Αυτό το βίντεο δεν δείχνει μια έκλειψη Σελήνης στο Βόρειο Πόλο - είναι μια εικόνα που δημιουργήθηκε από υπολογιστή

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2022 στις 15:26
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: AFP Σιγκαπούρη
  • Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS
Ένα βίντεο που δείχνει τη Σελήνη να εμφανίζεται για τριάντα δευτερόλεπτα στο Βόρειο Πόλο και να «μπλοκάρει» τον ήλιο πριν εξαφανιστεί, έχει κοινοποιηθεί πολλές φορές στο Facebook. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματική έκλειψη Σελήνης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα βίντεο-μοντάζ, που δημιουργήθηκε το 2021 από έναν καλλιτέχνη και ειδικό στα ψηφιακά εφέ. Το βίντεο εξακολουθεί να κοινοποιείται ακόμη και σήμερα.

«Μια θέα που κόβει την ανάσα» λέει η περιγραφή μιας ανάρτησης στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2022, η οποία δείχνει ένα βίντεο με το φεγγάρι να εμφανίζεται ολόκληρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν περιστραφεί και προκαλέσει μια σύντομη έκλειψη καθώς περνάει από τον ήλιο. Η σκηνή τελειώνει λίγο αργότερα, καθώς το φεγγάρι εξαφανίζεται τόσο γρήγορα όσο είχε εμφανιστεί.

Η πλήρης ανάρτηση έχει ως εξής: «Το φεγγάρι στο Βόρειο Πόλο, όπου η ημέρα διαρκεί 24 ώρες και το φεγγάρι εμφανίζεται για μόλις 30 δευτερόλεπτα και μπλοκάρει τον ήλιο για 5 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια εξαφανίζεται».

Η ανάρτηση στο Facebook έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 3600 φορές στην Ελλάδα. Το βίντεο με τον ίδιο ισχυρισμό δημοσιεύθηκε επίσης στα γαλλικά, στο Twitter, με ημερομηνία 27 Απριλίου. 

Image
Στιγμιότυπο της ανάρτησης στο Facebook, με το βίντεο που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. Η εικόνα λήφθηκε στις 3 Μαΐου 2022

Αυτή η εντυπωσιακή σκηνή - που κοινοποιήθηκε περισσότερες από 68.000 φορές από τις 26 Απριλίου στην αγγλική της εκδοχή - γυρίστηκε «στο Βόρειο Πόλο, όπου η μέρα διαρκεί 24 ώρες», σύμφωνα με την περιγραφή της, ενώ μια άλλη λεζάντα, στο Facebook αυτή τη φορά, αναφέρει ότι γυρίστηκε «μέσα στον Αρκτικό Κύκλο [...] μεταξύ Καναδά και Ρωσίας».   

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα βίντεο-μοντάζ φτιαγμένο με ειδικά ψηφιακά εφέ, το οποίο αναρτήθηκε αρχικά στο TikTok τον Μάιο του 2021, δέκα ημέρες πριν από την πραγματική ολική έκλειψη Σελήνης. 

Το έργο ενός καλλιτέχνη που έχει συνηθίσει σε ειδικά εφέ

Ο Aleksey Patrev, σχεδιαστής γραφικών υπολογιστών με έδρα την Οδησσό της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διάφορα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευσε αυτό το υλικό στο λογαριασμό του στο TikTok στις 17 Μαΐου 2021.

Image
Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα "Perma.cc" στις 28 Απριλίου 2022. ( Alexis ORSINI)

Αυτό το μοντάζ δεν ήταν η πρώτη τέτοια δουλειά του καλλιτέχνη, ο οποίος ειδικεύεται, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο «Artstation», στη «μεταπαραγωγή», την «τρισδιάστατη οπτικοποίηση» και την «επίβλεψη ειδικών εφέ» χρησιμοποιώντας λογισμικά όπως το After Effect και το 3DS Max.

Στους λογαριασμούς του στο TikTok και στο YouTube βλέπουμε και άλλα εντυπωσιακά βίντεο, όπως μια φάλαινα που βγαίνει από ένα χιονισμένο βουνό ή τον Τιτανικό που δέχεται επίθεση από ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο πλάσμα

Image
Στιγμιότυπο από το YouTube στις 28 Απριλίου 2022. ( Alexis ORSINI)

Σε επικοινωνία με το AFP, ο Aleksey Patrev επιβεβαίωσε ότι το βίντεο της σεληνιακής έκλειψης «είναι δικό του».

Ενώ το υλικό είχε ήδη καταγράψει μεγάλη επιτυχία την άνοιξη του 2021, ο καλλιτέχνης το κυκλοφόρησε ως NFT στις 20 Φεβρουαρίου 2022, με τη λεζάντα: «30 δευτερολέπτων σεληνιακή πτήση μεταξύ Ρωσίας και Καναδά».

Καμία σχέση με τη «σούπερ Σελήνη» της 26ης Μαΐου 2021

Στις 26 Μαΐου 2021, πάντως, παρατηρήθηκε σε ορισμένα μέρη του κόσμου μια «υπερσελήνη» - μια σεληνιακή έκλειψη που, σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις, δεν είναι επιβλαβής για το μάτι.

Από την Αυστραλία μέχρι το κέντρο της Βόρειας Αμερικής, οι λάτρεις του φαινομένου είδαν ένα τεράστιο, φωτεινό, κοκκινωπό-πορτοκαλί φεγγάρι: το βράδυ στο Σίδνεϊ και πριν από την αυγή στο Λος Άντζελες, όταν βρισκόταν εντελώς στη σκιά της Γης. 

Image
Περιγραφή της ολικής έκλειψης Σελήνης στις 26 Μαΐου 2021

Το φαινόμενο συνέβη μεταξύ 14:11 και 14:25 ώρα Ελλάδας (11:11 et 11:25 GMT), και ήταν η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης μετά από δύο χρόνια. Το φαινόμενο συνέπεσε, όπως συμβαίνει μία φορά τη δεκαετία, με τη στιγμή που η Σελήνη βρισκόταν στο περίγειό της, το κοντινότερο σημείο στον πλανήτη μας. Το χρώμα της Σελήνης έγινε κόκκινο, θυμίζοντας τη λάμψη της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος.

Σε απόσταση 360.000 χιλιομέτρων από τη Γη, η Σελήνη εμφανίστηκε 30% φωτεινότερη και 14% μεγαλύτερη από ό,τι στο πιο απομακρυσμένο σημείο της, σε απόσταση 50.000 χιλιομέτρων.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας