Διαδηλωτές δεν επιτέθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπαχρέιν

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες στη Γάζα έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους μετά τη φονική επίθεση και την αρπαγή ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οδηγώντας σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις παγκοσμίως. Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες σε χώρες όπου το Ισλάμ είναι η επικρατούσα θρησκεία, ενώ αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπαχρέιν, ένα από τα λίγα αραβικά κράτη που είχαν προηγουμένως πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Ωστόσο, μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το βίντεο δείχνει μια επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Μπαχρέιν το 2012 και όχι την ισραηλινή πρεσβεία, όπως ισχυρίστηκαν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ισραηλινή πρεσβεία πυρπολήθηκε στο Μπαχρέιν, γράφουν αραβικά ΜΜΕ», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook στις 20 Οκτωβρίου 2023. Η ανάρτηση κοινοποίησε ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να πετούν μολότοφ σε ένα κτίριο που βρίσκεται πίσω από έναν μεγάλο τοίχο. Παρόμοιες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν στο Facebook και σε διαδικτυακά άρθρα στα ελληνικά εδώ και εδώ. Το βίντεο κυκλοφόρησε επίσης σε διάφορες άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ολλανδικών, των αγγλικών, των γαλλικών και των αραβικών.

Image
Στιγμιότυπα από τις ψευδείς αναρτήσεις στο Facebook. Λήψη εικόνων: 07/11/2023

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια εντατική στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, οι ένοπλοι της Χαμάς αιχμαλώτισαν περισσότερους από 200 ομήρους.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνάται από τη Χαμάς, δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι περισσότεροι από 10,000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή έκτοτε, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.000 παιδιά.

Την ημέρα που το βίντεο έγινε δημοφιλές πραγματοποιήθηκαν πορείες υπέρ της Γάζας, ενώ πιο πρόσφατα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στο Ιράν έγιναν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο.

Το Μπαχρέιν, το οποίο εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ του 2020, ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου την παύση των οικονομικών δεσμών με το Ισραήλ και την επιστροφή των πρεσβευτών και των δύο πλευρών λόγω του πολέμου.

Το 2012, το Μπαχρέιν απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις μετά τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στη χώρα μια σειρά διαδηλώσεων που καταδίκασαν τα αντίποινα του Ισραήλ.

Γεωεντοπισμός των γεγονότων

Στις 20 Οκτωβρίου, όταν το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως, περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν συμμετάσχει σε πορεία στο Μπαχρέιν μετά την προσευχή της Παρασκευής, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ - αλλά το βίντεο που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δείχνει αυτή τη διαμαρτυρία.

Αρχικά, η αναζήτηση της διεύθυνσης της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπαχρέιν για να ελεγχθεί αν το κτίριο ανήκει πράγματι στην πρεσβεία απέδωσε ασαφή αποτελέσματα. Η πρεσβεία δεν εμφανίζεται στους χάρτες του Google Maps, ούτε η ίδια η ιστοσελίδα της πρεσβείας δίνει ακριβή διεύθυνση (αρχειοθετημένη εδώ).

Image
Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπαχρέιν. Λήψη εικόνας: 07/22/2023

Τελικά βρήκαμε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ανέφερε ότι η πρεσβεία θα ανοίξει το 2021, επικαλούμενος ένα ισραηλινό μέσο ενημέρωσης. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η πρεσβεία θα στεγαστεί σε ουρανοξύστη στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν (αρχειοθετήθηκε εδώ).

Ωστόσο, η πρεσβεία μπορεί να έχει μετακινηθεί από τότε και ως εκ τούτου, με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά τι δείχνει το βίντεο.

Ως εκ τούτου, δοκιμάσαμε μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο, η οποία μας επέτρεψε να βρούμε μια εκδοχή του βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 30 Δεκεμβρίου 2012 (αρχειοθετήθηκε εδώ).

Η λεζάντα του βίντεο στα αραβικά αναφέρει ότι το υλικό απεικονίζει διαδηλωτές να επιτίθενται σε αστυνομικό τμήμα στο νησί Σίτρα, νότια της Μανάμα, τον Νοέμβριο του 2012.

Χρησιμοποιώντας το Google Maps, το AFP, μέσω γεωεντοπισμού, τοποθέτησε τις εικόνες του βίντεο που κοινοποιήθηκε στις αναρτήσεις στο αστυνομικό τμήμα της Σίτρα.

Image
Στιγμιότυπο από τους Χάρτες Google που δείχνει το αστυνομικό τμήμα της Σίτρα. Τα χρωματιστά τετράγωνα προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 20/10/2023
Image
Στιγμιότυπο από το βίντεο του Youtube. Τα χρωματιστά τετράγωνα προστέθηκαν από το AFP. Εικόνες: 20/10/2023

 

 

Image
Στιγμιότυπο από δορυφόρο των Χαρτών Google. Τα χρωματιστά τετράγωνα προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 20/10/2023

Το AFP ανέφερε την 1η Οκτωβρίου 2012 ότι έγιναν συλλήψεις μετά από παρόμοια επίθεση με αυτή που βλέπουμε στο βίντεο. Το AFP έγραψε ότι το πρακτορείο ειδήσεων BNA επικαλέστηκε τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Μοχάμεντ Αλ Ντοσάρι, ο οποίος δήλωσε: «Η εισαγγελία ολοκλήρωσε την έρευνά της σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό κέντρο της Σίτρα, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ για να πυρποληθεί το κέντρο».

Ένα άρθρο της United Press International με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2012 περιγράφει παρόμοια γεγονότα.

Το δημοσίευμα αναφέρει έναν μάρτυρα που δήλωσε: «Αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα και το έχουμε συνηθίσει».

Το AFP έχει επαληθεύσει αρκετούς ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπως ένα βίντεο που δείχνει αμερικανικά στρατεύματα να αποβιβάζονται στη Ρουμανία και χρησιμοποιείται ψευδώς για να ισχυριστεί ότι αμερικανικά στρατεύματα φθάνουν στο Ισραήλ ή ένα βίντεο που δείχνει μια διαμαρτυρία στην Αίγυπτο και χρησιμοποιείται για να ισχυριστεί ότι οι Παλαιστίνιοι προσποιούνται τους νεκρούς.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας