Αυτό το βίντεο δείχνει ένα βαγόνι τρένου στη Μαδρίτη το 2023, όχι το νέο μετρό στη Θεσσαλονίκη

Στις 30 Νοεμβρίου 2024, η Θεσσαλονίκη παρουσίασε το νέο της μετρό, ένα έργο που καθυστέρησε περισσότερο από μία δεκαετία αφού αντιμετώπισε αρχαιολογικές προκλήσεις και οικονομικές δυσκολίες. Την ημέρα των εγκαινίων, εν μέσω βροχερού καιρού στη Θεσσαλονίκη και καθώς σταγόνες βροχής έσταζαν σε σταθμούς του μετρό, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κοινοποιούν ένα βίντεο που έδειχνε νερό να μπαίνει σε ένα τρένο κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων στη Μαδρίτη το 2023, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι απεικονίζει το νέο μετρό της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το AFP διαπίστωσε ότι το βίντεο δημοσιεύθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο του 2023 και δεν είχε καμία σχέση με την ελληνική πόλη. Επιπλέον, το εσωτερικό του τρένου που εμφανίζεται στο βίντεο διαφέρει αισθητά από αυτό των βαγονιών του μετρό της Θεσσαλονίκης. 

«Πρώτη μέρα λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης !! Τι πληρώσαμε πάλι!!», γράφει αυτή η ανάρτηση στο Facebook από τις 30 Νοεμβρίου 2024, η οποία έχει κοινοποιηθεί από τότε περισσότερες από 700 φορές. Η ανάρτηση περιλαμβάνει ένα βίντεο που δείχνει νερά να τρέχουν από την οροφή σε κάτι που φαίνεται να είναι ένα βαγόνι του μετρό. 

Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε από έναν υποψήφιο πολιτικό του κόμματος «Ελληνική Λύση». Αρκετοί παραπλανητικοί ή ψευδείς ισχυρισμοί που έχουν διαδοθεί από τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον πρόεδρο του κόμματος, έχουν επαληθευτεί από το AFP (παραδείγματα εδώ και εδώ). 

Το βίντεο με τον ίδιο ισχυρισμό, ότι τραβήχτηκε στο νέο μετρό της Θεσσαλονίκης, κοινοποίησαν και άλλοι χρήστες του Facebook (εδώ και εδώ). 

Το πρωί της 30ης Νοεμβρίου 2024, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο μετρό της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου που περίμενε για ώρες στη βροχή για να επισκεφθεί τους 13 σταθμούς του μετρό.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται σε απόσταση 9,6 χιλιομέτρων, παραγγέλθηκε το 2003 (αρχειοθετημένο εδώ). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006, με αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2012. 

Το έργο αντιμετώπισε μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, με την τελευταία διαμάχη να αφορά το κόστος του λογότυπου του δικτύου και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ανατέθηκε σε εταιρεία στην Αθήνα.

Ωστόσο, αν και ο καιρός στη Θεσσαλονίκη ήταν πράγματι βροχερός εκείνη την ημέρα και ορισμένοι σταθμοί του μετρό φέρεται να είχαν προβλήματα με το νερό που έσταζε από τις οροφές, το viral βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook δεν σχετίζεται με την ελληνική πόλη. Το AFP εντόπισε το βίντεο τον Οκτώβριο του 2023. Δείχνει έντονη βροχόπτωση με νερά να στάζουν στο μετρό της Μαδρίτης.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 3/12/2024

Ένα βίντεο από τη Μαδρίτη, στην Ισπανία, από τον Οκτώβριο του 2023

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες που σχολίασαν το βίντεο φαίνεται να πίστεψαν ότι αυτό ήταν από τη Θεσσαλονίκη, μερικοί σχολίασαν πως δεν ήταν, με έναν να σημειώνει συγκεκριμένα ότι ήταν από την Ισπανία. Κάναμε μια αναζήτηση στο Google χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά «Μαδρίτη μετρό βροχή» στα αγγλικά και μας οδήγησε σε αυτό το βίντεο στο YouTube με τα ίδια ακριβώς πλάνα (αρχειοθετημένο εδώ). 

Το βίντεο, που αναρτήθηκε από το μέσο Times of India, είναι από τον Οκτώβριο του 2023 και αναφέρει ότι δείχνει έντονες βροχοπτώσεις να πλημμυρίζουν τη Μαδρίτη εκείνη την περίοδο.

Μια άλλη αναζήτηση στο YouTube με τις λέξεις-κλειδιά «inundaciones en el metro de Madrid» (δηλαδή «πλημμύρες στο μετρό της Μαδρίτης») μας οδήγησε σε αυτό το βίντεο από τον ιστότοπο της Κολομβίας El Espectador με τα ίδια πλάνα, που ξεκινούν στο 0:31' (αρχειοθετημένο εδώ).

Η περιγραφή του βίντεο αναφέρει ότι αυτό δείχνει έντονες βροχοπτώσεις στη Μαδρίτη και ότι «αρκετοί σταθμοί του μετρό κατέρρευσαν, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος». 

Τον Οκτώβριο του 2023, καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την Ισπανία, προκαλώντας προβλήματα στη μετακίνηση και πλημμύρες στη Μαδρίτη και σε άλλες περιοχές, με αρκετούς δρόμους, γραμμές μετρό και τρένων να παραμένουν κλειστές

Επιπλέον, οι φωτογραφίες του AFP αποδεικνύουν ότι το βαγόνι στα πλάνα που κυκλοφορούν στο Facebook και δείχνουν μεταξύ άλλων πορτοκαλί καθίσματα, στύλους και πόρτες, καθώς και μια λευκή οροφή, δεν ταιριάζει με το εσωτερικό των βαγονιών του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση εικόνων. 

Image
Μια σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης μεταξύ του βαγονιού του μετρό της Θεσσαλονίκης (αριστερά) και του βαγονιού που απεικονίζεται στο υπό εξέταση βίντεο (δεξιά) αναδεικνύει σαφείς διαφορές στη σχεδίαση και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά αυτών (AFP / Sakis MITROLIDIS)

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, το μετρό της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε κάποια λειτουργικά προβλήματα, όπως διαρροές νερού, χαλασμένους ανελκυστήρες και έναν λανθασμένο συναγερμό πυρκαγιάς σε έναν σταθμό. 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (παραδείγματα εδώ και εδώ), την ημέρα των εγκαινίων του μετρό, ενώ η πόλη αντιμετώπιζε έντονες βροχοπτώσεις από το πρωί, νερά άρχισαν να στάζουν από τα ταβάνια των πλατφορμών επιβίβασης και αποβίβασης σε τρεις σταθμούς.

Η κακοκαιρία Bora έφτασε στην Ελλάδα στις 30 Νοεμβρίου 2024 (αρχειοθετημένο εδώ), προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής και των νησιών Λήμνος και Ρόδος, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται σε τρεις μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου (αρχειοθετημένο εδώ).

Image
Άνθρωποι επισκέπτονται τις αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλου» που βρέθηκαν κατά την κατασκευή του έργου, μετά τα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου 2024. (AFP / SAKIS MITROLIDIS)

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας