Φωτογραφία ανεμογεννήτριας χρησιμοποιείται λανθασμένα για να ισχυριστεί ότι η πυρόπληκτη ζώνη της Εύβοιας χρησιμοποιείται για αιολικά
- Δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου 2024 στις 09:50
- 5 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2024. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Προσεχώς ούτε 1 ούτε 2 αλλά 92 ανεμογεννήτριες, αναμένεται να τοποθετηθούν από τη Βόρειο έως την κεντρική Εύβοια φθάνοντας έτσι τον "μαγικό" αριθμό 700.Καλά διαβάσατε.700 ανεμογεννήτριες. Η καμμένη Εύβοια των 550.000 στρεμμάτων έχει γίνει...η μπαταρία της Ελλάδας», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 13 Αυγούστου 2024, η οποία από τότε κοινοποιήθηκε πάνω από 2.100 φορές.
Κοινοποιεί μια εικόνα που φαίνεται να είναι ένα πτερύγιο ανεμογεννήτριας που μεταφέρεται από ένα πορτοκαλί φορτηγό.
Η ίδια λεζάντα και η ίδια εικόνα κοινοποιήθηκε επίσης σε αυτή την ανάρτηση στο Facebook στις 13 Αυγούστου 2024, η οποία κοινοποιήθηκε πάνω από 370 φορές και προσθέτει: «Κι ενώ το πράσινο στην Αττική εξαφανίζεται, η "πράσινη ανάπτυξη"( και πράσινα άλογα) καλά....κρατεί.Στη φωτογραφία μεταφορά τμήματος ανεμογεννήτριας στη Λακωνία».
Άλλες παρόμοιες αναρτήσεις βρέθηκαν επίσης στο Facebook εδώ ή εδώ.
Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και στερούνται πλαισίου. Η εικόνα που κοινοποιείται χρονολογείται από το 2018 και δείχνει τη μεταφορά τμημάτων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Πρέβεζας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων από την Λακωνία. Επιπλέον, κανένα έργο ανεμογεννήτριας δεν βρίσκεται επί του παρόντος υπό μελέτη ή κατασκευή στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 στην Εύβοια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και όπως επιβεβαίωσε επίσης ο φορέας στο AFP.
Μια σοβαρή πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Βαρνάβας, βόρεια της Αθήνας, στις 11 Αυγούστου 2024 και έφτασε στα περίχωρα της πρωτεύουσας μια μέρα αργότερα. Οι αναρτήσεις εμφανίστηκαν μία ημέρα αφότου οι πυρκαγιές έφτασαν στα περίχωρα της Αθήνα. Οι αρχές εκκένωσαν πόλεις και νοσοκομεία γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ οι φλόγες έκαιγαν το όρος Πεντελικό.
Η πυρκαγιά προκάλεσε το θάνατο ενός ατόμου σε εργοστάσιο κοντά στην Αθήνα. Το σημάδι που άφησε η φωτιά καταγράφηκε από δορυφόρο (αρχειοθετημένο εδώ).
Άφιξη εξαρτημάτων ανεμογεννήτριας στην Πρέβεζα
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μας επέτρεψε να βρούμε τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε σε άρθρο του τοπικού μέσου ενημέρωσης AgrinioPress. Το δημοσίευμα με ημερομηνία 16 Αυγούστου 2018 αναφέρει την άφιξη τμημάτων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Πρέβεζας. Αυτές επρόκειτο να εγκατασταθούν στο βουνό Περγαντή , νότια της Πρέβεζας και αρκετές ώρες από τη Λακωνία, όπου σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο Facebook, μεταφέρονται.
Φαίνεται το ίδιο πορτοκαλί φορτηγό, καθώς και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν τη μεταφορά των εξαρτημάτων στο λιμάνι.
Μπορεί επίσης να δει κανείς ότι, κάτω δεξιά, οι εικόνες πιστώνονται ότι προέρχονται από το πρακτορείο φωτογραφιών τύπου Eurokinissi.
Μετά από αναζήτηση στην ιστοσελίδα του πρακτορείου, βρήκαμε την ίδια φωτογραφία, καθώς και τις άλλες που υπάρχουν στο διαδικτυακό άρθρο, όλες χρονολογούνται από τις 15 Αυγούστου 2018, στο λιμάνι της Πρέβεζας.
Δεν θα γίνουν νέες ανεμογεννήτριες στη βόρεια Εύβοια
Μια καταστροφική πυρκαγιά έκαψε περίπου 50.000 εκτάρια στο βόρειο τμήμα της Ευβοίας το 2021. Το σημάδι που άφησε η πυρκαγιά φωτογραφήθηκε από τον δορυφόρο Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), δείχνοντας την έκταση της καταστροφής (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ).
Οι αναρτήσεις στο Facebook που κοινοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2024 επικεντρώνονται στην επαναχρησιμοποίηση της γης μετά τις πυρκαγιές, με τον ισχυρισμό ότι «92 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν από τα βόρεια προς το κέντρο της Εύβοιας».
Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ένας δημόσια διαθέσιμος χάρτης δείχνει ότι δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα που να σχεδιάζονται ή να κατασκευάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας, στις 21 Αυγούστου 2024. Ο χάρτης αυτός περιέχει τα στοιχεία και τις θέσεις κάθε αιολικού πάρκου που λειτουργεί σήμερα, καθώς και τις άδειες που έχουν χορηγηθεί για μελλοντικά αιολικά πάρκα ή τις αιτήσεις έργων που έχουν απορριφθεί από την αρχή.
Με κόκκινο χρώμα στο χάρτη στο βόρειο τμήμα του νησιού διακρίνονται οι αδειοδοτήσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων που είχαν μελετηθεί από το ΡΑΑΕΥ, όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση στιγμιότυπων:
Σύμφωνα με έγγραφα που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, οι άδειες για ανεμογεννήτριες είχαν χορηγηθεί για το όρος Τελέθριο στην Εύβοια στις 15 Ιουλίου 2021, δηλαδή πριν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 στη βόρεια Εύβοια.
Η απόφαση αυτή σχολιάστηκε από τον Τύπο μετά τις πυρκαγιές και αποτέλεσε αντικείμενο επιστολής του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την οποία ζητούσε από τη ΡΑΑΕΥ να ανακαλέσει τις άδειες.
Στην απόφασή της της 27ης Οκτωβρίου 2021 (που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ), η ΡΑΑΕΥ πράγματι ανακάλεσε τις άδειες που είχαν χορηγηθεί στο όρος Τελέθριο, εξ ου και οι περιοχές αυτές σημειώνονται με κόκκινο χρώμα στον προαναφερθέντα χάρτη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΡΑΑΕΥ, ο φορέας επιβεβαίωσε στο AFP στις 20 Αυγούστου 2024 ότι δεν υπάρχουν έργα υπό μελέτη ή κατασκευή στις περιοχές της βόρειας της Εύβοιας που κάηκαν το 2021. Πρόσθεσε ότι τυχόν νέα έργα υπό μελέτη ή κατασκευή θα ήταν επίσης ορατά στον συνεχώς ενημερωμένο ηλεκτρονικό χάρτη.
Η Εύβοια διαθέτει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων σε λειτουργία και υπό μελέτη, ιδίως στη νότια περιοχή της, όπως φαίνεται στο χάρτη της ΡΑΑΕΥ, αλλά όχι στην περιοχή που σημειώθηκαν πυρκαγιές:
Το AFP είχε ήδη επαληθεύσει ισχυρισμούς σχετικά με τις πυρκαγιές στο νησί της Εύβοιας και την κατασκευή ανεμογεννητριών εδώ, καθώς και άλλους ισχυρισμούς για πυρκαγιές εδώ.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας