Η Γερμανία δεν αποποινικοποίησε την κατοχή και τον διαμοιρασμό υλικού παιδικής πορνογραφίας

Στις 16 Μαΐου 2024, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας  ενέκρινε σχέδιο νόμου που πρότεινε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για τη μείωση της ελάχιστης ποινής όσον αφορά την απόκτηση και την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Αυτό αναθεωρεί έναν νόμο του 2021 που είχε αυξήσει τις ποινές για τέτοια αδικήματα. Η αναθεώρηση, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, οδήγησε σε ψευδείς ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν στα αγγλικά και τα σέρβικα τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησαν παρόμοιοι ισχυρισμοί στα ελληνικά τον Μάιο, ότι η χρήση και η κυκλοφορία παιδικής πορνογραφίας δεν αποτελεί πλέον έγκλημα στη χώρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι αλλαγές προτάθηκαν επειδή ο νόμος που ίσχυε προηγουμένως οδηγούσε στη δίωξη ατόμων που συγκέντρωναν στοιχεία για την αστυνομία ή λάμβαναν τέτοιο περιεχόμενο χωρίς να το αναζητούν, και το νέο κείμενο αποσκοπεί στην αποτροπή τέτοιων περιπτώσεων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας των παιδιών. 

«Αίσχος! Αποποινικοποιήθηκε η κατοχή παιδικής πορνογραφίας από τη Γερμανική Βουλή», είναι ο τίτλος αυτού του άρθρου που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου 2024.

Παρόμοιες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν και σε άλλες ελληνικές ιστοσελίδες (εδώ, εδώ και εδώ) και στο Facebook (εδώ και εδώ). 

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε επίσης στα σέρβικα (εδώ) τον Φεβρουάριο του 2024 και στα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένου αυτού του άρθρου που δημοσίευσε το The People's Voice. Ο εν λόγω ιστότοπος είναι γνωστός για τη διάδοση ανακριβών πληροφοριών, όπως ο ψευδής ισχυρισμός που επαναλαμβάνεται εδώ ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πιέζει για την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας ή ο ψευδής ισχυρισμός ότι η κόρη του Κλάους Σουάμπ είχε ανακοινώσει «κλιματικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας»

Ο νόμος που εγκρίθηκε το 2021 (Άρθρο 184β του γερμανικού ποινικού κώδικα σχετικά με τη διάδοση, την προμήθεια και την κατοχή παιδικού πορνογραφικού περιεχομένου) αύξησε τις ελάχιστες ποινές και ειδικότερα αύξησε την ποινή για την «ανάκτηση ή την απόκτηση κατοχής παιδικού πορνογραφικού περιεχομένου που αναπαράγει μια πραγματική ή ρεαλιστική πράξη ή [την κατοχή] τέτοιου περιεχομένου» σε ένα έτος έως πέντε έτη. Ενώ ο νόμος αποσκοπεί στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, έχει επικριθεί από αστυνομικούς, εισαγγελείς και ειδικούς σε θέματα προστασίας των παιδιών, επειδή οδήγησε στο να ανοίγουν αυτόματα ποινικές υποθέσεις εναντίον ατόμων που δεν είχαν εγκληματική πρόθεση, όπως επισημαίνεται σε αυτό το άρθρο της Tagesschau του Ιανουαρίου 2024 (αρχειοθετημένο εδώ). Το νέο νομοσχέδιο αποσκοπούσε στην αποφυγή ποινικών διαδικασιών κατά των ατόμων αυτών.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 27/05/2024.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, στις 16 Μαΐου 2024, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την προσαρμογή των ελάχιστων ποινών για την απόκτηση και κατοχή περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας (αρχειοθετημένο εδώ). Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η κατοχή και η απόκτηση θα τιμωρούνται με ελάχιστη ποινή φυλάκισης τριών μηνών και η διάδοση με ελάχιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών (αρχειοθετημένο εδώ).

Διακοπή ποινικών διαδικασιών κατά γονέων και ανήσυχων εκπαιδευτικών

Όπως εξηγεί το νομοσχέδιο που πρότεινε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νόμος που ίσχυε προηγουμένως και η ελάχιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους είναι «ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη εάν ο κατηγορούμενος προφανώς δεν ενήργησε από δικό του σεξουαλικό ενδιαφέρον για περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, αλλά (...) [για να] αποτρέψει ή να αποσαφηνίσει οποιαδήποτε περαιτέρω διανομή ή δημόσια πρόσβαση σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας».

Η αλλαγή αποσκοπεί «να διασφαλίσει ότι είναι και πάλι δυνατή μια απάντηση ανάλογη με το έγκλημα και την ενοχή σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση», μετά την κριτική που ασκήθηκε από οργανώσεις όπως ο Γερμανικός Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ομοσπονδιακός Δικηγορικός Σύλλογος και η Γερμανική Ένωση για τα Δικαστήρια Ανηλίκων και την Υποστήριξη των Δικαστηρίων Ανηλίκων, εξηγείται στο σχέδιο.

Η Λεοντίν Πέσλερ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της μη κερδοσκοπικής Ένωσης για την Εθελοντική Αυτορρύθμιση των Παρόχων Υπηρεσιών Ψηφιακών Μέσων, η οποία εργάζεται για την προστασία των νέων στο διαδίκτυο, επιβεβαίωσε ότι ο νόμος που ίσχυει μέχρι τώρα οδήγησε σε ανεπιθύμητες συνέπειες.

Ο νόμος του 2021 «σήμαινε ότι η διαδικασία δεν μπορούσε να διακοπεί ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν άξιζαν τιμωρίας. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των υποθέσεων εναντίον ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς δεν ενήργησαν από δικό τους σεξουαλικό ενδιαφέρον για περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας. Τέτοιες περιπτώσεις συνέβησαν ιδιαίτερα συχνά με γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατέγραψαν ή κοινοποίησαν υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε στις συσκευές των παιδιών τους ή των μαθητών τους, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στο ζήτημα, να διαλευκάνουν ή να αποτρέψουν ποινικά αδικήματα», δήλωσε στο AFP μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Τον Αύγουστο του 2023, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περίπτωση μιας καθηγήτριας που κατέβασε ένα ερωτικό βίντεο που βρήκε να κυκλοφορεί στο σχολείο με σκοπό να ειδοποιήσει τους γονείς του μαθητή. «Η εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να ερευνήσει τη γυναίκα και να της απαγγείλει κατηγορίες, ακόμη και αν οι ανακριτές υποθέσουν ότι η δασκάλα ενήργησε με τις καλύτερες προθέσεις», εξηγεί αυτό το γερμανικό άρθρο (αρχειοθετημένο εδώ).

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης την περίπτωση μιας γυναίκας «στο κινητό τηλέφωνο της οποίας υπήρχε βαρύ παιδικό πορνογραφικό υλικό που αποθηκεύτηκε χωρίς πρόθεση μέσω αυτόματης λήψης».

Image
Ένα ζευγάρι κρατάει πλακάτ που γράφουν «Πόσους ακόμη δράστες προστατεύετε;» και «Η παιδοφιλία είναι δολοφονία των παιδικών ψυχών» κατά τη διάρκεια σιωπηλής διαμαρτυρίας των θυμάτων κακοποίησης και των εκκλησιαστικών πρωτοβουλιών στον καθεδρικό ναό του Έσσεν, στη δυτική Γερμανία, στις 21 Ιανουαρίου 2022. (AFP / INA FASSBENDER)

Ο ισχυρισμός ότι «οι παιδόφιλοι στην κατοχή των οποίων βρέθηκε παιδική πορνογραφία θα κατηγορούνται πλέον για πλημμελήματα» είναι ψευδής, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τη μέγιστη ποινή για το έγκλημα, αλλά δίνει μόνο τη δυνατότητα να μην παραπέμπεται στο δικαστήριο κάποιος που οι αρχές δεν πιστεύουν ότι ενήργησε με εγκληματική πρόθεση, όπως οι εκπαιδευτικοί που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δρ Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε σε δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωσε την έγκριση του νομοσχεδίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 7 Φεβρουαρίου 2024 ότι «η διανομή παιδικού πορνογραφικού περιεχομένου αποτελεί σοβαρό έγκλημα. Μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και δέκα ετών. Αυτό είναι σωστό και τίποτα δεν θα αλλάξει» (αρχειοθετημένο εδώ).

Η Δρ Μπάρμπαρα Κάβεμαν, κοινωνιολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών για Θέματα Φύλου του Φράιμπουργκ και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, δήλωσε στο AFP σε ηλεκτρονικό μήνυμα στις 14 Φεβρουαρίου 2024 ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή «αφορά τη διασφάλιση ότι, για παράδειγμα, οι γονείς που βρίσκουν πορνογραφικό υλικό στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους και το διαβιβάζουν σε συμβουλευτικά κέντρα ή στην αστυνομία δεν μπορούν να διωχθούν για έγκλημα. Ή παιδιά και νέοι που τους αποστέλλεται πορνογραφικό υλικό».

Η διανομή, απόκτηση και κατοχή παιδικής πορνογραφίας «εξακολουθεί να είναι παράνομη και θα διώκεται ποινικά», δήλωσε επίσης η Λεοντίν Πέσλερ στο AFP.

«Με την τροποποίηση του νόμου, οι γερμανικές αρχές ελπίζουμε ότι θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», δήλωσε η ίδια.

Τέτοιοι ισχυρισμοί που υποστηρίζουν το αφήγημα ότι οι δυτικές χώρες θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά και προωθούν σεξουαλικά εγκλήματα κατά αυτών αποκτούν όλο και μεγαλύτερη προβολή τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν μία από τις κύριες αφηγήσεις της ρωσικής προπαγάνδας για τη δικαιολόγηση της εισβολής της στην Ουκρανία και των συντηρητικών οργανώσεων που στοχεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Το AFP έχει καταρρίψει τέτοιους ψευδείς ισχυρισμούς για υποτιθέμενη αποποινικοποίηση ή υποστήριξη του σεξ με παιδιά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας