Αναρτήσεις κατηγορούν ψευδώς το ερευνητικό πρόγραμμα HAARP για τα ατμοσφαιρικά σέλατα

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε θεαματικό ατμοσφαιρικό σέλας που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο τον Μάιο του 2024, αλλά ευρέως διαδεδομένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι οι φωτεινές εμφανίσεις προέκυψαν από ένα ερευνητικό πρόγραμμα που λειτουργούσε παλαιότερα ο στρατός των ΗΠΑ. Αυτό είναι ψευδές- το γεωμαγνητικό φαινόμενο ήταν καλά τεκμηριωμένο και οι επιστήμονες λένε ότι η εγκατάσταση γνωστή ως HAARP δεν είναι ικανή να παράγει κάτι τέτοιου μεγέθους.

«Δοκιμή HAARP!!! Η ομάδα των επιστημόνων του High- Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) είχε ανακοινώσει στις 2 Μαίου ότι θα πραγματοποιήσουν Ιονισφαιρικές Δοκιμές στην Αλάσκα 8-10 Μαίου 2024», λέει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 12 Μαΐου 2024, η οποία έχει κοινοποιηθεί από τότε δεκάδες φορές.

Η ανάρτηση κοινοποιεί φωτογραφίες και βίντεο με πράσινο και ροζ σέλας στον ουρανό. Μεταξύ των διάφορων σχολίων, ορισμένοι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι το HAARP - ένα πρώην στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που τώρα στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα Φέρμπανκς, το οποίο διεξάγει έρευνες στην ιονόσφαιρα με τη χρήση πομπού υψηλής ενέργειας - είναι ένα «εργαλείο για τον έλεγχο» του πλανήτη στην υπηρεσία των «ελίτ».

Οι ίδιοι ισχυρισμοί στα ελληνικά στο Facebook κοινοποιήθηκαν εδώ καθώς και σε ένα διαδικτυακό άρθρο εδώ. Παρόμοιες αναρτήσεις βρέθηκαν επίσης στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Image
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook (αριστερά) και του παραπλανητικού άρθρου (δεξιά). Λήψη εικόνων: 16/05/2024

Θεαματικό σέλας κυριάρχησε στον ουρανό σε πολλά μέρη του κόσμου στις 10 και 11 Μαΐου, ως αποτέλεσμα της ισχυρότερης ηλιακής καταιγίδας των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Η πρώτη από τις πολλές στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME) - εκτοξεύσεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από τον Ήλιο - σημειώθηκε λίγο μετά τις 16:00 GMT την Παρασκευή 10 Μαΐου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Τα κυμαινόμενα μαγνητικά πεδία που συνδέονται με τις γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλούν ρεύματα σε μακρά καλώδια, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε διακοπές ρεύματος. Οι μεγάλοι αγωγοί μπορεί επίσης να ηλεκτριστούν, οδηγώντας σε μηχανικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παραπλανητικοί. Το παγκόσμιο φαινόμενο δεν σχετίζεται με το HAARP.

Ένα πείραμα τροφοδοτεί τους ισχυρισμούς

Ενώ η έρευνα του HAARP μπορεί να οδηγήσει σε «αδύναμες φωτεινές λάμψεις που μοιάζουν με σέλας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο αντίκτυπός του δεν μπορεί να επεκταθεί πέρα από μια μικρή περιοχή, λένε οι επιστήμονες (αρχειοθετημένο εδώ).

Ο Ντένις Παπαδόπουλος, καθηγητής με ειδίκευση στη φυσική πλάσματος στο Πανεπιστήμιο του Maryland (αρχειοθετημένο εδώ) και ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύλληψη του HAARP, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.

«Αν και στο παρελθόν έχουμε δημιουργήσει τεχνητό σέλας, αυτό περιορίζεται στην περιοχή γύρω από τη Γκακόνα και είναι τάξεις μεγέθους ασθενέστερο από αυτό που παρατηρείται», ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στις 13 Μαΐου 2024. «Το HAARP δεν μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια φαινόμενα».

Η τροφοδότηση των ισχυρισμών έγινε από την είδηση ότι το HAARP διεξήγαγε έρευνα στις 8-10 Μαΐου 2024 (αρχειοθετημένο εδώ) και αρκετές αναρτήσεις χρησιμοποίησαν μια γνήσια ανακοίνωση του έργου ως δήθεν απόδειξη ότι το σέλας χειραγωγήθηκε.

Αλλά ένας εκπρόσωπος της εγκατάστασης με έδρα την Αλάσκα δήλωσε στο AFP στις 13 Μαΐου 2024 ότι το πείραμα «μελέτησε μηχανισμούς για την ανίχνευση διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά», όχι κάτι που σχετίζεται με τη γεωμαγνητική καταιγίδα.

Το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση αργότερα την ίδια ημέρα με πρόσθετες λεπτομέρειες για την έρευνά του από την Τζέσικα Μάθιους, διευθύντρια του HAARP (αρχειοθετημένη εδώ).

«Έχουμε απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό», ανέφερε η Μάθιους στην ανακοίνωση. «Τα επιστημονικά πειράματα του HAARP δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με την ηλιακή καταιγίδα ή την υψηλή δραστηριότητα του σέλαος που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο».

Image
Το Βόρειο Σέλας φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό στο Grand Bend του Οντάριο του Καναδά κατά τη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας στις 12 Μαΐου 2024. (AFP / Geoff Robins)

Ο Τζέφρι Χιουζ, καθηγητής αστρονομίας με ειδίκευση στη διαστημική φυσική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (αρχειοθετημένο εδώ), συμφώνησε, λέγοντας στο AFP σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 13 Μαΐου 2024 ότι τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από το HAARP «μπορούν να τροποποιήσουν την τοπική ιονόσφαιρα (σε μια περιοχή με πλάτος ίσως 100 μιλίων), αλλά όχι πιο μακριά. Δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αεροφωτισμό μακριά από την Αλάσκα».

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Ουμράν Ινάν (αρχειοθετημένο εδώ), ο οποίος ειδικεύεται στην ιονόσφαιρα, δήλωσε στις 13 Μαΐου , 2024 στο AFP ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν νόημα.

«Η ηλεκτρομαγνητική ισχύς που παρέχεται στην ιονόσφαιρα από την εγκατάσταση HAARP είναι ελάχιστη σε σύγκριση με εκείνη που παρέχεται από τις έντονες αστραπές, οι οποίες συμβαίνουν περίπου 50 έως 60 φορές το δευτερόλεπτο στον πλανήτη μας», ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε πρόταση ότι ένα παγκόσμιο γεγονός όπως αυτό που συνέβη σχετίζεται με το HAARP είναι πραγματικά γελοία».

Η Τούγια Πουλκίνεν, πρόεδρος κλιματικών και διαστημικών επιστημών και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (αρχειοθετημένο εδώ), απέρριψε ομοίως τους ισχυρισμούς στις 13 Μαΐου 2024.

«Το HAARP είναι ένας ραδιοπομπός, ο οποίος στέλνει σήματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα δημιουργώντας θέρμανση ηλεκτρονίων. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί τεχνητή λάμψη στον αέρα που θα μπορούσε να μοιάζει με σέλας, αλλά μόνο σε μια πολύ τοπική περιοχή», δήλωσε στο AFP. «Η εμφάνιση της ηλιακής καταιγίδας επαληθεύτηκε από ηλιακές παρατηρήσεις (δραστηριότητα ηλιακών κηλίδων, έντονη δραστηριότητα εκλάμψεων, ηλιακά ενεργητικά σωματίδια, στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας που παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν το ηλιακό στέμμα), παρατηρήσεις ηλιακού ανέμου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη προς τον Ήλιο».

Ο φυσικός πλάσματος Γιαν Έντενταλ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν (αρχειοθετημένο εδώ) στις 13 Μαΐου αποκάλεσε τους ισχυρισμούς «ανοησίες» και πρόσθεσε: «Η εγκατάσταση HAARP δεν έχει ούτε κατά διάνοια την ενεργειακή παραγωγή που απαιτείται για τη δημιουργία του Βόρειου Σέλαος».

Το HAARP έχει επίσης κατηγορηθεί ψευδώς για χειραγώγηση του καιρού και σεισμούς, καθώς και για την κλιματική αλλαγή.

Τι είναι το σέλας;

Τα σέλατα εμφανίζονται όταν ενεργητικά, φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο φτάνουν στη Γη με τη μορφή ηλιακού ανέμου και αλληλεπιδρούν με μόρια αερίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Καθώς τα σωματίδια πετούν προς τη Γη, προσκρούουν στην άκρη της μαγνητόσφαιρας - το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη - το οποίο κανονικά τα κατευθύνει προς τους πόλους. Εκεί αλληλεπιδρούν με τη γήινη ατμόσφαιρα και εκπέμπουν φως. Έτσι παράγεται ακτινοβολία διαφορετικών μηκών κύματος, η οποία δημιουργεί τα χρώματα του Βόρειου Σέλατος.

Η αλληλεπίδραση λαμβάνει χώρα μεταξύ 80 και 250 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, συχνότερα γύρω από την Αρκτική και τον Αρκτικό Κύκλο. Ωστόσο, η έντονη ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του σέλαος στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Η Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, βρίσκεται σε αυτά τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. 

Η ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη τον Μάιο του 2024 δημιούργησε επίσης σέλας ορατό από την Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας