Αυτή η εικόνα που δείχνει τον Πύργο του Άιφελ στα χρώματα της ελληνικής σημαίας είναι επεξεργασμένη
- Δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2024 στις 14:33
- 3 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Magdalini GKOGKOU, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2024. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Ο πύργος του Άιφελ στην Γαλλία, φωταγωγήθηκε στα χρώματα της Ελλάδος και με τον Τίμιο Σταυρό στην κορυφή του, τιμώντας την28ης Οκτωβρίου 1940», γράφει αυτή η ανάρτηση στο Facebook από τις 29 Οκτωβρίου 2024, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 100 κοινοποιήσεις. Η ανάρτηση περιλαμβάνει μια φωτογραφία που δείχνει τον Πύργο του Άιφελ φωτισμένο με λευκά και μπλε χρώματα και έναν σταυρό στην κορυφή.
Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε και από άλλους χρήστες στο Facebook (εδώ), στο Threads (εδώ) και σε ελληνικούς ιστοτόπους (εδώ).
Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία δείχνουν ότι προκάλεσε εθνικιστικά συναισθήματα μεταξύ των χρηστών, με πολλούς να απαντούν με «emoticons» ή εικόνες της ελληνικής σημαίας.
Ωστόσο, η φωτογραφία είναι παραποιημένη. Το AFP βρήκε την αρχική εικόνα δημοσιευμένη στο διαδίκτυο τον Νοέμβριο του 2015. Η εικόνα δείχνει τον Πύργο του Άιφελ φωτισμένο με τα γαλλικά χρώματα ως φόρο τιμής στα θύματα μιας σειράς φονικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του Πύργου του Άιφελ επιβεβαίωσε επίσης στο AFP ότι ο Πύργος δεν ήταν φωτισμένος με τα ελληνικά χρώματα τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Μια φωτογραφία από το 2015
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς οδήγησε σε έναν ιστότοπο που δημοσίευσε μια σχεδόν πανομοιότυπη φωτογραφία σε ένα άρθρο του 2015 (αρχειοθετημένο εδώ), συνοδευόμενη από την ακόλουθη λεζάντα: «Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Πύργος του Άιφελ είναι ειδικά φωτισμένος με κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου».
Στις 13 Νοεμβρίου 2015, ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορα μέρη στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων σε μια αίθουσα συναυλιών, ένα στάδιο, εστιατόρια και μπαρ, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους (αρχειοθετημένο εδώ). Ως φόρο τιμής στα θύματα, ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Ο Πύργος του Άιφελ φωτίζεται περιστασιακά σε διάφορα χρώματα για να τιμήσει επετείους, γιορτές και άλλα σημαντικά γεγονότα.
Εξετάζοντας προσεκτικά τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκριτικά με την εικόνα του 2015, εντοπίσαμε ομοιότητες μεταξύ των δύο, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου φωτισμού του Πύργου και των φώτων των οχημάτων στον δρόμο.
Μια παρόμοια φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ από εκείνη την περίοδο βρέθηκε στο φωτογραφικό αρχείο του AFP, όπως φαίνεται παρακάτω.
Η φωτογραφία, με έναν παρόμοιο ισχυρισμό που αφορούσε μια άλλη εθνική επέτειο, είχε κυκλοφορήσει και στο παρελθόν, με την παλαιότερη περίπτωση να εντοπίζεται το 2021 (για παράδειγμα εδώ). Είχε επαληθευτεί τότε από έναν άλλο ελληνικό οργανισμό επαλήθευσης γεγονότων.
Το τμήμα επικοινωνίας του Πύργου του Άιφελ επιβεβαίωσε στο AFP μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 5 Νοεμβρίου 2024 ότι «ο Πύργος δεν φωτίστηκε με τα χρώματα της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 2024».
Στο παρελθόν το AFP έχει επαληθεύσει και άλλους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με εθνικές επετείους που αποσκοπούν στην προώθηση ενός εθνικιστικού αφηγήματος. Μπορείτε να δείτε εδώ ένα παράδειγμα.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας