Εικόνα δείχνει τη Μπέρμποκ να μιλάει με υπουργό, όχι να φεύγει από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Από τότε που η Ρωσία πραγματοποίησε μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία υποστήριξε το Κίεβο παρέχοντας εξοπλισμό και όπλα. Ενώ η βοήθεια αυτή έχει γίνει πλέον θέμα έντονης συζήτησης, κυρίως για την παροχή επιπλέον ενίσχυσης ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στα μέσα Ιανουαρίου του 2025 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα άρχισαν να κοινοποιούν μια φωτογραφία της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, με τον παραπλανητικό ισχυρισμό ότι ο τελευταίος προσπαθούσε να τη «σταματήσει» από το να «αποχωρήσει από κυβερνητική συνεδρίαση», επειδή φέρεται να αρνήθηκε τη βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Ωστόσο, το AFP εντόπισε την αρχική φωτογραφία στη βάση δεδομένων του Associated Press, η οποία στην πραγματικότητα δείχνει τη Μπέρμποκ να μιλάει με έναν άλλο υπουργό. Ένας φωτογράφος του AFP που ήταν παρών στη συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι εκείνη τη στιγμή δεν προσπαθούσε να φύγει από την αίθουσα. 

«"Στάσου μύγδαλα" ή "Warten Sie, Almond" φέρεται να λέει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά την αντίδραση της να αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο εκνευρισμένη», γράφει αυτή η ανάρτηση στο Facebook από τις 19 Ιανουαρίου 2025. 

Η ανάρτηση περιλαμβάνει μια φωτογραφία με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να απλώνει το χέρι του προς τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ

Ο χρήστης ισχυρίζεται ότι ο Σολτς άπλωσε το χέρι του για να «σταματήσει την Μπέρμποκ, η οποία φέρεται να αποχωρούσε από κυβερνητική συνεδρίαση» επειδή ο Γερμανός Καγκελάριος «μπλόκαρε ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία». 

Παρόμοιους ισχυρισμούς με την ίδια φωτογραφία κοινοποίησαν και άλλοι χρήστες στο Facebook (εδώ και εδώ), στο Instagram (εδώ), στο X (εδώ) και σε ελληνικούς ιστότοπους (εδώ και εδώ). Ένας από αυτούς τους ιστότοπους είναι η «Pravda», ένα ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης που στοχεύει ευρωπαϊκές χώρες (αρχειοθετημένο εδώ). 

Ορισμένες από τις ελληνικές αναρτήσεις και άρθρα (παραδείγματα εδώ και εδώ) κοινοποιούν επίσης ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild με τίτλο «Επίτηδες; Η Μπέρμποκ αφήνει όρθιο τον καγκελάριο». 

Ο ισχυρισμός με τη φωτογραφία διαδόθηκε και στα γερμανικά.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το AFP, η φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στην πραγματικότητα τη Μπέρμποκ να συνομιλεί με έναν άλλο υπουργό πριν από την κυβερνητική συνεδρίαση, και όχι να βγαίνει από την αίθουσα συνεδριάσεων ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος προσπαθούσε να τη σταματήσει.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης μίας από τις παραπλανητικές αναρτήσεις με τη φωτογραφία στο Facebook. Λήψη εικόνας: 23/1/2025

Η Μπέρμποκ είναι μέλος του Κόμματος των Πρασίνων και ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από το 2021. Συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας φτάνει στο τέλος του, με τις νέες εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Ο πόλεμος και η βοήθεια προς την Ουκρανία κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία (αρχειοθετημένος σύνδεσμος εδώ).

Η αυθεντική φωτογραφία δείχνει τη Μπέρμποκ να συνομιλεί με έναν Γερμανό υπουργό

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς οδήγησε σε αυτό το άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», που αποδίδει τη φωτογραφία στο «AP Photo/Ebrahim Noroozi».

Χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά «German Foreign Minister Annalena Baerbock» αναζητήσαμε τη φωτογραφία στην υπηρεσία ειδήσεων του Associated Press και βρήκαμε την αρχική εικόνα που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2025.

Η λεζάντα της φωτογραφίας γράφει: «Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάνει σήμα στην Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην καγκελαρία στο Βερολίνο, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025».

Στις 15 Ιανουαρίου 2025, το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας συνεδρίασε για την τακτική του συνάντηση.

Μια άλλη αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς οδήγησε σε αυτή τη φωτογραφία από τον λογαριασμό Instagram ενός φωτογράφου του AFP, του Τζον ΜακΝτούγκαλ (John MacDougall), γεγονός που μας βοήθησε να βρούμε μια παρόμοια φωτογραφία που τραβήχτηκε από ευρύτερη γωνία στο φόρουμ του AFP, τη βάση δεδομένων της παραγωγής του AFP.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, η λεζάντα έχει ως εξής: «Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Δ) απλώνει το χέρι του στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία συνομιλεί με τον Γερμανό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χουμπέρτους Χάιλ (Α) για να ξεκινήσει η εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελαρία στο Βερολίνο στις 15 Ιανουαρίου 2025».

Image
Στιγμιότυπο οθόνης μιας παρόμοιας φωτογραφίας στο φόρουμ του AFP. Λήψη εικόνας: 23/1/2025

Στην παραπάνω φωτογραφία του AFP, είναι σαφές ότι η Μπέρμποκ μιλάει στον Χουμπέρτους Χάιλ και δεν αποχωρεί από τη συνάντηση. 

Ο  ΜακΝτούγκαλ, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στις 15 Ιανουαρίου 2025 και απαθανάτισε την παραπάνω εικόνα, μας είπε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 23 Ιανουαρίου 2025 ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε καθώς «η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκινούσε με τους περισσότερους από τους άλλους υπουργούς να έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους. Η Μπέρμποκ ήταν ακόμα όρθια και συνομιλούσε με τον Χουμπέρτους Χάιλ». Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Σολτς «έγινε ανυπόμονος και προσπάθησε να την προτρέψει να καθίσει». 

Το AFP βρήκε επίσης αυτό το βίντεο (αρχειοθετημένο εδώ) που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2025 από το γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι «Welt». Στο 0:52-0:53 του βίντεο, βλέπουμε πράγματι ότι οι περισσότεροι υπουργοί κάθονται στο στρογγυλό τραπέζι, ενώ ο Σολτς κάνει μια χειρονομία προς τη Μπέρμποκ, η οποία μιλάει με κάποιον (ο οποίος όμως δεν αποκαλύπτεται στο βίντεο). Στα πλάνα της Welt, η Μπέρμποκ δεν κινείται ούτε φαίνεται να φεύγει από την αίθουσα. 

Η Μπέρμποκ σχολίασε επίσης τη φωτογραφία και τον παραπλανητικό ισχυρισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο γερμανικό ZDF (αρχειοθετημένη εδώ), η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2025. «Είναι περισσότερο συμβολικό της εποχής που ζούμε, όπου χρησιμοποιούνται επιλεκτικά πλάνα για να υποδηλώσουν κάτι που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ποτέ», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «εκείνη τη στιγμή, όπως προφανώς μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, δεν είχα συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε πίσω από την πλάτη μου, επειδή, όπως όλοι, δεν έχω μάτια πίσω μου». 

Τόνισε ότι όταν πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει πάντα να αμφισβητούμε αυτό που βλέπουμε και να εξετάζουμε το πλαίσιο στο οποίο υπάρχει στην πραγματικότητα.

Στο παρελθόν το AFP έχει καταρρίψει παραπληροφόρηση σχετικά με τη Μπέρμποκ (παραδείγματα εδώ και εδώ). 

Η στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία προκαλεί εντάσεις στον συνασπισμό του Σολτς

Η Γερμανία υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή βοήθειας της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, παρέχοντας εξοπλισμό και όπλα, αλλά αυτή η υποστήριξη είναι πλέον ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα (αρχειοθετημένο εδώ). 

Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο έχει στείλει όπλα αξίας 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο και έχει δεχθεί 1,2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες (αρχειοθετημένο εδώ). 

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ενώ οι Πράσινοι πιέζουν για αυξημένη υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο Σολτς έχει υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική στάση. Υποσχέθηκε ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να στείλει πυραύλους «Taurus» μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία.

Η Μπέρμποκ είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, πιέζοντας τώρα το Βερολίνο να διαθέσει άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Σολτς υποστήριξε ότι «δεν έχουν τα χρήματα», εκτός αν εγκριθεί νέος δανεισμός ή αν μειωθούν οι δαπάνες για συντάξεις και άλλες προτεραιότητες.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας