Βίντεο που δείχνει άνδρα να καταστρέφει ψηφοδέλτια της Πενσυλβάνια είναι ψεύτικο

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook φέρεται να δείχνει έναν άνδρα να εξετάζει τις επιστολικές ψήφους από την κομητεία Μπακς της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και να σκίζει εκείνες που είναι υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως το βίντεο είναι ψεύτικο και παρουσιάζει μη αυθεντικούς φακέλους και υλικά ψηφοφορίας, δήλωσε η κομητεία. Ένας ερευνητής είπε στο AFP ότι αυτό φέρει τα σημάδια μιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης που επιδιώκει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις αμερικανικές εκλογές. 

«Καταστροφή Ψηφοδελτίων με αλληλογραφία Τραμπ καταγράφηκε στην κάμερα στην Κομητεία Μπακς της Πενσιόν», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 26 Οκτωβρίου 2024. 

«Αυτό το συγκλονιστικό υλικό πρέπει να διερευνηθεί άμεσα! Εάν αληθεύει, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα των εκλογών. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν αυτές τις εκλογές!», συνεχίζει ο χρήστης στην ανάρτηση. 

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 31/10/2024

Παρόμοιος ισχυρισμός κοινοποιήθηκε στο Χ και στα αγγλικά από έναν λογαριασμό με την ονομασία «@TheWakeninq», ο οποίος προωθεί τη θεωρία συνωμοσίας «QAnon» και στο παρελθόν ήταν από τους πρώτους που δημοσίευσαν ένα παραποιημένο βίντεο που κατηγορούσε τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Γουόλς για σεξουαλική επίθεση. Η ανάρτηση συγκέντρωσε εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις πριν διαγραφεί.

Παρόμοιες αναρτήσεις που κοινοποίησαν το βίντεο στα αγγλικά διαδόθηκαν γρήγορα στο X, πλατφόρμα στην οποία η παραπληροφόρηση έχει αυξηθεί από την αγορά της από τον Ίλον Μασκ το 2022.

Στο βίντεο, ένας άνδρας ανοίγει κάτι που μοιάζει να είναι επιστολικές ψήφοι που φαίνεται να έχουν επιστραφεί από την κομητεία Μπακς βόρεια της Φιλαδέλφειας, σκίζοντας τις ψήφους υπέρ του Τραμπ και διατηρώντας τις ψήφους υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

Ο άνδρας, το πρόσωπο του οποίου δεν φαίνεται, βρίζει επανειλημμένα τον Τραμπ καθ' όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης.

Αλλά το βίντεο δεν δείχνει πραγματικά ψηφοδέλτια, σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο της κομητείας, το οποίο το χαρακτήρισε «επικίνδυνη παραπληροφόρηση».

«Το εκλογικό συμβούλιο της κομητείας Μπακς γνωρίζει για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι δείχνει επιστολικές ψήφους της κομητείας Μπακς να ανοίγονται και να καταστρέφονται», ανέφερε η κομητεία σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά από επικοινωνία που είχε το AFP και στην οποία ζήτησε από το εκλογικό συμβούλιο της κομητείας να σχολιάσει. «Το βίντεο αυτό είναι ψεύτικο».

«Ο φάκελος και τα υλικά που απεικονίζονται σε αυτό το βίντεο είναι σαφές ότι δεν είναι αυθεντικά υλικά που ανήκουν ή διανέμονται από την Εκλογική Επιτροπή της κομητείας Μπακς».

Το AFP επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Πενσυλβάνια, το οποίο μάς παρέπεμψε στη δήλωση του εκλογικού συμβουλίου της κομητείας.

Το γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα της κομητείας Μπακς δήλωσε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι είχε διερευνήσει το βίντεο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «κατασκευασμένο» (αρχειοθετημένη εδώ). 

Ο Ντάρεν Λίνβιλ, συνδιευθυντής του Media Forensics Hub του Πανεπιστημίου Κλέμσον στη Νότια Καρολίνα, εξέτασε το παραποιημένο βίντεο κατόπιν αιτήματος του AFP και δήλωσε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 24 Οκτωβρίου ότι αυτό φαίνεται να είναι δημιούργημα μιας ρωσικής ομάδας προπαγάνδας που οι ερευνητές έχουν ονομάσει «Storm-1516».

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για το Storm-1516», δήλωσε στο AFP ο Λίνβιλ, η ομάδα του οποίου αποκάλυψε το δίκτυο το 2023 (αρχειοθετημένο εδώ).

Είπε ότι η ποιότητα του βίντεο, η χρήση ενός άνδρα με δυτικοαφρικανική προφορά και η διανομή μέσω του λογαριασμού «@TheWakeninq» συνάδουν με την εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Άλλες ψευδείς ειδήσεις του «Storm-1516» έχουν συμπεριλάβει άτομα που φαίνεται να είναι δυτικής αφρικανικής καταγωγής, και ο λογαριασμός «@TheWakeninq» έχει τακτικά ενισχύσει τις αφηγήσεις της εκστρατείας που χρονολογούνται από τα πρώτα ψεύδη της, είπε.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου ελέγχου γεγονότων, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI), το FBI και ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 25 Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών «εκτιμά ότι Ρώσοι παράγοντες κατασκεύασαν και ενίσχυσαν ένα πρόσφατο βίντεο που απεικονίζει ψευδώς ένα άτομο να σκίζει ψηφοδέλτια στην Πενσυλβάνια» (αρχειοθετημένη εδώ). Το AFP είχε προηγουμένως στείλει το βίντεο στο ODNI και το FBI για σχολιασμό.

Το ODNI προειδοποίησε για τις ρωσικές προσπάθειες επιρροής σε ένα σημείωμα εκλογικής ασφάλειας στις 22 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών αναμένει ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στη διαδικασία και τα αποτελέσματα (αρχειοθετημένο εδώ).

Ψεύτικα ψηφοδέλτια

Ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ, αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνίας της κομητείας Μπακς, δήλωσε στο AFP σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 24 Οκτωβρίου ότι τα ψηφοδέλτια στο παραποιημένο βίντεο δεν ταιριάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται από την κομητεία, τα οποία, όπως είπε, αποθηκεύονται σε ασφαλή τοποθεσία υπό 24ωρη βιντεοεπιτήρηση.

«Οι φάκελοι που εμφανίζονται στο ψεύτικο βίντεο είναι σαφώς γυαλιστεροί», δήλωσε ο Ο' Μάλεϊ. «Δεν χρησιμοποιούμε γυαλιστερούς φακέλους. Και τα χρώματα του χαρτιού που εμφανίζονται στο ψεύτικο βίντεο είναι λάθος».

Φωτογραφίες των επιστολικών ψηφοδελτίων της κομητείας - και ένα εκπαιδευτικό βίντεο που ανήρτησε η κομητεία στο κανάλι της στο YouTube - δείχνουν ότι οι επιστρεφόμενοι φάκελοι έχουν διαφορετική απόχρωση πράσινου από αυτούς στο ψεύτικο βίντεο (αρχειοθετημένοι σύνδεσμοι εδώ και εδώ).

Το AFP παρατήρησε ότι, ενώ ένα κουτί στο ψεύτικο βίντεο φέρει την ένδειξη «Yardley Borough» («Δήμος Borough»), ένα από τα υποτιθέμενα ψηφοδέλτια φαίνεται να φέρει την ένδειξη «Doylestown Township» («Κοινότητα Doylestown»).

Η Ρεπουμπλικανική Επιτροπή της κομητείας Μπακς, η οποία δήλωσε ότι ερεύνησε το βίντεο μαζί με την εκστρατεία του Τραμπ, τόνισε επίσης διάφορες ασυμφωνίες σε μια ανάρτηση στο Χ στις 24 Οκτωβρίου (αρχειοθετημένη εδώ).

«Το βίντεο είναι ψεύτικο, με πράγματα όπως το χρώμα των φακέλων να είναι σε λάθος απόχρωση του πράσινου, το χαρτί να μην είναι της ίδιας ποιότητας που χρησιμοποιείται από την Εκλογική Επιτροπή της Κομητείας Μπακς, τους φακέλους να μην έχουν διεύθυνση επιστροφής και κανέναν υπάλληλο της Εκλογικής Επιτροπής της Κομητείας Μπακς να μην ανταποκρίνεται στην περιγραφή του ατόμου στο βίντεο», δήλωσε η επιτροπή.

«Επιπλέον, καμία επιστολική [ψήφος] ή ψήφος αποχής έχει ή θα ανοιχτεί και θα μετρηθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου».

Η επιτροπή δήλωσε ότι το εκλογικό σύστημα της κομητείας «λειτουργεί και είναι ασφαλές», χαρακτηρίζοντας το βίντεο «παραπληροφόρηση, με στόχο να τρομάξει τους ψηφοφόρους και να τους αποτρέψει από τη χρήση της επιστολικής ψήφου».

Ο Στηβ Σανταρσιέρο, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της κομητείας Μπακς, εξέδωσε επίσης μια δήλωση στις 24 Οκτωβρίου στην οποία χαρακτήριζε το βίντεο «προφανώς δόλιο» (αρχειοθετημένη εδώ).

Ορισμένες αναρτήσεις στα αγγλικά που κοινοποιούν το βίντεο στο X έχουν από τότε επισημανθεί με μια ειδοποίηση που λέει ότι μπορεί να παραβιάζουν την πολιτική ακεραιότητας των πολιτών της πλατφόρμας, η οποία απαγορεύει τη χρήση του X για χειραγώγηση ή παρέμβαση στις εκλογές.

Το AFP έχει επαληθεύσει και άλλους παραπλανητικούς ή ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές εδώ στα ελληνικά και εδώ στα αγγλικά. 

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας