Μια παλιά φωτογραφία μιας ΛΟΑΤΚΙ σημαίας επεξεργάστηκε με παραπλανητικό τρόπο για να προστεθεί το λογότυπο της ΝΔ

Δύο σχεδόν γυμνοί άνδρες δεν κρατούσαν μια ΛΟΑΤΚΙ σημαία με το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας επάνω της στην πρόσφατη παρέλαση Υπερηφάνειας της Αθήνας, σε αντίθεση με μια ανάρτηση που κοινοποίησε ο εθνικιστής πολιτικός Κυριάκος Βελόπουλος. Η εικόνα τραβήχτηκε στο Παρίσι πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και επεξεργάστηκε για να συμπεριληφθεί το έμβλημα του κόμματος της ΝΔ.

Μετά την ψήφιση ενός νόμου που αποτελεί ορόσημο για τον γάμο και την υιοθεσία μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τον Φεβρουάριο, που κατατέθηκε από το κόμμα της ΝΔ, το AFP έχει επαληθεύσει διάφορους παραπλανητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς που στοχεύουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (όπως αυτόν και αυτόν). Παρά το γεγονός ότι ο νόμος θεωρείται σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, η αντίδραση από ακροδεξιές και ορθόδοξες χριστιανικές ομάδες τροφοδότησε ένα κύμα διαδικτυακής παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους.

Μετά τη διεξαγωγή της παρέλασης Υπερηφάνειας στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου 2024, μια φωτογραφία δύο ελάχιστα ντυμένων ανδρών που κρατούσαν μια ΛΟΑΤΚΙ σημαία με τα γράμματα του πολιτικού κόμματος της ΝΔ κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ελληνικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, η εικόνα είχε υποστεί επεξεργασία. Το AFP ανακάλυψε ότι η αρχική φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2011, δείχνοντας απλώς μια σημαία στο χρώμα του ουράνιου τόξου, χωρίς καμία αναφορά στη ΝΔ. Επιπλέον, η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα. 

Οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχουν κοινοποιηθεί ευρέως από άτομα και πολιτικούς από συντηρητικά πολιτικά κόμματα και ορθόδοξους κύκλους (για παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ). 

Ο Ιούνιος θεωρείται Μήνας Υπερηφάνειας (αρχειοθετημένος εδώ) για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και μετά το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, το EuroPride θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου.

Στις 17 Ιουνίου, ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Ελληνική Λύση, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Χ με το ακόλουθο κείμενο: «Το νέο αφήγημα της #νδ για άλλοθι στις επόμενες εκλογές :"Καταργήστε τον νόμο Σκέρτσου-Πατέλη". Δηλαδή ο νόμος είναι των 2 και όχι της #νδ ; Θέλετε άλλοθι ε;Σκοτώσατε τις παραδόσεις και την ορθοδοξια και τώρα τα "φορτώνεται" σε άλλους;Τέτοιες εικόνες θέλατε;». 

Αυτό που φαίνεται να υπαινίσσεται ο Βελόπουλος είναι ότι αν η Νέα Δημοκρατία χάσει τις επόμενες εκλογές, το κόμμα θα κατηγορήσει τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον Αλέξη Πατέλη, τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, για την ήττα. Και οι δύο υποστήριξαν σθεναρά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (για παράδειγμα εδώ και εδώ).

Ο Βελόπουλος τάχθηκε κατά του νόμου περί γάμου και υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια (αρχειοθετημένο εδώ). Το AFP έχει προηγουμένως επαληθεύσει άλλους παραπλανητικούς ή ψευδείς ισχυρισμούς που σχετίζονται με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και έχουν διαδοθεί από εκείνον (για παράδειγμα εδώ και εδώ). 

Η φωτογραφία με παρόμοιους ισχυρισμούς κοινοποιήθηκε επίσης από άλλους χρήστες στο Χ (εδώ), στο Facebook (εδώ και εδώ) και σε ελληνικές ιστοσελίδες (εδώ, εδώ και εδώ). 

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της επεξεργασμένης εικόνας που κοινοποιήθηκε στο X από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Λήψη εικόνας: 25/06/2024.

Η ελληνική ιστοσελίδα Newsbreak, την οποία το AFP έχει ελέγξει στο παρελθόν (για παράδειγμα εδώ), δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο με τη φωτογραφία (εδώ) στις 16 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι αυτή δείχνει «Τη σημαία του κόμματος Μητσοτάκη», αναφερόμενη στον πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, να κυματίζει με υπερηφάνεια στο Pride. Σε επικαιροποίηση του άρθρου στις 17 Ιουνίου συμπεριέλαβαν στη λεζάντα της φωτογραφίας ότι «Η φωτογραφία είναι χιουμοριστική και προϊόν μοντάζ». 

Η φωτογραφία είναι πράγματι επεξεργασμένη. Η ΛΟΑΤΚΙ σημαία που φαίνεται να κρατούν οι δύο άνδρες δεν έδειχνε το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας στο πρωτότυπο. Επιπλέον, η εικόνα βρέθηκε δημοσιευμένη στο διαδίκτυο σε άρθρο πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια. Το AFP χρησιμοποίησε γεωεντοπισμό για να εντοπίσει τη φωτογραφία στο Παρίσι της Γαλλίας. 

Μια παλιά φωτογραφία από το Παρίσι

Η πιο παλιά εμφάνιση της φωτογραφίας στο διαδίκτυο που μπορέσαμε να βρούμε χρησιμοποιώντας μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας χρονολογείται από το 2011 (εδώ). Βρήκαμε επίσης μια εικόνα από το 2007 που φέρει έντονες ομοιότητες με την εν λόγω εικόνα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι δύο άνδρες έχουν τα ίδια παπούτσια. 

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης μεταξύ της επεξεργασμένης εικόνας που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δεξιά) και μιας εικόνας του 2007 (αριστερά) με έντονες ομοιότητες. Λήψη εικόνων: 25/06/2024 και 26/06/2024.

Το AFP δεν μπόρεσε να βρει την αρχική φωτογραφία. 

Ωστόσο, η προαναφερθείσα και άλλες εμφανίσεις της φωτογραφίας που βρέθηκαν στο διαδίκτυο (όπως αυτή από το 2014) αποδεικνύουν ότι η αρχική εικόνα δεν περιλαμβάνει ούτε τα αρχικά ούτε το πλήρες όνομα της Νέας Δημοκρατίας, και είναι πολύ πιο παλιά από το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας του 2024.

Image
Στιγμιότυπα οθόνης παλιών εμφανίσεων της αρχικής φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Λήψη εικόνων: 25/06/2024.

Χρησιμοποιώντας το Google Street View, μέσω γεωεντοπισμού, διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε στη Λεωφόρο Σεν Μισέλ στο Παρίσι. 

Το AFP πραγματοποίησε μια σύγκριση εικόνων μεταξύ του Google Street View από το 2008 και της εικόνας, όπως φαίνεται στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης. Μερικά από τα κοινά στοιχεία που βρήκαμε στις δύο εικόνες είναι η πινακίδα με τη λέξη «brasserie» στο δεξί μέρος του δρόμου και το κτήριο στα δεξιά του, το «Hotel Observatoire», με πολύ συγκεκριμένη γραφή στην πρόσοψη.

Image
Στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν μια σύγκριση μεταξύ της τοποθεσίας στο Google Street View (αριστερά) και της φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δεξιά). Λήψη εικόνων: 26/06/2024.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2024

Πηγές της ελληνικής αστυνομίας είπαν στο AFP ότι περίπου 5.500 άτομα συμμετείχαν στην παρέλαση Yπερηφάνειας της Αθήνας (αρχειοθετημένο εδώ).

Ήταν το πρώτο τέτοιο γεγονός μετά την ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο και την υιοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια.

Μετά τη μειωμένη υποστήριξη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, που διεξήχθησαν περίπου τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις των ατόμων του ίδιου φύλου «απώθησαν ορισμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους» (αρχειοθετημένο εδώ). Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο δεν θα ανατρέψει τις ιστορικές αλλαγές που θεσπίστηκαν τον Φεβρουάριο. 

Image
Κόσμος συμμετέχει στην παρέλαση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας στις 15 Ιουνίου 2024. (AFP / ARIS MESSINIS)

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας