Η ΙΟΝ δεν επέβαλε δεκάωρα στα εργοστάσια της

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ορισμένες αναρτήσεις στο Facebook, που στο σύνολό τους έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες κοινοποιήσεις, υποστηρίζουν ότι από τις 26 Ιουνίου στα εργοστάσια της ION θα εφαρμόζονται 10ωρες βάρδιες, εμφανίζοντας την εταιρεία να κάνει χρήση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τα εργασιακά, που επιτρέπει την επέκταση της ημερήσιας εργασίας πέραν των οκτώ ωρών. Ο ισχυρισμός είναι ψευδής: εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο AFP ότι πρόκειται για «προφανώς ψευδείς ειδήσεις», καθώς δεν προβλέπεται καμία επέκταση των ωρών εργασίας.

Οι αναρτήσεις έγιναν γύρω στις 20 Ιουνίου 2021, στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ), όπου συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 400 κοινοποιήσεις, και στο Twitter (εδώ), όπου ένας παρόμοιος ισχυρισμός αναμεταδόθηκε 250 φορές.

«Πριν ακόμα ο αντεργατικός νόμος γραφτεί στο χαρτί», έγραφαν οι αναρτήσεις, «η ΙΟΝ ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι από τις 26 Ιουνίου το ωράριο του εργοστασίου αλλάζει από οκτάωρο σε δεκάωρο», εννοώντας ότι οι ώρες εργασίας θα αυξηθούν.

 Ο νόμος που αναφέρουν οι αναρτήσεις είναι ο νέος νόμος «Για την προστασία της εργασίας», που ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου 2021 από την Βουλή. Μεταξύ άλλων, ο νόμος επιτρέπει 10ωρες ημερήσιες βάρδιες, κατόπιν ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο AFP ότι ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μια από τις παραπλανητικές αναρτήσεις, λήψη εικόνας στις 24 Ιουνίου 2021

«Προφανώς ψευδείς ειδήσεις»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ΙΟΝ δημιουργήθηκε το 1930, απασχολεί περίπου 950 άτομα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το AFP επικοινώνησε με την εταιρεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 24 Ιουνίου 2021, αναφέροντας τους ισχυρισμούς που εντοπίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητώντας από την εταιρεία είτε να τους επιβεβαιώσει, είτε να τους διαψεύσει.

Σε γραπτή απάντηση την ίδια ημέρα, εκπρόσωπος της ION δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «προφανώς fake news», επισυνάπτοντας σχετική γραπτή δήλωση από την εταιρεία.

Η γραπτή δήλωση έχει ως εξής:

«Οι πληροφορίες που διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες και συνδέουν την εταιρεία ΙΟΝ με αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων δεν έχουν καμία υπόσταση και αποτελούν fake news».

Η ανακοίνωση καλεί επίσης όποιον ενδιαφέρεται για ενημερώσεις από την εταιρεία, να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της ή τις σελίδες της ΙΟΝ στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανακοίνωση που στάλθηκε στο AFP από την ΙΟΝ, λήψη εικόνας στις 24 Ιουνίου 2021

Η νέα εργατική νομοθεσία

Ο νέος εργατικός νόμος κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου 2021 από τους 158 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψηφίστηκε από το σύνολο των υπολοίπων 142 βουλευτών των Κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος, ένας εργαζόμενος μπορούσε να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα, σε πέντε ημερήσιες βάρδιες των οκτώ ωρών.

Ο νέος νόμος, που υπέστη μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και εργοδότες να συνάπτουν ατομικές συμφωνίες μεταξύ τους, για την τροποποίηση των εργασιακών βαρδιών των εργαζομένων, για παράδειγμα με την εργασία σε τέσσερις από τις πέντε εργάσιμες ημέρες, σε 10ωρη βάρδια η κάθε μία.

Σε ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, στο νέο νόμο υπάρχει η πρόβλεψη οι εργαζόμενοι να εργάζονται έως και 50 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή δέκα ώρες την ημέρα για πέντε εργάσιμες ημέρες, για διάστημα έως και έξι μηνών.

Για τους υπόλοιπους έξι μήνες του έτους, οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα, σε πέντε ημερήσιες βάρδιες των έξι ωρών.

Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι καταργεί στην ουσία  το καθιερωμένο οκτάωρο και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση των μισθωτών.