Η ίδια η γυναίκα λέει ότι η λιποθυμία της δεν είχε καμία σχέση με τον εμβολιασμό

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021 στις 16:56
  • 7 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Robert BARCA, AFP Σλοβακία
  • Μετάφραση και προσαρμογή Σταύρος Μαλιχούδης
Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε 35.000 φορές στο Facebook δείχνει τραυματιοφορείς να μετακινούν μια γυναίκα δίχως τις αισθήσεις της, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, και τον ισχυρισμό πως πρόκειται για ένα 13χρονο κορίτσι που είχε μόλις κάνει το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer. Αυτό είναι ψευδές. Η ίδια η γυναίκα δήλωσε ότι ο ισχυρισμός είναι «ψέματα» και καταδίκασε δημοσίως την εκμετάλλευση του συμβάντος, για τη διάδοση ενός μηνύματος κατά του εμβολιασμού. Λέγοντας πως είναι 23 ετών, εξήγησε ότι πάσχει από επιληπτικές κρίσεις εδώ και χρόνια, οι οποίες δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

«Οι "επιτυχίες" στα εμβόλια συνεχίζονται... 13χρονο κορίτσι στο Ισραήλ πεθαίνει μετά από εμβόλιο.Και ενός παιδιού ο θάνατος είναι πολύς. Υπερασπιστείτε τη ΖΩΗ ΣΑΣ!», αναφέρει η περιγραφή ενός βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Facebook στις 28 Οκτωβρίου 2021, και έχει κοινοποιηθεί τουλάχιστον 35.000 φορές έκτοτε.

Image
Η παραπλανητική ανάρτηση, λήψη εικόνας στις 5 Νοεμβρίου 2021

Το βίντεο δείχνει τραυματιοφορείς σε έναν πολυσύχναστο δρόμο να μεταφέρουν μια νεαρή γυναίκα σε που δεν έχει τις αισθήσεις της. Ο άντρας που καταγράφει το βίντεο ακούγεται να φωνάζει στα εβραϊκά: «Άνθρωποι, αυτό είναι από την Pfizer, αυτό είναι από την Pfizer, ήταν υγιής, αυτό είναι η Pfizer!».

Μιλώντας άλλοτε αγγλικά και άλλοτε εβραϊκά, συνεχίζει: «Αυτό το έκανε η Pfizer σε αυτό το κορίτσι. Ο Θεός σας έδωσε ένα δυνατό σώμα, γεννηθήκατε υγιείς, δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, τι είστε εσείς που χρειάζεστε νέες βελόνες κάθε μέρα; Θέλετε να πάτε στον παράδεισο; Μην αλλάζετε το DNA σας!».

Δεκάδες χρήστες του Facebook έχουν σχολιάσει την ανάρτηση με το βίντεο στα ελληνικά, εκφράζοντας τη θλίψη τους για το θάνατο του παιδιού. Την ώρα της δημοσίευσης του παρόντος ρεπορτάζ, το βίντεο είχε κοινοποιηθεί επίσης στο Facebook στα σλοβάκικα, όπου συγκέντρωσε περισσότερες από 17.000 κοινοποιήσεις, στα πορτογαλικά, στα ισπανικά και στα πολωνικά.

Αλλά ο ισχυρισμός αυτού του περαστικού, καθώς και η επανάληψή του ισχυρισμού μέσα από τις αναρτήσεις στο Facebook στις διαφορετικές γλώσσες, είναι ψευδής. Εξοργισμένη με το περιστατικό, η γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο εξήγησε την όλη κατάσταση λίγες ημέρες αργότερα στη σελίδα της στο Facebook, καθώς και στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αναφέροντας πως είναι 23 ετών, δήλωσε ότι πάσχει από ψυχογενείς μη-επιληπτικές διαχωριστικές κρίσεις (PNES), ως αποτέλεσμα παλαιότερου τραύματος. Και διέψευσε ότι η κρίση της σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τον εμβολιασμό της.

Ιστορικό περιστατικών

Για να επαληθεύσουμε τους ισχυρισμούς, που διατυπώνονται στις αναρτήσεις στο Facebook, καθώς και για την μετάφραση ορισμένων βασικών δηλώσεων, απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους μας στο γραφείο του AFP στην Ιερουσαλήμ.

Μας είπαν ότι το περιστατικό είχε μεταδοθεί από πολλά αξιόπιστα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Άνδρας που αντιτίθεται στο εμβόλιο δημοσιεύει βίντεο με νεαρή γυναίκα να σπαρταρά στην Ιερουσαλήμ: "Υπονομεύει κάθε σπιθαμή της ψυχής μου"», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική πύλη Ynet.

Το άρθρο περιγράφει πώς η 23χρονη Χέντι Άρμεν βιντεοσκοπήθηκε, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, από έναν αντιεμβολιαστή που ισχυρίστηκε ότι η κρίση της ήταν αποτέλεσμα ενός εμβολίου της Pfizer. Σύμφωνα με το άρθρο, ο άνδρας που ανέβασε το βίντεο ισχυρίστηκε ότι η Armen είχε κάνει το εμβόλιο μόλις 24 ώρες πριν από την κατάρρευσή της. Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο, οι ισχυρισμοί του ήταν αβάσιμοι. Η Άρμεν πάσχει από συχνές επιληπτικές κρίσεις, ως αποτέλεσμα παλαιότερων ψυχολογικών τραυμάτων, αναφέρεται.

Άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως το διαδικτυακό πόρταλ βίντεο Mako και η εφημερίδα Makor Rishon, αναφέρουν το ίδιο πράγμα.

Από τα δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι το περιστατικό συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 2021 στην οδό Γιάφα στην Ιερουσαλήμ.

Τι έγραψε η γυναίκα στο Facebook

Η Χέντι Άρμεν (σ.σ. הנדי ארמן στα εβραϊκά) αναφέρθηκε στο όλο συμβάν μέσα από το προφίλ της στο Facebook, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021: «Την περασμένη εβδομάδα έπαθα μια κρίση στην οδό Τζάφα στην Ιερουσαλήμ και ένας "ήρωας" αποφάσισε να βγάλει το τηλέφωνό του και να με βιντεοσκοπήσει στην πιο ευάλωτη και ταπεινωτική για μένα κατάσταση! Όχι μόνο με βιντεοσκόπησε, αλλά άρχισε να παραληρεί ότι για την κατάστασή μου ευθύνονται η Pfizer και οι εμβολιασμοί... αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα στον κόσμο».

Η Άρμεν έγραψε ότι ο άνδρας δεν γνώριζε την ίδια και δεν ήξερε τι της συνέβαινε. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό της που κάποιος που αντιτίθεται στον εμβολιασμό χρησιμοποίησε την ίδια, προκειμένου να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα του κατά του εμβολιασμού.

Περιέγραψε επίσης ότι πάσχει από PNES, μια ανίατη και μακροχρόνια πάθηση, ως αποτέλεσμα τραύματος που προκλήθηκε από σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στο παρελθόν.

«Για σχεδόν εννέα χρόνια αγωνίζομαι γενναία με επιληπτικές κρίσεις (PNES), όπου κάθε κρίση είναι πραγματικά χάλια. (...) Με αρρωσταίνει, είναι δύσκολο για μένα, δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι πήραν κάτι τόσο προσωπικό, αποτέλεσμα της σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος μου, και το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο για να φοβίσουν τους ανθρώπους για τα εμβόλια», λέει η Άρμεν.

«Είμαι θυμωμένη, είμαι πληγωμένη, νιώθω ότι μου έχουν αφαιρέσει την αξιοπρέπειά μου. Απλά δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλή μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους, που δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να προωθήσουν το απόλυτο ψέμα. Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα τα όρια στα οποία φτάνουν οι άνθρωποι, για να ταπεινωθούν μόνο και μόνο για να κερδίσουν μερικά likes, shares και προσοχή», καταλήγει η Άρμεν, ευχαριστώντας τους γιατρούς και την αστυνομία για τη φροντίδα τους.

Στην ανάρτησή της, η Άρμεν συμπεριέλαβε τη φωτογραφία μίας βεβαίωσης της πολύωρης παραμονής της στα επείγοντα ενός νοσοκομείου της Ιερουσαλήμ τη νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου:

Image
Εικόνα της βεβαίωσης από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah που αναρτήθηκε στο Facebook από την Hendy Armen στις 3 Νοεμβρίου 2021

Στο έγγραφο του νοσοκομείου βλέπουμε το όνομά της, την ημερομηνία και την ώρα εισαγωγής της στα επείγοντα (26 Οκτωβρίου, 18:11:08) και το εξιτήριό της (27 Οκτωβρίου, 00:29:23). Από τη σφραγίδα στο εν λόγω έγγραφο, βλέπουμε ότι βρισκόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah - Mt. Scopus της Ιερουσαλήμ.

Επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπο του νοσοκομείου, που στις 3 Νοεμβρίου 2021 μας απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες προκειμένου να «διατηρηθεί το απόρρητο των ασθενών, όπως απαιτεί ο νόμος». Ωστόσο, επιβεβαιώσαμε ότι το επιστολόχαρτο στο έγγραφο της Άρμεν ήταν το ίδιο με αυτό που μπρεί να βρεθεί σε άλλα δημόσια ανιχνεύσιμα έγγραφα από το Δίκτυο Ιατρικών Εγκαταστάσεων Hadassah (εδώ ή εδώ).

«Δεν είμαι ενάντια στον εμβολιασμό»

Ο τηλεοπτικός σταθμός Reshet 13 (Κανάλι 13) δημοσιοποίησε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με την Άρμεν, στην οποία η ίδια λέει: «Προσωπικά δεν είμαι κατά των εμβολιασμών, έχω κάνει τις δύο δόσεις. Δεν είχα την ευκαιρία να κάνω την τρίτη δόση, επειδή κόλλησα τον ιό, αρρώστησα, και ανάρρωσα».

Οι ψευδείς ισχυρισμοί ήταν «όλοι βασισμένοι σε ψέματα προκειμένου να δημιουργηθεί φόβος και να διαδοθεί μια γελοία και αβάσιμη ατζέντα, και σε βάρος ποιου; Σε βάρος μου!», λέει.

Δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε πότε εμβολιάστηκε η Άρμεν. Εάν ήταν επιλέξιμη για τρίτη δόση, όπως λέει, τότε θα πρέπει να είχε κάνει τη δεύτερη δόση της πριν από αρκετούς μήνες.

Στις 30 Ιουλίου 2021, το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που διέθεσε την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα. Έκτοτε, το Ισραήλ έχει επεκτείνει το πρόγραμμα αναμνηστικού εμβολιασμού σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 12 ετών και άνω. Τον Οκτώβριο, εισήχθη ένα νέο μέτρο, σύμφωνα με το οποίο όσοι δεν έλαβαν την τρίτη δόση ή δεν ανάρρωσαν πρόσφατα από το Covid, χάνουν την ιδιότητα του πλήρως εμβολιασμένου.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιατρική συνθήκη της Άρμεν αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης. Τον Μάρτιο του 2019, η ισραηλινή τηλεοπτική εκπομπή Hazinor, που καλύπτει τα νέα μέσα ενημέρωσης και τις τάσεις του διαδικτύου, αναφέρθηκε στη σελίδα στην Armen στη σελίδα της στο Facebook, λέγοντας ότι πάσχει από επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Σε έναν προσωπικό της απολογισμό, περιγράφει τα νευρολογικά της προβλήματα και τις διατροφικές της διαταραχές, ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική της ηλικία.

Όπως είπε στο Ynet, η κατάστασή της έχει επιδεινωθεί μετά το περιστατικό στην οδό Γιάφα. «Αυτά είναι δύσκολα συναισθήματα. Μετά το περιστατικό κοιμάμαι με δυσκολία, δεν μπορώ να φάω. Είχα διατροφικές διαταραχές στο παρελθόν και τώρα αναζωπυρώθηκε ξανά. Είχα άλλες τρεις κρίσεις μετά το περιστατικό, ενώ κατά μέσο όρο έχω περίπου μία κρίση το μήνα».

Το AFP δεν μπόρεσε να εντοπίσει την ταυτότητα του άνδρα που τράβηξε το βίντεο ή την πηγή στην οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά. Η Αρμέν δήλωσε στο Ynet ότι κατέθεσε ποινική μήνυση στην αστυνομία εναντίον του ατόμου που κυκλοφόρησε το βίντεο.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας