Αυτό το βίντεο που δείχνει μια διαδήλωση κατά της ΕΕ στη Ρώμη δεν είναι πρόσφατο, τραβήχτηκε το 2013

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα παλιό βίντεο που δείχνει μια διαδήλωση κατά της ΕΕ από μια νεοφασιστική ομάδα κοινοποιείται τις τελευταίες ημέρες στο Facebook υποδηλώνοντας ότι είναι πρόσφατο, ενώ η ακροδεξιά μόλις κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. Ωστόσο, αυτό το βίντεο αφαιρέθηκε από τα συμφραζόμενα. Αν όντως δείχνει ακροδεξιούς ακτιβιστές να κατεβάζουν μια ευρωπαϊκή σημαία, οι εικόνες χρονολογούνται στην πραγματικότητα από το 2013.

«Αντί να προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την απειλή προς τους Ιταλούς έριξε λάδι στη φωτιά. Εξαγριωμένοι πολίτες πήγαν στην έδρα της Ευρωπαικής Ενωσης στη Ρώμη και αντικατέστησαν τη σημαία της ΕΕ, με την Ιταλική(...)», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook της 25ης Σεπτεμβρίου 2022 - η οποία αναρτήθηκε λίγες ώρες πριν ο δεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος Frattelli d'Italia της Τζόρτζια Μελόνι, κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.

Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων μπροστά από ένα κτίριο στη Ρώμη, με έναν από αυτούς να σκαρφαλώνει στο μπαλκόνι του και να ξηλώνει την ευρωπαϊκή σημαία πριν την πετάξει στο έδαφος. Ακούγεται να φωνάζουν οι άνθρωποι στα ιταλικά: «Italia, Nazione, Rivoluzione» (Ιταλία, έθνος, επανάσταση).

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 26/09/2022

Στην ανάρτησή του, ο χρήστης φαίνεται να αναφέρεται σε ένα σχόλιο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε στις 22 Σεπτεμβρίου ότι η ΕΕ διαθέτει τα «εργαλεία για να αντιμετωπίσει την Ιταλία εάν τα πράγματα πάνε προς μια δύσκολη κατεύθυνση» - σε περίπτωση που η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ιταλικής ακροδεξιάς και το κόμμα της Λέγκας διοργάνωσε καθιστική διαμαρτυρία στις 23 Σεπτεμβρίου μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας, συμμετείχε. Ένας δημοσιογράφος του AFP που μαγνητοσκόπησε τη διαμαρτυρία δήλωσε ότι ήταν πολύ ήρεμη και δεν είδε να κατεβαίνει καμία σημαία της ΕΕ.

Αντίθετα, το βίντεο που επαληθεύουμε είναι παλιό και έχει αποκοπεί από το αρχικό του πλαίσιο. Αν πράγματι δείχνει μια διαδήλωση που έλαβε χώρα μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη, στην πραγματικότητα χρονολογείται από το 2013 και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Μια ανάρτηση της 24ης Σεπτεμβρίου στο Facebook κοινοποιεί το ίδιο βίντεο με διαφορετικό ισχυρισμό, χωρίς να αναφέρει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά υπονοώντας επίσης ότι το βίντεο θα μπορούσε να είναι πρόσφατο: «Αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση των διορισμένων μανδαρίνων και των τραπεζιτών, δεν την θέλουμε. Οι Ιταλοί, κατεβάζουν τη σημαία της ΕΕ στη Ρώμη. Το τέλος αυτής της ΕΕ των πολιτικών απατεώνων, πλησιάζει! Θέλουμε Ευρώπη των Λαών, των Εθνών και της Άμεσης Δημοκρατίας!»

Τα σχόλια των χρηστών του Facebook υποδηλώνουν ότι παρερμηνεύουν το δημοσίευμα και το συνδέουν με τις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα, ένας χρήστης έγραψε: «Έτσι κι αλλιώς σε 30 μήνες θα έχουν εκλογές πάλι».

Άλλες αναρτήσεις στο Facebook βρέθηκαν εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Ένα βίντεο από τον Δεκέμβριο του 2013

Μία από τις πρώτες τέτοιες αναρτήσεις στα ελληνικά που βρίσκουμε είναι ένα tweet της ελληνίδας δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά.

Η ίδια έγραψε σε ένα tweet στις 24 Σεπτεμβρίου ότι το βίντεο δείχνει την αντίδραση των Ιταλών πολιτών στα λόγια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν δημοσιεύσει ένα διορθωτικό tweet την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν διέγραψε το πρώτο της tweet με το λανθασμένο βίντεο.

Μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο μας επέτρεψε να βρούμε δύο παρόμοια βίντεο στο Youtube εδώ και εδώ. Η ακολουθία του βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook είναι ορατή αντίστοιχα από το 2:23 και το 2:30 των βίντεο στο Youtube.

Και τα δύο βίντεο δημοσιεύθηκαν το 2013, στις 15 και 19 Δεκεμβρίου. Αυτό της 19ης Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε από την «CasaPound», μια νεοφασιστική ομάδα που δραστηριοποιείται στην Ιταλία από το 2003, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δράση «για την εθνική και νομισματική κυριαρχία» και εξηγεί ότι συνέβη στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Το βίντεο που αναρτήθηκε την επομένη, στις 15 Δεκεμβρίου του 2013, χρησιμοποιήθηκε σε άρθρο του γαλλικού μέσου ενημέρωσης Franceinfo σχετικά με αυτή την ακροδεξιά ομάδα.

Η δράση που φαίνεται στο βίντεο αναφέρθηκε επίσης από το Reuters στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Αποδίδει τη δράση στην οργάνωση «CasaPound».

Πρόκειται λοιπόν πράγματι για μια δράση που είχε λάβει χώρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη, αλλά το 2013 και όχι μετά από κάποια δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν ήταν τότε επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ.

Η «CasaPound» είναι μια νεοφασιστική ομάδα γνωστή στην Ιταλία για τις καταλήψεις κτιρίων στη Ρώμη και για τις «δράσεις» της προς φτωχές οικογένειες, αλλά και για τις θέσεις της κατά της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης.

Το κίνημα αυτό συγκρίνεται με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, της οποίας οι μέθοδοι είναι παρόμοιες.

Μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στα ιταλικά στις κύριες μηχανές αναζήτησης δεν εμφανίζει κανένα αποτέλεσμα για μια πρόσφατη εκδήλωση του «CasaPound» στη Ρώμη. Η τελευταία αναφορά σε διαδήλωση αυτής της ομάδας χρονολογείται από τον Μάιο του 2022, όταν της απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην Piazza di Santa Maria Maggiore στη Ρώμη.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει σε μια εποικοδομητική σχέση με την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας. Η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, συνεργάζεται κατ' αρχήν «με τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Έρικ Μάμερ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό δεν διαφέρει σε αυτή την περίπτωση. Φυσικά ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», πρόσθεσε.

Το νέο εκτελεστικό όργανο θα διαδεχθεί το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ενότητας, του οποίου ηγείται από τον Ιανουάριο του 2021 ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος έχει κληθεί να βοηθήσει τη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης που έχει γονατίσει από την πανδημία.

Ο Μάριο Ντράγκι είχε διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία, με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε από ορισμένους Ιταλούς ως άλλη μια «διαταγή» που επιβλήθηκε από την ΕΕ.

Ο Ντράγκι είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να σεβαστεί τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις που είχε δώσει στις Βρυξέλλες και να παραμείνει «στην καρδιά της ΕΕ και των διεθνών συμμαχιών».