Η ελληνική σημαία δεν αφαιρέθηκε από στύλο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης στην Αθήνα

  • Δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 16:14
  • Επικαιροποιήθηκε 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 16:35
  • 11 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Petros KONSTANTINIDIS, AFP Ελλάδα
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες τις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Σε μία από αυτές στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου, ένας διαδηλωτής σκαρφάλωσε σε μια κολόνα μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων και έδεσε μαζί την παλαιστινιακή και την ελληνική σημαία. Ωστόσο, εικόνες από το γεγονός διαδόθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ισχυρισμό ότι ο άνδρας είχε αφαιρέσει μια ελληνική σημαία και την αντικατέστησε με μια παλαιστινιακή. Όπως δείχνουν στοιχεία από βίντεο, ο διαδηλωτής δεν αφαίρεσε την ελληνική σημαία. Ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών στη διαδήλωση επιβεβαίωσε τα παραπάνω στο AFP.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Απήγαγαν επίσης περίπου 240 ανθρώπους και τους μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας, λέει το Ισραήλ. Το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν αμείλικτο βομβαρδισμό της Γάζας σε αντίποινα και έστειλε χερσαία στρατεύματα στην παραθαλάσσια λωρίδα γης. Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε στις 10 Νοεμβρίου ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο, εκ των οποίων περισσότερα από 4.500 παιδιά.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 1,5 εκατομμύριο από τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πυκνοκατοικημένη παράκτια περιοχή έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο και περισσότεροι από 20.000 έχουν εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία για την υποστήριξη των Παλαιστινίων μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, η οποία διοργανώθηκε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ). Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ένας άνδρας που αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως 22χρονος Παλαιστίνιος ανέβηκε σε μια κολόνα φωτισμού κρατώντας μια παλαιστινιακή σημαία. Στη συνέχεια, του δόθηκε ένα κοντάρι που έφερε τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ελληνική σημαία και έδεσε και τις τρεις στην κολόνα με σχοινί.

Όμως, φωτογραφίες που δείχνουν τις ενέργειές του με αντίστροφη σειρά κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για να ισχυριστούν ψευδώς ότι κατέβασε μια ελληνική σημαία και την αντικατέστησε με μια παλαιστινιακή.

«Άραβας Εθνικιστής κατεβάζει την Ελληνική σημαία από κολώνα στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στους Εύζωνες και ανεβάζει την σημαία της Παναραβικής εξεγέρσεως (συνάμα και της Παλαιστίνης)», γράφει αυτή η ανάρτηση από τις 6 Νοεμβρίου στο Facebook, η οποία έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 50 φορές.

Ο ισχυρισμός αυτός εξόργισε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους να εξυβρίζουν χυδαία τον διαδηλωτή (εδώ, εδώ). Άλλες αναρτήσεις με τον ψευδή ισχυρισμό βρέθηκαν εδώ, εδώ και εδώ.

Η Αστυνομία δήλωσε δύο ημέρες μετά ότι προσήγαγε τον 22χρονο βάσει ενός άρθρου του Ποινικού Κώδικα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις διπλωματικές σχέσεις, αλλά τον άφησε ελεύθερο λίγες ώρες αργότερα.

Βίντεο από τη διαδήλωση, η περιγραφή του γεγονότος από έναν δημοσιογράφο, αλλά και δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσαν ότι ο διαδηλωτής δεν κατέβασε ελληνική σημαία.

Image
Παράδειγμα ανάρτησης με τον ψευδή ισχυρισμό στο Facebook. Λήψη εικόνας: 8/11/2023

Δεν αφαιρέθηκε ελληνική σημαία

Αρχικά, προσδιορίσαμε την τοποθεσία των εικόνων, οι οποίες προέρχονται σαφώς από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο στύλος φωτισμού στον οποίο σκαρφάλωσε ο άνδρας φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία από τους Χάρτες Google.

Image
Άποψη του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Στιγμιότυπο από το Google Maps: 10/11/2023

Μέσω μιας αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιώντας τις λέξεις «σημαία Παλαιστίνης» στο Facebook, βρήκαμε βίντεο που αποτύπωσαν τη στιγμή, για παράδειγμα εδώ (αρχειοθετημένος σύνδεσμος), εδώ (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) και εδώ (αρχειοθετημένος σύνδεσμος).

Από το πρώτο βίντεο, που τράβηξε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, γίνεται σαφές ότι ο άνδρας ανέβηκε στον στύλο με μια παλαιστινιακή σημαία (στιγμιότυπο 1), την οποία κούνησε στο πλήθος και στη συνέχεια έδεσε στον στύλο με ένα σχοινί.

Στη συνέχεια, ένας άλλος άνδρας, με ένα μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι του, δίνει στον πρώτο άνδρα ένα κοντάρι με μια παλαιστινιακή και μια ελληνική σημαία (στιγμιότυπο 2), αμφότερες μεγαλύτερες σε μέγεθος από την πρώτη σημαία. Έπειτα, ο πρώτος άνδρας τοποθετεί το κοντάρι με τις δύο σημαίες στο ίδιο σημείο με την πρώτη, μικρότερη σημαία (στιγμιότυπα 3 και 4).

Καθόλη τη διάρκεια της σκηνής, οι ελληνικές σημαίες στο μέσο του στύλου παραμένουν στη θέση τους.

Image
Στιγμιότυπο 1 που τραβήχτηκε στο 1:02 ενός βίντεο στο Facebook που δείχνει τη στιγμή που ο διαδηλωτής σκαρφάλωσε στον στύλο φωτισμού και έδεσε τις σημαίες σε αυτόν. Η περικοπή και η αλλαγή μεγέθους της εικόνας έγιναν από το AFP. Η αρίθμηση, τα κόκκινα πλαίσια και οι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνας από το AFP: 8/11/2023
Image
Στιγμιότυπο 2 που τραβήχτηκε στο 1:04 ενός βίντεο στο Facebook που δείχνει τη στιγμή που ο διαδηλωτής σκαρφάλωσε στον στύλο φωτισμού και έδεσε τις σημαίες σε αυτόν. Η περικοπή και η αλλαγή μεγέθους της εικόνας έγιναν από το AFP. Η αρίθμηση, τα κόκκινα πλαίσια και οι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνας από το AFP: 8/11/2023

 

 

Image
Στιγμιότυπο 3 που τραβήχτηκε στο 1:10 ενός βίντεο στο Facebook που δείχνει τη στιγμή που ο διαδηλωτής σκαρφάλωσε στον στύλο φωτισμού και έδεσε τις σημαίες σε αυτόν. Η περικοπή και η αλλαγή μεγέθους της εικόνας έγιναν από το AFP. Η αρίθμηση, τα κόκκινα πλαίσια και οι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνας από το AFP: 8/11/2023
Image
Στιγμιότυπο 4 που τραβήχτηκε στο 4:14 ενός βίντεο στο Facebook που δείχνει τη στιγμή που ο διαδηλωτής σκαρφάλωσε στον στύλο φωτισμού και έδεσε τις σημαίες σε αυτόν. Η περικοπή και η αλλαγή μεγέθους της εικόνας έγιναν από το AFP. Η αρίθμηση, τα κόκκινα πλαίσια και οι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνας από το AFP: 8/11/2023

 

 

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ψευδή ισχυρισμό παρουσιάζουν τη σειρά των εικόνων αντίστροφα, όπως για παράδειγμα εδώ. Σε αυτή τη σύνθεση, βλέπουμε στα αριστερά μια φωτογραφία του άνδρα με το κοντάρι που φέρει και τις δύο σημαίες δεμένες στον στύλο φωτισμού, και στα δεξιά μια φωτογραφία με τον άνδρα να ποζάρει με σηκωμένους αντίχειρες αφού είχε δέσει τη μικρότερη παλαιστινιακή σημαία στον στύλο.

Η σειρά με την οποία παρατίθενται οι εικόνες υποδηλώνει ότι η σκηνή στα αριστερά συνέβη πριν από εκείνη στα δεξιά. Όμως αυτό είναι ψευδές.

Image
Παράδειγμα ανάρτησης που παρουσιάζει τις δύο φωτογραφίες με αντίστροφη σειρά. Λήψη εικόνας: 10/11/2023

Ο Αντώνης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Documento που ήταν παρών στη διαδήλωση, κατέγραψε επίσης τη σκηνή σε φωτογραφίες τις οποίες μοιράστηκε με το AFP.

Ο Ρηγόπουλος δήλωσε στο AFP σε ανταλλαγή μηνυμάτων στις 8 Νοεμβρίου: «Ο 22χρονος ανέβηκε στον στύλο, παρέκαμψε τις ελληνικές σημαίες με το εθνόσημο που ήταν κρεμασμένες, ανέβηκε πάνω πάνω και έδεσε μια μικρή παλαιστινιακή σημαία. Μετά, ανέβηκε άλλος ένας φορώντας την μαντίλα στο πρόσωπο και του έδωσε ένα κοντάρι με την παλαιστινιακή και την ελληνική σημαία».

«Στο τέλος αφήνουν τις σημαίες και φεύγουν. Ο πιτσιρικάς ανέβηκε στις πλάτες των φίλων του πανηγυρίζοντας» . Οι φωτογραφίες του Ρηγόπουλου επίσης δείχνουν τη σειρά των γεγονότων:

Image
Μια ακολουθία φωτογραφιών που εξασφάλισε το AFP από μάρτυρα δείχνει τον άνδρα να σκαρφαλώνει στον στύλο και να δένει σε αυτόν την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της 5ης Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος. ( Antonis Rigopoulos)


Image
Μια ακολουθία φωτογραφιών που εξασφάλισε το AFP από μάρτυρα δείχνει τον άνδρα να σκαρφαλώνει στον στύλο και να δένει σε αυτόν την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της 5ης Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος. ( Antonis Rigopoulos)
Image
Μια ακολουθία φωτογραφιών που εξασφάλισε το AFP από μάρτυρα δείχνει τον άνδρα να σκαρφαλώνει στον στύλο και να δένει σε αυτόν την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της 5ης Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος. ( Antonis Rigopoulos)

Από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται σαφές ότι ο άνδρας δεν κατέβασε ελληνική σημαία, αλλά τοποθέτησε και τις δύο σημαίες σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε σημαία πριν. Χαμηλότερα στον ίδιο στύλο, υπήρχαν κρεμασμένες δύο ελληνικές σημαίες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται το εθνόσημο.

Τρεις ημέρες μετά τη διαμαρτυρία, στις 8 Νοεμβρίου, οι δύο ελληνικές σημαίες και το εθνόσημο βρίσκονταν στη θέση τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία που τράβηξε δημοσιογράφος του AFP στις 8 Νοεμβρίου.

Image
Φωτογραφία της Βουλής των Ελλήνων στις 8 Νοεμβρίου 2023, με τις δύο ελληνικές σημαίες και το εθνόσημο στη θέση τους, στον στύλο όπου ανέβηκε ο διαδηλωτής. ( Petros KONSTANTINIDIS)

Ο διαδηλωτής κρατήθηκε για λίγες ώρες

Δύο ημέρες μετά τη διαδήλωση, στις 7 Νοεμβρίου, ο διαδηλωτής προσήχθη, όπως ανέφερε η Ελληνική Αστυνομία σε δελτίο Τύπου. Η Αστυνομία ανέφερε ότι επρόκειτο για έναν «22χρονο υπήκοο Παλαιστίνης». «Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής» γράφει το δελτίο Τύπου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έγραψε στο X, πρώην Twitter, στις 7 Νοεμβρίου: «Ύστερα από ενδελεχή έρευνα της @hellenicpolice συνελήφθη το άτομο που την Κυριακή, στο πλαίσιο διαδήλωσης στο Σύνταγμα, τοποθέτησε παλαιστινιακή και κατόπιν ελληνική σημαία σε στύλο. Ο συλληφθείς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη».

Η ανάρτηση του Οικονόμου επιβεβαιώνει τη σειρά των γεγονότων που παρουσιάστηκαν παραπάνω: ο άνδρας πρώτα έδεσε μια παλαιστινιακή σημαία στον στύλο και στη συνέχεια τοποθέτησε μαζί την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, ο άνδρας προσήχθη στη βάση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις διπλωματικές σχέσεις. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο AFP η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 9 Νοεμβρίου.

Το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα λέει: «Όποιος, με πράξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους ή με άλλες προκλητικές ενέργειες, εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή τους κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας ή συμμάχου της με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

Image
Το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, όπως φαίνεται στο kodiko.gr. Λήψη εικόνας: 8/11/2023

Η κ. Δημογλίδου είπε στο AFP ότι ο 22χρονος αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες και ότι πλέον εναπόκειται στον εισαγγελέα να αποφασίσει αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

Η αφαίρεση της σημαίας τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 191α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει: «Όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Image
Το άρθρο 191α του Ποινικού Κώδικα, όπως φαίνεται στο kodiko.gr. Λήψη εικόνας: 10/11/2023

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το 2015 υπέρ απόφασης που παρακινεί την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης, όμως το ελληνικό κράτος δεν έχει υιοθετήσει επίσημα αυτή τη στάση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών γράφει για τις σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης, τον Νοέμβριο του 2023: «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί ισχυρές σχέσεις και μια στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί σημαντικό σύμμαχο.

Το AFP έχει προηγουμένως καταρρίψει παραπληροφόρηση σχετικά με την συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς εδώ.

4 Δεκεμβρίου 2023 Επικαιροποιήθηκε για να αναφερθεί ο Χρήστος Αβραμίδης ως δημιουργός του βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στην επαλήθευση.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας