Αυτό το βίντεο δείχνει τον Πρόεδρο Μακρόν της Γαλλίας να χαστουκίζεται από έναν άνδρα το 2021 και όχι από μια γυναίκα

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022 στις 11:58
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: AFP Καναδάς
  • Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS
Ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να χαστουκίζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το 2021 κοινοποιήθηκε σε διαδικτυακά άρθρα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Νοέμβριο του 2022, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι δείχνει μια γυναίκα να χτυπά τον Γάλλο πρόεδρο, με φόντο την πτώση της δημοτικότητάς του. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πραγματικότητα τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοανατολική Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών.

«Γυναίκα χαστούκισε τον Εμμανουέλ Μακρόν!», γράφει ο τίτλος ενός διαδικτυακού άρθρου από τις 20 Νοεμβρίου 2022 που κοινοποιήθηκε στο Facebook εδώ.

Το άρθρο συνεχίζει: «Νέο δημόσιο επεισόδιο για τον Γάλλο πρόεδρο που βλέπει μάλιστα και την δημοφιλία του να πέφτει, λίγους μήνες μόλις μετά την επανεκλογή του. Γυναίκα φαίνεται να χαστουκίζει δημόσια τον Μακρόν με τους άνδρες ασφαλείας του να πέφτουν πάνω της και να την συλλαμβάνουν».

Το άρθρο κοινοποιεί ένα βίντεο στο Youtube όπου ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να πλησιάζει ένα πλήθος. Σύντομα, ένα άτομο με μπλούζα χρώματος λαδί του κρατάει το χέρι και τον χαστουκίζει. Το άτομο αυτό στη συνέχεια πέφτει στο έδαφος από τους σωματοφύλακες του προέδρου.

Ένα tweet με την ίδια ακολουθία παρατίθεται επίσης στο άρθρο. Ο χρήστης γράφει: «Τις άρπαξε πάλι ο Μακρον».

Image
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 24/11/2022

Το AFP είχε ήδη επαληθεύσει τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν σε αυτόν τον ειδησεογραφικό ιστότοπο εδώ.

Άλλα διαδικτυακά άρθρα που αναφέρουν το πρώτο άρθρο ως πηγή και έχουν κοινοποιηθεί στο Facebook δεκάδες φορές έχουν εντοπιστεί εδώ, εδώ και εδώ.

Το βίντεο κυκλοφόρησε επίσης στο Facebook, όπου ένας χρήστης έγραψε: «Γαλλίδα ρίχνει χαστούκι στον δημοκράτη Μακρόν λέγοντας ζήτω ο Πουτιν».

Το ίδιο βίντεο με τον ισχυρισμό ότι ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε πρόσφατα το χαστούκι κυκλοφόρησε και σε άλλες γλώσσες, όπως τα ισπανικά, τα κροατικά, τα πολωνικά και τα αγγλικά.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Το βίντεο δεν είναι από το 2022, αλλά από τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, δεν είναι μια γυναίκα που χαστουκίζει τον Εμανουέλ Μακρόν σε αυτό το βίντεο, αλλά ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.

Ένα περιστατικό τον Ιούνιο του 2021

Μια αναζήτηση στα δημοσιεύματα του AFP δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε χαστούκι στο πρόσωπο από έναν άνδρα στις 8 Ιουνίου 2021 κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική Γαλλία, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Μακρόν χαιρετούσε το κοινό που τον περίμενε πίσω από κιγκλιδώματα στην πόλη Tain-l'Hermitage όταν ένας άνδρας φώναξε: «Montjoie! Saint-Denis! A bas la macronie», -- ένα βασιλικό σύνθημα αναμεμειγμένο με μια κριτική κατά της πολιτικής του Γάλλου προέδρου -- προτού χαστουκίσει τον Μακρόν. Στη συνέχεια, οι σωματοφύλακες του Μακρόν έριξαν τον άνδρα στο έδαφος.

Μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στις κύριες μηχανές αναζήτησης μας επέτρεψε να βρούμε βίντεο με το ίδιο περιστατικό. Αν και τα βίντεο έχουν τραβηχτεί από διαφορετικές γωνίες, απεικονίζουν το ίδιο γεγονός του Ιουνίου 2021.

Ένα πρώτο βίντεο, με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2021, βρέθηκε στο επίσημο κανάλι Youtube της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, τραβηγμένο από σχεδόν την ίδια οπτική γωνία με αυτό των παραπλανητικών δημοσιευμάτων που επαληθεύουμε. Δείχνει τον ίδιο άνδρα με τα μακριά μαύρα μαλλιά και μία μπλούζα χρώματος λαδί, όπως επισημαίνεται με κόκκινο κύκλο στην παρακάτω σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης μεταξύ του βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook (αριστερά) και εκείνου που δημοσίευσε η εφημερίδα στο Youtube (δεξιά):

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων μεταξύ του βίντεο από την παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και του βίντεο στο Youtube της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien (δεξιά). Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 24/11/2022

Είναι επίσης δυνατή η διάκριση της λευκής μάσκας που φορούσε ο νεαρός άνδρας, όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση εικόνων:

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων μεταξύ του βίντεο από την παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και του βίντεο στο Youtube της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien (δεξιά). Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 24/11/2022

Το δεύτερο βίντεο που βρήκαμε προέρχεται από το επίσημο κανάλι Youtube του γαλλικού ειδησεογραφικού καναλιού BFMTV. Είναι επίσης δυνατό να διακρίνει κανείς, από μια άλλη οπτική γωνία, τον άνδρα με τη λαδί μπλούζα να χαστουκίζει τον Μακρόν.

Ακόμη μια λεπτομέρεια μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για το ίδιο περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2021: μια γυναίκα με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μπλούζα διακρίνεται πίσω από τον άνδρα που δινει το χαστούκι στον Μακρόν. Έχουμε κυκλώσει το πρόσωπό της με κόκκινο χρώμα στη σύγκριση των στιγμιότυπων οθόνης που ακολουθεί:

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων μεταξύ του βίντεο από την παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook (αριστερά) και του βίντεο στο Youtube του γαλλικού ειδησεογραφικού καναλιού BFMTV (δεξιά). Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 24/11/2022

Ψάχνοντας για πρόσφατες αναφορές σε παρόμοιο περιστατικό - το οποίο έγινε τότε διεθνές πρωτοσέλιδο - δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία αναφορά από αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο.

Στις 10 Ιουνίου 2021, ο 28χρονος Ντάμιεν Ταρέλ, αφού παραδέχτηκε το χαστούκι και παραιτήθηκε από το δικαίωμά του για πλήρη δίκη, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 18 μηνών, εκ των οποίων οι 14 με αναστολή. Η πλήρης ποινή του επιβεβαιώθηκε κατόπιν έφεσης στις αρχές Νοεμβρίου 2022.

Οι λόγοι του Ταρέλ για το χαστούκι αποτέλεσαν αντικείμενο ενός άλλου ψευδούς ισχυρισμού που καταρρίφθηκε από το AFP.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2022 και έγινε έτσι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που κερδίζει δεύτερη θητεία την τελευταία 20ετία. Το ποσοστό αποδοχής του παρέμεινε σταθερό στο 35% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου στην κυριακάτικη γαλλική εφημερίδα JDD.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας