O Ίλον Μασκ μιλάει στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του νέου μοντέλου Tesla Model Y στο Χαουθορν στην Καλιφόρνια στις 14 Μαρτίου 2019 ( AFP / Frederic J. Brown)

Ο Ίλον Μασκ δεν απέλυσε στέλεχος του Twitter κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Μόλις μια εβδομάδα αφότου ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter, ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε την απόλυση σχεδόν των μισών υπαλλήλων του κοινωνικού δικτύου. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φέρεται να δείχνει τον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, να απολύει ζωντανά σε αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή ένα από τα στελέχη του Twitter. Αν και το εν λόγω στέλεχος, η Βιτζάγια Γκάντε, πράγματι απολύθηκε, το βίντεο είναι στην πραγματικότητα μια σατιρική σύνθεση διαφόρων αποσπασμάτων από διάφορες συνεντεύξεις, όπως εξήγησε στο AFP ο δημιουργός του.

Ο Ίλον Μάσκ , ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, αγόρασε το Twitter τον Οκτώβριο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δίνη της εβδομάδας που ακολούθησε, το μισό προσωπικό της εταιρείας, 7.500 άτομα, απολύθηκε, συμπεριλαμβανομένων πολλών κορυφαίων στελεχών.

Μεταξύ των πρώτων που απολύθηκαν ήταν η Βιτζάγια Γκάντε, επικεφαλής των νομικών υποθέσεων του Twitter και θεωρούμενη ως η ηθική αρχή της κοινωνικής πλατφόρμας, η οποία βρισκόταν πίσω από την απόφαση να απαγορευτεί μόνιμα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ από το Twitter.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες γλώσσες φέρεται να δείχνει τον Μάσκ να πυροβολεί την Γκάντε ζωντανά στον αέρα. «Ο Ίλον Μάσκ καθαρίζει ζωντανά στο Twitter! Απολύοντας τον αξιωματικό λογοκρισίας που απαγόρευσε τον Τραμπ! Τίποτα σαν τη μια μέρα μετά την άλλη», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook της 29ης Οκτωβρίου 2022.

Το βίντεο δείχνει την Γκάντε στο podcast «The Joe Rogan Experience» να λέει: «Νομίζω ότι αποτύχαμε με διάφορους τρόπους και θέλω να το παραδεχτώ αυτό».

Ο Ίλον Μασκ εμφανίζεται στη συνέχεια να την διακόπτει: «Η αποτυχία συνοδεύεται από μεγάλη ποινή. Απολύεσαι».

Το βίντεο περνάει στον Ρόγκαν και σε έναν άλλο καλεσμένο του podcast, τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Τιμ Πούλ, ο οποίος φαίνεται να κοιτάζει αμήχανα την Γκάντε και στη συνέχεια βλέπουμε απλώς μια άδεια καρέκλα, με το υπονοούμενο ότι η Γκάντε έχει σηκωθεί και έχει φύγει.

Πολλοί χρήστες φάνηκε να πιστεύουν ότι το υλικό με τον Ίλον Μασκ είναι αυθεντικό, αλλά το βίντεο είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα αποσπασμάτων από διάφορες συνεντεύξεις.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 11/11/2022

Το ίδιο βίντεο έχει κοινοποιηθεί και αλλού στο Facebook εδώ, καθώς και στο Twitter.Το βίντεο κυκλοφορεί ευρέως από τα τέλη Οκτωβρίου στα πολωνικά, αγγλικά, κινέζικα και γαλλικά. Το AFP το έχει ήδη επαληθεύσει εδώ στα αγγλικά.

Ένα βίντεο αστείο

Στο βίντεο εμφανίζεται το λογότυπο @damonimani στην επάνω αριστερή γωνία. Μια αναζήτηση του χειρογράφου στο Twitter εμφανίζει το προφίλ του παραγωγού βίντεο Ντέιμον Ιμάνι με έδρα τη Δανία, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά χιουμοριστικό περιεχόμενο.

Ο Ιμάνι δημοσίευσε το βίντεο στις 29 Οκτωβρίου σε ένα tweet που έκτοτε έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια προβολές.

Ο ίδιος απάντησε στο αρχικό του tweet λέγοντας ότι το βίντεο ήταν μια «παρωδία» και δήλωσε στο AFP στις 3 Νοεμβρίου ότι είναι ο δημιουργός του μοντάζ.

«Το βίντεο αποτελείται από τρία ξεχωριστά βίντεο, δύο από το podcast του Τζο Ρόγκαν και το τελευταίο από ένα κλιπ στο οποίο μιλάει για επιχειρήσεις και διαχείριση», δήλωσε ο Ιμάνι στο AFP.

Μια αντίστροφη αναζήτηση για το βίντεο με τη χρήση του εργαλείου Invid διαπίστωσε ότι το κλιπ με την Γκάντε να μιλάει προέρχεται από ένα επεισόδιο του «The Joe Rogan Experience» από τις 5 Μαρτίου 2019. Στη συνέντευξη συμμετείχε η Γκάντε μαζί με τον Τζο Ρόγκαν, τον Τιμ Πούλ και τον ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ - αλλά όχι τον Ίλον Μάσκ.

Στη συνέντευξη, η Γκάντε λέει: «Νομίζω ότι έχουμε αποτύχει με διάφορους τρόπους και θέλω να το παραδεχτώ αυτό», πριν συνεχίσει να μιλάει για την έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από τα πρότυπα της κοινότητας του Twitter.

Σύγκριση στιγμιότυπων που δείχνουν τη Vijaya Gadde στο επεξεργασμένο βίντεο (αριστερά) και στο αρχικό βίντεο (δεξιά). Λήψη εικόνων: 11/11/2022

Οι εικόνες του Μάσκ να μιλάει προέρχονται από ένα διαφορετικό επεισόδιο της εκπομπής «The Joe Rogan Experience» από τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, στο οποίο δεν εμφανιζόταν η Γκάντε.

Ακολουθεί σύγκριση στιγμιότυπων του Ίλον Μασκ στο επεξεργασμένο βίντεο (αριστερά) και σε ένα επεισόδιο του «The Joe Rogan Experience» (δεξιά):

Σύγκριση στιγμιότυπων που δείχνουν τον Ίλον Μασκ στο επεξεργασμένο βίντεο (αριστερά) και στο αρχικό βίντεο (δεξιά). Λήψη εικόνων: 11/11/2022

Ωστόσο, το ηχητικό στιγμιότυπο του Μασκ που προφανώς απολύει την Γκάντε δεν εμφανίζεται στο επεισόδιο.

Ο ινδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος The Quint διαπίστωσε ότι ο ήχος είχε επεξεργαστεί από μια συνέντευξη που έδωσε ο Μασκ στο Συμπόσιο Αεροπορικού Πολέμου των ΗΠΑ στις 2 Μαρτίου 2020.

Στη συνέντευξη, η έκφραση που χρησιμοποιεί ο Ίλον Μασκ είναι πιο μεγάλης διάρκειας: «Η αποτυχία στo να μην προσπαθείς καθόλου να καινοτομήσεις, συνοδεύεται από μια μεγάλη ποινή. Θα απολυθείτε».

Στο βίντεο αστείο, ο ήχος έχει κοπεί: «Η αποτυχία συνοδεύεται από μεγάλη ποινή. Απολύεσαι».

Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγες ημέρες μετά τις μαζικές απολύσεις, το Twitter ζήτησε από τους πρώην υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εταιρεία. Ο λόγος; Κάποιοι απολύθηκαν κατά λάθος και η διοίκηση συνειδητοποίησε ότι η εργασία και η εμπειρία τους ήταν απαραίτητες για την εταιρεία που ελέγχεται από τον Μασκ.

Η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ προκάλεσε καταιγισμό ψευδών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας κατασκευασμένης δήλωσης που έλεγε ότι ο Ντόναλντ Τράμπ θα επανέλθει στο κοινωνικό δίκτυο, καθώς και αβάσιμων αναφορών ότι θα αρχίσει να ελέγχει τα γεγονότα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μετάφραση και προσαρμογή