Διαδικτυακό άρθρο ισχυρίζεται ψευδώς ότι δικαστήριο της Πενσιλβάνια επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «στημένες»

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα διαδικτυακό άρθρο που κοινοποιήθηκε στο Facebook υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Πενσιλβάνια αποφάσισε ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «στημένες». Το άρθρο παραθέτει μια ανάρτηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής. Το δικαστήριο διέταξε στις αρχές Νοεμβρίου του 2022 ότι οι αξιωματούχοι της πολιτείας δεν θα πρέπει να μετρήσουν τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν ημερομηνία ή αυτά που επιστράφηκαν με λανθασμένες ημερομηνίες, στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν «στημένες».

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια μόλις έκρινε ότι οι εκλογές του 2020 ήταν 'στημένες'», γράφει ο τίτλος ενός διαδικτυακού άρθρου που δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2022.

Το άρθρο παραθέτει μια ανάρτηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social. Η ανάρτησή του έχει ως εξής: «Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια μόλις αποφάνθηκε στην ουσία, ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες, αλλά θα αφήσουν το αποτέλεσμα να παραμείνει, ωστόσο, στις μελλοντικές εκλογές, δεν επιτρέπεται πλέον να κάνετε ό,τι έγινε στις εκλογές του 2020. Είναι αυτό δίκαιο, ή έστω νόμιμο. Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει πολλές περισσότερες ψήφους από όσες θα χρειάζονταν για να κερδίσει η Πενσιλβάνια. Τι απάτη!».

Στιγμιότυπα της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook (δεξιά) και της ανάρτησης του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social (αριστερά). Λήψη εικόνων: 21/11/2022

Οι αναρτήσεις που κοινοποιούν το ίδιο άρθρο εντοπίστηκαν εδώ και εδώ στο Facebook και εδώ στο Twitter.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί κοινοποιήθηκαν επίσης στα αγγλικά στο Facebook και σε συντηρητικούς ιστότοπους τις ημέρες που προηγήθηκαν της 8ης Νοεμβρίου. Αποτελούν την πιο πρόσφατη παραπληροφόρηση που στοχεύει την Πενσιλβάνια, μια πολιτεία μάχης που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε με περισσότερες από 80.000 ψήφους το 2020

Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν τις ημέρες που προηγήθηκαν των ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων της Πενσιλβάνια, στις οποίες ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν επικράτησε του Ρεπουμπλικανού Μεχμέτ Οζ, ενός διάσημου γιατρού που υποστηρίζεται από τον Τραμπ, στην έντονα αμφισβητούμενη αναμέτρηση για τη Γερουσία των ΗΠΑ στην πολιτεία. Ο Νταγκ Μαστριάνο, ένας άλλος υποστηριζόμενος από τον Τραμπ Ρεπουμπλικανός, καταποντίστηκε επίσης στην Πενσιλβάνια, χάνοντας την κούρσα του κυβερνήτη από τον Δημοκρατικό διεκδικητή Τζος Σαπίρο.

«Αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής», δήλωσε στο AFP η Amy Gulli, διευθύντρια επικοινωνίας της πολιτείας της Πενσιλβάνια, στις 16 Νοεμβρίου 2022, για τη θέση του Τραμπ. «Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια δεν αποφάνθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν 'στημένες'».

Η Πενσιλβάνια απαγόρευσε την καταμέτρηση ορισμένων ψηφοδελτίων

Την 1η Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια διέταξε τους αξιωματούχους των κομητειών να «απέχουν από την καταμέτρηση οποιωνδήποτε ψηφοδελτίων απόντων και επιστολικής ψήφου που παραλήφθηκαν για τις γενικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2022 και περιέχονται σε εξωτερικούς φακέλους χωρίς ή με λανθασμένη ημερομηνία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια ανέφερε στην απόφασή του: «Δια του παρόντος διατάσσουμε τα εκλογικά συμβούλια των κομητειών της Πενσιλβάνια να διαχωρίσουν και να διαφυλάξουν τυχόν ψηφοδέλτια που περιέχονται σε μη χρονολογημένους ή λανθασμένα χρονολογημένους εξωτερικούς φακέλους».

Η υπόθεση, η οποία δίχασε το δικαστήριο, ασκήθηκε από την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή, την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή του Κογκρέσου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της πολιτείας και μεμονωμένους ψηφοφόρους. Εκδόθηκε μετά από μια πολυετή δικαστική διαμάχη σχετικά με τις απαιτήσεις χρονολόγησης της Πενσιλβάνια για τις επιστολικές ψήφους - τις οποίες χρησιμοποιούν δυσανάλογα οι Δημοκρατικοί.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να υπογράφουν και να χρονολογούν τους φακέλους επιστροφής που περιέχουν ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου προκειμένου να καταμετρηθούν, σύμφωνα με την πολιτεία της Πενσιλβάνια. Τα επιστολικά ψηφοδέλτια πρέπει επίσης να παραληφθούν έως τις 8μ.μ. (0100 GMT) την ημέρα των εκλογών, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τους ψηφοφόρους του εξωτερικού.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κομητείες δεν πρέπει να καταμετρούν ψηφοδέλτια χωρίς ημερομηνία. Θα πρέπει να τα βάλουν στην άκρη», δήλωσε στο AFP στις 4 Νοεμβρίου 2022 ο Τζον Κινκέιντ, καθηγητής διακυβέρνησης στο Lafayette College στην Πενσιλβάνια.

Ωστόσο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας προκάλεσε σύγχυση στους τοπική εφορευτική επιτροπή, οι οποίοι δεν ήταν σίγουροι για το πώς να καθορίσουν τι συνιστά ένα ψηφοδέλτιο με «λανθασμένη ημερομηνία», ανέφερε το Philadelphia Inquirer. Έτσι, στις 5 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε συμπληρωματική απόφαση:

«Για τους σκοπούς των γενικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2022, οι 'εσφαλμένα χρονολογημένοι εξωτερικοί φάκελοι' είναι οι εξής: (1) εξωτερικοί φάκελοι επιστολικής ψήφου με ημερομηνίες που δεν εμπίπτουν στο διάστημα ημερομηνιών από 19 Σεπτεμβρίου 2022 έως 8 Νοεμβρίου 2022 και (2) εξωτερικοί φάκελοι επιστολικής ψήφου με ημερομηνίες που δεν εμπίπτουν στο διάστημα ημερομηνιών από 30 Αυγούστου 2022 έως 8 Νοεμβρίου 2022».

Αυτό διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο η Πενσιλβάνια κατέγραψε τις επιστολικές ψήφους κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020, όταν οι ψήφοι που ελήφθησαν μετά τη λήξη της προθεσμίας εξακολουθούσαν να καταμετρώνται.

«Το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο (της Πενσιλβάνια) έκρινε ότι η εν λόγω απαίτηση ημερομηνίας δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, αλλά θα εφαρμοζόταν στο μέλλον», δήλωσε στο AFP στις 16 Νοεμβρίου 2022 ο Μάικλ Ντιμίνο, καθηγητής και ειδικός σε θέματα εκλογικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Widener.

Η απόφαση δεν αποδεικνύει αδίκημα

Είναι απίθανο να προεξοφλήσουμε ότι τα μη χρονολογημένα ή λανθασμένα χρονολογημένα ψηφοδέλτια το 2020 θα είχαν καλύψει τη διαφορά ψήφων μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια.

Για παράδειγμα, η Φιλαδέλφεια -η πολυπληθέστερη πόλη της Πενσιλβάνια και προπύργιο των Δημοκρατικών- μέτρησε περίπου 8.300 μη χρονολογημένα ψηφοδέλτια από τις περίπου 381.000 ψήφους που εστάλησαν ταχυδρομικά κατά τη διάρκεια των εκλογών, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ένα δεύτερο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η κομητεία Αλεγκένι στο Πίτσμπουργκ, η οποία ανέφερε 2.349 αχρονολόγητα ψηφοδέλτια από τα 304.000 ψηφοδέλτια που ψηφίστηκαν ταχυδρομικώς για τις γενικές εκλογές του 2020.

Ενώ ο Ντιμίνο δήλωσε ότι ο Τραμπ «έχει κάποιο δίκιο» σχετικά με τη στροφή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσιλβάνια όσον αφορά τις απαιτήσεις επιστολικής ψήφου για τις ενδιάμεσες εκλογές, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι γενικές εκλογές του 2020 ήταν «στημένες».

Από τα σχεδόν 7.000.000 ψηφοδέλτια που δόθηκαν στην Πενσιλβάνια για την προεδρική αναμέτρηση, υπήρξαν τέσσερις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις απάτης με επιστολική ψήφο, σύμφωνα με βάση δεδομένων που διατηρεί το Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

Σε ένα δελτίο Τύπου του Φεβρουαρίου 2021, υπουργός της Πενσιλβάνια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενός πολιτειακού ελέγχου - ο οποίος εξέτασε ψηφοδέλτια σε 63 από τις 67 κομητείες - «παρείχαν ισχυρές αποδείξεις για την ακρίβεια της καταμέτρησης των ψήφων που δόθηκαν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020».

«Τα αποτελέσματα του δείγματος αντανακλούσαν τα αναφερόμενα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε όλες τις συμμετέχουσες κομητείες με ακρίβεια ενός κλάσματος της ποσοστιαίας μονάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δικαστήρια απέρριψαν δεκάδες αγωγές που κατέθεσαν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 σε αρκετές πολιτείες - όπου αμφισβητήθηκε το απότελεσμα - μεταξύ των οποίων και η Πενσιλβάνια. Αξιωματούχοι και από τα δύο κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης του Τραμπ, Ουίλιαμ Μπαρ, έχουν επανειλημμένα καταρρίψει τους ισχυρισμούς για εκτεταμένη νοθεία.

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση του Νοεμβρίου 2020 ότι οι γενικές εκλογές ήταν «οι πιο ασφαλείς στην αμερικανική ιστορία».

Το AFP έχει ελέγξει άλλους ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις ενδιάμεσες εκλογές εδώ.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΗΠΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ