Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης δεν έχει κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ

Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέλη Οκτωβρίου 2023 ότι η Υεμένη έχει «κηρύξει πόλεμο» στο Ισραήλ είναι παραπλανητικοί. Οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν τμήματα της Υεμένης υποστήριξαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ στις 31 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι η ενέργεια αυτή ήταν απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. Ωστόσο, οι δυνάμεις των Χούθι δεν αποτελούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και ούτε οι ίδιοι, ούτε η επίσημη κυβέρνηση έχουν προβεί σε οποιαδήποτε κήρυξη πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια εντατική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών του ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, ένοπλοι της Χαμάς αιχμαλώτισαν περισσότερους από 240 ομήρους.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε στις 8 Νοεμβρίου ότι περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.300 παιδιά.

Στις 31 Οκτωβρίου, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι είναι μια ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και κατέλαβε την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, το 2014 και ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας. Αποτελούν μέρος αυτού που η Τεχεράνη αποκαλεί «άξονα αντίστασης», για να αναφερθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις συμμαχικές της δυνάμεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλων σιιτικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Γιάχια Σαρί, εκπρόσωπος των δυνάμεων των Χούθι, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση στις 31 Οκτωβρίου ότι η επίθεση ήταν «απάντηση στον πόλεμο της χώρας αυτής κατά της παλαιστινιακής Χαμάς». Το AFP και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν τότε στη δήλωση αυτή.

Μετά τη δήλωσή του, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και διαδικτυακά άρθρα στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες υποστήριξαν ότι η Υεμένη είχε «κηρύξει πόλεμο» στο Ισραήλ.

«Η Υεμένη, πριν λίγο κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ και την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του! Με επίσημη ανακοίνωση του Στρατηγού Yahya Sare!», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 31 Οκτωβρίου 2023. Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας ανάρτησης του Χ στα αγγλικά, πρώην Twitter, που δημοσιεύει ένα βίντεο με έναν άνδρα με στρατιωτική στολή να μιλάει στα αραβικά.

Ο ίδιος ισχυρισμός κοινοποιήθηκε επίσης στο Facebook στα ελληνικά εδώ και εδώ. Άρθρα διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης χρησιμοποίησαν επίσης το ίδιο βίντεο για να ισχυριστούν ότι η Υεμένη «κήρυξε πόλεμο στο Ισραήλ», εδώ, εδώ και εδώ. παρόμοιοι ισχυρισμοί κοινοποιήθηκαν επίσης στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Image
Στιγμιότυπα των παραπλανητικών αναρτήσεων στο Facebook (αριστερά) και των παραπλανητικών άρθρων (δεξιά). Λήψη εικόνων: 07/11/2023

Ωστόσο, οι δυνάμεις των Χούθι δεν θεωρούνται η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, δεν έχει κηρύξει πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Αν και οι δυνάμεις των Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες επιθέσεις, δεν έχουν κηρύξει τη χώρα σε πόλεμο.

Η πολιτική κατάσταση στην Υεμένη

Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα της 7ης Νοεμβρίου 2023, ο Ζαν-Λουπ Σαμανάν, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εξηγεί ότι αν και οι Χούθι είναι σήμερα η μεγαλύτερη ένοπλη ομάδα στην Υεμένη, «δεν εκπροσωπούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης».

«Ο ΟΗΕ συμμετέχει σε μια διαδικασία συνομιλιών που πρέπει τελικά να καθορίσει ποιος θα αποτελέσει αυτή την κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συναχθεί από μια δήλωση των Χούθι ότι θα δεσμεύει νομικά ή πολιτικά την κυβέρνηση της Υεμένης», έγραψε.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, το Άντεν και η γύρω περιοχή ελέγχονται από το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC), μια αποσχιστική οργάνωση από τη Νότια Υεμένη, που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, το Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας με επικεφαλής τον Ρασάντ Μοχάμεντ Αλ-Αλίμι, εδρεύει στο Ριάντ από το 2018 και ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά αγωνίζεται για να εδραιωθεί στην περιοχή.

Οι Χούθι ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας, στην οποία κατοικεί το 70-80% του πληθυσμού. Οι ανταγωνιζόμενες δυνάμεις που ελέγχουν την Υεμένη παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα του AFP:

Image
Χάρτης που δημιουργήθηκε από το AFP και δείχνει τις περιοχές που ελέγχονται την 1η Απριλίου 2023 από τους αντάρτες Χούθι και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης. ( AFP)

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το AFP στις 7 Νοεμβρίου 2023, η Φατίχα Νταζί-Χένι, ερευνήτρια σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής του Κόλπου στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Στρατιωτικής Σχολής (IRSEM), δήλωσε ότι παρόλο που οι αντάρτες Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, «δεν είναι η επίσημη κυβέρνηση» και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «επίσημη κήρυξη πολέμου από την Υεμένη».

«Οι Χούθι παρουσιάζονται στις ανακοινώσεις τους ως η νόμιμη αρχή στην Υεμένη, όπως ακριβώς έκαναν όταν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ», εξηγεί.

Έτσι, οι ισχυρισμοί που πλαισιώνουν τη δήλωση του Σαρί ως κήρυξη πολέμου από την Υεμένη είναι παραπλανητικοί, καθώς οι δυνάμεις των Χούθι δεν ελέγχουν ολόκληρη τη χώρα και δεν είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ποιες επιθέσεις έχουν εξαπολύσει οι Χούθι στο Ισραήλ;

Στη βιντεοσκοπημένη δήλωση του Σαρί στις 31 Οκτωβρίου, είπε ότι η Υεμένη είχε εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις και υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις, όπως αναφέρει εδώ το AFP.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης [...] επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ποιοτικά πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση», ανέφερε ο Σαρί στη δήλωσή του που προβλήθηκε από την τηλεόραση Αλ-Μασίρα των ανταρτών και αναρτήθηκε στο X εδώ, χωρίς να κάνει λόγο συγκεκριμένα για κήρυξη πολέμου στη δήλωσή του.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 δημοσίευσε μια μεταγλωττισμένη εκδοχή μέρους της βιντεοσκοπημένης δήλωσης την 1η Νοεμβρίου (αρχειοθετημένη εδώ).

Image
Στιγμιότυπο από βίντεο στην ιστοσελίδα του France 24. Λήψη εικόνας: 03/11/2023

Το AFP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των ισχυρισμών για τις επιθέσεις της 31ης Οκτωβρίου. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε μια «εχθρική εισβολή αεροσκάφους» που ενεργοποίησε προειδοποιητικές σειρήνες στην περιοχή του Εϊλάτ, μιας τουριστικής πόλης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Αμπντελαζίζ μπιν Χαμπτούρ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Χούθι, δήλωσε ότι οι αντάρτες είναι «μέρος του άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ, ο οποίος περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, και πολεμούν τόσο με «λόγια όσο και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Ο Μοχάμεντ Αλ Μπάσα, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στην ερευνητική ομάδα Navanti με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρά τις δηλώσεις αυτές και τους ισχυρισμούς περί ευθύνης, οι αντάρτες Χούθι «δεν έχουν κηρύξει επίσημα τον πόλεμο».

Ο Μπάσα επεσήμανε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση δεν είχε επίσης προβεί σε καμία τέτοια διεκδίκηση.

«Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο Άντεν έχει επικρίνει τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Γάζα, αλλά ούτε αυτή έχει ανακοινώσει κήρυξη πολέμου», δήλωσε στο AFP στις 2 Νοεμβρίου.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης καταδίκασε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δεν υποσχέθηκε ωστόσο καμία επέμβαση ούτε απείλησε να πραγματοποιήσει επιθέσεις.

Το Ισραήλ συνεχίζει να αντιμετωπίζει αεροπορικές επιθέσεις από ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή -- συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν άλλη μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 6 Νοεμβρίου, και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το AFP έχει επαληθεύσει αρκετούς ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας