
Εικόνα AI κυκλοφορεί σε δημοσιεύματα σχετικά με το κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ με αλιγάτορες» στις ΗΠΑ
- Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου 2025 στις 10:19
- 6 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Magdalini GKOGKOU, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Στη Φλόριντα, με εντολή Τραμπ, κατασκευάζουν Ένα τεράστιο κέντρο κράτησης μεταναστών που ονομάζεται "Αλκατράζ με αλιγάτορες". Το κέντρο μετανάστευσης θα βρίσκεται στη μέση βάλτων με φίδια και αλιγάτορες», γράφει αυτή η ανάρτηση στο Facebook από την 1η Ιουλίου 2025, κοινοποιώντας τρεις φωτογραφίες και ένα σύντομο κλιπ.
Στην αρχή του βίντεο, διάρκειας 39 δευτερολέπτων, μια εικόνα απεικονίζει κάτι που μοιάζει με κέντρο κράτησης το οποίο περιβάλλεται από μια τάφρο γεμάτη ερπετά.
Η ίδια εικόνα κοινοποιήθηκε επίσης από άλλους χρήστες στο Facebook (εδώ, εδώ και εδώ) και στο X. Συνολικά, οι αναρτήσεις στο Facebook συγκέντρωσαν περισσότερες από 2.000 προβολές.
Ελληνικοί ιστότοποι δημοσίευσαν επίσης την εικόνα για λόγους εικονογράφησης σε σχετικά άρθρα, χωρίς όμως να αναφέρουν την πηγή της. Η εικόνα κυκλοφόρησε επίσης μαζί με τον παραπλανητικό ισχυρισμό στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά.
Η εικόνα άρχισε να κυκλοφορεί σε αναρτήσεις στα ελληνικά την ίδια ημέρα που ο Τραμπ περιηγήθηκε στο «Αλκατράζ με αλιγάτορες», ένα κέντρο κράτησης χτισμένο σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, περιτριγυρισμένο από άγρια ερπετά και έλη με κυπαρίσσια στους υγροτόπους Έβεργκλεϊντς (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ). Η κατασκευή των εγκαταστάσεων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2025 στο πλαίσιο των προσπαθειών του Τραμπ να επεκτείνει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών.
Σχόλια στις ελληνικές αναρτήσεις αποκαλύπτουν ένα έντονο αντιμεταναστευτικό αίσθημα, με πολλούς χρήστες να προβαίνουν σε συγκρίσεις με την τρέχουσα μεταναστευτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Εδώ με όλα τα λαθροπιθηκια που έχουν μαζευτεί τόσα χρόνια τι θα γίνει;», έγραψε ένας χρήστης. «Πάρτε και τους δικούς μας για τροφή καλά θα είναι», σχολίασε ένας άλλος.
Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε εν μέσω ενός κύματος αφίξεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα τον Ιούνιο, κυρίως στην Κρήτη και το μικρό νησί της Γαύδου (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ), με τους περισσότερους να πιστεύεται ότι ταξίδεψαν από τη Λιβύη. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 αφίξεις.
Ωστόσο, ενώ ένα κέντρο κράτησης μεταναστών έχει πράγματι κατασκευαστεί σε υγροβιότοπους της Φλόριντα, περιτριγυρισμένο από βάλτους στους οποίους κατοικούν αλιγάτορες και φίδια, η εικόνα που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνει αυτή την εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση, μέρος της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημα Έβεργκλεϊντς και θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματα των μεταναστών.
Οπτικές ασυνέπειες
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας έδωσε αποτελέσματα είτε από αναρτήσεις με τον ίδιο ψευδή ισχυρισμό στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες είτε από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, οι οποίοι είχαν ήδη διαψεύσει τον ισχυρισμό.
Το AFP εντόπισε αρκετές οπτικές ασυνέπειες στην εικόνα, που αποδεικνύουν ότι είναι απίθανο να είναι αυθεντική. Ειδικότερα, το σχήμα των ερπετών φαίνεται αφύσικο είτε για φίδια είτε για αλιγάτορες, ενώ αυτά περιορίζονται σε ένα μόνο τμήμα του νερού.

Επιπλέον, φαίνεται ότι το πίσω μέρος ορισμένων οχημάτων, όπως εκείνα στην αριστερή πλευρά της εικόνας, δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος, ενώ άλλα –για παράδειγμα, το μεγεθυμένο λευκό αυτοκίνητο στα δεξιά– παρουσιάζουν ασυνήθιστη τοποθέτηση των παραθύρων τους.

Εξέταση της τοποθεσίας
Το κέντρο κράτησης «Αλκατράζ με αλιγάτορες» οικοδομήθηκε στο Αεροδρόμιο Εκπαίδευσης και Μετάβασης Ντέιντ-Κόλιερ στο Οτσόπι, μια κοινοτική ζώνη στη Φλόριντα.
Μια επισκόπηση των εικόνων του αεροδρομίου στο Google Maps αποκαλύπτει ότι η τοποθεσία δεν διαθέτει τάφρο γεμάτη αλιγάτορες, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης (αρχειοθετημένο εδώ):

Μια σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης από αεροφωτογραφίες του κέντρου κράτησης μεταναστών που τραβήχτηκαν από το AFP στις 7 Ιουλίου 2025 και της εικόνας που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι διαφέρουν σημαντικά στον σχεδιασμό τους.


Εικόνες και πλάνα του κέντρου κράτησης που δημοσιεύθηκαν από διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με την εικόνα που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η υπηρεσία επαλήθευσης γεγονότων του AFP ανέλυσε, επίσης, την εικόνα χρησιμοποιώντας το εργαλείο ανίχνευσης Google SynthID, το οποίο αναγνωρίζει φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης του.
Το εργαλείο εντόπισε την εικόνα ως «κατασκευασμένη με τεχνητή νοημοσύνη της Google» με «πολύ υψηλή» βεβαιότητα, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης:

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας