Όχι, το ABC δεν δημοσίευσε δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το ντιμπέιτ για το 92% των τηλεθεατών του
- Δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 στις 15:02
- 5 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Nahiara S. ALONSO, AFP Ηνωμένες Πολιτείες, AFP Γαλλία
- Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2024. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αντίπαλοι στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, αναμετρήθηκαν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ που διοργάνωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC News στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 (αρχειοθετήθηκε εδώ).
Μετά από αυτή την 90λεπτη μονομαχία, κυκλοφόρησαν ψευδείς ισχυρισμοί, κυρίως από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την απαξίωση των επιδόσεων της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ένας χρήστης στην Ελλάδα μοιράστηκε στο Facebook ένα στιγμιότυπο οθόνης και έναν σύνδεσμο με μια ανάρτηση στο X, η οποία έγραφε στα αγγλικά «Η δημοσκόπηση του ABC μετά το ντιμπέιτ». Η εικόνα δείχνει μια δημοσκόπηση που θέτει το ερώτημα: «Ποιος υποψήφιος κέρδισε το ντιμπέιτ;». Τα αποτελέσματα δίνουν μια συντριπτική νίκη με 92% στον Ντόναλντ Τραμπ, έναντι 4% της Κάμαλα Χάρις. Το υπόλοιπο 4% θεωρεί ότι «δεν προέκυψε σαφής νικητής» από την αντιπαράθεση.
Ένας άλλος χρήστης μοιράστηκε την ίδια εικόνα στο Facebook και έγραψε στα ελληνικά: «Και το δίκτυο, το ABC, που φιλοξένησε το ντιμπέιτ Τραμπ-Χάρις και που υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, έδωσε αυτή τη δημοσκόπηση. 'Ποιος υποψήφιος κέρδισε το ντιμπέιτ;'».
Παρόμοιες αναρτήσεις με τον ίδιο ισχυρισμό κοινοποιήθηκαν επίσης στα αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση αυτή δεν μεταδόθηκε από το ABC, αλλά από το Live Now Fox, μια ψηφιακή υπηρεσία του ομίλου Fox Television Stations (αρχειοθετημένη εδώ και εδώ).
Μια δημοσκόπηση του Live Now Fox
Επικοινωνώντας με το AFP, το ABC News επιβεβαίωσε την επομένη του ντιμπέιτ ότι ο ισχυρισμός ότι η δημοσκόπηση μεταδόθηκε από το κανάλι του «δεν ήταν αληθινός». Στο στιγμιότυπο οθόνης που έγινε viral, πολλά στοιχεία παραπέμπουν σε άλλο κανάλι μετάδοσης.
Στο πάνω μέρος της δημοσκόπησης αναγράφεται: «Η δημοσκόπηση δεν έχει καμία σχέση με το τηλεοπτικό δίκτυο: «LIVE NOW: ABC News Presidential Debate with Kamala Harris and Donald Trump», και στην κάτω δεξιά γωνία εμφανίζεται ένας άλλος ιστότοπος: «LIVENOWFOX.COM/CONNECT».
Αυτός ο ιστότοπος ανακατευθύνει τους χρήστες σε μια πλατφόρμα όπου μπορούν να εκφράσουν ζωντανά τις απόψεις τους για ένα τρέχον θέμα (αρχειοθετημένο εδώ).
Σε επικοινωνία με το AFP, η Βικτόρια Γκουριέρι, διευθύντρια επικοινωνίας του τηλεοπτικού σταθμού Fox, επιβεβαίωσε στο AFP ότι η δημοσκόπηση που μεταδόθηκε είναι «στιγμιότυπο μιας δημοσκόπησης του κοινού του Live Now του Fox».
Η εικόνα δείχνει τα μη οριστικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Fox που πραγματοποιήθηκε σε μια δεδομένη στιγμή. Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε πριν από το κλείσιμο της δημοσκόπησης. Τα τελικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από το τοπικό κανάλι Fox5 της Νέας Υόρκης σε άρθρο που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό του, το οποίο μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μια «μη επιστημονική» δημοσκόπηση, δηλαδή δεν βασίζεται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού (αρχειοθετημένο εδώ).
Συνολικά, απάντησαν σχεδόν 120.000 άτομα και το 68% από αυτούς θεώρησαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πιο πειστικός από την Κάμαλα Χάρις. Η υποψήφια των Δημοκρατικών έλαβε το 31% των ψήφων. Τέλος, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ένα τοις εκατό των συμμετεχόντων δεν μπόρεσε να αποφασίσει μεταξύ των δύο.
Το άρθρο αναμεταδίδει επίσης μια άλλη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τον τοπικό σταθμό, όπου τα αποτελέσματα ήταν πιο κοντά, με 54% των ψήφων για την Κάμαλα Χάρις, 45% για τον Ντόναλντ Τραμπ και 1% να μην μπορεί να επιλέξει νικητή.
Ένα ευνοϊκό ακροατήριο για τον Ντόναλντ Τραμπ
Η Fox Television Stations, στην οποία ανήκει το Fox's Live Now, είναι μέρος της Fox Corporation, στην οποία ανήκει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο έχει μεγάλη απήχηση στις ΗΠΑ και είναι γνωστό για τη συντηρητική του στάση (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ).
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ένα άρθρο για το Fox News από το Pew Research Center, το κανάλι χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους τηλεθεατές που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικάνοι, καθώς το «εμπιστεύονται» ιδιαίτερα για την παρακολούθηση των ειδήσεων (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ). Σύμφωνα με το Pew Research Center, τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δηλώνουν ότι «εμπιστεύονται το Fox News για πολιτικές και εκλογικές ειδήσεις» (αρχειοθετημένο εδώ).
Μετά το ντιμπέιτ δημοσιεύθηκαν και άλλες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που διεξήγαγε το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών αγοράς SSRS (αρχειοθετημένη εδώ).
Η δημοσκόπηση (αρχειοθετημένη εδώ), που διεξήχθη σε 605 συμμετέχοντες, τοποθετεί την Κάμαλα Χάρις (63%) μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ (37%). Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν επίσης από το ABC News, το οποίο μετέδωσε το ντιμπέιτ (αρχειοθετημένο εδώ).
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υποψηφίων, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 67 εκατομμύρια τηλεθεατές, οδήγησαν σε μια έντονη αντιπαράθεση. Η 59χρονη Δημοκρατική κατηγόρησε τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο ότι διαδίδει έναν «ιστό ψεμάτων» για τις αμβλώσεις και ότι «προσβάλλει» τις Αμερικανίδες.
Στο τέλος του ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, συνεχάρη τον εαυτό του ότι είχε το «καλύτερο ντιμπέιτ όλων των εποχών». Ωστόσο, οι υποστηρικτές του έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αμεροληψία των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τις συζητήσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων. Την επομένη της εκδήλωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τελικά το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι «έστησε» το ντιμπέιτ (αρχειοθετημένο εδώ).
«Ήταν μια στημένη συμφωνία, όπως υπέθεσα ότι θα ήταν, γιατί όταν βλέπεις το γεγονός ότι διόρθωναν τα πάντα και δεν τη διόρθωναν», είπε.
Στη συνέχεια απέρριψε την ιδέα, που πρότεινε η Δημοκρατικός αντίπαλός του, να τον αντιμετωπίσει ξανά σε ένα δεύτερο ντιμπέιτ (αρχειοθετημένο εδώ).
Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ψευδών ή παραπλανητικών ισχυρισμών. Το AFP έχει ήδη αντικρούσει αρκετούς από αυτούς, τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας