Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει τον αμερικανικό ερευνητικό σταθμό HAARP, ο οποίος δεν προκαλεί κλιματική αλλαγή

Υπάρχει ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι η σημερινή κλιματική αλλαγή οφείλεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από ανθρώπινες δραστηριότητες. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2024, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν μια φωτογραφία που ισχυρίζονται ότι δείχνει μια κεραία από το αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα «HAARP» (High Frequency Active Atmospheric Air Research Program) και ότι αυτό το «υπερόπλο» είναι η πραγματική δύναμη πίσω από τα βίαια φυσικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι ψευδές. Η εικόνα δείχνει στην πραγματικότητα ένα κομμάτι ενός αμερικανικού στρατιωτικού ραντάρ, το οποίο δεν έχει καμία επιρροή στον καιρό ή το κλίμα, εξήγησαν ειδικοί. Όσο για το πρόγραμμα HAARP, έχει σχεδιαστεί για να μελετά τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας και δεν μπορεί επίσης να έχει τέτοια επιρροή, έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ειδικοί.

«Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή... Το τέλειο όπλο στα χέρια της ελίτ. Προκαλεί τυφώνες, σεισμούς, καταιγίδες αλλά και ξηρασία...», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook της 13ης Απριλίου 2024, η οποία έχει κοινοποιηθεί πάνω από 860 φορές από τότε.

Κοινοποιεί την εικόνα αυτού που φαίνεται να είναι μια γιγαντιαία λευκή και γκρίζα παραβολική κεραία. Η λεζάντα της εικόνας γράφει στα αγγλικά: «H.A.A.R.P. υψηλής συχνότητας (HF) πομπός».

Παρόμοιες αναρτήσεις έχουν κοινοποιηθεί στα ελληνικά εδώ , εδώ και εδώ στο Facebook. Όλες οι αναρτήσεις έχουν πάνω από 2000 κοινοποιήσεις.

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα εξηγήσει ότι το πρόγραμμα HAARP δεν μπορεί να επηρεάσει τον καιρό και το κλίμα ή να προκαλέσει σεισμούς. Η κεραία της εικόνας δεν έχει καμία σχέση με αυτό: είναι μέρος ενός αμερικανικού στρατιωτικού ραντάρ, το οποίο χρησιμοποιεί τη συχνότητα της ζώνης Χ (X band radar) και το οποίο επίσης δεν επηρεάζει τον καιρό ή το κλίμα, όπως εξήγησαν εμπειρογνώμονες στο AFP. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Image
Στιγμιότυπο της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 23/04/2024

Τι είναι το HAARP;

Το Πρόγραμμα Έρευνας της Ατμόσφαιρας Υψηλών Συχνοτήτων (HAARP) είναι ένα αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990 και χρησιμοποιεί τον ισχυρότερο πομπό υψηλών συχνοτήτων (HF) στον κόσμο «για να διευρύνει τη γνώση της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης 'μελετώντας' τις φυσικές και ηλεκτρικές ιδιότητες της ιονόσφαιρας της Γης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα στρατιωτικά και πολιτικά συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος. 

Η ιονόσφαιρα (αρχειοθετημένο εδώ) είναι το τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας που εκτείνεται από περίπου 60-70 χιλιόμετρα έως πάνω από 500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Σε αντίθεση με άλλα τμήματα της ατμόσφαιρας (αρχειοθετημένο εδώ), η ιονόσφαιρα δεν είναι ένα ξεχωριστό στρώμα, αλλά «μια σειρά από περιοχές σε τμήματα της μεσόσφαιρας και της θερμόσφαιρας», όπως εξηγεί το UCAR, το Κέντρο Επιστημονικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ.

Το UCAR εξηγεί ότι σχεδόν όλα τα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται προς τα πάνω μέχρι περίπου 10 χιλιόμετρα (αρχειοθετημένο εδώ).

Image
Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του UCAR που δείχνει ένα διάγραμμα των στρωμάτων της ιονόσφαιρας. Λήψη εικόνας: 29/04/2024

Μέχρι το 2015, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ λειτουργούσαν από κοινού το HAARP. Έκτοτε, η διαχείρισή του γίνεται από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Φέρμπανκς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την Πολεμική Αεροπορία, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του έργου.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, η Ελέν Γκαλιέγκ, καθηγήτρια και ερευνήτρια σε θέματα ηλεκτρομαγνητισμού και κεραιών στην Εθνική Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας (ENAC) της Γαλλίας, εξήγησε ότι στο πρόγραμμα HAARP, οι ερευνητές χρησιμοποιούν κεραίες που στέλνουν κύματα HF κάθετα και στη συνέχεια συλλαμβάνουν το ανακλώμενο κύμα πίσω με την ίδια κεραία, «επιτρέποντας την ανάλυσή του».

«Μεταβάλλοντας τη συχνότητα του σήματος μεταξύ 3 και 10 MHz, οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν διαφορετικές συγκεντρώσεις ηλεκτρονίων και να χαρτογραφήσουν τα νέφη ηλεκτρονίων στην ιονόσφαιρα - εν ολίγοις, διαστημική μετεωρολογία!», έγραψε.

Το HAARP δεν μπορεί να επηρεάσει το κλίμα ή να προκαλέσει σεισμούς

Το HAARP αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο πολλαπλών θεωριών συνωμοσίας και εικασιών.

Ειδικοί έχουν επανειλημμένα πει στο AFP ότι το HAARP δεν επηρεάζει τον καιρό ή το κλίμα (εδώ, εδώ).Έχουμε επίσης καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι μπορεί να προκαλέσει σεισμούς όπως αυτός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία το 2023.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις 24 Απριλίου 2024, ο Ουμράν Σ. Ινάν, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έγραψε ότι η θέρμανση που παράγεται από το HAARP στην ιονόσφαιρα είναι πολύ μικρή, «σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από αυτή που προκαλείται από τους κεραυνούς».

«Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 2.000 ενεργές καταιγίδες στον πλανήτη μας ανά πάσα στιγμή και ότι κατά μέσο όρο 50 έως 60 κεραυνοί πέφτουν στη Γη κάθε δευτερόλεπτο, είναι εντελώς γελοίο να μιλάμε για οποιαδήποτε επίδραση του HAARP στις καιρικές συνθήκες ή στους σεισμούς», εξήγησε ο Ινάν.

Ο Μόρις Μ. Κοέν από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συμφώνησε ότι «το HAARP δεν είναι ούτε κατά διάνοια ικανό να ελέγξει τον καιρό», σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη την ίδια ημερομηνία.

«Στην καλύτερη περίπτωση, το HAARP είναι σαν να βάζεις το δάχτυλό σου σε ένα μεγάλο ποτάμι για να μελετήσεις το νερό και το πώς ρέει. Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ισοδύναμες με το να λες ότι το να βάλεις το δάχτυλό σου σε ένα ποτάμι προκαλεί μια μαζική πλημμύρα, κάτι που είναι προφανώς γελοίο», ανέφερε ακόμη ο Κοέν.

Σε ένα άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα της 2ας Μαΐου 2024, η Ελέν Γκαλιέγκ εξήγησε ότι η τροπόσφαιρα, όπου λαμβάνουν χώρα τα κλιματικά και μετεωρολογικά φαινόμενα, δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από τα κύματα HF με τα οποία λειτουργεί το πρόγραμμα HAARP και ότι «δεν υπάρχει επομένως κανένας κίνδυνος τα κύματα αυτά να αλλοιώσουν το κλίμα με οποιονδήποτε τρόπο».

«Η θέρμανση των σωματιδίων στην ιονόσφαιρα που προκαλείται από το HAARP είναι εξαιρετικά εντοπισμένη και εξαιρετικά μικρή σε σύγκριση με όλα τα άλλα φαινόμενα που επηρεάζουν την κίνηση των σωματιδίων στην ιονόσφαιρα, όπως το μαγνητικό πεδίο της Γης. Σαν να ρίχνουμε έναν κόκκο άμμου σε ένα ποτάμι, η μικρή επίδραση του κόκκου άμμου στο νερό θα είναι αόρατη μετά από λίγα δευτερόλεπτα», είπε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του HAARP, τα ραδιοκύματα που εκπέμπει ο πομπός HAARP δεν απορροφώνται από την τροπόσφαιρα και τη στρατόσφαιρα, τα τμήματα της ατμόσφαιρας που παράγουν τον καιρό. «Εφόσον δεν υπάρχει αλληλεπίδραση, δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τον καιρό», αναφέρει η σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα κομμάτι ενός αμερικανικού στρατιωτικού ραντάρ, όχι του HAARP

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μας επέτρεψε να βρούμε την ίδια εικόνα σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται ausairpower.net (αρχειοθετημένο εδώ). Η ίδια γκρίζα δομή και το λευκό δορυφορικό πιάτο είναι ορατά στην εικόνα. Η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρει ότι πρόκειται για το «SBX» ή «Sea Based X-Band radar» (Θαλάσσιο ραντάρ ζώνης Χ).

Μια προηγμένη διαδικτυακή αναζήτηση χρησιμοποιώντας τον όρο Sea Based X-Band Radar βρήκε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την Boeing (αρχειοθετημένες εδώ). Είναι ορατές αρκετές εικόνες μιας μεγάλης γκρίζας δομής.

Μία από αυτές δείχνει έναν γερανό να σηκώνει μια δομή παρόμοια με αυτή που είναι ορατή στις εικόνες του Facebook, όπως φαίνεται στη σύγκριση των στιγμιότυπων οθόνης που ακολουθεί:

Image
Στιγμιότυπο της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook (αριστερά) και μίας από τις φωτογραφίες της Boeing (δεξιά). Λήψη εικόνων: 25/04/2024

Η λεζάντα της εικόνας έχει ως εξής: «Το θαλάσσιο ραντάρ X-Band (SBX), βασικό συστατικό του προγράμματος επίγειας άμυνας μέσης πορείας της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, ανυψώνεται και στη συνέχεια ενσωματώνεται στη θαλάσσια πλατφόρμα του στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Στις 4 Απριλίου 2005, η Boeing ανακοίνωσε ότι η ομάδα της οποίας ηγείτο ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση αυτού του ραντάρ στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας (αρχειοθετημένο εδώ).

Στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας (MDA), της στρατιωτικής υπηρεσίας των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για την αντιπυραυλική προστασία, βρήκαμε επίσης ένα έγγραφο σχετικά με το εν λόγω ραντάρ SBX. Στη σελίδα 10, είναι δυνατόν να δούμε την ίδια δομή κεραίας, με ανθρώπους να ποζάρουν μπροστά της.

Η MDA εξηγεί ότι το ραντάρ SBX επιτρέπει την «παρακολούθηση αντικειμένων καθώς πετούν προς, πάνω και μακριά από το σκάφος». Είναι τοποθετημένο σε μια κινητή ημιβυθιζόμενη πλατφόρμα και «μπορεί να τοποθετηθεί για να καλύψει οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη», όπως εξηγεί αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

Η Ελέν Γκαλιέγκ εξηγεί ότι τα ραντάρ της ζώνης Χ (X band) «χρησιμοποιούνται συνήθως από τον στρατό, την πολιτική αεροπορία, τις μετεωρολογικές και διαστημικές αποστολές», γράφοντας ότι «τα ραντάρ αυτά έχουν συχνότητα περίπου 10 GHz και ανάλογα με το τι θέλετε να αναλύσετε και την ισχύ θα σας επιτρέψουν να διερευνήσετε μια περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένη περιοχή».

Η Γκαλιέγκ εξήγησε περαιτέρω ότι «για λόγους αμυντικού απορρήτου, η ακριβής ισχύς εκπομπής των στρατιωτικών ραντάρ είναι σπάνια γνωστή, όπως και η ακριβής συχνότητα λειτουργίας τους».

«Νομίζω ότι επειδή βρίσκεται στη μέση του ωκεανού, το ραντάρ SBX πρέπει να εκπέμπει με επαρκή ισχύ για να εντοπίζει στόχους που βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Με άλλα λόγια, το ραντάρ δεν εκπέμπει ποτέ ένα συνεχές σήμα: στέλνει παλμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι οποίοι, όταν προσκρούσουν σε εμπόδιο, ανακλώνται πίσω στο ραντάρ, επιτρέποντάς του να προσδιορίσει πού και πόσο μακριά βρίσκεται το εμπόδιο. Κάτι σαν την αναπηδούσα μπάλα ή το σόναρ, αλλά με την ταχύτητα του φωτός», έγραψε.

Επιπλέον, η καθηγήτρια εξήγησε ότι τόσο τα ραντάρ της ζώνης Χ όσο και άλλα ραντάρ υψηλής συχνότητας (HF) δεν προκαλούν κλιματικές ή μετεωρολογικές αλλαγές.

«Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε αυτές τις συχνότητες δεν μεταβάλλουν τη δομή των κυττάρων βροχής ή των νεφών και η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφανής στα κύματα HF. Από την άλλη πλευρά, τα ραντάρ της ζώνης Χ χρησιμοποιούνται από τους μετεωρολόγους για την ανίχνευση και χαρτογράφηση κυττάρων βροχής σε πολύ μεγάλες αποστάσεις».

Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς το AFP στις 2 Μαΐου 2024, η Μαρία Σαμπρίνα Γκρέκο, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πίζας και πρόεδρος της IEEE Aerospace and Electronic Systems Society, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ραντάρ ικανά να προκαλέσουν κλιματική αλλαγή ή να χειραγωγήσουν τον καιρό».

Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται οι αναρτήσεις στο Facebook, οι κεραίες που χρησιμοποιεί το HAARP διαφέρουν σημαντικά από αυτές που εμφανίζονται στη δημοσίευση στο Facebook. Ο ιστότοπος του Πανεπιστημίου της Αλάσκας, το οποίο διαχειρίζεται το HAARP, έχει δημοσιεύσει ένα φυλλάδιο με φωτογραφίες του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα:

Image
Στιγμιότυπο από το φυλλάδιο του HAARP από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας. Λήψη εικόνας: 25/04/2024

Οι κεραίες είναι διαφορετικές και απλώνονται σε μια μεγάλη έκταση γης.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 24 Απριλίου 2024, ο Ρόμπερτ Χόλζγουορτ, καθηγητής Γεωεπιστημών και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η εικόνα που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα «δεν ήταν εικόνα της κεραίας HAARP».

«Η κεραία HAARP είναι στην πραγματικότητα ένα πεδίο μεμονωμένων, συγχρονισμένων διπολικών ακτινοβολιστών, απλωμένων σε ένα τεράστιο πεδίο, το οποίο λειτουργεί σε αρκετά MegaHz, ώστε να ταιριάζει με τη συχνότητα του πλάσματος της ιονόσφαιρας. Δεν είναι μια φυσικά κατευθυνόμενη κεραία όπως αυτή της φωτογραφίας», έγραψε.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη και κλιματική αλλαγή

Υπάρχει παγκόσμια συναίνεση (αρχειοθετημένη εδώ) μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τις ανθρώπινες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στην έκτη έκθεση αξιολόγησης (αρχειοθετημένη εδώ), η οποία δημοσιεύθηκε μεταξύ 2021 και 2023, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, αφήνοντας μόλις τρία χρόνια για να αντιστραφεί η καμπύλη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η ανθρωπογενής ώθηση των αερίων του θερμοκηπίου είναι ο κύριος παράγοντας των παρατηρούμενων αλλαγών στα ακραία φαινόμενα ζέστης και ψύχους σε παγκόσμια κλίμακα (σχεδόν βέβαιο) και στις περισσότερες ηπείρους (πολύ πιθανό)», αναφέρει η έκθεση, η οποία αποτελεί την πιο ενημερωμένη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιστημονικών γνώσεων για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση περιλαμβάνει ανασκοπήσεις εκατοντάδων μελετών. Καταρτίστηκε από 721 εμπειρογνώμονες από 90 χώρες που προσκλήθηκαν από την IPCC.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας