Όχι, σε αυτές τις φωτογραφίες δεν φαίνονται οι ύποπτοι για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2024 στις 16:53
  • Επικαιροποιήθηκε 26 Μαρτίου 2024 στις 17:10
  • 6 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Théo MARIE-COURTOIS, AFP Γαλλία
  • Μετάφραση και προσαρμογή Magdalini GKOGKOU
Η επίθεση με πυροβολισμούς από 4 δράστες στις 22 Μαρτίου 2024 σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας άφησε πίσω της τουλάχιστον 139 νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν αφού διέφυγαν, σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, όπου είχαν κάνει επαφές. Ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου απάντησαν στους ισχυρισμούς αυτούς δημοσιεύοντας φωτογραφίες ουκρανικών ταυτοτήτων που πιστεύουν ότι συνδέονται με τους υπόπτους της επίθεσης. Ωστόσο, οι εικόνες αυτές έχουν κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο εδώ και αρκετά χρόνια και δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με την επίθεση στο Crocus City Hall.

Το βράδυ της 22ας Μαρτίου, τέσσερις ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση στο Crocus City Hall, μια αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στο Κρασνογκόρσκ, κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα. Άνοιξαν πυρ εναντίον των θεατών της συναυλίας και έβαλαν φωτιά στο κτίριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 139 άνθρωποι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό (αρχειοθετημένο εδώ).

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), την οποία πολεμά η Ρωσία στη Συρία και η οποία δραστηριοποιείται στον ρωσικό Καύκασο, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ένα βίντεο που απ' ό,τι φαίνεται τράβηξαν οι ένοπλοι στο λόμπι του συναυλιακού χώρου έχει επίσης αναρτηθεί σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί συνήθως το ΙΚ, σύμφωνα με την εταιρεία «SITE intelligence group».

Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι τέσσερις βασικοί ύποπτοι «προσπάθησαν να διαφύγουν και ταξίδευαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ένα σχέδιο ετοιμάστηκε για αυτούς στην ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα σύνορα».

Στις 25 Μαρτίου, ο Πούτιν δήλωσε για πρώτη φορά ότι ριζοσπάστες ισλαμιστές ευθύνονται για την επίθεση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχουν δεσμούς με την Ουκρανία (αρχειοθετημένο εδώ). «Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ριζοσπαστών ισλαμιστών, την ιδεολογία των οποίων ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση. Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «πολλά ερωτήματα» παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του γιατί οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία – έναν ισχυρισμό που το Κίεβο έχει απορρίψει. 

Η Ουκρανία χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται. «Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», δήλωσε το Σάββατο ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύματα στο Facebook (εδώ, εδώ ή εδώ) υποστηρίζουν ότι «οι ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα έχουν ταυτοποιηθεί και είναι όλοι Ουκρανοί πολίτες». Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν επίσης κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα γαλλικά και στα αγγλικά (εδώ και εδώ). 

Για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, οι εν λόγω χρήστες του Διαδικτύου μοιράστηκαν τέσσερις φωτογραφίες ουκρανικών ταυτοτήτων.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 26/03/2024.

Ωστόσο, οι εικόνες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στη Μόσχα την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Επίθεση σε συναγωγή

Η πρώτη ταυτότητα ανήκει στον César Julius-Galarirogailaliirozr Ilitch, έναν Ουκρανό που γεννήθηκε το 1991. Όπως προκύπτει από την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, η ταυτότητά του κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο τον Αύγουστο του 2020, μετά την ανακοίνωση της σύλληψής του από την ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εβραϊκό μέσο Jewish News, τις οποίες παρέλαβε το πρακτορείο Unian, ο César Julius-Galarirogailaliirozr Ilitch συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στη συναγωγή της Μαριούπολης.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης από τον ιστότοπο Unian. Λήψη εικόνας: 25/03/2024.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις 28 Ιουλίου 2020, ο άνδρας εισήλθε στη συναγωγή οπλισμένος με ένα τσεκούρι. Ένας φρουρός ασφαλείας παρενέβη και τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε να αρπάξει το όπλο του δράστη και να τον εξωθήσει έξω από τη συναγωγή.

Αφού πέταξε σκουπίδια και περιττώματα στο κτίριο, ο César Julius-Galarirogailaliirozr Ilitch διέφυγε πριν συλληφθεί έναν μήνα αργότερα.

Ουκρανός youtuber

Μια άλλη ταυτότητα που κοινοποιήθηκε σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν φέρει το όνομα «Mykola Malukha». Το άτομο είναι μπλόγκερ, κυρίως υπεύθυνος για ένα ουκρανικό κανάλι στο Youtube που ειδικεύεται στα οικονομικά, το «The Price of the State», το οποίο έχει περισσότερους από 127.000 συνδρομητές (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ).

Με καταγωγή από τη Ρωσία, ο Mykola Malukha εξορίστηκε στην Ουκρανία στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως τον Ιανουάριο του 2016, εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να αποκτήσει την ουκρανική υπηκοότητα παρά τις πολυάριθμες προσπάθειές του (αρχειοθετημένο εδώ).

Ωστόσο, τα κατάφερε λίγους μήνες αργότερα, όπως ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Apostrophe (αρχειοθετημένο εδώ). Ο μπλόγκερ μοιράστηκε την είδηση με μια φωτογραφία της ολοκαίνουργιας ταυτότητάς του, την ίδια που χρησιμοποιήθηκε στα δημοφιλή δημοσιεύματα που εξετάζουμε.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ιστοσελίδας Apostrophe. Λήψη εικόνας: 25/03/2024.

«Είναι αστείο, αλλά είμαι ένας από τους υπόπτους για την "τρομοκρατική επίθεση" στη Μόσχα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook στις 23 Μαρτίου ως απάντηση στα πολυάριθμα δημοσιεύματα με τη φωτογραφία του (αρχειοθετημένη εδώ).

Φωτογραφίες για επεξηγηματικούς σκοπούς

Όπως μας δείχνει και πάλι η αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, οι άλλες δύο ταυτότητες είναι στην πραγματικότητα ανώνυμα έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα στο διαδίκτυο.

Το πρώτο διαβατήριο, του οποίου η φωτογραφία είναι θολή, είναι διαθέσιμο στη σελίδα της Wikipedia (στα ρωσικά) που είναι αφιερωμένη στα ουκρανικά διαβατήρια για ταξίδια στο εξωτερικό (αρχειοθετημένη εδώ). Η λεζάντα έχει ως εξής: «Ξένο διαβατήριο της Ουκρανίας, μοντέλο 1994, που εκδόθηκε στη Μαριούπολη, περιοχή Ντονέτσκ».

Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη πολυμέσων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, η φωτογραφία αυτή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 30 Ιουλίου 2020 από έναν χρήστη που ονομάζεται Vadim Tolbatov (αρχειοθετημένο εδώ). 

Image
Στιγμιότυπο οθόνης από τη Wikimedia. Λήψη εικόνας: 25/03/2024

Η δεύτερη ταυτότητα δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2020 από τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «One» για να εικονογραφήσει ένα άρθρο σχετικά με τη δυνατότητα των πολιτών να αποκτήσουν έγγραφο ταυτότητας και αριθμό φορολογικού μητρώου από την ηλικία των 14 ετών (αρχειοθετημένο εδώ). 

Στην πραγματικότητα, το λογότυπο αυτού του μέσου ενημέρωσης είναι αυτό που φαίνεται στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης από τον ιστότοπο One. Λήψη εικόνας: 25/03/2024

Τέσσερις άνδρες που κατηγορήθηκαν στις 24 Μαρτίου για τη διάπραξη της επίθεσης είναι πολίτες του Τατζικιστάν, χώρα στην κυρίως μουσουλμανική Κεντρική Ασία. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε ως Muhammadsobir Fayzov, Shamsidin Fariduni, Rachabalizoda Saidakrami και Dalerjon Mirzoyev (αρχειοθετημένο εδώ).

Image
Τέσσερις ύποπτοι για συμμετοχή σε επίθεση σε συναυλιακό χώρο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, περιμένουν την ακρόαση για την προφυλάκισή τους στο περιφερειακό δικαστήριο Basmanny στη Μόσχα στις 24 και 25 Μαρτίου 2024. (AFP / TATYANA MAKEYEVA, OLGA MALTSEVA)

Στις 25 Μαρτίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία σε τρεις ακόμη υπόπτους, οι οποίοι φέρονται να προέρχονται από την ίδια οικογένεια και μεταξύ των οποίων είναι τουλάχιστον ένας Ρώσος πολίτης. Ένας όγδοος άνδρας τέθηκε υπό κράτηση για τις επιθέσεις στις 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του δικαστηρίου της Μόσχας, κατάγεται από το Κιργιστάν, χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας