Αυτή η εικόνα δεν δείχνει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην παρέλαση υπερηφάνειας της Βοστόνης το 1999 - Η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 στις 16:24
  • 6 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Petros KONSTANTINIDIS, AFP Ελλάδα
Μια επεξεργασμένη εικόνα που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια παρέλαση υπερηφάνειας (Pride) στη Βοστώνη το 1999 είναι στην πραγματικότητα μια εικόνα από την παρέλαση υπερηφάνειας της Νέας Υόρκης το 2006 και δείχνει μια ομάδα φίλων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Το πρόσωπο του Ζελένσκι έχει τοποθετηθεί πάνω σε έναν από τους άντρες της αρχικής φωτογραφίας, την οποία τράβηξε ο φωτογράφος Thomas Locke Hobbs.

Πολλές αναρτήσεις στο Facebook που εμφανίστηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 υιοθετούν τον ψευδή ισχυρισμό, όπως για παράδειγμα αυτή η ανάρτηση που κοινοποιήθηκε περισσότερες από 600 φορές με τη λεζάντα: «Ζελέσνκι Βοστόνη 1999». Παρόμοιες δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκαν την ίδια περίοδο, όπως για παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ, ισχυριζόμενες είτε ότι ο Ζελέσνκι συμμετέχει σε παρέλαση υπερηφάνειας στη Βοστώνη ή στη Νέα Υόρκη.

Image
Μία από τις αναρτήσεις με την παραποιημένη φωτογραφία στο Facebook. Λήψη εικόνας: 19/09/2022

Τα περισσότερα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις υπονοούν ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι η εικόνα είναι αυθεντική. «Αυτός ο κλόουν κυβερνά μια χώρα» γράφει ένα σχόλιο. Άλλοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας.

Η σύγκριση εικόνων δείχνει πως η πρωτότυπη φωτογραφία έχει παραποιηθεί

Μέσω μιας αντίστροφης αναζήτησης εικόνας στο Tineye, βρήκαμε την αρχική εικόνα στην πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών Flickr. Οι πληροφορίες που δίνονται στη σελίδα του Flickr αναφέρουν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο New York Gay Pride Parade στις 25 Ιουνίου 2006 από τον Thomas Locke Hobbs, φωτογράφο με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η σελίδα από τον ιστότοπο του World History Project δείχνει ότι η παρέλαση του 2006 πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα.

Συγκρίνοντας την αρχική φωτογραφία με την εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, καθίσταται σαφές ότι ορισμένα από τα πρόσωπα έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως φαίνεται παρακάτω. Η επεξεργασμένη εικόνα βρίσκεται στα αριστερά, ενώ η αρχική φωτογραφία βρίσκεται στα δεξιά. Το AFP έχει κυκλώσει με πράσινο χρώμα το πρόσωπο του Ζελένσκι που έχει προστεθεί στην παραποιημένη εικόνα. Δύο ακόμα πρόσωπα έχουν υποστεί επεξεργασία, τα οποία έχουμε κυκλώσει με κίτρινο και μπλε:

Image
Η επεξεργασμένη εικόνα που χρησιμοποιείται στις παραπλανητικές δημοσιεύσεις. Οι μπλε, κίτρινοι και πράσινοι κύκλοι, καθώς και το «Χ», έχουν προστεθεί από το AFP. Λήψη εικόνας: 22/09/2022
Image
Η πρωτότυπη φωτογραφία από την παρέλαση υπερηφάνειας της Νέας Υόρκης το 2006 ( Flickr / Thomas Locke Hobbs)

 

 

Η μηχανή αναγνώρισης προσώπου Pimeyes ταίριαξε το πρόσωπο που επισημαίνεται με πράσινο κύκλο με διάφορες άλλες εικόνες του Ζελένσκι - τα αποτελέσματα φαίνονται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης. Το AFP δεν μπόρεσε να βρει την αρχική φωτογραφία του Ζελένσκι που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία της φωτογραφίας του Hobbs.

Image
Τα αποτελέσματα του Pimeyes για το πρόσωπο του «Ζελένσκι» στην επεξεργασμένη φωτογραφία. Λήψη εικόνας: 22/09/2022

Τα αποτελέσματα του Pimeyes έδειξαν επίσης ότι το επάλληλο πρόσωπο με κύκλο σε κίτρινο χρώμα ταίριαζε με διάφορες εικόνες του συμβούλου του Ολέξι Αρέστοβιτς και ότι το επάλληλο πρόσωπο με κύκλο με μπλε χρώμα ταίριαζε με άλλες εικόνες του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Και τα δύο σετ αποτελεσμάτων Pimeyes φαίνονται στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης:

Image
Τα αποτελέσματα του Pimeyes για το πρόσωπο του άνδρα δίπλα στον «Ζελένσκι» στην επεξεργασμένη φωτογραφία. Λήψη εικόνας: 22/09/2022
Image
Τα αποτελέσματα του Pimeyes για το πρόσωπο του άνδρα που εμφανίζεται στο πίσω μέρος της επεξεργασμένης φωτογραφίας. Λήψη εικόνας: 22/09/2022

 

 

Ο φωτογράφος και ένα από τα άτομα που απεικονίζονται επιβεβαιώνουν ότι η αρχική φωτογραφία τραβήχτηκε στη Νέα Υόρκη το 2006

Ο φωτογράφος Thomas Locke Hobbs επιβεβαίωσε στο AFP μέσω email ότι ο ίδιος έβγαλε την αρχική φωτογραφίας και στην παρέλαση υπερηφάνειας της Νέας Υόρκης το 2006. Αυτό υποστηρίζεται από τα μεταδεδομένα της φωτογραφία στο Flickr, τα οποία δείχνουν ότι τραβήχτηκε στις 25 Ιουνίου 2006, στις 9:42 π.μ. (τοπική ώρα).

Image
Τα μεταδεδομένα της φωτογραφίας, όπως φαίνονται στο Flickr. Το κόκκινο κουτί προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 21/09/2022

Η φωτογραφία, η οποία φέρει ετικέτα «Νέα Υόρκη», είναι μέρος ενός άλμπουμ που ανήρτησε ο Hobbs στο Flickr με τον τίτλο «Gay Pride 2006». Το άλμπουμ είναι μια συλλογή φωτογραφιών που δείχνει μια ομάδα φίλων που συμμετείχαν τακτικά στην παρέλαση υπερηφάνειας.

Άλλες φωτογραφίες του άλμπουμ μπορούν να εντοπιστούν στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, η παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τον διαδηλωτή που εμφανίζεται στα αριστερά στην αρχική φωτογραφία τραβήχτηκε στη διασταύρωση της 4ης λεωφόρου με την 14η οδό, δίπλα στην πλατεία Union.

Image
Μία από τις φωτογραφίες του άλμπουμ «Gay Pride 2006» του Thomas Locke Hobbs, όπου διακρίνεται ένας εκ των διαδηλωτών ( Flickr / Thomas Locke Hobbs)

 

 

Ο Hobbs παρέπεμψε το AFP σε έναν από τους συμμετέχοντες στην παρέλαση υπερηφάνειας, τον Jesse Archer, ο οποίος εμφανίζεται στο κέντρο και δεξιά στην αρχική φωτογραφία, φορώντας ένα κράνος που γράφει τη λέξη «OUT!» και έχει μια ανάποδη σημαία των ΗΠΑ ζωγραφισμένη στο μπράτσο του. «Κάθε χρόνο για το Pride είχαμε ένα διαφορετικό θέμα - το 2006 διαμαρτυρόμασταν τόσο για τον πόλεμο στο Ιράκ όσο και για την παράλογη πολιτική του στρατού μας 'Don't Ask, don't Tell'», είπε ο Archer στο AFP σε άμεσο μήνυμα στο Instagram στις 19 Σεπτεμβρίου.

«Don't Ask, Don't Tell» (DADT) ήταν το όνομα μιας πολιτικής του αμερικανικού στρατού που όριζε ότι οι γκέι, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι στρατιώτες μπορούσαν να υπηρετήσουν μόνο εάν ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν ήταν δημόσιως γνωστός. Η συζήτηση για την εν λόγω πολιτική αναζωπυρώθηκε τον Απρίλιο του 2006, όταν η Margaret Witt, νοσοκόμα της Πολεμικής Αεροπορίας, άσκησε αγωγή εναντίον του Υπουργείου Άμυνας μετά την απόλυσή της λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού. Το DADT καταργήθηκε τελικά το 2011.

Ο Archer μοιράστηκε επίσης με το AFP τα πραγματικά ονόματα των ανθρώπων των οποίων τα πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί στην εικόνα που έγινε «viral».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει γίνει στόχος στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης από την αρχή της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Το AFP έχει καταρρίψει ψευδείς ισχυρισμούς στο παρελθόν σχετικά με τον Ουκρανό πρόεδρο. Μερικά παραδείγματα μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας