Βίντεο από ένα αεροδρόμιο στην Τουρκία κοινοποιήθηκε παραπλανητικά ως διαδραματιζόμενο στην Αθήνα
- Δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 στις 13:44
- 3 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2024. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Οι πρώτοι τουρίστες από Γερμανία ήρθαν !!», γράφει ειρωνικά μια ανάρτηση στο Facebook από τις 22 Σεπτεμβρίου 2024 και από τότε έχει κοινοποιηθεί πάνω από 640 φορές.
Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων, με κάποιες γυναίκες να είναι με μαντίλα, στο χώρο παραλαβής αποσκευών ενός αεροδρομίου. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να παραλάβουν τις αποσκευές τους βιαστικά. Τμήματα του βίντεο δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν έξω από ένα κτίριο του αεροδρομίου. Στο βίντεο είναι επίσης ορατή μια ετικέτα όπου γράφει στα αγγλικά «Σήμερα στο αεροδρόμιο της Αθήνας».
Οι χρήστες που κοινοποίησαν την ανάρτηση στο Facebook υποστηρίζουν επίσης ότι τα άτομα που φαίνονται στο βίντεο είναι παράνομοι μετανάστες που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ένας από αυτούς γράφει: «Μετά τους "επενδυτές", ήρθαν και οι τουρίστες από Γερμανία... Πρόσφυγες, παράνομοι μετανάστες, έποικοι, με βάρκες τρύπιες, με ωραία αεροπλάνα, με κάθε τρόπο...Λέγανε αφομοίωση κι εμείς λέγαμε αδύνατον για ένα μικρό ποσοστό κ ανω... Μετά είπανε δεν θέλουν Ελλάδα, θέλουν Ευρώπη, περαστικοί είναι τα παιδιά... Ότι θέλουν τα παιδιά!!!».
Χρήστες σχολίασαν επίσης αρνητικά την ανάρτηση. «Γιατί δεν ναυλωνουν καράβια να τους γυρίσουν πίσω», γράφει μία από αυτούς.
Άλλοι χρήστες επεσήμαναν ότι το βίντεο δεν έδειχνε το αεροδρόμιο της Αθήνας ή ανθρώπους που έφταναν στην Ελλάδα.
Οι ισχυρισμοί ότι ήταν η Αθήνα, ωστόσο, είναι ψευδείς. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα βίντεο από τον Ιούνιο του 2024, στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στη νότια Τουρκία, όπου οι προσκυνητές που επέστρεφαν από το προσκύνημα Χατζ αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις αποσκευές τους.
Άνθρωποι στο αεροδρόμιο των Αδάνων στην Τουρκία
Μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο βρήκε το ίδιο βίντεο που δημοσιεύθηκε σε ένα διαδικτυακό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Miliyet στις 25 Ιουνίου 2024. Ο τίτλος του άρθρου γραμμένος στα τουρκικά: «Η δοκιμασία των βαλιτσών των πολιτών που επιστρέφουν από το Χατζ!».
Η μετάφραση της πρώτης παραγράφου του άρθρου αναφέρει ότι ένα πλήθος ανθρώπων που επέστρεφαν στην πατρίδα τους από τη Σαουδική Αραβία προκάλεσε αφηνιασμό στο αεροδρόμιο των Αδάνων και ότι άρπαξαν τις βαλίτσες τους πατώντας στους μεταφορείς αποσκευών.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μουσουλμάνοι προσκυνητές ταξιδεύουν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας για το προσκύνημα Χατζ, έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Το 2024, το Χατζ ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και τελείωσε στις 19 Ιουνίου.
Το άρθρο δημοσιεύει επίσης στιγμιότυπα οθόνης του βίντεο, που δείχνουν τις ίδιες εικόνες με ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω σε ιμάντες μεταφοράς αποσκευών.
Το ίδιο βίντεο αναρτήθηκε επίσης στο YouTube και στο Dailymotion τον Ιούνιο του 2024, με την ίδια αναφορά σε προσκυνητές που επέστρεφαν από το Χατζ στα Άδανα.
Επιπλέον, το εσωτερικό του αεροδρομίου που φαίνεται στο βίντεο δεν αντιστοιχεί στο εσωτερικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο χώρος παραλαβής αποσκευών είναι διαφορετικός, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο:
Επιπλέον, η προσεκτική παρατήρηση του βίντεο αποκάλυψε τουρκικές λέξεις γραμμένες σε μια μπλε πινακίδα που είναι ορατή στο 0:20 του βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook, όπου είναι ορατή η λέξη «Çıkışı» στα τουρκικά -που σημαίνει «Έξοδος»-.
Η πινακίδα αυτή αντιστοιχεί σε εκείνη που παρατηρείται στην έξοδο του αεροδρομίου Sakirpasa στα Άδανα της Τουρκίας. Χρησιμοποιώντας τους χάρτες του Yandex και τη λειτουργία «Street panoramas and photos», μπορείτε να δείτε την ίδια πινακίδα, η οποία γράφει στα τουρκικά «Gelen Yolcu Çıkışı» και στα αγγλικά «Arrival passenger exit» (Έξοδος επιβατών άφιξης).
Εκτός από την πινακίδα, άλλα στοιχεία είναι επίσης ορατά στο βίντεο, όπως παράθυρα και ένα μεγάφωνο στην επάνω δεξιά πλευρά της εικόνας, όπως επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα στην παρακάτω σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης:
Το AFP έχει ήδη επαληθεύσει ισχυρισμούς σχετικά με τη μετανάστευση εδώ.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας