Σταυροί βρίσκονται έξω από το δημοτικό σχολείο Robb στη μνήμη των θυμάτων που σκοτώθηκαν την Τρίτη, στο Uvalde του Τέξας στις 26 Μαΐου 2022. ( AFP / ALLISON DINNER)

Δημοσιεύσεις ισχυρίζονται ψευδώς ότι οι φωτογραφίες μίας διεμφυλικής χρήστη του Reddit δείχνουν τον δολοφόνο του Τέξας

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Αναρτήσεις στο Facebook και το Twitter υποστηρίζουν ότι οι εικόνες ενός ατόμου που κρατάει τη σημαία της διεμφυλικής κοινότητας, δείχνουν τον Σαλβαδόρ Ράμος, τον 18χρονο δράστη των φονικών πυροβολισμών στο Τέξας που συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς - οι αναρτήσεις δείχνουν φωτογραφίες μιας διεμφυλικής καλλιτέχνιδας, τις οποίες δημοσίευσε στο Reddit.

«Αυτός ο αριστερός προοδευτικός δολοφόνησε 19 παιδάκια δημοτικού σχολείου και 2 δασκάλους του δημοτικού σχολείου», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου.

Η ανάρτηση εμφανίζει δύο εικόνες που δείχνουν ένα άτομο που φοράει φούστα και κρατάει τη σημαία της διεμφυλικής κοινότητας και ισχυρίζεται ότι είναι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, ο δράστης του μακελειού στο δημοτικό σχολείο Robb στο Τέξας στις 24 Μαΐου 2022. Σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά.

Άλλες παρόμοιες αναρτήσεις μπορούν να βρεθούν εδώ. Μια τρίτη ανάρτηση προσθέτει: «Καμία αναφορά βέβαια στα συστημικά ΜΜΕ ότι ήταν ΛΟΑΤΚΙ (είναι νεκρός πλέον, τον πυροβόλησαν οι αστυνομικοί)». Οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν επίσης εδώ στο Twitter. Στα σχόλια, ο δημιουργός του δημοσιεύματος ισχυρίζεται ότι δείχνουν τον δράστη του Τέξας.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήφθηκε στις 26/05/2022. Το πρόσωπο του ατόμου έχει θολωθεί από το AFP.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν δεν δείχνουν τον δράστη του μακελειού στο δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν από το AFP στις ΗΠΑ. Παρόμοιες αναρτήσεις στα αγγλικά και τα ισπανικά διαδόθηκαν στο Facebook, το Instagram και το Twitter, καθώς η είδηση ενός ακόμη μαζικού πυροβολισμού άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τα όπλα, τη δημόσια ασφάλεια και τα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Μια διεμφυλική καλλιτέχνιδα

Ο ισχυρισμός φαίνεται να κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στον ιστότοπο 4chan, όπου αρκετοί χρήστες δημοσίευσαν την ίδια φωτογραφία με τη σημαία της διεμδυλικής κοινότητας στις 24 Μαΐου 2022.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής των ΗΠΑ Paul Gosar ενίσχυσε το αφήγημα σε ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί, στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο Ράμος ήταν ένας «διεμφυλικός αριστερός παράνομος αλλοδαπός». Άλλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν επίσης ψευδώς ότι ο Ράμος, ο οποίος σύμφωνα με αξιωματούχους του Τέξας ήταν πολίτης των ΗΠΑ, ήταν μετανάστης χωρίς χαρτιά.

Ωστόσο, στις φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στις αναρτήσεις δεν απεικονίζεται ο Ράμος, ενώ το AFP δεν μπόρεσε να βρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ήταν διεμφυλικός.

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας δείχνει ότι η φωτογραφία με τη σημαία της διεμφυλικής κοινότητας δημοσιεύθηκε στο Reddit στις αρχές Απριλίου του 2022. «Σκέφτηκα να προκαλέσω τους τρανσφοβικούς», αναφέρει η λεζάντα στην ανάρτηση του χρήστη Apprehensive_Ad_995.

Στις 29 Απριλίου 2022, ο ίδιος λογαριασμός δημοσίευσε μια φωτογραφία με το μαύρο μπλουζάκι και την κόκκινη φούστα που εμφανίζεται στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πήρα μια νέα φούστα και νομίζω ότι είναι η αγαπημένη μου», αναφέρει η λεζάντα της ανάρτησης στο Reddit.

Η Apprehensive_Ad_995, μια καλλιτέχνιδα που αυτοπροσδιορίζεται ως διεμφυλική, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι στις εικόνες απεικονίζεται ο Ράμος. «Δεν είμαι εγώ, δεν ζω καν στο Τέξας», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Reddit στις 24 Μαΐου 2022.

«Ανθρώποι με απειλούν και με παρενοχλούν χωρίς λόγο. Προσπαθούν ενεργά να καταστρέψουν τη ζωή μου αντί να βοηθήσουν τις οικογένειες που επλήγησαν», έγραψε σε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση της 24ης Μαΐου.

Στις 25 Μαΐου, η Apprehensive_Ad_995 έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό κανάλι NBC, όπου εμφανίζεται με το όνομα Sam. Η ίδια αρνείται επίσης τους ισχυρισμούς ότι στις εικόνες απεικονίζεται ο Ράμος.

Στις 25 Μαΐου, η Sam δημοσίευσε μια φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Instagram, κρατώντας ένα κομμάτι χαρτί με την ημερομηνία ως απόδειξη. Η ίδια γράφει στη λεζάντα: «Απόδειξη ότι δεν είμαι η νεκρή δολοφόνος στο TX (Τέξας)». Το AFP προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Sam για πρόσθετα σχόλια.

Στιγμιότυπα από τους λογαριασμούς Reddit και Instagram της Sam. Λήψη εικόνων: 27/05/2022.

Άλλες φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα Αγγλικά και στα Ισπανικά δείχνουν όντως τον Ράμος, ο οποίος πυροβόλησε τη γιαγιά του πριν επιτεθεί στο δημοτικό σχολείο Robb.

Τουλάχιστον δύο εικόνες - συμπεριλαμβανομένης μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας και μιας selfie με καθρέφτη - προέρχονται από έναν λογαριασμό Instagram που έχει πλέον αφαιρεθεί και ανήκει στον έφηβο, ο οποίος φέρεται να είχε υποστεί εκφοβισμό στο γυμνάσιο. Μια άλλη εικόνα του Ράμος σε μπλε φόντο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Το AFP απευθύνθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας για πρόσθετα σχόλια.

Μετάφραση και προσαρμογή