Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβριου 2021. ( AFP / Louisa GOULIAMAKI)

Όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε πρόγραμμα για «Ελλάδα χωρίς Έλληνες»

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021 στις 17:41
  • Επικαιροποιήθηκε 21 Οκτωβρίου 2021 στις 17:46
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Ισχυρισμοί πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μεταναστευτικό πρόγραμμα, που θα δημιουργούσε μια «Ελλάδα χωρίς Έλληνες», κοινοποιήθηκαν εκατοντάδες φορές μέσα σε μία ημέρα στο Facebook. Ωστόσο, πρόκειται για την παραποίηση μιας ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία στην πραγματικότητα είπε ότι στο μέλλον θα χρειαστεί «οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη μετανάστευση» για να καλυφθούν τα κενά στον τομέα της εργασίας.

«Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια Ελλάδα χωρίς έλληνες - Ανακοίνωσε και επίσημα το πρόγραμμα αλλαγής του πληθυσμού», είναι ο τίτλος ενός βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube στις 19 Οκτωβρίου 2021. Το βίντεο έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 410 φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Facebook, καθώς επίσης και αναρτήθηκε κι αλλού, για παράδειγμα εδώκαι εδώ.

Μέσα σε μία μόνο ημέρα, το βίντεο κοινοποιήθηκε συνολικά περισσότερες από 700 φορές.

Το βίντεο δείχνει τον Μητσοτάκη να εκφωνεί ομιλία στις 18 Οκτωβρίου 2021 στο Φόρουμ Ελλάδα 2040 για το μέλλον της χώρας. Αντί για τον ήχο της ομιλίας του, υπάρχει ένα voice-over που παραποιεί τη δήλωσή του ότι μια «οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη μετανάστευση» θα είναι πιθανότατα απαραίτητη για την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού για κενά στην αγορά εργασίας.

Image
Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 20 Οκτωβρίου 2021

Εκατοντάδες σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα

Ο ακροδεξιός ιστότοπος pronews.gr δημιούργησε ένα βίντεο, διάρκειας 1'18', με σπικάζ, στο οποίο υποστηρίζεται πως παρουσιάζονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Μια εκδοχή του, σε μορφή κειμένου, στην οποία παρουσιάζονται οι ίδιοι παραπλανητικοί ισχυρισμοί, μπορεί να βρεθεί σε αυτή την ιστοσελίδα.

Ο ιστότοπος έχει προβάλει και άλλους ισχυρισμούς που το AFP έχει ελέγξει και βρει ανακριβείς, για παράδειγμα εδώ και εδώ

Τόσο στην εκδοχή του κειμένου, όσο και στην εκδοχή του βίντεο από τον πρόσφατο παραπλανητικό ισχυρισμό περιέχεται η εξής εισαγωγή: «Μια Ελλάδα... δίχως Έλληνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «άνοιγμα» των εργασιών του φόρουμ «Η Ελλάδα 2040», το οποίο διοργανώνει η «Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση»  της οποίας προίσταται η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Τα σχόλια στις αναρτήσεις στο Facebook δείχνουν ότι πολλοί χρήστες έχουν πράγματι κατανοήσει όσα παρουσιάζονται, ως ένα σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αλλαγή του εγχώριου πληθυσμού μέσω της μετανάστευσης. Ορισμένα σχόλια τον κατηγόρησαν ότι προδίδει την Ελλάδα, και ότι θέλει να φέρει τόσους πολλούς μετανάστες, ώστε οι Έλληνες να γίνουν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα.

Αλλά αυτό δεν είναι ακριβές.

Image
Σχόλιο στην παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 20 Οκτωβρίου 2021
Image
Σχόλια στην παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας 20 Οκτωβρίου 2021

Το ίδιο και στο Youtube, όπου το βίντεο έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 600 σχόλια.

Image
Σχόλια στο βίντεο στο Youtube, λήψη εικόνας στις 20 Οκτωβρίου 2021

Ελέγχοντας τι πραγματικά είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ανάρτηση του Pronews είναι εντελώς παραπλανητική.

Μητσοτάκης: «Καλά σχεδιασμένη μετανάστευση» για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Φόρουμ Ελλάδα 2040 αφορούσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο μέλλον. Το πλήρες βίντεο με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορείτε να βρεθεί εδώ. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του μπορεί να βρεθεί εδώ, στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Προς το τέλος αυτής της ομιλίας (περίπου 18'25'), ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «μεγάλη πρόκληση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, «την δημογραφική πρόκληση» της αρνητικής αύξησης του πληθυσμού. 

«Συρρικνωνόμαστε, το ξέρουμε αυτό», είπε. Αν και η τελευταία απογραφή πληθυσμού έγινε το 2011, η επόμενη που θα γίνει το 2021 θα επιβεβαιώσει πιθανότατα τη μείωση του πληθυσμού, είπε.

Είπε ότι πιστεύει ότι στο μέλλον «η χώρα δεν θα δυσκολευτεί να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια, χρηματοοικονομικά κεφάλαια, αλλά θα δυσκολευτεί να βρει ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία».

«Και υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις η κατάρτιση και η επανεκπαίδευση αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι και η οργανωμένη -το τονίζω- η οργανωμένη μετανάστευση, η καλά σχεδιασμένη μετανάστευση, δεν μπορεί και αυτή να είναι ένα συμπληρωματικό όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις που θα παρουσιαστούν με μαθηματική βεβαιότητα στην αγορά εργασίας».

Image
Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, λήψη εικόνας στις 21 Οκτωβρίου 2021

Όπως βλέπουμε, όμως, πουθενά στην ομιλία του ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε μια «Ελλάδα χωρίς Έλληνες» ή σε κάποιο σχέδιο «αλλαγής του πληθυσμού«.

Το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα

Το 2011, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ήταν 10,81 εκατομμύρια. Η απογραφή για το 2021 προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Το δημογραφικό ζήτημα έχει αναδειχθεί ως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η δεξαμενή σκέψης διαΝΕΟσις, ένας μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, έχει δημοσιεύσει σειρά εκθέσεων σχετικά με το θέμα, αναφέροντας ότι από το 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι νέοι άνθρωποι που γεννιούνται στη χώρα ή μεταναστεύουν σε αυτήν από άλλες χώρες είναι λιγότεροι από εκείνους που πεθαίνουν και εκείνους που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες», αναφέρει η έρευνα. Σύμφωνα με την διαΝΕΟσις, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι 10 εκατομμύρια άνθρωποι (σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο) ή 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι (σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο).

Image
Γράφημα από την έρευνα της διαΝΕΟσις, λήψη εικόνας στις 21 Οκτωβρίου 2021

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας