
Βίντεο δείχνει μια σκηνοθετημένη σκηνή στο Ιράκ, όχι «δασκάλους στη Λάρισα»
- Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου 2025 στις 15:09
- 6 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: AFP Ινδία, AFP Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική
- Μετάφραση και προσαρμογή Magdalini GKOGKOU , AFP Greece
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Κάποιοι κουμμουνιστές Λαρισαίοι δάσκαλοι και καθηγητές σας καλούν στην συγκέντρωση για τη Γάζα και το Ιράν», γράφει η περιγραφή σε αυτό στο βίντεο στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2025 και το οποίο έχει συγκεντρώσει από τότε περισσότερες από 80.000 προβολές. «Μαζί μ' αυτούς και κάποια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λάρισας», συνεχίζει η ανάρτηση.
Το βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων δείχνει μια σειρά από γυναίκες ντυμένες με μπούρκες με τα χέρια τους δεμένα. Ένας άνδρας σηκώνει στιγμιαία τα πέπλα του προσώπου τους πριν τα κατεβάσει καθώς περπατά κατά μήκος της γραμμής.
Χρήστες του Facebook στην Ελλάδα σχολίασαν γενικά με αρνητικό τρόπο, εκφράζοντας ρητορική κατά του Ισλάμ και της μετανάστευσης, καθώς και ρητορική μίσους. «Μουσουλμανισμός, Ισλάμ. Καλώς τους δεχθηκαμε. Να τους χαιρόμαστε», έγραψε ειρωνικά ένας χρήστης. «Κάτι δεν πάει καλά,ενώ η Ελλάδα καίγεται», έγραψε ένας άλλος, αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα (αρχειοθετημένο εδώ). «Είσαστε η ντροπή της ανθρώποτητας», σχολίασε ένας τρίτος χρήστης.
Το ίδιο βίντεο, συνοδευόμενο από τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, κοινοποιήθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον ίδιο χρήστη του Facebook και έλαβε 264 προβολές.
Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μετά την άφιξη περισσότερων από 400 αιτούντων άσυλο στις 20 Ιουνίου 2025 στο μικρό νησί της Γαύδου κοντά στην Κρήτη, ένα νέο σημείο εισόδου που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους διακινητές μεταναστών τους τελευταίους μήνες (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδική υποήπειρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έφτασαν φέτος μέσω θαλάσσης, ενώ περισσότεροι από 54.000 είχαν φτάσει το 2024.
Στις 23 Ιουνίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών.
Ψευδείς ή παραπλανητικοί αντιμεταναστευτικοί και ισλαμοφοβικοί ισχυρισμοί διαδίδονται συχνά στο διαδίκτυο και ορισμένοι από αυτούς έχουν προηγουμένως ελεγχθεί από το AFP.
Ωστόσο, το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook δεν σχετίζεται καθόλου με την Ελλάδα. Αποτελεί μέρος μιας σκηνοθετημένης σκηνής που αναπαριστά την τραγωδία των γυναικών Γιαζίντι – θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ το 2023.

Ανακυκλωμένη παραπληροφόρηση
Αυτό το βίντεο φαίνεται να επανεμφανίζεται, αφού έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο σε ψευδή ή παραπλανητικά πλαίσια πολλές φορές από το 2023. Έχει διαψευστεί από το AFP και διάφορους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, μεταξύ άλλων εδώ και εδώ.
Τον Δεκέμβριο του 2024, κυκλοφόρησε μια μεγαλύτερη σε διάρκεια έκδοση του βίντεο στα αραβικά με τον ψευδή ισχυρισμό ότι δείχνει την «πώληση γυναικών» στη Συρία. Αυτό διαψεύστηκε στη συνέχεια από την αραβική υπηρεσία ελέγχου γεγονότων του AFP.
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με καρέ από το κλιπ αποκάλυψε ότι ολόκληρο το βίντεο αναρτήθηκε στο Facebook στις 3 Αυγούστου 2023. Η δημοσίευση εξηγούσε ότι το βίντεο έδειχνε μια «καλλιτεχνική παράσταση» που τιμούσε τα θύματα των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος. Το απόσπασμα των 20 δευτερολέπτων που χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική παραπλανητική ανάρτηση ταιριάζει με τα πλάνα που φαίνονται στα τρία λεπτά και 30 δευτερόλεπτα του προηγούμενου βίντεο.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου μεγάλων περιοχών της Συρίας και του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβε χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες, κυρίως από τη μειονότητα των Γιαζίντι, την οποία θεωρεί «άπιστη» ομάδα. Το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν έκθεση στα αραβικά για το θέμα αυτό και για την επανειλημμένη πώληση γυναικών, τον αποχωρισμό από τα παιδιά τους και τη σεξουαλική δουλεία στην οποία είχαν υποβληθεί.
Το βίντεο κοινοποιήθηκε επίσης στο Instagram στις 3 Αυγούστου 2023, από έναν χρήστη με το όνομα «aryan.rafiq.artway». Σύμφωνα με το άτομο που δημοσίευσε το βίντεο, την ιρακινό-κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνη Αριάν Ραφίκ, η παράσταση έχει τίτλο «Η Ψιθυριστή Κραυγή των Αγγέλων Γιαζίντι».

Η Ραφίκ δήλωσε στο AFP το 2023 ότι το βίντεο δείχνει την παράσταση στην αγορά του Ερμπίλ στο Ιράκ. «Αυτό το έργο γυρίστηκε στην αγορά του Ερμπίλ (Αρμπίλ) τον Μάρτιο του 2023. Το έργο μου αναπτύσσεται γύρω από τις Κούρδισσες Γιαζίντι που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση και πουλήθηκαν σε ένα σκλαβοπάζαρο», δήλωσε στις 23 Μαΐου 2023.
«Τα κορίτσια των Κούρδων Γιαζίντι είναι θύματα της θρησκείας. Επειδή ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, η ζωή τους είναι εκτεθειμένη στην κόλαση», πρόσθεσε η Ραφίκ.
Είπε επίσης ότι διοργανώνει παρόμοιες παραστάσεις εδώ και πολλά χρόνια για θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και η θρησκευτική ελευθερία.
Στο παρελθόν έχει μιλήσει για το έργο της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κουρδική γλώσσα.
Ο Νόα Σι Καντίρ, ένας ηθοποιός που έπαιξε τον ρόλο του πρώτου ατόμου που επιθεώρησε τις γυναίκες στη «δημοπρασία» και είναι ορατός από τα 45 δευτερόλεπτα του πλήρους βίντεο στη σελίδα της Ραφίκ στο Facebook, δήλωσε επίσης στο AFP ότι το βίντεο δείχνει την παράσταση.
«Έχω εμφανιστεί σε αυτό το καλλιτεχνικό έργο και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε τέτοιες παραστάσεις για λόγους ευαισθητοποίησης», δήλωσε στις 23 Μαΐου 2023.
Δημοσιογράφοι του AFP αναγνώρισαν την τοποθεσία του βίντεο ως την αγορά του Ερμπίλ στο Ιράκ (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).
Μια σύγκριση με τους χάρτες Google Maps επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την ίδια τοποθεσία, όπως φαίνεται παρακάτω:


Το AFP διέψευσε στα αραβικά έναν παρόμοιο ψευδή ισχυρισμό που είχε κυκλοφορήσει το 2020.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας