Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, δεν δείχνει μια πραγματική κούκλα Μπάρμπι

  • Δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουάριος 2024 στις 18:03
  • Επικαιροποιήθηκε 26 Απριλίου 2024 στις 14:03
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Τον Ιανουάριο του 2024, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια. Προκάλεσε ευρεία συζήτηση στην ελληνική κοινωνία και καταδικάστηκε από την Εκκλησία. Στο πλαίσιο αυτό, χρήστες κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα και την Κύπρο κοινοποίησαν μια εικόνα που δημιούργησε η τεχνητήνοημοσύνη (AI), μιας κούκλας «Έγκυος Κεν» σαν να επρόκειτο για πραγματικό παιχνίδι. Όμως το AFP εντόπισε την εικόνα σε έναν ιστότοπο με εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και η κατασκευάστρια εταιρεία της Μπάρμπι, Mattel, επιβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για κάποιο από τα προϊόντα της.

Δημοσιεύσεις με τον «Έγκυο Κεν» εμφανίστηκαν όταν το ελληνικό κοινοβούλιο άρχισε να συζητά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο. Λίγο μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου από τον Μητσοτάκη, η Εκκλησία ανακοίνωσε την αντίθεσή της.

Σε αναρτήσεις στο Facebook, όπως αυτή της 6ης Φεβρουαρίου, εμφανίζεται αυτό που φαίνεται να είναι μια αρσενική κούκλα Κεν από τη σειρά Μπάρμπι. Η κούκλα έχει μούσι και μακριά ξανθά μαλλιά που σχετίζονται με την Μπάρμπι, και φαίνεται να είναι έγκυος.

«Η ΞΕΦΤΥΛΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ», αναφέρει η ανάρτηση, η οποία κοινοποιήθηκε πάνω από 250 φορές. Σχόλια χρηστών εξέφραζαν αηδία, δείχνοντας να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα πραγματικό προϊόν για παιδιά. «Χριστέ μου που βαδίζουμε? Το μέλλον των παιδιών μας?», αναφέρει ένα σχόλιο. Η εικόνα κοινοποιήθηκε επίσης εδώ και σε διαδικτυακό άρθρο εδώ.

Μια κυπριακή ανάρτηση στο Facebook από τις 7 Φεβρουαρίου κοινοποίησε μια διαφορετική εικόνα μιας παρόμοιας κούκλας Ken με μούσι και έγκυο, αλλά χωρίς ξανθά μαλλιά. «Ο ΚΕΝ αγκαστρωμένος! Όμοιων ή παρόμοιων μηνυμάτων εικόνες υπάρχουν πλέον παντού», αναφέρει.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη (AI) και δεν είναι πραγματική. Η Mattel δεν έχει κυκλοφορήσει μια έγκυο κούκλα Κεν.

Image
Στιγμιότυπα από τις ψευδείς αναρτήσεις στο Facebook. Λήψη εικόνων: 08/02/2024

Εικόνα δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς οδήγησε σε μία ίδια εικόνα που δημοσιεύτηκε σε μία ανάρτηση στο Instagram τον Οκτώβριο του 2023 (αρχειοθετημένη εδώ), σε έναν λογαριασμό που ονομάζεται the.forbidden.toys. Σε αυτή την ανάρτηση, βρήκαμε τις δύο διαφορετικές εικόνες του Κεν που κοινοποιήθηκαν στο Facebook από ελληνικούς και κυπριακούς λογαριασμούς. Τα hashtags στη λεζάντα αναφέρουν «#ai, #aitoys, #midjourney (...)». 

Το Midjourney είναι ένα από τα πολλά δημόσια διαθέσιμα προγράμματα δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να παράγουν εικόνες μέσω κειμενικών οδηγιών (prompt).

Ο λογαριασμός the.forbidden.toys περιγράφεται ως εξής, στα αγγλικά: «Όλα τα προϊόντα που αγαπάτε, μισείτε και θα θέλατε να νοσταλγήσετε. Παραγωγή από τεχνητή νοημοσύνη, δυστυχώς»

Άλλες εικόνες στον λογαριασμό δείχνουν φανταστικά παιχνίδια, ορισμένα από αυτά σατιρικά.

Ένας τρόπος για να εντοπίσετε τις εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη είναι μέσω των ατελειών και των παραμορφώσεων. Αρκετές είναι εμφανείς στις εικόνες του «Έγκυου Κεν», όπως φαίνεται στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης. Για παράδειγμα, γράμματα και φράσεις είναι δυσανάγνωστα και τα πρόσωπα των δύο μικρότερων κούκλων είναι εντελώς παραμορφωμένα.

Image
Στιγμιότυπα των εικόνων που δημοσιεύτηκαν στην ανάρτηση στο Instagram. Τα κίτρινα τετράγωνα και οι κόκκινες γραμμές προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 09/02/2024

Οι δύο εικόνες έχουν επίσης επισημανθεί ως δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη από το εργαλείο ανίχνευσης του ευρωπαϊκού προγράμματος veraai.eu, στο οποίο συμμετέχει το AFP. Αυτός ο ανιχνευτής εντοπίζει συγκεκριμένα ίχνη που αφήνουν τα προγράμματα δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα σχόλιο σε μία από τις αναρτήσεις που κοινοποιούν αυτή την εικόνα παραπέμπει σε ένα βίντεο στο YouTube με κάτι που φαίνεται να είναι διαφήμιση της Μπάρμπι για μια έγκυο κούκλα Κεν. Ωστόσο, το βίντεο είναι σατιρικό, όπως έδειξε το AFP σε έρευνα τον Ιούνιο του 2022.

Τα βήματα της Mattel προς μεγαλύτερη συμπερίληψη

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 8ης Φεβρουαρίου 2024, μια εκπρόσωπος της Mattel, της κατασκευάστριας εταιρείας των κούκλων Μπάρμπι, δήλωσε στο AFP: «Αυτό δεν είναι επίσημο προϊόν της Mattel ή της Μπάρμπι».

Παρ' όλα αυτά, η Mattel έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από προϊόντα με σκοπό να είναι πιο συμπεριληπτικά, απομακρυνόμενη από τις τυπικές κούκλες Μπάρμπι. Αυτά περιλαμβάνουν κούκλες με διαφορετικούς σωματότυπους, χρώματα δέρματος, αναπηρίες ή ασθένειες. Τον Μάιο του 2022, κυκλοφόρησε μια διεμφυλική κούκλα εμπνευσμένη από την ηθοποιό Λαβέρν Κοξ.

Στην ιστοσελίδα της, η Mattel γράφει: «Η Μπάρμπι αναγνωρίζει τη σημασία της εκπροσώπησης και δεσμεύεται να κάνει τη δουλειά για να εμπνεύσει την επόμενη γενιά».

Δικαιώματα των διεμφυλικών

Όταν ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των υιοθεσιών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα επεκτείνει το δικαίωμα στη γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας στα ομόφυλα ζευγάρια. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοίνωσε την αντίθεσή της, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κατακεραυνώνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο ως προσπάθεια επιβολής μιας «νέας πραγματικότητας που το μόνο που επιδιώκει είναι να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας».

Υπήρξαν κάποιες πολύ προβεβλημένες από τα μέσα ενημέρωσης διεθνείς περιπτώσεις διεμφυλικών ανδρών που έμειναν έγκυοι, για παράδειγμα εδώ και εδώ.

Σε άρθρο του περιοδικού Antivirus, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα LGBTQ+, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών αναφέρει ότι το νομοσχέδιο δεν κάνει αναφορά στη διεμφυλική γονεϊκότητα και δεν ρυθμίζει τη σχέση των διεμφυλικών ατόμων με τα παιδιά τους ώστε να αναγνωρίζεται νομικά.

Ο νόμος για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» (4491/2017) της Ελλάδας, τον Οκτώβριο του 2017, παρέχει το δικαίωμα στους πολίτες να αλλάξουν ελεύθερα το νομικό τους φύλο, καταργώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να αναγνωριστεί νομικά το φύλο τους στην ταυτότητά τους.

Προστέθηκε η ετικέτα "Τεχνητή νοημοσύνη"
26 Απριλίου 2024 Προστέθηκε η ετικέτα "Τεχνητή νοημοσύνη"

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας