Ένα βίντεο δείχνει γαλλική ταινία από το 1901, όχι «τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' να πετάει φαγητό σε φτωχά παιδιά»

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο δεν δείχνει την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου να πετάει φαγητό σε φτωχά παιδιά, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν αναρτήσεις στο Facebook. Οι τελευταίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώην βασίλισσα, η οποία φαίνεται να πετάει κομμάτια ψωμιού σε μια ομάδα παιδιών που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από ένα σπίτι αποικιακού τύπου. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απόσπασμα από μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε από τους αδελφούς Λιμιέρ στο Βιετνάμ. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1901, χρόνια πριν γεννηθεί η βασίλισσα.

«Αυτή είναι η ίδια η βασίλισσα που ρίχνει φαγητό στα αφρικανά παιδιά σαν να είναι κοτόπουλα», αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο Facebook της 10ης Σεπτεμβρίου.

Οι αναρτήσεις, που κοινοποιούνται σε πολλές γλώσσες, δείχνουν δύο γυναίκες -- ντυμένες με λευκά φορέματα και καπέλα -- να πετούν μικρά αντικείμενα προς μια ομάδα παιδιών, τα οποία στη συνέχεια τρέχουν να τα μαζέψουν από το έδαφος.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 15/09/2022

Παρόμοιες αναρτήσεις βρέθηκαν εδώ και εδώ. Το βίντεο έχει κοινοποιηθεί πάνω από 400 φορές και έχει προβληθεί πάνω από 12.000 φορές στο Facebook.

Το ίδιο απόσπασμα προβλήθηκε επίσης δεκάδες χιλιάδες φορές μετά την κοινοποίησή του στο Facebook σε αγγλόφωνες αναρτήσεις στην Αφρική εδώ και εδώ. Κοινοποιήθηκε επίσης σε παρόμοιες αναρτήσεις στα ισπανικά και στα αραβικά.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν δείχνει την εκλιπούσα βασίλισσα να πετάει φαγητό σε φτωχά παιδιά, αλλά δύο Γαλλίδες στο Βιετνάμ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία και ένα είδωλο άμεσα αναγνωρίσιμο από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

Μια γαλλική ταινία

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στα στα καρέ του κλιπ βρήκε μια μεγαλύτερη έκδοση του βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Wikimedia Commons στις 24 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, δείχνει μέρος μιας ταινίας των αδελφών Λιμιέρ. Ο Ογκίστ (1862-1954) και Λουί Λιμιέρ (1864-1948) δημιούργησαν τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες στον κόσμο.

Ο γαλλόφωνος τίτλος της ταινίας μεταφράζεται ως «Παιδιά από το Ανάμ που μαζεύουν νομίσματα μπροστά από το ναό του Λανγκ».

Ακολουθεί στιγμιότυπο του βίντεο στην παραπλανητική ανάρτηση (αριστερά) και του βίντεο στο Wikimedia Commons (δεξιά):

Στιγμιότυπο του βίντεο στην παραπλανητική ανάρτηση (αριστερά) και του βίντεο στο Wikimedia Commons (δεξιά). Λήψη εικόνων: 10/09/2022

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λιμιέρ, ενός κινηματογραφικού οργανισμού με έδρα τη Λυών που τιμά το έργο των αδελφών Λιμιέρ, δήλωσε στο AFP ότι τα πλάνα προέρχονται από την ταινία τους «Παιδιά από το Ανάμ συλλέγουν νομίσματα μπροστά από το ναό Lang».

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Gabriel Veyre, γυρίστηκε μεταξύ 1899 και 1900 σε μια περιοχή της τότε «Γαλλικής Ινδοκίνας», που αποτελεί σήμερα μέρος του Βιετνάμ, δήλωσε αυτός ο εκπρόσωπος.

«Οι δύο γυναίκες μπροστά από το ναό Λανγκ είναι η σύζυγος και η κόρη του γενικού κυβερνήτη της Ινδοκίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «[Η βασίλισσα] Ελισάβετ Β' γεννήθηκε 25 χρόνια αργότερα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να εμφανιστεί στην ταινία».

Και πρόσθεσε: «Η γυναίκα [στην ταινία] δεν πετάει φαγητό, αλλά αρχαία νομίσματα που ονομάζονται 'qian', τα οποία χρησιμοποιούνταν στην Κίνα και την Ινδοκίνα και είχαν μικρή αξία. Μια τρύπα στη μέση καθιστούσε δυνατή τη μεταφορά τους με σπάγκο».

Ένα σαφέστερο στιγμιότυπο από την ίδια ταινία δημοσιεύτηκε εδώ σε έναν γαλλόφωνο ιστότοπο που καταγράφει τις ταινίες των αδελφών Λιμιέρ.

Η αραβόφωνη ομάδα του AFP Fact Check διέψευσε προηγουμένως παρόμοιες αναρτήσεις που κοινοποίησαν το κλιπ.

Μετάφραση και προσαρμογή