Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια Covid-19 προκαλούν «καρκίνους τούρμπο»

Εκτιμάται ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 έσωσαν εκατομμύρια ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά τους εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τον Φεβρουάριο του 2024, αναρτήσεις που ισχυρίζονταν ότι νέοι Καναδοί γιατροί πέθαιναν από ιδιαίτερα επιθετικούς «καρκίνους τούρμπο» που συνδέονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19 κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες. Ωστόσο, οι έρευνες και οι στατιστικές για τον καρκίνο δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, δήλωσαν ειδικοί στο AFP. 

«Ογκολόγος: Δεν έχω ξαναδεί καρκίνους να συμπεριφέρονται έτσι: Νέοι στα 20, στα 30 και στα 40 τους, αναπτύσσουν επιθετικούς και ταχέως αναπτυσσόμενους "turbo καρκίνους"», αναφέρει αυτή η ανάρτηση στο Facebook, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου 2024.

Το βίντεο της ανάρτησης κοινοποιήθηκε επίσης στο Facebook (εδώ) και στο X το 2024. Άλλοι παρόμοιοι ισχυρισμοί χρονολογούνται από τα τέλη του 2023 (εδώ, εδώ και εδώ).

Στο απόσπασμα του βίντεο, ένας άνδρας που προσδιορίζεται ως ο γιατρός Γουίλιαμ Μάκης, ισχυρίζεται ότι οι εμβολιασμένοι Καναδοί γιατροί πεθαίνουν κυρίως από «καρδιακά προβλήματα», αλλά και από «θρομβώσεις, πνευμονική εμβολή, εγκεφαλικά επεισόδια». Ισχυρίζεται ότι ένα «μεγάλο υποσύνολο» γιατρών πεθαίνει από τους επιθετικούς καρκίνους που λέγονται «καρκίνοι τούρμπο», τους οποίους συνδέει με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο Μάκης έχει προβεί σε παρόμοιους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους θανάτους Καναδών γιατρών στο παρελθόν, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί για παράδειγμα εδώ. Ειδικοί δήλωσαν στο AFP ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την αύξηση των ποσοστών καρκίνου μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί από τα εμβόλια Covid-19 (αρχειοθετημένο εδώ) και «δεν υπάρχουν αποδείξεις για αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό για την Covid-19 σε καμία ηλικιακή ομάδα» (αρχειοθετημένο εδώ).

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 01/03/2024.

Παρόμοιες αναρτήσεις έχουν κοινοποιηθεί στα αγγλικά από τον λογαριασμό DiedSuddenly, ο οποίος σχετίζεται με την ομώνυμη ταινία του 2022. Η ταινία ανέφερε διάφορους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19, όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο επαλήθευσης του AFP.

Καμία έξαρση στα περιστατικά καρκίνου μετά τον εμβολιασμό

Πρώτον, ο όρος «καρκίνος τούρμπο» («turbo cancer») που χρησιμοποιείται στον ισχυρισμό δεν αποτελεί έναν αναγνωρισμένο ιατρικό όρο.

Ο Ντέιβιντ Γκόρσκι, συν-διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ογκολογίας Μαστού του Μίσιγκαν, δήλωσε στο AFP τον Ιανουάριο του 2023 ότι αυτός δεν χρησιμοποιείται από τους ογκολόγους. Μια αναζήτηση για τις λέξεις «turbo cancer» στο PubMed, μια βάση δεδομένων βιοϊατρικής βιβλιογραφίας, τον Φεβρουάριο του 2024 δεν έφερε κανένα σχετικό αποτέλεσμα. 

Δεύτερον, δεν υπάρχουν αποδείξεις για ασυνήθιστα ποσοστά καρκίνου στον Καναδά μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19, όπως διαπίστωσε αυτή η φινλανδική έρευνα του AFP.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, τα δημόσια διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Καναδά για τον καρκίνο κάλυπταν μόνο το 2020. Όμως η Λιονόρα Σάξινγκερ, καθηγήτρια με ειδίκευση στις μολυσματικές ασθένειες στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, εξέτασε τα αδημοσίευτα ακόμη δεδομένα του συστήματος υγείας για το AFP και δήλωσε ότι αυτά δεν παρείχαν καμία απόδειξη για αύξηση των ποσοστών καρκίνου ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αύξηση των ποσοστών καρκίνου», ανέφερε η ίδια σε ένα email στις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Ωστόσο, εξήγησε ότι ορισμένα περιστατικά παρουσιάστηκαν αργότερα λόγω καθυστερημένης διάγνωσης κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας που οδήγησαν σε μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. «Τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται παγκοσμίως με τη γήρανση του πληθυσμού και άλλους παράγοντες, οπότε είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις τάσεις για πολλά χρόνια και να εξετάζουμε τα ποσοστά επίπτωσης με βάση την ηλικία, όπου είναι δυνατόν», δήλωσε η ίδια. 

Μια έκθεση του 2023 από την Καναδική Στατιστική Υπηρεσία για τον Καρκίνο (αρχειοθετημένη εδώ), με την προβλεπόμενη εξέλιξη για το 2023, σημειώνει ότι «η σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο οφείλεται κυρίως στον αυξανόμενο και γηράσκοντα πληθυσμό του Καναδά». 

Επιπλέον, δεν κάνει καμία αναφορά στο ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 επηρεάζουν τον αριθμό των περιστατικών καρκίνου, λέγοντας ότι «οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις προσπάθειες ελέγχου του καρκίνου αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε αποτελέσματα όπως η θνησιμότητα» λόγω των καθυστερήσεων στις διαγνώσεις.

Επιπλέον, τα στοιχεία για τα ποσοστά χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο έως τις 21 Φεβρουαρίου 2024 δείχνουν ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις «παρακολουθούνται σύμφωνα με τα προηγούμενα έτη χωρίς αύξηση χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια της COVID-19 προκαλούν καρκίνο, οδηγούν σε υποτροπή ή σε εξέλιξη της νόσου».

Το AFP έχει καταρρίψει στο παρελθόν ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19 και τον καρκίνο, για παράδειγμα εδώ και εδώ.

Τα οφέλη του εμβολιασμού

Η Σάξινγκερ επισήμανε διάφορες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη των εμβολίων της Covid-19 σε καρκινοπαθείς. Ένα άρθρο του 2023 (αρχειοθετημένο εδώ) στο περιοδικό «Journal of Personalized Medicine» διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερος μεταξύ των μη εμβολιασμένων ασθενών με καρκίνο που διαγνώστηκαν με Covid-19 σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους.

Έρευνα (αρχειοθετημένη εδώ) που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Oncology» το 2022 έδειξε ότι μια τρίτη δόση εμβολίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης και σοβαρών επιπτώσεων από την Covid-19 σε καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου 2020, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από την COVID-19 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας, δηλαδή μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων ή ιστών στο σώμα, τα τελευταία πέντε χρόνια ή ασθενείς «που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία» και «ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες».

Επιπλέον, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που προωθεί την ανταλλαγή τρέχουσων πληροφοριών σχετικά με τον καρκίνο, ανέφερε το 2021 ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους σχετικά με τον εμβολιασμό για την Covid-19, «διότι αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδα υψηλοτέρου κινδύνου νόσησης και ανάπτυξης επιπλοκών από COVID-19».

Image
Εμβολιασμός κατά της Covid-19 σε κλινική εμβολισμού Covid-19 που διανυκτερεύει στην πόλη Μισισάουγκα, στο Οντάριο του Καναδά, στις 15 Μαΐου 2021. (AFP / Cole BURSTON)

Ιατρικός Σύλλογος Καναδά: Δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση των θανάτων γιατρών

Ο Μάκης δεν αναφέρει σε τι βασίζει τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, το AFP διέψευσε παρόμοιους ισχυρισμούς που εκείνος έκανε τον Ιανουάριο του 2023, όταν έστειλε επιστολή στον Καναδικό Ιατρικό Σύλλογο (CMA) λέγοντας ότι μπορούσε να συσχετίσει τους θανάτους 80 Καναδών γιατρών με τα εμβόλια Covid-19. Βασίζει τους αριθμούς εν μέρει σε αναγγελίες θανάτου που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του CMA.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε σε άρθρο του Druthers, μιας έντυπης έκδοσης αφιερωμένης σε συνωμοσίες για την Covid-19. Το AFP εξέτασε τις αναγγελίες θανάτου και τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους θανάτους και των 80 γιατρών που απεικονίζονταν στο άρθρο του Druthers και καμία δεν ανέφερε τον εμβολιασμό ως αιτία θανάτου. Στις 12 από αυτές ο καρκίνος αναφέρθηκε ως αιτία θανάτου, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που είχε διαγνωστεί με λέμφωμα Hodgkin χρόνια πριν από την πανδημία. 

Ο CMA δήλωσε τότε στο AFP ότι η ενότητα «Εις μνήμην» της ιστοσελίδας του συλλόγου «δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ως διεξοδικός κατάλογος θανάτων γιατρών ή ως αποδεικτικό στοιχείο για την υποστήριξη συνωμοσιών γύρω από τα εμβόλια Covid-19 ή άλλα θέματα».

Οι αναρτήσεις που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για γιατρούς 20, 30 και 40 ετών. Από τις 28 Φεβρουαρίου, η ιστοσελίδα του CMA (αρχειοθετημένη εδώ) έχει διαθέσιμες αναγγελίες θανάτου από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2024. Συνολικά υπήρχαν 518 αναγγελίες θανάτου και από αυτές οι 16 αφορούσαν άτομα που πέθαναν πριν συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια.

«Ο CMA δεν έχει λάβει γνώση καμίας αξιοσημείωτης αύξησης του αριθμού των θανάτων γιατρών από το 2021. Ο CMA δεν έχει λάβει γνώση για αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ των γιατρών», δήλωσε ο σύλλογος στο AFP σε email στις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου Covid-19 (αρχειοθετημένα εδώ) που δημοσίευσε η καναδική κυβέρνηση, εξετάζοντας τις αναφορές που αφορούσαν θάνατο μετά τον εμβολιασμό, «4 θάνατοι είχαν αιτιώδη συσχέτιση με την ανοσοποίηση». Συνολικά 105.016.456 δόσεις του εμβολίου Covid-19 είχαν χορηγηθεί μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε σε άρθρο του Science Based Medicine σχετικά με τους ισχυρισμούς του Μάκη για τον «καρκίνο τούρμπο», αυτός δεν είναι ογκολόγος αλλά «γιατρός πυρηνικής ιατρικής», όπως σημειώνεται σε δικαστικά έγγραφα, ή «ακτινολόγος πυρηνικής ιατρικής», όπως αναφέρει το προφίλ του στο ResearchGate.

Ο Μάκης ενεπλάκη σε μια μακρά δικαστική διαμάχη με τις Υπηρεσίες Υγείας της Αλμπέρτα για την απόλυσή του.

Image
Ένας άνδρας εμβολιάζεται κατά της Covid-19 στο κέντρο υγείας της Ελαφονήσου, στο νησί της Ελαφονήσου, στις 23 Απριλίου 2021. (AFP / ARIS MESSINIS)

Πολύ σπάνιες οι καρδιαγγειακές επιπλοκές 

Ο Μάκης αναφέρεται επίσης στον Πίτερ ΜακΚάλοου, ο οποίος λέει ότι έχει «μιλήσει εκτενώς» για τη μυοκαρδίτιδα και τις βλάβες στην καρδιά μετά τον εμβολιασμό της Covid-19. Το AFP έχει καταρρίψει στο παρελθόν αρκετούς ισχυρισμούς του ΜακΚάλοου σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων για την Covid-19.

Σε αυτό το άρθρο επαλήθευσης από τον Νοέμβριο του 2023, ο Στιούαρτ Ρέι, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς που ειδικεύεται στην ιολογία, δήλωσε ότι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. «Ο εμβολιασμός για την πρόληψη της COVID-19 συνδέεται πολύ σπάνια με καρδιαγγειακές επιπλοκές — και οι τελευταίες συνδέονται συχνότερα με την COVID-19», δήλωσε στο AFP στις 4 Οκτωβρίου 2023. 

Η μυοκαρδίτιδα, ή φλεγμονή του καρδιακού μυός, και η περικαρδίτιδα, ή φλεγμονή του υμένα που περιβάλλει την καρδιά, έχουν συσχετιστεί ως σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων mRNA. Ταξινομούνται, ωστόσο, ως «πολύ σπάνιες» τόσο στα ενημερωτικά φυλλάδια προϊόντων της Pfizer (αρχειοθετημένα εδώ) και της Moderna (αρχειοθετημένα εδώ) όσο και στον ιστότοπο του EMA.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Πίτερ Λιου, αντιπρόεδρο έρευνας και επικεφαλής επιστημονικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Καρδιάς του Πανεπιστημίου της Οτάβα, σε συνέντευξή του στο AFP στις 4 Οκτωβρίου. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αυτά τα σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τα εμβόλια mRNA και λίγο πιο συχνά με το Moderna από ό,τι με το Pfizer αρχικά και γενικά σε νέους άνδρες», δήλωσε. «Η συχνότητα εμφάνισης εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ χαμηλή, μικρότερη από οκτώ ανά εκατομμύριο».

Ο Ματς Μπόρτζεσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία με ειδίκευση στην αθλητική καρδιολογία, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας στην περίπτωση λοίμωξης από Covid-19 είναι σαφώς υψηλότερος, γεγονός που συνολικά οδηγεί σε σαφώς μειωμένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας εάν έχετε εμβολιαστεί». «Η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό σημαίνει επίσης μια ηπιότερη μορφή μυοκαρδίτιδας από ό,τι μετά τη λοίμωξη», ανέφερε σε email στο AFP στις 10 Οκτωβρίου.

Η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία περιελάμβανε συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων κατά της Covid-19 για το έτος 2022, έδειξε 63 αναφορές θανάτων που μπορεί να σχετίζονται με τον εμβολιασμό των πολιτών, όπως εξηγούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με δύο από αυτές να αξιολογούνται ως ότι «ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό».

Το AFP έχει καλύψει εκτενώς ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την πανδημία της Covid-19 και τον εμβολιασμό. Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά άρθρα εδώ στα ελληνικά και εδώ στα αγγλικά.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας