραποιημένη, ενώ οι άλλες δύο χρονολογούνται πριν την πανδημία και είχαν κοινοποιηθεί εκτός του πραγματικού τους πλαισίου.

«ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑ, ΜΕ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ ΖΩΟΥ, ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΧΈΡΙΑ ΚΑΙ ΠΌΔΙΑ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ», γράφει μια ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 6 Οκτωβρίου 2021 και έχει έκτοτε συγκεντρώσει σχεδόν 450 κοινοποιήσεις.

Η ανάρτηση υποστηρίζει ότι η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε «φρικτές εικόνες μωρών παραμορφωμένων από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna». «Αυτό δεν είναι εμβόλιο. Αυτό είναι αλλοίωση του γονιδίου», προσθέτει.

Οι ίδιοι ισχυρισμοί, συνοδευόμενοι από ένα βίντεο (ή από ένα στιγμιότυπο του βίντεο), όπου ένας άνδρας φαίνεται να δείχνει φωτογραφίες με τις υποτιθέμενες επιπτώσεις των δύο εμβολίων σε νεογέννητα μωρά, έχουν κοινοποιηθεί από αρκετούς άλλους χρήστες στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ), καθώς και σε ιστοσελίδες (παραδείγματα εδώ, εδώ) φτάνοντας συνολικά τις πάνω από 11.000 κοινοποιήσεις.

Ορισμένες από τις αναρτήσεις υποστηρίζουν ότι η παραμόρφωση προκλήθηκε από την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούν αυτά τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια. Άλλες αναρτήσεις προσθέτουν ότι «ξένες ουσίες έχουν επίσης βρεθεί σε εμβόλια στην Ιαπωνία».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί στις αναρτήσεις είναι ψευδείς. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν καμία επίδραση στο DNA του ατόμου. Μία από τις φωτογραφίες που χρησιμποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο είναι ψηφιακά παραποιημένη, ενώ δύο άλλες είναι προγενέστερες της πανδημίας Covid-19 και έχουν αφαιρεθεί από το πραγματικό τους πλαίσιο.

Image
Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 11 Οκτωβρίου 2021

Τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να επηρεάσουν το DNA

Οι αρχικοί ισχυρισμοί μεταδόθηκαν από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Beyaz στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, όπου και μεταδόθηκε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φατίχ Ερμπακάν, ένας Τούρκος πολιτικός, και ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας (YRP).

«Έχουμε πει ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και άλλα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες γεννήσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων», υποστήριξε ο Erbakan σε μια εκτενέστερη εκδοχή του βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου.

«Όπως βλέπετε, εδώ γεννήθηκε ένα μωρό με ουρά λόγω γενετικού ελαττώματος. Το μωρό είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο μωρό με ουρά στην πλάτη. (.....) Εδώ είναι η εικόνα ενός μωρού που γεννήθηκε με τέσσερα πόδια και τρία χέρια», είπε δείχνοντας κάποιες εικόνες.

Σύμφωνα με τον Ερμπακάν, τα εμβόλια mRNA αποτελούν μια «γονιδιακή θεραπεία» που μεταβάλλει το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Image
Δύο από τις εικόνες που έδειξε ο Erbakan, λήψη εικόνας στις 12 Οκτωβρίου 2021

Η νέα τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των εμβολίων Moderna και Pfizer/BioNTech, δύο εκ των τεσσάρων εμβολίων των οποίων έχει προκριθεί η χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως σημειώσαμε σε ένα πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ, είναι πρακτικά αδύνατο τα εμβόλια mRNA να αλλάξουν το DNA ενός ατόμου για να τροποποιήσουν το DNA του.

Ενώ τα παραδοσιακά εμβόλια περιλαμβάνουν την έγχυση μικρών ποσοτήτων ενός εξασθενημένου ιού, ούτως ώστε ο οργανισμός να εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει ορισμένες πρωτεΐνες του ιού, και να είναι έτσι έτοιμος να επιτεθεί εάν συναντήσει τον πραγματικό ιό, τα εμβόλια mRNA παραδίδουν γενετικές οδηγίες για την κατασκευή αυτών των πρωτεϊνών απευθείας στα κύτταρα, μετατρέποντας ουσιαστικά το σώμα σε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων.

Το mRNA του εμβολίου προσλαμβάνεται από τα κύτταρα του σώματός μας και καταλήγει στο υγρό μέσα σε κάθε κύτταρο, γνωστό ως κυτταρόπλασμα. Μόλις το mRNA του εμβολίου βρεθεί στο κυτταρόπλασμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 του κορονοϊού, που προκαλεί την Covid-19.

Ωστοσο, όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τον Δεκέμβριο του 2020, ακριβώς όταν επρόκειτο να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, «το mRNA δεν μεταδίδει τον ιό και, επιπλέον, δεν έχει καμία επίδραση στο DNA».

Επιπλέον, δεν είναι πρακτικά δυνατόν το mRNA των εμβολίων να αλλάξει το DNA κάποιου, για έναν ακόμη λόγο: βρίσκονται σε διαφορετικά «σημεία». Όπως δήλωσε στο AFP η María Victoria Sánchez, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής και Βιολογίας Cuyo της Αργεντινής, η διαδικασία μετάφρασης του γενετικού κώδικα σε πρωτεΐνη του κορονοϊού πραγματοποιείται στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DNA.

Τα εμβόλια mRNA έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να εκφράζουν ορισμένες πρωτεΐνες, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να τις αναγνωρίζει και να παράγει τις απαραίτητες άμυνες, και έχουν μικρή διάρκεια ζωής, έχει αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ του AFP (παραδείγματα εδώ, εδώ).

Αυτό εξηγείται και στην παρακάτω εικόνα, που προέρχεται από σχετικό infographic του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει, σε τέσσερα βήματα, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν εμβολιαζόμαστε με mRNA.

Image
Μέρος του infographic του Συμβουλίου της ΕΕ, λήψη εικόνας στις 7 Οκτωβρίου 2021

Η φωτογραφία του μωρού με την ουρά έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Φατίχ Ερμπακάν έδειξε τρεις φωτογραφίες μωρών με παραμορφώσεις. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το εργαλείο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας (reverse image research) για τις συγκεκριμένες εικόνες αποδεικνύεται ότι είναι ψηφιακά επεξεργασμένες ή προγενέστερες της πανδημίας Covid-19.

Η πρώτη εικόνα που έδειξε ο Ερμπακάν δείχνει ένα μωρό με ουρά στην πλάτη. Αλλά η αναζήτηση της εικόνας στο διαδίκτυο δείχνει ότι η φωτογραφία, η οποία στο διαδίκτυο ανέβηκε αρχικά το 2009, δημιουργήθηκε ύστερα από επεξεργασία στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η εικόνα παρουσιάζεται στη Science Photo Library, όπως σημειώνει επίσης ο Teyit, ένας οργανισμός που ελέγχει τα γεγονότα με έδρα την Τουρκία, σε ένα σχετικό θέμα του. Μπορεί επίσης να βρεθεί στην γκαλερί φωτογραφιών Alamy. Πρόκειται για δημιουργία του ψηφιακού καλλιτέχνη Larry Dunstan, περισσότερα εικαστικά έργα του οποίου, τα οποία αφορούν το ανθρώπινο σώμα, μπορούν να βρεθούν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο οθόνης που ακολουθεί, αναφέρεται ότι η φωτογραφία είναι ψηφιακά επεξεργασμένη.

Image
Η εικόνα στην ιστοσελίδα Alamy, λήψη εικόνας στις 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οι άλλες φωτογραφίες είναι παλιότερες και άσχετες με τα εμβόλια mRNA

Η δεύτερη φωτογραφία που έδειξε ο Ερμπακάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απεικονίζει ένα μωρό που φαίνεται να έχει μεγάλη ποσότητα τριχών στην πλάτη του.

Πραγματοποιώντας μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για τη φωτογραφία, βλέπουμε ότι η χρονολογείται το 2013 και δείχνει ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στην Ινδία με το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου», το οποίο στα ελληνικά ονομάζεται επίσης «υπερτρίχωση». Η γέννηση του μωρού καλύφθηκε τότε από τα μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα εδώ, εδώ), και όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο που ακολουθεί καλύφθηκε και από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Image
Το σχετικό άρθρο του 2013 στο Newsbomb, λήψη εικόνας στις 12 Οκτωβρίου 2021

Η τρίτη φωτογραφία που έδειξε ο Ερμπακάν, η οποία απεικονίζει ένα μωρό με τέσσερα πόδια και τρία χέρια, προέρχεται επίσης από την Ινδία.

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας δείχνει ότι αρχικά γυρίστηκε το 2016 και δείχνει σιαμαία δίδυμα με ξεχωριστά κεφάλια, χέρια και πόδια που συνδέονται με τον κορμό.

Image
Η φωτογραφία όπως αρχικά δημοσιεύθηκε το 2016, λήψη εικόνας στις 12 Οκτωβρίου 2021

Καμία «άγνωστη (...) ουσία» στο εμβόλιο της Moderna

Κάποιες αναρτήσεις προσθέτουν ότι «το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι έχουν βρεθεί ξένες ουσίες σε "εμβόλια". Διαπιστώθηκε ότι 1,6 εκατομμύρια δόσεις της ένεσης Moderna ήταν μολυσμένες με μια άγνωστη μαγνητική (νανοτεχνολογική) ουσία».

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, το AFP ανέφερε ότι η Moderna δήλωσε ότι «μολυσμένες παρτίδες του εμβολίου Covid-19 που στάλθηκαν στην Ιαπωνία ήταν μολυσμένες με σωματίδια ανοξείδωτου χάλυβα». Άρα δεν πρόκειται για άγνωστη ουσία. Η εταιρεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτίμηεσ ότι δεν αποτελεί «αδικαιολόγητο κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών».

Η Ιαπωνία ανέστειλε την κυκλοφορία 1,63 εκατομμυρίων δόσεων Moderna σε ολόκληρη τη χώρα, μετά το περιστατικό.

Η Moderna σε κοινή δήλωση μαζί με την Takeda, τον Ιάπωνα εταίρο της, ανέφερε ότι η μόλυνση σε μία από τις τρεις παρτίδες που είχαν ανασταλεί είχε εντοπιστεί σε ελαττώματα της γραμμής παραγωγής σε εργοστάσιο που διαχειρίζεται ο ισπανικός εργολάβος της, η ROVI Pharma Industrial Services. «Η σπάνια παρουσία σωματιδίων ανοξείδωτου χάλυβα στο εμβόλιο Moderna Covid-19 δεν ενέχει αδικαιολόγητο κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών και δεν επηρεάζει αρνητικά το προφίλ οφέλους/κινδύνου του προϊόντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Kyodo News, ξένη ύλη βρέθηκε επίσης σε πέντε αχρησιμοποίητα φιαλίδια του εμβολίου Covid-19 της Pfizer/BioNTech, σε δύο πόλεις κοντά στο Τόκιο και σε μία στο νομό Οσάκα. Οι τρεις πόλεις της Ιαπωνίας ζήτησαν από την Pfizer να αναλύσει τις ουσίες.

Η θυγατρική της Pfizer στην Ιαπωνία δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι το ζήτημα, που πιθανότατα αφορούσε συστατικά που δεν έχουν διαλυθεί πλήρως, δεν επηρέασε την ασφάλεια ή την ποιότητα του εμβολίου.

Ο Φατίχ Ερμπακάν είναι γιος του Νεκμετίν Ερμπακάν, ο οποίος υπήρξε μέντορας του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία και διετέλεσε πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που μοιράζεται παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία και την αντιμετώπισή της.

Τον Ιανουάριο του 2021, ισχυρίστηκε ότι η οικογένεια Ρότσιλντ έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα τεστ Covid-19 το 2015, ένας ψευδής ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τον Teyit.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας