Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας τον Απρίλιο του 2022

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Μια ανάρτηση στο Facebook με περίπου 5.000 προβολές και περισσότερες από 170 κοινοποιήσεις, που κυκλοφόρησε κυρίως στην Κύπρο, υποστηρίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2022. Η ανάρτηση συνοδεύεται από ένα βίντεο που δείχνει εικόνες από βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι. Ωστόσο, στη Γαλλία δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τον Ιούνιο του 2021, όταν καταργήθηκαν οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της Covid-19. Επιπλέον, το βίντεο που συνοδεύει τον ψευδή ισχυρισμό είναι από διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2020, όχι τον Απρίλιο του 2022.

Η ανάρτηση, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου 2022, έχει την ακόλουθη περιγραφή: «Ο Μακρόν μόλις διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας. Λένε ότι θα υπογράψει στρατιωτικό νόμο». Το βίντεο δείχνει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι, με εικόνες από σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και φλεγόμενα αυτοκίνητα. Το βίντεο έχει το λογότυπο της βρετανικής εφημερίδας «The Sun» πάνω δεξιά, καθώς και εκείνο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters πάνω αριστερά.

Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση δείχνουν ότι αρκετοί χρήστες πίστεψαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος όντως διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ κάποιοι προβλέπουν ότι ο Μακρόν δεν θα αντέξει στην εξουσία. «Φεύγει ο κλώνος.Αντε και στα δικά μας», αναφέρει ένα σχόλιο. Ένας άλλος σχολιαστής αναρωτιέται: «Γιατι απαγόρευση κυκλοφορίας βρε παιδιά;; Ο λόγος;», για να λάβει την απάντηση: «οι ντομάτες που έφαγε στην λαϊκή». Το σχόλιο αναφέρεται στα ντοματίνια που εκτοξεύθηκαν κατά του Γάλλου προέδρου όταν επισκέφθηκε στις 27 Απριλίου την αγορά του Cergy-Pontoise, βορειοανατολικά του Παρισιού.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 28 Απριλίου 2022 ή οποτεδήποτε μετά τον Ιούνιο του 2021, όταν καταργήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 στη μητροπολιτική Γαλλία - στα υπεράκτια εδάφη της χώρας, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας και αργότερα.

Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας για τη λέξη-κλειδί «couvre-feu» (απαγόρευση κυκλοφορίας στα γαλλικά), το τελευταίο αποτέλεσμα που βρήκαμε είναι από τον Απρίλιο του 2021. Το άρθρο παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για το τέλος όλων των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στη Γαλλία προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19.

«Στις 30 Ιουνίου, δεν θα υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας και θα είναι το τέλος των περιοριστικών μέτρων στους δημόσιους χώρους» διαβάζουμε στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2021. Εν τέλει, η ημερομηνία άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετακινήθηκε 10 ήμερες νωρίτερα, στις 20 Ιουνίου 2021.

Επιπλέον, κανένα άλλο δημοσίευμα σε γαλλικά ή διεθνή ΜΜΕ δεν αναφέρεται στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Γαλλία μετά τις εκλογές της 24ης Απριλίου 2022, με τις οποίες ο Μακρόν ανανέωσε την παραμονή του στην εξουσία.

Όσο για τη φήμη που διαδίδει η ανάρτηση, σχετικά με την υπογραφή στρατιωτικού νόμου από τον Εμανουέλ Μακρόν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να την υποστηρίζει. Σύμφωνα με ένα επεξηγηματικό άρθρο στον ιστότοπο του γαλλικού κράτους «Vie Publique», η μητροπολιτική Γαλλία βρισκόταν σε «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, ως απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Γαλλία θα παραμείνει στην κατάσταση «υγειονομικής επαγρύπνησης» μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2022. Ωστόσο, αυτό το καθεστώς διαφέρει κατά πολύ από το καθεστώς στρατιωτικού νόμου ή από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, το AFP διαπίστωσε ότι το βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση και υποδηλώνει ότι συνδέεται με την υποτιθέμενη απαγόρευση κυκλοφορίας είναι στην πραγματικότητα παλιό. Συγκεκριμένα, προέρχεται από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι στις 5 Δεκεμβρίου 2020 κατά ενός αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια.

Η ανάρτηση με τον ψευδή ισχυρισμό και το παλιό βίντεο. Λήψη εικόνας: 04/05/2022

Το βίντεο είναι από τον Δεκέμβριο του 2020

Το βίντεο που συνοδεύει τον ισχυρισμό ότι ο Μακρόν διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας δείχνει σκηνές συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι. Το βίντεο διαρκεί 2 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα και διαδραματίζεται πράγματι στο Παρίσι, όπως προκύπτει από τα κτίρια που αναγνώρισε μέσω γεωεντοπισμού το AFP.

Το βίντεο δείχνει εικόνες από τη λεωφόρο Gambetta στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού. Το AFP κατάφερε να εντοπίσει γεωγραφικά το υλικό από το εστιατόριο «La Creperie», το οποίο εμφανίζεται καθαρά στο 1:08 του βίντεο. Το εστιατόριο βρίσκεται στο νούμερο 120 της λεωφόρου Gambetta.

Το εστιατόριο «La Creperie» όπως φαίνεται στο βίντεο (αριστερά) και στο Google Street View (δεξιά). Τα κίτρινα πλαίσια προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 06/05/2022

Λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, συναντάμε το σούπερ μάρκετ Carrefour (Λεωφόρος Gambetta 92) που εμφανίζεται στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο, καθώς και το ξενοδοχείο Repotel (Λεωφόρος Gambetta 163), το οποίο βλέπουμε στο 0:30 πίσω από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Το σούπερ μάρκετ Carrefour όπως φαίνεται στο βίντεο (αριστερά) και στο Google Street View (δεξιά). Τα κίτρινα πλαίσια προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 09/05/2022
Το ξενοδοχείο Repotel όπως φαίνεται στο βίντεο (αριστερά) και στο Google Street View (δεξιά). Τα κίτρινα πλαίσια προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 09/05/2022

Αναζητώντας τις λέξεις-κλειδιά «Gambetta» και «clashes» (συγκρούσεις) στο Google, βρήκαμε ένα άρθρο του AFP στο France 24, το οποίο αναφέρει ότι «παράθυρα ενός σούπερ μάρκετ, ενός κτηματομεσιτικού γραφείου και μιας τράπεζας ήταν σπασμένα, ενώ πολλά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες κατά μήκος της λεωφόρου Gambetta». Το άρθρο δημοσιεύεται στις 5 Δεκεμβρίου 2020 και αναφέρεται σε μια μαζική διαμαρτυρία κατά ενός νέου νόμου για την ασφάλεια.

Στη συνέχεια κάναμε μια αναζήτηση στο Google με τις λέξεις-κλειδιά «Reuters», «Παρίσι» και «5 Δεκεμβρίου 2020», η οποία μας οδήγησε στο ρεπορτάζ του Reuters για την εν λόγω διαδήλωση και τις συγκρούσεις. Στο ρεπορτάζ, βρίσκουμε τις περισσότερες από τις σκηνές που εμφανίζονται στο βίντεο της ανάρτησης στο Facebook.

Σύγκριση μεταξύ του βίντεο της ανάρτησης στο Facebook και του βίντεο του Reuters. Λήψη εικόνων: 05/05/2022

Άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν επίσης στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του νόμου για την «καθολική ασφάλεια», αναφερόμενα συγκεκριμένα στα επεισόδια της λεωφόρου Gambetta.

Ο εν λόγω νόμος εισήχθη προς συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Νοεμβρίου 2020. Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας στις 15 Απριλίου 2021, όπως ανέφερε εδώ το AFP, επεκτείνει τις εξουσίες της αστυνομίας και απαγορεύει την ταυτοποίηση αστυνομικών με σκοπό την πρόκληση βλάβης.

Είναι επομένως σαφές πως η ανάρτηση στο Facebook που ισχυρίζεται πως ο Μακρόν διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στα τέλη Απριλίου του 2022 είναι ψευδής, ενώ το βίντεο που χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό είναι από διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Παρίσι το 2020.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας στις 24 Απριλίου 2022, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 58,55% των ψήφων, έναντι 41,45% της αντιπάλου του, Μαρίν Λε Πεν.

ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2022