
Σκηνοθετημένο βίντεο με ανήλικη νύφη από την Ινδία πυροδοτεί την ισλαμοφοβία στο διαδίκτυο και εξαπλώνεται στην Ευρώπη
- Δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου 2025 στις 12:17
- 4 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Magdalini GKOGKOU, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Ο Πακιστανός μουσουλμάνος παντρεύτηκε την κόρη του και την άφησε έγκυο. Γεμάτος υπερηφάνεια λέει: "Αντί η κόρη μου να αφήσει την οικογένεια και να ζήσει μια μίζερη ζωή αλλού, αποφάσισα να την παντρευτώ. Είναι δυο μηνών έγκυος". Αφήστε κι άλλους να γεμίσουν την Ελλάδα και Ευρώπη.....», αναφέρεται σε αυτή την ανάρτηση στα ελληνικά στο Facebook από τις 28 Μαρτίου 2025, η οποία συνοδεύεται από ένα βίντεο 16 δευτερολέπτων που δείχνει έναν άνδρα να μιλάει στη γλώσσα χίντι, ενώ αγκαλιάζει ένα νεαρό κορίτσι.
Το βίντεο προβλήθηκε πάνω από τρία εκατομμύρια φορές στο Facebook και το Χ στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως κυκλοφόρησε στα χίντι, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά.
Στην Ελλάδα, οι αναρτήσεις προκάλεσαν πλήθος αντιμεταναστευτικών σχολίων, με ορισμένους να κατηγορούν τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «γέμισε» τη χώρα με «παράνομους μετανάστες», ενώ άλλοι έκαναν υποτιμητικά σχόλια, αναφερόμενοι στους Πακιστανούς ως «καρκίνο για τη χώρα μας» και «κτήνη του Ισλάμ».
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αναφορικά με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη. Από το 2015 έως τον Μάρτιο του 2025, περισσότεροι από 1,28 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (αρχειοθετημένο εδώ).
Αντιμεταναστευτικοί και ισλαμοφοβικοί ισχυρισμοί διαδίδονται συχνά στο διαδίκτυο και μερικοί από αυτούς έχουν προηγουμένως διαψευστεί από το AFP εδώ, εδώ και εδώ.

Ο ισχυρισμός που συνοδεύει αυτό το τελευταίο βίντεο είναι ψευδής. Το βίντεο σκηνοθετήθηκε από έναν Ινδό δημιουργό περιεχομένου και δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Στο παρελθόν, ειδικοί έχουν δηλώσει στο AFP ότι βίντεο όπως αυτό κοινοποιούνται ευρέως για να ενισχύσουν αρνητικά στερεότυπα και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα περίπου 210 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στην Ινδία (αρχειοθετημένο εδώ).
Σκηνοθετημένο βίντεο από ψηφιακό δημιουργό
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας αποκάλυψε ότι το αρχικό βίντεο αναρτήθηκε στο Instagram από έναν χρήστη με το όνομα «official_rajthakur__».
Παρόλο που το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο, το AFP βρήκε έναν αρχειοθετημένο σύνδεσμο με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2025, από τον ισπανικό οργανισμό ελέγχου γεγονότων Maldita, ο οποίος διέψευσε τον ψευδή ισχυρισμό εδώ.

Ο ίδιος χρήστης, «Raj Thakur», φαίνεται να έχει ανεβάσει μια διευρυμένη έκδοση του βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών και 30 δευτερολέπτων, στο Facebook στις 6 Μαρτίου 2025.
Η λεζάντα του βίντεο στα χίντι στο Instagram μεταφράζεται ως εξής: «Παντρεύτηκε την ίδια του την κόρη και την άφησε έγκυο».
Κάτω από αυτό, ο χρήστης συμπεριέλαβε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης στα αγγλικά που αναφέρει: «Αυτό το βίντεο είναι πλήρως σκηνοθετημένο, δεν είναι πραγματικό».
Ο χρήστης που κοινοποίησε το βίντεο περιγράφει τον εαυτό του ως «δημιουργό βιντεοπαιχνιδιών» και «δημιουργό βίντεο», με έδρα την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί.
Στους λογαριασμούς αυτού του χρήστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρήκαμε παρόμοια σκετς με διαφορετικά άτομα και το ίδιο άτομο, συνοδευόμενα από την ίδια δήλωση αποποίησης ευθύνης που αναφέρει ότι το βίντεο είναι βασισμένο σε σενάριο.

Απαντώντας σε ερώτημα του AFP, ο Ρατζ Θακούρ (Raj Thakur) δήλωσε στις 31 Μαρτίου 2025 ότι το βίντεο είναι δικό του και ότι δεν δείχνει πραγματικό περιστατικό. «Αυτό είναι το βίντεό μου, αλλά είναι ένα σκηνοθετημένο βίντεο και το δημιουργήσαμε μόνο για σκοπούς διασκέδασης και ευαισθητοποίησης», δήλωσε στο AFP.
Ο ισχυρισμός με το βίντεο καταρρίφθηκε επίσης από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, μεταξύ άλλων εδώ και εδώ.
Στο παρελθόν το AFP έχει διαψεύσει και άλλα σκηνοθετημένα βίντεο που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο ως αληθινά.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας