
Όχι, οι γαλλικές εκλογές δεν ήταν "στημένες" με ελαφρώς σκισμένα ψηφοδέλτια
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2022 στις 19:20
- Επικαιροποιήθηκε 3 Μαΐου 2022 στις 10:15
- 5 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: AFP Γαλλία
- Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS , Marianne BARBOSA
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ!!! ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ Marine Le Pen ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΚΥΡΑ...», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου. Βλέπουμε ένα άτομο να ανοίγει διαδοχικά τρεις επιστολές που περιέχουν μανιφέστα για τους δύο υποψηφίους του δεύτερου γύρου των εκλογών, τον κεντρώο εν ενεργεία πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά διεκδικήτρια Μαρίν Λεπέν. Σημειώνει ότι και τα τρία ψηφοδέλτια με το όνομα της Λεπέν έχουν ένα μικρό σκίσιμο στο ίδιο σημείο.
Το ίδιο βίντεο, που κοινοποιήθηκε εκατοντάδες φορές στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε στη Γαλλία και έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές από τις 21 Απριλίου. Μια φωτογραφία έχει επίσης αναρτηθεί στο Facebook και έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 6.500 φορές από τις 23 Απριλίου, με τον ισχυρισμό «Προσοχή, αυτό θεωρείται άκυρο».

Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στο Youtube. Είναι πανομοιότυπο με την ανάρτηση στο Facebook.
«Είχα αρκετές συζητήσεις με φίλους που μου είπαν ότι υπήρχαν κατεστραμμένα ψηφοδέλτια στις διακηρύξεις», εξήγησε στο AFP στις 25 Απριλίου το άτομο που βρίσκεται πίσω από το βίντεο, το οποίο ζει στο χωριό Romeries, στη βόρεια Γαλλία. «Προσφέρθηκα στη σύζυγό μου να με βιντεοσκοπήσει ενώ άνοιγα την αλληλογραφία για να αποδείξω ότι επρόκειτο για λάθος, αλλά τα τρία ψηφοδέλτια είχαν όντως ένα μικρό σκίσιμο», είπε.
Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι λαμβάνουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε υποψήφιο, ένα από τα οποία επιλέγουν στη συνέχεια για να ψηφίσουν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τα ψηφοδέλτια που αποστέλλονται στη διεύθυνση κατοικίας τους είτε τα ψηφοδέλτια που διατίθενται στα εκλογικά κέντρα.
Στα εκλογικά κέντρα υπήρχαν άθικτα ψηφοδέλτια
Στη σελίδα της στο Facebook, ο γειτονικός δήμος Saint-Aubert ανέφερε στις 22 Απριλίου ότι οι κάτοικοι «έλαβαν (...) σκισμένα ψηφοδέλτια ή με εκτυπωτικές παρατυπίες», χωρίς να διευκρινίσει τα ψηφοδέλτια ποιων υποψηφίων επηρεάστηκαν. Στα σχόλια ορισμένων άρθρων, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου υποστηρίζουν ότι ήταν τα ψηφοδέλτια του Μακρόν που ήταν ελαφρώς σκισμένα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Libération.
Σε επικοινωνία που είχε το AFP στις 25 Απριλίου σχετικά με τις αναφορές αυτές, η γαλλική νομαρχία του Βορρά επιβεβαίωσε ότι «16 δήμοι του Βορρά», από τους 648 «ανέφεραν ψηφοδέλτια που έχουν υποστεί ελαφρά ζημιά μεταξύ των εγγράφων που στάλθηκαν στα σπίτια των ψηφοφόρων».
Η νομαρχία σημείωσε ότι «αυτό δεν αφορά τα ψηφοδέλτια που ήταν διαθέσιμα στα εκλογικά κέντρα» την ημέρα των εκλογών. «Έχει επαληθευτεί με καθέναν από τους ενδιαφερόμενους δημάρχους ότι τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα ήταν σε επαρκή ποσότητα», ανέφερε.
Έτσι, ένας ψηφοφόρος που έλαβε ταχυδρομικώς ένα ελαφρώς κατεστραμμένο ψηφοδέλτιο μπορούσε σε κάθε περίπτωση να παραλάβει ένα άθικτο στο εκλογικό του κέντρο. Και αυτό ακριβώς έκανε ο συντάκτης του viral βίντεο. «Πήγα να ψηφίσω και πήρα ένα ψηφοδέλτιο ακριβώς εκεί. Ο σκοπός του βίντεο μου ήταν κυρίως να προειδοποιήσω τους συγγενείς μου να μην χρησιμοποιήσουν αυτά που ήταν σκισμένα», δήλωσε.
Όσον αφορά τα κατεστραμμένα ψηφοδέλτια, «αυτό τέθηκε υπόψη του προέδρου της επιτροπής ελέγχου για την ομαλή διενέργεια των εκλογών», δήλωσε η νομαρχία του Βορρά.
«Δεν αποτελεί αιτία ακυρότητας»
Σε επικοινωνία με το AFP στις 25 Απριλίου, το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι «είναι απολύτως πιθανό, κατά διαστήματα, τα ενημερωτικά δελτία να έχουν τυπογραφικά ελαττώματα ή να έχουν τροποποιηθεί».
«Αυτό μπορεί να συμβεί ιδίως όταν η αναδίπλωση γίνεται μηχανικά», εξήγησε το γραφείο Τύπου του υπουργείου, το οποίο αναφέρει ότι «η παραγωγή των ψηφοδελτίων είναι μια μεγάλη επιχείρηση - πάνω από ένα δισεκατομμύριο για τον πρώτο γύρο και πάνω από 200 εκατομμύρια για τον δεύτερο - σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια».
Σύμφωνα με το άρθρο 66 του γαλλικού εκλογικού νόμου, «ψηφοδέλτια ή φάκελοι που φέρουν εσωτερικά ή εξωτερικά σημεία αναγνώρισης (...) δεν υπολογίζονται στο αποτέλεσμα της τελικής καταμέτρησης». Θα μπορούσε όμως ένα μικρό σημάδι σχισίματος να προκαλέσει την ακύρωση των ψηφοδελτίων;
«Πραγματικά, αυτό γίνεται κατά περίπτωση και σε κάθε περίπτωση ένα ψηφοδέλτιο θα κηρυχθεί άκυρο υπό την εποπτεία δικαστή», δήλωσε στο AFP ο Louis Le Foyer de Costil, δικηγόρος δημοσίου δικαίου και ειδικός σε θέματα εκλογικού δικαίου.
Για παράδειγμα, ο Costil υπέδειξε μια απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας (της ανώτατης νομικής αρχής της Γαλλίας) τον Μάρτιο του 2021, η οποία ανέτρεψε την ακύρωση δύο ψηφοδελτίων στις δημοτικές εκλογές του Frayssinet (στην περιοχή Lot της νοτιοδυτικής Γαλλίας) «με την αιτιολογία ότι είχαν διακριτικά σημάδια».
«Σε αντίθεση με την κρίση του εκλογικού τμήματος, τα δύο αυτά ψηφοδέλτια, τα οποία περιείχαν μια απλή γρατσουνιά στο πρώτο ψηφοδέλτιο και έναν ελάχιστα αισθητό λεκέ στο δεύτερο ψηφοδέλτιο, δεν μπορούσαν να κηρυχθούν άκυρα, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά δεν αρκούν για να θεωρηθούν ως σημεία αναγνώρισης», έγραψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του ψηφοφόρου. Εάν πρόκειται για ένα τυχαίο πρόβλημα, όπως ένα ψηφοδέλτιο που είναι κακοτυπωμένο, δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί», δήλωσε ο κ. Costil.
Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι «σε αυτή την περίπτωση, το πολύ μικρό σκίσιμο στην άκρη των ψηφοδελτίων ή τα σημάδια που σχετίζονται με τη διαδικασία εκτύπωσης δεν θα πρέπει να αποτελούν αιτία ακυρότητας».

Ωστόσο, «η αξιολόγηση εναπόκειται πρωτίστως στον πρόεδρο του εκλογικού τμήματος. Όταν κάποια [ψηφοδέλτια] κηρύσσονται άκυρα, επισυνάπτονται στα πρακτικά και εξετάζονται από την επιτροπή απογραφής και στη συνέχεια από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Οι διατάξεις αυτές διασφαλίζουν ότι η ακυρότητα πιστοποιείται», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Οι κανόνες της εκλογικής διαδικασίας έχουν τηρηθεί»
Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανέφερε στις 13 Απριλίου ότι ακύρωσε 10.216 ψήφους, από τις 35.923.707 ψήφους που δόθηκαν στον πρώτο γύρο. Το όργανο πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε κανένα «σημαντικό περιστατικό» σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στον πρώτο γύρο.
Στις 27 Απριλίου, το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε για τον δεύτερο γύρο ότι «ακύρωσε 20.594 ψήφους», δηλαδή το 0,06% των ψήφων που είχαν κατατεθεί. Το Συνταγματικό Συμβούλιο κατέγραψε 2.233.904 λευκά ψηφοδέλτια, μειώνοντας τον αριθμό των ψήφων για έναν από τους δύο υποψηφίους σε 32.057.325.
«Παρατυπίες» διαπιστώθηκαν σε 48 εκλογικά τμήματα, αλλά «συνολικά, οι κανόνες της εκλογικής διαδικασίας τηρήθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Laurent Fabius.
Από τις ψήφους που καταμετρήθηκαν, 18.768.639 πήγαν στον Εμανουέλ Μακρόν (58,55%), έναντι 13.288.686 για τη Μαρίν Λεπέν (41,45%).
«Έχοντας κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακηρύσσει σήμερα 27 Απριλίου 2022 τον κ. Εμανουέλ Μακρόν εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφέροντας ότι η θητεία του νεοεκλεγέντος «θα αρχίσει στις 14 Μαΐου 2022 στις 00.00».
3 Μαΐου 2022 Ενημερώθηκε για τη διόρθωση των αριθμητικών στοιχείων του τελικού αποτελέσματος.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας