Άποψη του κτιρίου του Καπιτωλίου της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας ( GETTY / AFP / Justin Sullivan)

Νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια δεν «επιτρέπει στις μητέρες να σκοτώνουν τα παιδιά τους»

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Χρήστες του Facebook και του Twitter κοινοποίησαν ένα βίντεο και άρθρα με τον ισχυρισμό ότι η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει στις μητέρες να σκοτώνουν τα μωρά τους αφού γεννηθούν. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί. Η εκπρόσωπος τύπου της πολιτικού που υποστήριξε το νομοσχέδιο δήλωσε στο AFP ότι η νομοθεσία είχε ως στόχο να προστατεύσει τις μητέρες από τη δίωξη μετά από μια θνησιγένεια ή ένα νεογνικό θάνατο που σχετίζεται με μια εγκυμοσύνη. Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο AFP ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ απίθανο να αποτελέσει αποτελεσματική υπεράσπιση για κάποιον που σκοτώνει σκόπιμα ένα βρέφος.

«Καλιφόρνια: Μητέρες' να σκοτώνουν τα παιδιά τους αφού γεννηθούν!», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook της 28 Απριλίου.

Το υπόλοιπο του ισχυρισμού είναι ελληνική μετάφραση ενός άρθρου της Miami Standard που περιλαμβάνει τον τίτλο «Η Καλιφόρνια εισάγει νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις μητέρες να σκοτώνουν τα μωρά τους έως και 7 ημέρες μετά τη γέννηση». Το άρθρο ισχυρίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο θα «νομιμοποιήσει τη δολοφονία των παιδιών στη διάρκεια των εννέα μήνων της κύησης και κατά την εβδομάδα (ή τις εβδομάδες) μετά τη γέννηση».

Η ίδια ανάρτηση κοινοποιεί επίσης ένα βίντεο στο TikTok ενός άνδρα που δηλώνει το όνομά του ως Chad Collins και ισχυρίζεται ότι ένα νέο νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια επιτρέπει «την άμβλωση έως και 28 ημέρες μετά τη γέννηση». «Αυτό είναι ένα ζωντανό μωρό!» συνεχίζει να λέει στο βίντεο.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί που επικαλούνται το βίντεο του TikTok έχουν επίσης κοινοποιηθεί εδώ και εδώ. Άλλοι ισχυρισμοί ότι οι γυναίκες έχουν πλέον το δικαίωμα να σκοτώνουν τα νεογέννητα μωρά τους, επικαλούμενοι το άρθρο της Miami Standard, αναρτήθηκαν στο Facebook για παράδειγμα εδώ και εδώ. Οι ψευδείς αναρτήσεις που διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι οι μητέρες μπορούν να σκοτώνουν τα νεογέννητα παιδιά τους στην Καλιφόρνια κοινοποιήθηκαν 100 φορές στο Facebook και έχουν περισσότερες από 1500 φορές. Οι ισχυρισμοί έχουν επίσης κοινοποιηθεί στα ελληνικά στο Twitter, όπως εδώ και εδώ.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 09/05/2022.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν αναρτηθεί στο Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν επαληθευτεί από το AFP.

Το άρθρο της Miami Standard έχει επίσης εξεταστεί από ελεγκτές γεγονότων οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε παραποιήσει το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων εδώ και εδώ. Οι ισχυρισμοί σχετικά με το νομοσχέδιο έχουν διαψευστεί από τα Ellinika Hoaxes και εδώ.

Η άμβλωση είναι ένα από τα πιο διχαστικά και εμπρηστικά ζητήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συντηρητικοί επιδιώκουν να ανατρέψουν την απόφαση της υπόθεσης Roe κατά Wade που νομιμοποίησε πριν 50 χρόνια το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ένα σχέδιο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που διέρρευσε στις αρχές Μαΐου του 2022 έδειχνε ότι το συντηρητικά κυριαρχούμενο δικαστικό σώμα επρόκειτο να ανατρέψει το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας διαμαρτυρίες.

Οι ισχυρισμοί περί παιδοκτονίας είναι «παράλογοι και ανειλικρινείς», σύμφωνα με τον υποστηρικτή του νομοσχεδίου

Οι αναρτήσεις και τα άρθρα που μοιράζονται στο Facebook αναφέρονται στο νομοσχέδιο 2223 της Συνέλευσης της Καλιφόρνιας, το οποίο οι υποστηρικτές του περιγράφουν ότι επιδιώκει να προστατεύσει τις γυναίκες από τη δίωξη για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης ή για την απώλεια εγκυμοσύνης. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από διάφορες οργανώσεις προγραμματισμένης γονικής μέριμνας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Planned Parenthood Affiliates of California.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις της Chelsea Becker και της Adora Perez. Η Becker κατηγορήθηκε για δολοφονία λόγω της θνησιγένειας του μωρού της, αφού πήρε το ναρκωτικό μεθαμφεταμίνη. Ένας δικαστής της Καλιφόρνιας απέρριψε την υπόθεση τον Μάιο του 2021. Η ποινή φυλάκισης 11 ετών που επιβλήθηκε στην Perez για την πρόκληση του θανάτου του αγέννητου παιδιού της λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών ανατράπηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνιας τον Μάρτιο του 2022 και η κατηγορία για φόνο εναντίον της αποσύρθηκε τον Μάιο του 2022.

Το μέρος του νομοσχεδίου που δημιουργεί παραπλανητικούς ισχυρισμούς είναι το τμήμα 7(α) που ανέφερε αρχικά:

Η διατύπωση που έχει προκαλέσει τις πιο έντονες αντιδράσεις είναι η φράση γύρω από τον «περιγεννητικό θάνατο», η οποία, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι, θα «απαλλάσσει» τις μητέρες από τις κατηγορίες για φόνο, εάν σκοτώσουν τα νεογέννητα μωρά τους.

Ο «περιγεννητικός θάνατος» δεν ορίζεται στο ίδιο το νομοσχέδιο - η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι «χρησιμοποιούνται τρεις ορισμοί των περιγεννητικών θανάτων», οι οποίοι καλύπτουν συνολικά τους θανάτους βρεφών που συμβαίνουν μεταξύ 20 εβδομάδων κύησης και έως 28 ημέρες μετά τη γέννηση.

Η αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί κάθε ασάφεια και διευκρινίζει πλέον ότι ο περιγεννητικός θάνατος που καλύπτεται από το νομοσχέδιο πρέπει να «οφείλεται σε αιτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη». Οι τροποποιήσεις έχουν επισημανθεί με κόκκινο χρώμα από το AFP παρακάτω:

Η μέλος της πολιτειακής συνέλευσης της Καλιφόρνια, Buffy Wicks, μία από τις υποστηρίκτριες του νομοσχεδίου, εξέδωσε δήλωση με την οποία καταγγέλλει την απεικόνιση του προτεινόμενου νόμου.

«Οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων διακινούν ένα παράλογο και ανειλικρινές επιχείρημα ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά τη θανάτωση νεογέννητων, όταν ειρωνικά, το μέρος του νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρονται αφορά την προστασία και την υποστήριξη των γονέων που βιώνουν το πένθος της απώλειας της εγκυμοσύνης», ανέφερε.

Η Erin Ivie, εκπρόσωπος του γραφείου του Wicks, δήλωσε στο AFP ότι το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε στις 6 Απριλίου «για να καταστεί απολύτως σαφές ότι σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν κάποιες ανειλικρινείς ερμηνείες της γλώσσας».

«Αυτό το νομοσχέδιο θα προστατεύσει και θα στηρίξει τους πενθούντες γονείς που βιώνουν περιγεννητικές απώλειες, αποτρέποντάς τους από το να ανακρίνονται και ενδεχομένως να ποινικοποιούνται από ερευνητές και εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της πιθανώς χαμηλότερης στιγμής της ζωής τους», δήλωσε. Η Ivie ανέφερε το παράδειγμα της Chelsea Becker.

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι το νομοσχέδιο δεν νομιμοποιεί τη θανάτωση βρεφών

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο AFP ότι θα ήταν εξαιρετικά απίθανο το νομοσχέδιο να χρησιμοποιηθεί ως υπεράσπιση για τη δολοφονία ενός νεογέννητου βρέφους.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι θα μπορούσε να παρέχει υπεράσπιση για τη δολοφονία ενός βρέφους που γεννήθηκε ζωντανό μετά τον τοκετό», δήλωσε στο AFP ο Jonathan Simon, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley.

Ο Franklin Zimring, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ποινικής Δικαιοσύνης του UC Berkeley, συμφώνησε. «Όποιος θέλει να το επεκτείνει αυτό σε προνόμιο για ανεξάρτητες προσπάθειες τερματισμού της ζωής του νεογέννητου, θα χρειαστεί να δώσει μια δύσκολη μάχη», είπε.

Η Lisa Ikemoto, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, δήλωσε ότι η τροπολογία στη διατύπωση του νομοσχεδίου καθιστά σαφές ότι δεν νομιμοποιεί τη θανάτωση νεογέννητων.

«Η ερμηνεία του νομοσχεδίου που λέει ότι θα επιτρέπει στους ανθρώπους να σκοτώνουν τα μωρά τους μετά τη γέννηση του παιδιού αποτελεί ένα εξαιρετικό είδος άδειας για αυτή τη πράξη όσο και αγνόηση των αρχών της ερμηνείας του νόμου», δήλωσε η ίδια.

Τα δημοσιεύματα συνδέουν ψευδείς ισχυρισμούς περί παιδοκτονίας με την υπόθεση της Πάτρας

Οι ψευδείς ισχυρισμοί έγιναν viral στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα που έχει κάνει μεγάλο θόρυβο για μια μητέρα, τη Ρούλα Πισπιρίγκου από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία ενός απο τα τρία παιδιά της και έχει προφυλακιστεί.

Δύο αναρτήσεις στο Facebook εδώ και εδώ προσπαθούν να συνδέσουν τους ψευδείς ισχυρισμούς περί αμβλώσεων με την παραπάνω υπόθεση παιδοκτονίας. «Νομίζετε ότι η δολοφονία των τριών αγγελούδιων από τη 'μητέρα' τους δεν έχει καμία σχέση με την παρακάτω είδηση;» αναφέρει η πρώτη. «Καθώς η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από την πρωτοφανή υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών, η Καλιφόρνια εξετάζει το ενδεχόμενο να επικυρώσει νόμο που επιτρέπει στις μητέρες να σκοτώνουν τα παιδιά τους επτά μέρες μετά τη γέννηση», γράφει η δεύτερη.

Ωστόσο, η υπόθεση της Πάτρας είναι μια ποινική υπόθεση που δεν έχει καμία σχέση με την άμβλωση, τον περιγεννητικό θάνατο ή το νομοσχέδιο της Καλιφόρνιας.

Η Πισπιρίγκου περιμένει να δικαστεί σήμερα για το θάνατο του πρώτου παιδιού της, ο οποίος συνέβη τον Ιανουάριο. Αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα δολοφονίας της κόρης της. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης έρευνα για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της τα τελευταία δύο χρόνια.

ΑΜΒΛΩΣΗ