
Άρθρο περιοδικού του 2016 χρησιμοποιείται εσφαλμένα για νέο ισχυρισμό σχετικά με τον Παρθενώνα
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου 2024 στις 17:08
- 4 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«O Παρθενώνας ψηφίστηκε ως το ωραιότερο κτήριο στον κόσμο!», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook της 25ης Φεβρουαρίου 2024 η οποία έχει κοινοποιηθεί πάνω από 510 φορές από τότε.
Περιλαμβάνει ένα άρθρο από έναν διαδικτυακό ιστότοπο ονόματι Amfipoli News που δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2024 και γράφει ότι το αθηναϊκό μνημείο «ψηφίστηκε από αρχιτέκτονες ως το πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το αμερικανικό Business Insider».
Το περιοδικό Athens Magazine δημοσίευσε ένα παρόμοιο άρθρο στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επίσης με πηγή το αμερικανικό Business Insider. Το άρθρο του αναφέρεται σε μια επίδειξη της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου μπροστά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο στις 18 Φεβρουαρίου 2024. Η επιλογή της τοποθεσίας εξόργισε την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν αφαιρεθεί από το αρχικό τους πλαίσιο. Το άρθρο για το οποίο το αμερικανικό Business Insider ρώτησε δεκάδες αρχιτέκτονες ποια κτίρια θεωρούν τα πιο όμορφα και στα οποία εμφανίζεται ο Παρθενώνας, δημοσιεύτηκε το 2016 και ξανά το 2017. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία, παρά μόνο μια συλλογή απόψεων.

Γνώμες αρχιτεκτόνων από το 2016
Μια προηγμένη διαδικτυακή αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στα αγγλικά «Business Insider + πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο + Παρθενώνας» έδειξε ότι το άρθρο στο οποίο αναφέρονται οι αναρτήσεις στο Facebook χρονολογείται από το 2016 και έχει τίτλο: «Τα 22 πιο όμορφα κτίρια στον κόσμο, σύμφωνα με αρχιτέκτονες» (αρχειοθετημένο εδώ).
Σε αυτό αναφέρεται: «Ζητήσαμε από αρχιτέκτονες να μας πουν το ένα κτίριο που αλλάζει τα δεδομένα στο σχεδιασμό κτιρίων, που τους ενέπνευσε να γίνουν αρχιτέκτονες ή που απλά το βρίσκουν εκπληκτικό». Εκτός από τον Παρθενώνα, ο κατάλογος περιλαμβάνει κατασκευές όπως το Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας στη Βραζιλία και τον Ναό της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, για παράδειγμα.
Ο Παρθενώνας βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει κατάταξη. Η επιλογή του έγινε από τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Τάρα Ιμάνι. Η ίδια εξήγησε την επιλογή της ως εξής: «Είναι η πεμπτουσία της όμορφης αρχιτεκτονικής μορφής. Η δωρική σειρά, η χρήση της εντάσεως [μια ελαφριά καμπύλη στους κίονες] για να διασφαλιστεί ότι οι κίονες δεν φαίνονται αγκαθωτοί από απόσταση... η τοποθέτηση στην κορυφή ενός λόφου - μας έδωσε τα βασικά της αρχιτεκτονικής που προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε και να βελτιώνουμε μέχρι σήμερα».
Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε από το Business Insider τον Ιούνιο του 2017, με τον ίδιο κατάλογο κτιρίων και τις ίδιες φωτογραφίες.

Η αναφορά στην Gucci είναι από το 2017
Σε άρθρο του από τις 14 Νοεμβρίου 2023, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Facebook στις 24 Φεβρουαρίου 2024, ο ιστότοπος Destora γράφει: «Ο Παρθενώνας, το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες τόσο τον ελληνικό όσο και τον διεθνή Τύπο, καθώς ο οίκος Gucci ζήτησε να παρουσιάσει εκεί την ετήσια επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής!».
Χρησιμοποιεί τις ίδιες φωτογραφίες με το αρχικό αμερικανικό δημοσίευμα του Business Insider από το 2016.
Μια άλλη προηγμένη διαδικτυακή αναζήτηση έδειξε ότι η Gucci έκανε αίτηση να χρησιμοποιήσει την Ακρόπολη για την εκδήλωσή της το 2017. Το αίτημα απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση εκείνη την εποχή.
Το AFP δεν μπόρεσε να βρει κανένα επίσημο αίτημα ή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης από το 2023 για οποιαδήποτε χρήση της Ακρόπολης από την Gucci για μια από τις εκδηλώσεις μόδας της.
Το 2021, η Ελλάδα συμφώνησε να επιτρέψει στον οίκο Dior να χρησιμοποιήσει αρκετούς βασικούς αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης, για μια φωτογράφιση.
Καταγεγραμμένη κληρονομιά της UNESCO
Ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (αρχειοθετημένος εδώ) με τα μνημεία που θεωρούνται εξαιρετικής αξίας για την ανθρωπότητα.
Στην εγγραφή περιγράφεται η Ακρόπολη ως «η ύψιστη έκφραση της προσαρμογής της αρχιτεκτονικής σε ένα φυσικό χώρο» και αναφέρεται ότι «τα μνημεία της αθηναϊκής Ακρόπολης άσκησαν εξαιρετική επιρροή, όχι μόνο στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, κατά την οποία θεωρήθηκαν υποδειγματικά πρότυπα, αλλά και στη σύγχρονη εποχή».
Το 2024 η Ελλάδα έχει 19 καταγεγραμμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (αρχειοθετημένα εδώ).
Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν τακτικό σημείο διαμάχης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, με την τελευταία να επιθυμεί την επιστροφή τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είχε ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Νοέμβριο του 2023 λόγω της διαφωνίας, προκαλώντας ψυχρότητα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας