Βίντεο δείχνει οπαδούς ποδοσφαίρου να πανηγυρίζουν στο Παρίσι - Όχι μετανάστες που εκτοξεύουν βίαιες απειλές

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο που κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ελληνικά δείχνει οπαδούς ποδοσφαίρου να πανηγυρίζουν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2019, σε αντίθεση με τον ψευδή ισχυρισμό ότι δείχνει μετανάστες να κάνουν βίαιες απειλές. Οι άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο μιλούν στα γαλλικά για το πόσο ειρηνικό ήταν το πλήθος, σε αντίθεση με τους ψευδείς υπότιτλους που γράφουν ότι απειλούν να «βιάσουν και να αποκεφαλίσουν» ανθρώπους. Ένα άρθρο που περιλαμβάνει το ψευδώς υποτιτλισμένο βίντεο περιέχει επίσης ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τον αριθμό των αδειών παραμονής που έχουν λάβει οι Πακιστανοί υπήκοοι στην Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση.

«SOS!!!! Γαλλία: (λαθρο)μετανάστες απειλούν ανοιχτά τη Λε Πεν λένε ότι είμαστε εδώ για να μείνουμε και θα βιάσουμε όλες τις λευκές γυναίκες της Ευρώπης και θα αποκεφαλίσουμε όλους τους άνδρες, κατακτήσαμε την Ευρώπη, είναι δική μας τώρα!!!», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Ο χρήστης κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει διάφορους άνδρες να δίνουν συνέντευξη μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους έχουν σημαίες τυλιγμένες στους ώμους τους.

Το «Le Pen» φαίνεται να αναφέρεται στη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Γαλλίας «Εθνικός Συναγερμός».

Στιγμιότυπο της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 23/02/2023

Το ίδιο βίντεο με παρόμοιο ισχυρισμό κοινοποιήθηκε σε άλλες αναρτήσεις στο Facebook στα ελληνικά εδώ και εδώ. Ένα διαδικτυακό άρθρο της ελληνικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Μακελειό» κάνει επίσης αναφορά σε αυτό το βίντεο, κοινοποιώντας ένα tweet με τους ίδιους ισχυρισμούς.

Το Μακελειό είχε καταδικαστεί για ρητορική μίσους κατά της εβραϊκής κοινότητας το 2020.

Το βίντεο έχει κοινοποιηθεί με τον ίδιο ισχυρισμό στα κινέζικα, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Το βίντεο, ωστόσο, δεν δείχνει μετανάστες να εξαπολύουν βίαιες απειλές. Αντιθέτως, δείχνει οπαδούς ποδοσφαίρου να πανηγυρίζουν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του τουρνουά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Κύπελλο Εθνών Αφρικής

Μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά και αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google διαπίστωσε ότι το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε στο Twitter εδώ στις 15 Ιουλίου 2019.

Ακολουθεί σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης του βίντεο με τους ψευδείς υπότιτλους που κοινοποιήθηκε στο Facebook (αριστερά) και στο tweet του 2019 (δεξιά):

Σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης του βίντεο στην ψευδή ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και στο tweet του 2019 (δεξιά). Λήψη εικόνων: 24/02/2023

Η λεζάντα του tweet του 2019 στα γαλλικά έχει ως εξής: «Αλγερινός φίλαθλος: "Τα καταφέραμε πιο γρήγορα από τους Γερμανούς, καταλάβαμε το Παρίσι σε 3 ώρες"».

Στα εννέα δευτερόλεπτα, ένας από τους άνδρες που δίνουν συνέντευξη λέει στα γαλλικά: «Είμαι Τυνήσιος, αυτό είναι ένα σπουδαίο Κύπελλο Αφρικής, ακόμη και αν όλοι έχουμε διαφορετικές ρίζες, είμαστε όλοι Γάλλοι».

«Κοιτάξτε, γυρίστε την κάμερα. Υπάρχουν Αλγερινοί, Τυνήσιοι, Μαροκινοί, Σενεγαλέζοι... Οι μπάτσοι είναι ένα μέτρο μακριά. Δεν υπάρχει ούτε ένας ξυλοδαρμός, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν καίγεται τίποτα», προσθέτει.

Στα 47 δευτερόλεπτα του βίντεο, ο άνδρας φαίνεται να απευθύνεται στη Μαρίν Λεπέν, γνωστή για τις αντιμεταναστευτικές της θέσεις, λέγοντας: «Μαρίν, είμαστε εδώ! Τα καταφέραμε πιο γρήγορα από τους Γερμανούς, καταλάβαμε το Παρίσι σε 3 ώρες. Το 1940, οι Γερμανοί χρειάστηκαν 24 ώρες. Είμαστε εδώ, δεν έχουμε διαλύσει τίποτα. Σε αγαπώ, Μαρίν Λεπέν».

Μια αλγερινή σημαία διακρίνεται στο φόντο στα 28 δευτερόλεπτα του βίντεο.

Σύγκριση μεταξύ της αλγερινής σημαίας που φαίνεται στην ψευδή ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και όπως φαίνεται σε φωτογραφία του AFP (δεξιά), που τραβήχτηκε στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, το Αλγέρι, στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Το tweet του 2019 δημοσιεύτηκε αφού η εθνική ομάδα ομάδα ποδοσφαίρου της Αλγερίας εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής εκείνης της χρονιάς στην Αίγυπτο, νικώντας τη Νιγηρία με 2-1.

Η νίκη έγινε δεκτή με επεισοδιακούς πανηγυρισμούς στη Γαλλία, η οποία έχει μεγάλες κοινότητες αλγερινής καταγωγής. Υπήρξαν επίσης εκατοντάδες συλλήψεις στην πρωτεύουσα, το Παρίσι, μετά από συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και της αστυνομίας στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées).

Οι πανηγυρισμοί -που συνέπεσαν με την ημέρα της Άλωσης της Βαστίλης- ενόχλησαν ιδιαίτερα τους εθνικιστές πολιτικούς που προβάλλουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης.

Η τοποθεσία που εμφανίζεται στο βίντεο αντιστοιχεί με τις εικόνες της Αψίδας του Θριάμβου στο Google Street View, του επιβλητικού πολεμικού μνημείου που βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων.

Παρακάτω παρατίθενται στιγμιότυπα οθόνης που συγκρίνουν το βίντεο στην ψευδή ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) με την ίδια τοποθεσία, όπως αυτή φαίνεται στο Google Street View (δεξιά). Οι ομοιότητες επισημαίνονται από το AFP:

Σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης του βίντεο στην ψευδή ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και της ίδιας τοποθεσίας όπως φαίνεται στο Google Street View (δεξιά), με τις ομοιότητες να επισημαίνονται από το AFP. Λήψη εικόνων: 24/02/2023

Στο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται μια μεγάλη γαλλική σημαία να κυματίζει στην Αψίδα του Θριάμβου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Politico, η εθνική σημαία κυματίζει στο μνημείο μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η εθνική εορτή της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου.

Μια φωτογραφία του AFP από την Αψίδα του Θριάμβου στις 14 Ιουλίου 2019 δείχνει επίσης τη γαλλική σημαία να κυματίζει στο μνημείο.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης που συγκρίνει το βίντεο στην ψευδή ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και μια φωτογραφία του AFP (δεξιά) με τη γαλλική εθνική σημαία κυκλωμένη με κόκκινο χρώμα.

Ψευδή στοιχεία σχετικά με τις άδειες διαμονής

Το διαδικτυακό άρθρο της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Μακελειό κοινοποιεί επίσης ένα tweet από τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «δίνει άδειες παραμονής & ιθαγένειες» σε «100άδες χιλίαδες» Πακιστανούς μετανάστες.

Το tweet κοινοποιεί επίσης ένα βίντεο με μια ομάδα ανθρώπων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα να τραγουδούν. Η προέλευσή του και η σύνδεσή του με το κείμενο δεν εξηγούνται. Τόσο το κείμενο στο βίντεο όσο και τα λόγια που λένε οι άνδρες είναι αποσπάσματα από ένα τραγούδι που εξυμνεί έναν μουσουλμάνο άγιο του 13ου αιώνα.

Ωστόσο, οι αριθμοί στο tweet δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Το AFP συμβουλεύτηκε στατιστικά στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης από το 2019, όταν εξελέγη η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα καθήκοντά της στα μέσα του 2019. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, οι έγκυρες άδειες διαμονής για Πακιστανούς υπηκόους μειώθηκαν κατά 8.456, από 26.673 το 2021 σε 18.217 το 2022. Την ίδια χρονιά, οι Πακιστανοί υπήκοοι με έγκυρες άδειες διαμονής στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 3,9% των αδειών, σε σύνολο 472.213 αδειών διαμονής προς υπηκόους όλων των εθνικοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας από αυτούς τους αριθμούς δεν πλησιάζει τις «εκατοντάδες χιλιάδες» άδειες που υποτίθεται ότι εκδόθηκαν, όπως υποστηρίζεται στο άρθρο και στο tweet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ασχολείται με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, 16.834 άτομα έγιναν Έλληνες πολίτες το 2019, 13.873 το 2020 και 10.604 το 2021. Οι πολίτες πακιστανικής καταγωγής που έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία «λοιπές χώρες» που αριθμεί λίγες εκατοντάδες άτομα κάθε χρονιά.

Το AFP είχε στο παρελθόν επαληθεύσει παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τους μετανάστες που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια εδώ.

1 Μαρτίου 2023 Τροποποιήθηκε για να διορθωθεί ένα ορθογραφικό λάθος στην πρώτη εικόνα.