Ένα βίντεο δείχνει ένα φεστιβάλ στο Πιεμόντε, και όχι μια διαδήλωση Ιταλών αγροτών

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο με δεκάδες τρακτέρ συγκεντρωμένα για μια αγροτική γιορτή στην Ιταλία έχει κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα με ψευδείς ισχυρισμούς δείχνοντας Ιταλούς αγρότες σε μια μεγάλη διαμαρτυρία. Ωστόσο, αυτό το βίντεο έχει χρησιμοποιηθεί λανθασμένα από το αρχικό του πλαίσιο: δεν πρόκειται για διαδήλωση, αλλά για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη γεωργία και την μπύρα στις 23 Ιουλίου 2022 σε μια μικρή πόλη στο Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία.

«Ιταλοί αγρότες επαναστατούν επίσης στο Πιεμόντε... 'Δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε αγρότες!'», αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο Facebook της 30ης Ιουλίου.

Ο χρήστης μοιράζεται ένα βίντεο 12 δευτερολέπτων που δείχνει σειρές τρακτέρ συγκεντρωμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αργότερα μια αεροφωτογραφία δεκάδων τρακτέρ τη νύχτα. Ένας ήχος από κόρνες συνοδεύει τις εικόνες.

Στιγμιότυπο μιας από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook. Λήψη εικόνας: 12/08/2022

Άλλες αναρτήσεις στο Facebook που μοιράζονται το ίδιο βίντεο εντοπίστηκαν εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Οι δημοσιεύσεις αυτές προσθέτουν επίσης ότι «με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, οι αγρότες έκαναν πάρτι στους αποκλεισμένους δρόμους: φαγητό, μπύρα και μουσική».

Οι αναρτήσεις αυτές κοινοποιήθηκαν τουλάχιστον 100 φορές στα ελληνικά. Παρόμοιοι ψευδείς ισχυρισμοί από την ίδια εκδήλωση κοινοποιήθηκαν και σε άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, των ρουμανικών και των πολωνικών.

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν κάποιες διαδηλώσεις στην Ιταλία, μεταξύ άλλων κατά της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Στις Κάτω Χώρες, οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν ευρέως κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, βγαίνοντας στους δρόμους με τα τρακτέρ τους. Ορισμένες από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράζονται το βίντεο από τα ιταλικά φεστιβάλ προσπαθούν να το συνδέσουν με αυτές τις άλλες διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του AFP, τα οχήματα συγκεντρώθηκαν μόνο για ένα «φεστιβάλ μπύρας και τρακτέρ» σε μια μικρή πόλη της βορειοδυτικής Ιταλίας και όχι για διαδηλώσεις.

Συγκεντρωμένα τρακτέρ για ένα φεστιβάλ

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι αποκαλύπτουν εικόνες από Ιταλούς αγρότες που «εξεγείρονται». Ωστόσο, μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στο Google δεν αποκάλυψε κανένα τέτοιο γεγονός που να περιγράφεται στον ιταλικό Τύπο.

Αντ' αυτού, το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Torino Oggi δημοσίευσε ένα άρθρο στις 20 Ιουλίου 2022 με τον ακόλουθο τίτλο: «Η Villafrance Piemonte στοχεύει ψηλά με το Tractor Beer Fest». Αναλυτικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι στόχος αυτού του «φεστιβάλ μπύρας και τρακτέρ» είναι να προγραμματίσει «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τρακτέρ που έχει οργανωθεί ποτέ στο Πιεμόντε», για να «υπογραμμίσει τη σημασία της γεωργίας» σε αυτή τη βορειοδυτική ιταλική περιοχή.

Έτσι, πολλοί επισκέπτες του φεστιβάλ, συνοδευόμενοι από τα τρακτέρ τους, ταξίδεψαν στη μικρή πόλη Villafrance Piemonte στις 23 Ιουλίου 2022. Στον ιστότοπό του, ο δήμος ενημέρωσε για την εκδήλωση και μοιράστηκε ακόμη και την αφίσα που ήταν αφιερωμένη σε αυτήν. Η ίδια εξηγεί ότι το φεστιβάλ διοργανώνεται από το «Pro loco» , έναν τοπικό τουριστικό σύλλογο.

Μετά από αρκετές αναρτήσεις που ανακοίνωσαν το φεστιβάλ στη σελίδα της στο Facebook στις 18 και 23 Ιουλίου 2022, ο εν λόγω τουριστικός οργανισμός δημοσίευσε ένα βίντεο στις 25 Ιουλίου, που περιέχει ορισμένες από τις εικόνες που ελέγχουμε. Το βίντεο δεν έχει λεζάντα, αλλά αρχίζει με ένα κοντινό πλάνο του μπλουζιού «Tractor Beer fest» ενός συμμετέχοντα.

Σε επικοινωνία με το AFP, η πρόεδρος της τοπικής τουριστικής ένωσης, Franca Alciato, δήλωσε στις 12 Αυγούστου 2022 ότι «το βίντεο δείχνει το φεστιβάλ μπύρας και τρακτέρ και τίποτα άλλο».

Τις συγκρίναμε με το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook: πολλά στοιχεία, που προσδιορίζονται παρακάτω, δείχνουν ότι οι εικόνες αυτές είναι απολύτως πανομοιότυπες.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook από την πόλη Villafranca Piemonte. Ο κόκκινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 15/08/2022
Στιγμιότυπο μιας από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook. Ο κόκκινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 15/08/2022

 

 

Η εικόνα στα αριστερά, που τραβήχτηκε στο 0:33 του βίντεο που δημοσίευσε η Villafranca Piemonte στη σελίδα της στο Facebook, είναι πανομοιότυπη με την εικόνα στα δεξιά, που τραβήχτηκε στην αρχή του παραπλανητικού βίντεο των 12 δευτερολέπτων.

Αυτό ισχύει και στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης των νυχτερινών σκηνών:

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook από την πόλη Villafranca Piemonte. Ο κόκκινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 15/08/2022
Στιγμιότυπο μιας από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook. Ο κόκκινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 15/08/2022

 

 

Η εναέρια άποψη τη νύχτα, πάνω αριστερά, βρίσκεται στο λεπτό 2:13 του βίντεο που δημοσιεύθηκε από τη Villafranca Piemonte. Είναι πανομοιότυπη με την εικόνα στα δεξιά, η οποία βρίσκεται στο 0:07 του παραπλανητικού βίντεο.

Συνεπώς, το αρχικό βίντεο έχει αφαιρεθεί από το πλαίσιο.

Διαμαρτυρίες αγροτών στη νότια Ιταλία

Ωστόσο, διαδηλώσεις αγροτών πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 21 Ιουλίου 2022, για παράδειγμα, περισσότερα από 300 τρακτέρ μπλόκαραν την κυκλοφορία σε έναν δρόμο πρόσβασης στην έδρα της νοτιοδυτικής περιφέρειας της Καλαβρίας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, περίπου 600 αγρότες διαδήλωσαν κατά της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα τοπικά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αγρότες από την επαρχία κοντά στην πόλη Καζέρτα εισήλθαν στη Νάπολη με τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούν για τα υγειονομικά μέτρα που έλαβαν οι περιφερειακές αρχές για τον έλεγχο της λοιμώδους νόσου βρουκέλλωσης (ή αλιώς μελιταίος πυρετός) και της φυματίωσης στα βοοειδή.

Στις 6 Ιουλίου 2022, μια άλλη διαδήλωση των αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πραγματοποιήθηκε επίσης στη Λαμέτσια Τέρμε, στα νότια της χώρας.

Το βίντεο αυτό κυκλοφορεί επίσης στο πλαίσιο μαζικών διαδηλώσεων στην Ολλανδία: εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι αγρότες έχουν αποκλείσει τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, απορρίπτουν κοπριά και απόβλητα, βάζουν φωτιά σε μπάλες άχυρου και συγκεντρώνονται έξω από τα σπίτια αρκετών πολιτικών.

Η αιτία είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αζώτου κατά 50% έως το 2030, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαλλοτριώσεις.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και βιώνει τακτικά έντονες αγροτικές διαμαρτυρίες. Οι εικόνες αυτών των διαδηλώσεων έχουν ήδη ελεγχθεί αρκετές φορές, όπως εξηγείται σε αυτό το άρθρο επαλήθευσης στα γαλλικά ή σε αυτό εδώ.

Μετάφραση και προσαρμογή