Αυτή η φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη, αλλά τραβήχτηκε το 2018

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 στις 11:53
  • 3 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Μία ανάρτηση στο Facebook, που έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 335 φορές σε δύο ημέρες, παρουσιάζει μια φωτογραφία του παραλιακού δρόμου στη Θεσσαλονίκη που έχει κοπεί στα δύο από κλούβες της αστυνομίας, και υποστηρίζει πως η φωτογραφία τραβήχτηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής: η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε αυτόν τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πόλη.
 

Μία φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Facebook στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 δείχνει τον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης, να έχει κοπεί στα δύο από μια σειρά από κλούβες της αστυνομίας.

Η συντάκτρια της ανάρτησης, που έχει κοινοποιηθεί τουλάχιστον 350 φορές σε δύο ημέρες, υποστηρίζει πως η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη, στα πλαίσια της ετήσιας Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Η φωτογραφία είναι από την Θεσσαλονίκη που έχουν κόψει τη πόλη στα 3 για να περάσει ο Μωυσής δίχως να έχει επαφή με τον αυθόρμητο τυχαίο κόσμο», αναφέρεται στην ανάρτηση, σε μια προσβλητική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής: η λήψη της φωτογραφίας δεν έγινε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην ΔΕΘ του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Image
Η παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2021

 

Η διαδικτυακή αναζήτηση δείχνει πως πρόκειται για παλιότερη φωτογραφία

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβριο και, παραδοσιακά, οι πρωθυπουργοί επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της και δίνουν μια ομιλία πολιτικού συμβολισμού, στην οποία παρουσιάζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησής τους για την σεζόν που ακολουθεί. Φέτος η ΔΕΘ διοργανώνεται κατά το διάστημα 11-19 Σεπτεμβρίου 2021.

Η συντάκτρια έκανε την προαναφερθείσα ανάρτηση στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και υπονοεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε τότε, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη. Το ίδιο φέρονται να πιστεύουν και άλλοι χρήστες του Facebook, που έχουν σχολιάσει την ανάρτησή της, όπως φαίνεται από την εικόνα που ακολουθεί.

Image
Τα σχόλια στην ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ωστόσο, μια διαδικτυακή αναζήτηση δείχνει ότι η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο πριν από αρκετά χρόνια.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, κι ενώ 5.500 αστυνομικοί βρίσκονταν στην πόλη λόγω των μαζικών συγκεντρώσεων για το Μακεδονικό, την φωτογραφία είχαν κοινοποιήσει χρήστες του Twitter, απαντώντας σε μέλη της κυβέρνησης (παράδειγμα εδώ).

Image
Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Twitter στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, λήψη εικόνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2021

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, η εικόνα δημοσιεύθηκε επίσης στην Parallaxi, ένα free press από τη Θεσσαλονίκη, ως κεντρική φωτογραφία σε ένα άρθρο σχετικά με την αυξημένη αστυνομική φύλαξη εκείνων των ημερών. Ο εκδότης της Parallaxi, Γιώργος Τούλας, επιβεβαίωσε στο AFP ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2018.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε επίσης σε άρθρα στην LIFO και την Athens Voice στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου 2018, αντίστοιχα. Το AFP δεν μπόρεσε να εντοπίσει χρήση της φωτογραφίας διαδικτυακά πριν το 2018.

Image
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Parallaxi στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, λήψη εικόνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2021

  

Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και η ομιλία του διεξήχθη το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2018.

Την ίδια ώρα, μεγάλη διαδήλωση σημειωνόταν σε κοντινή απόσταση, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενάντια στη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Φέτος, την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού σημειώθηκε συγκέντρωση ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που κατέληξε σε επεισόδια μικρής έκτασης ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. 

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας