Όχι, η Ελβετία δεν ζητά την «καταγγελία» γειτόνων που θερμαίνουν υπερβολικά τα σπίτια τους
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 στις 13:11
- Επικαιροποιήθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2022 στις 13:19
- 10 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Emilie BERAUD, AFP Γαλλία
- Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Ελβετία. Διαφήμηση της αστυνομίας... Έβαλε ο γείτονας τη θέρμανση πάνω από τους 19 βαθμούς; Καλέστε μας και λάβετε 200 φράγκα ανταμοιβή», γράφει μια εικόνα που κοινοποιήθηκε στο Facebook στις 11 Σεπτεμβρίου. «Είπαμε. Οργανωμένα κράτη. Είναι διεθνής η κρίμιναλ οργάνωση», σχολίαζει ο χρήστης.
Η εικόνα που κοινοποιήθηκε δείχνει μια αφίσα με το ακόλουθο κείμενο στα γερμανικά: «Ο γείτονάς σας θερμαίνει το διαμέρισμά του σε θερμοκρασία άνω των 19 βαθμών; Παρακαλούμε ενημερώστε μας», συνοδευόμενη από έναν ελβετικό αριθμό τηλεφώνου. Στην αφίσα διακρίνεται μια χαμογελαστή γυναίκα στο τηλέφωνο.
Παρόμοιες αναρτήσεις έχουν εντοπιστεί εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, μία από τις οποίες αναφέρει επίσης ότι η παράβαση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «φυλάκιση έως και τριών ετών». Ένας χρήστης πρόσθεσε σε μια ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύθηκε επίσης στις 11 Σεπτεμβρίου: «Ο Όργουελ δεν μπόρεσε να συλλάβει αυτήν την κατάντια».
Η ίδια εικόνα έχει βρεθεί και σε άλλες γλώσσες, όπως τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σερβικά, τα ρουμανικά, τα βουλγαρικά και τα γερμανικά από τις 10 Σεπτεμβρίου.
Η εικόνα κυκλοφορεί σε μια εποχή που η Ευρώπη βιώνει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δήλωσαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ότι τάσσονται υπέρ μιας σειράς πρωτοφανών έκτακτων μέτρων, αναφέροντας ακόμη και ένα ανώτατο όριο στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Μετά από αυτό, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενεργειακή νηφαλιότητα. Αυτό ισχύει ιδίως για την Ελβετία, η οποία ξεκίνησε μια «εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας» στις 31 Αυγούστου 2022 για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν την έλλειψη ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους φορείς, με στόχο την εξοικονόμηση του 10% της ενέργειας. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτύχει εξοικονόμηση 30% μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
Μάλιστα, προβλέπονται ακόμη και κυρώσεις για τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν ακολουθούν αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Στα κοινωνικά δίκτυα, ορισμένοι χρήστες εξέφρασαν τους φόβους τους σχετικά με την εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών, ενώ άλλοι κατήγγειλαν τα μέτρα ως πρόδρομο ενός «ενεργειακού διαβατηρίου» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελβετία, τα μέτρα για τον περιορισμό και την απαγόρευση της χρήσης βρίσκονται επί του παρόντος σε στάδιο διαβούλευσης και θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν οι ελβετικές αρχές. Ωστόσο, το οπτικό υλικό που αναμεταδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα δεν αποτελεί ενημερωτική εκστρατεία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, διαβεβαίωσε το AFP το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας (DEFR) στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μοντάζ που δημιουργήθηκε από μια εικόνα που είναι αποθηκευμένη σε μια διαδικτυακή συλλογή φωτογραφιών.
Ένα φωτομοντάζ που καταγγέλθηκε από την Ελβετική Συνομοσπονδία
Μια αντιστροφή αναζήτηση εικόνας στη μηχανή αναζήτησης TinEye επιτρέπει την εύρεση της αρχικής εικόνας στην οποία βασίστηκε η εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για μια εικόνα από τη συλλογή φωτογραφιών Adobe Stock, η οποία προσφέρει φωτογραφίες που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.
Για να μοιάζει με επίσημη ενημερωτική εκστρατεία, το λογότυπο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και ο αριθμός τηλεφώνου του Ομοσπονδιακού Τμήματος Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνιών (DETEC) επικολλήθηκαν στην εικόνα, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα μήνυμα στα ελβετικά γερμανικά: «Ο γείτονάς σας θερμαίνει το διαμέρισμά του πάνω από τους 19 βαθμούς; Παρακαλούμε ενημερώστε μας».
Στο κάτω δεξιά μέρος της αφίσας υπόσχεται «αμοιβή 200 ελβετικών φράγκων» (περίπου 208 ευρώ) σε όποιον καταγγείλει τον γείτονα.
Όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος Katherine Denkinson στο Twitter στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, η φωτογραφία του δημόσιου διαφημιστικού χώρου προέρχεται επίσης από φωτογραφία αρχείου. Μια άλλη αντίστροφη αναζήτηση εικόνας έδειξε ότι η εικόνα είναι ελεύθερα διαθέσιμη σε ιστότοπους όπως το Freepik. Οι αντανακλάσεις των φώτων στην αφίσα και στον τοίχο δείχνουν ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα.
Η εικόνα του άδειου διαφημιστικού χώρου είναι δημοφιλής μεταξύ των σχεδιαστών για να δείξουν πώς θα έμοιαζε το σχέδιο της αφίσας τους στην πραγματική ζωή, όπως φαίνεται εδώ, εδώ και εδώ.
Σε επικοινωνία με το AFP, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας (DEFR) μας διαβεβαίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 ότι «το λογότυπο της Συνομοσπονδίας και ο αριθμός τηλεφώνου που εμφανίζεται στην εικόνα έχουν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Η Συνομοσπονδία δεν δημιούργησε τέτοιες αφίσες ούτε απηύθυνε τέτοια έκκληση, πρόκειται σαφώς για χειραγώγηση».
«Ψευδείς εκκλήσεις για την καταγγελία της συμπεριφοράς γειτόνων που υποτίθεται ότι θερμαίνουν υπερβολικά τα σπίτια τους κυκλοφορούν από το Σάββατο στα κοινωνικά δίκτυα. Η Συνομοσπονδία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα μηνύματα και παίρνει επίσημα αποστάσεις από αυτά», πρόσθεσε η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα για αυτή την κατάχρηση».
Διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα για την έλλειψη φυσικού αερίου
Οι δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι στην Ελβετία «απαγορεύεται να ανεβάζει κανείς τη θερμοκρασία του αέρα σε ιδιωτικές κατοικίες πάνω από 19 βαθμούς».
Στο πλαίσιο αυτό, το Ομοσπονδιακό Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων, Παιδείας και Έρευνας (DEFR) δήλωσε στο AFP στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 ότι «επί του παρόντος, δεν υπάρχει ούτε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ούτε έλλειψη φυσικού αερίου στην Ελβετία, γι' αυτό και δεν ισχύουν περιορισμοί ή απαγορεύσεις χρήσης. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει παράβαση των διατάξεων αυτών. Η διοίκηση προετοιμάζει επί του παρόντος μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης».
Πράγματι, η ίδια υπηρεσία διεξάγει διαβούλευση με τα διάφορα καντόνια σχετικά με δύο σχέδια διαταγμάτων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Πρόκειται για το διάταγμα για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στη χρήση του φυσικού αερίου και το διάταγμα για τις ποσοστώσεις φυσικού αερίου.
Το πρώτο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου σε ορισμένα κτίρια σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης, καθώς και περιορισμούς στη χρήση φυσικού αερίου σε εσωτερικούς χώρους που δεν μπορούν να θερμανθούν πάνω από 19°C.
«Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως τη μείωση της θερμοκρασίας των δωματίων και του ζεστού νερού. Αρχικά, θα αφορούσαν κυρίως τους χώρους εργασίας, αλλά θα μπορούσαν να επεκταθούν και στα σπίτια. Καθώς τα νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου, η ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελβετία δεν είναι δυνατή χωρίς τη βοήθειά τους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Στην απάντησή του στο AFP στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, Παιδείας και Έρευνας (DEFR) εξήγησε επίσης ότι: «Είναι φυσικά απαραίτητο να καθοριστεί με συγκεκριμένους όρους η εφαρμογή και η παρακολούθηση των περιορισμών και των απαγορεύσεων που ενδέχεται να υιοθετηθούν. Ο νόμος για τον εφοδιασμό της χώρας (LAP), στον οποίο θα βασίζονταν αυτά, δεν προβλέπει πρόστιμα. Η δίωξη των παραβάσεων του LAP θα ήταν επομένως πιο περίπλοκη, αλλά το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονταν δεν θα ήταν υψηλότερο από εκείνο των συνήθων προστίμων».
Σημειώνεται ότι το μέγιστο ποσό προστίμου ανέρχεται στα 300 ελβετικά φράγκα (περίπου 312 ευρώ).
Σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, η Ελβετία μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στη χρήση και απαγορεύσεις. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει συμβεί. Καθώς δεν υπάρχουν απαγορεύσεις προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να τις παραβιάσει κανείς ή να καταγγείλει τον γείτονά του γι' αυτό. Εάν τεθούν περιορισμοί, ο ομοσπονδιακός νόμος για τον οικονομικό εφοδιασμό της χώρας (LVG) θα αποτελέσει τη βάση.
Ο Markus Spörndli, αναπληρωτής επικεφαλής επικοινωνίας στο Τμήμα Οικονομίας, Παιδείας και Επιστημών (WBF/DEFR) δήλωσε στο AFP στις 14 Σεπτεμβρίου ότι «οι αυστηροί έλεγχοι δεν είναι ούτε εφικτοί ούτε επιθυμητοί». Η Ελβετία βασίζεται στους κατοίκους της να σέβονται το νόμο, πρόσθεσε.
Έναρξη εκστρατείας εξοικονόμησης ενέργειας
Προς το παρόν, τα μόνα μέτρα που έλαβε η Συνομοσπονδία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι μέτρα για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου και η έναρξη εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με καθημερινές πράξεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Με τίτλο «Η ενέργεια είναι περιορισμένη. Ας μην τη σπαταλούμε», η εκστρατεία απευθύνει μια σειρά συστάσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, από το καθάρισμα των θερμαντικών σωμάτων μέχρι το μαγείρεμα του φαγητού υπό κάλυψη.
«Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, ώστε η Ελβετία να μην βρεθεί σε κατάσταση έλλειψης», αναφέρει η κυβερνητική ιστοσελίδα.
Nous devons conjuguer maintenant nos efforts pour économiser l’#énergie: plus il y aura de personnes, d’entreprises et d’organisations qui auront à cœur de suivre les recommandations, plus les #économiesdénergie réalisées seront importantes!#nepasgaspillerhttps://t.co/dD3gLaRmvFhttps://t.co/Lqcgzp3UDupic.twitter.com/4RsUgaGDcB
— DETEC - UVEK - DATEC (@UVEK_DETEC) August 31, 2022
Σε έναν ειδικό ιστότοπο, η ελβετική κυβέρνηση μοιράζεται συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για τα ιδιωτικά νοικοκυριά, καθώς και για εταιρείες και ενώσεις:
Η Ελβετία απειλείται από ελλείψεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ο φόβος η Ελβετία να μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια τους επόμενους μήνες είναι ορατός.
Η χώρα καλύπτει σχεδόν το 95% των ενεργειακών της αναγκών με πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και ξύλο, και η συντριπτική πλειονότητα αυτής της ενέργειας εισάγεται, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών Προμηθειών.
Το καλοκαίρι, η χώρα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια από τους εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.
Το χειμώνα, ωστόσο, συμβαίνει το αντίστροφο: η Ελβετία εισάγει συνήθως ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο από τη Γερμανία, η οποία φέτος αντιμετωπίζει μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μια πανευρωπαϊκή έλλειψη φυσικού αερίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 24 Αυγούστου 2022 ότι θα υποστηρίξει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για το χειμερινό εξάμηνο σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση των τελευταίων πέντε ετών.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και τέλους Μαρτίου 2023, προκειμένου να αποφύγουν από κοινού μια κατάσταση έλλειψης και να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό για τον προσεχή χειμώνα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας